سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال بازار داغی دارد. چند سالی میشود که همه درباره این ارزها و کسب درآمد از آنها حرف میزنند. وقتی بیتکوین در ژانویه ۲۰۰۹ ارائه شد، بیشتر یک پدیده جالب بود و کمتر کسی فکر میکرد به اینجا برسد. اما حالا به یکی از محبوبترین ابزارهای سرمایهگذاری تبدیل شده است. اگر شما هم به این موضوع علاقه دارید و قصد دارید سرمایهگذاری روی ارزهای رمزپایه را شروع کنید، با آرادمگ همراه باشید.
در این مطلب قصد نداریم شما را به سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال تشویق کنیم. فقط میخواهیم روش درست کار را به مبتدیها یاد بدهیم تا سرمایهشان را از دست ندهند. به احتمال خیلی زیاد این ارزها تا چند سال آینده مسیر رو به رشدشان را ادامه خواهند داد. اما این مسیر قطعا فراز و فرودهایی خواهید داشت. اگر سرمایهگذاری درست را بلد باشید، کمترین آسیب را خواهید دید.
سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال مثل سرمایهگذاری روی هر ابزار دیگری است. پس علاوه بر دانستن مواردی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، باید اصول سرمایهگذاری را بدانید. روشهای تحلیل بازار، روشهای کنترل سرمایه و تشخیص زمان خرید و فروش همه از اصولی هستند که در همه بازارهای مالی – از جمله بازار ارزهای دیجیتال – یکسان است. پس حتما بعد از مطالعه این راهنما، سراغ منابع دیگر بروید و سعی کنید اصول بنیادی را هم یاد بگیرید.
ارز دیجیتال چیست و چطور کار میکند؟
ارز دیجیتال، ارز رمزپایه یا کریپتوکارنسی برپایه فناوری بلاکچین کار میکند. بلاکچین زنجیرهای از اطلاعات ثبت شده و توزیع شده است که توسط هیچ نهادی کنترل نمیشود. بلکه به شکل رکوردهای انتقالهای دیجیتال است که از نظارت بانکهای مرکزی مستقل است.
اینجا نمیخواهیم درباره جزییات ارزهای دیجیتال و فناوری بلاکچین حرف بزنیم. اگر میخواهید در این زمینه بیشتر بدانید، مطلب راهنمای ارزهای دیجیتال برای مبتدیها را بخوانید. اما اگر بخواهیم یک تعریف کوتاه از کارایی این دو مفهوم ارائه بدهیم باید بگوییم که اینها واسطه را حذف میکنند. با حذف واسطههایی مثل بانکهای مرکزی، خریدار و فروشنده هر نوع کالا، کسب و کار و یا خدماتی میتوانند به صورت مستقیم با هم در ارتباط باشند. همین باعث میشود کارمزد تراکنش هم به حداقل برسد و بازارهای مالی شفافتر و مفیدتر بشوند.
همانطور که خودتان میدانید برای خرید ارز دیجیتال نمیتوانید به بانک یا خودپرداز مراجعه کنید. این ارزها هنوز هم در دنیای مالی، پدیدهای عجیب و غریب هستند. عدم امکان کنترل روی این ارزها باعث شده موسسات مالی تمایلی به پذیرش آنها نداشته باشند و به همین خاطر این ارزها روی شبکه خودشان کار میکنند.
رایجترین ارز دیجیتال بیتکوین است. انتخاب اکثر افراد برای سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال هم بیتکوین است. اما صدها ارز دیجیتال وجود دارد که درصد بالایی از آنها ارزش سرمایهگذاری را دارند.
در حال حاضر دو رویکرد به ارزهای دیجیتال وجود دارد:
- میتوانید ارز دیجیتال بخرید و به صورت ناشناس از آن استفاده کنید.
- این ارزها معمولا انفجار قیمت را تجربه میکنند و همین آنها را به ابزار سرمایهگذاری تبدیل میکند.
اگر قبل از انفجار قیمت سال ۲۰۱۷ ارز دیجیتال خریده باشد و هنوز نفروخته باشید، بهترین سرمایهگذاری را کردهاید. البته هنوز هم میتوانید به سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال خوشبین باشید. هرچند توصیه میکنیم دیگر انتظار آن حجم افزایش قیمت را نداشته باشید.
سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال ایده خوبی است؟
پاسخ این سوال مستقیما به رویکرد و نگرش سرمایهگذار بستگی دارد. اگر از خودتان بپرسید چرا باید روی ارز دیجیتال سرمایهگذاری کنید، چند پاسخ خوب وجود دارد. اول از همه اینکه این ارزها برخلاف ارزهای رایج مثل دلار و یورو هر روز ارزشمندتر میشوند و با خرید آنها میتوانید ارزش داراییهایتان را حفظ کنید. علاوه بر این فناوری پشت این ارزها (یعنی بلاکچین) میتواند یکی از مهمترین ابداعات قرن ما باشد و استفاده از آن به هر شکلی سودمند خواهد بود. در نهایت هم ممکن است بخواهید از ایده پشت ارزهای دیجیتال یعنی پولی که تحت نظارت هیچ دولت و سازمانی نیست، حمایت کنید.
اما پاسخهای بدی هم وجود دارد. سرمایه خیلی از مردم قربانی هایپ یا هیاهوی موضوع سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال شده است. خیلیها با ترس از دست دادن موقعیت کسب سود وارد این بازار میشوند. در حالیکه هیچ دانشی ندارند و این باعث میشود همه سرمایهشان را در فراز و فرودهای مکرر و شدید بازار ارزهای دیجیتال از دست بدهند.
اولین افرادی که روی بیتکوین و اتریوم سرمایهگذاری کردند، میلیونها دلار سود خالص به دست آوردند. نمودار زیر منظورمان را به خوبی نشان میدهد.
ارزش بیتکوین در عرض یک سال از ۷۵۰ دلار به ۱۰۰۰۰ دلار رسید. هر کسی میخواست از این جریان سودی ببرید و بیتکوین با استقبال بیسابقهای مواجه شد. اما بازارهای مالی قابل پیشبینی نیستند و این اتفاقی بود که افتاد:
قیمت بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال به شدت افت کرد و بسیاری از افراد تمام سرمایهشان را از دست دادند. در این مطلب قصد داریم به شما یاد بدهیم چطور وارد این بازار بشوید که از این خطرات در امان باشید.
اما قبل از آن باید چند نکته کلیدی درباره سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال را متذکر شویم.
تنها نوع درست ریسک، ریسک محاسبه شده است
بازار ارزهای دیجیتال یکی از پرنوسانترین بازارهای سرمایهگذاری است. علاوه بر این همیشه احتمال غیرقانونی شدن خرید و فروش ارزهای دیجیتال از سوی دولتها وجود دارد. در هر دو حالت ممکن است همه ارزهای دیجیتال خودتان را از دست بدهید.
پس فقط به اندازهای خرید کنید که از دست دادنش برایتان میسر باشد. قبل از هربار خرید ارزهای دیجیتال از خودتان بپرسید اگر همه این ارزها را از دست بدهم، چه میشود. اگر پاسخ این سوال تمام زندگی مالیتان را تحت شعاع قرار میدهد، بهتر است یکبار دیگر درباره حجم سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال تجدیدنظر کنید.
فقط سراغ ارزهای دیجیتال اصلی نروید
تا قبل از سال ۲۰۱۶ بیتکوین تنها ارز دیجیتال شناخته شده بود و فقط چند ارز دیگر وجود داشت. اما این سلطه زیاد دوام نیاورد و در سال ۲۰۱۷ سهم بیت کوین از بازار ارزهای دیجیتال از ۹۰ درصد به ۴۰ درصد سقوط کرد. دلایل زیادی برای این سقوط وجود داشت که مهمترین آنها عرضه ارزهای موفق دیگر و مشکلات سیستمی بیتکوین بودند.
الان سال ۲۰۱۹ است و از هر کسی که سوال کنید میتواند چندتایی ارز دیجیتال را نام ببرد. پس قبل از تصمیمگیری درباره سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال خوب تحقیق کنید و خودتان را به بیتکوین و سایر ارزهای اصلی محدود نکنید. درست است که سرمایهگذاری روی این ارزها ریسک کمتری دارد اما حداقل ۳۰ ارز دیجیتال با سطح ریسک مشابه بیتکوین وجود دارد که میتوانید رویشان سرمایهگذاری کنید.
قاعده همیشگی تخممرغ و سبد
همه ما این مثل معروف را شنیدهایم: «همه تخممرغهایت را در یک سبد نگذار.» این قاعده در همه بازارهای سرمایهگذاری از جمله بازار ارزهای دیجیتال صدق میکند. اگر قصد دارید ۱۰ میلیون ارز دیجیتال بخرید، بهتر است همه پولتان را روی یک ارز سرمایهگذاری کنید. سرمایهگذاری روی ارزهای مختلف، شانس کسب سودتان را افزایش میدهد. البته در این صورت باید زمان بیشتری برای مدیریت سرمایهتان صرف کنید اما به همان میزان شانس سود بیشتری خواهید داشت.
همه سرمایهتان را به ارز دیجیتال تبدیل نکنید
قبل از شروع سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال باید مشخص کنید چقدر از سرمایه یا پساندازتان را به این کار اختصاص خواهید داد. ممکن است صعودهای تاریخی قیمت بیتکوین شما را گول بزند و مانع تفکر منطقی بشود. سرمایهگذاری همیشه تحت تاثیر دو عامل ترس و طمع است و کنترل حس دوم خیلی دشوار است.
فرقی نمیکند سرمایهتان چقدر باشد، به هیچ وجه نباید همه سرمایهتان را روی ارزهای دیجیتال (یا هر ابزار سرمایهگذاری دیگر) خرج کنید. اینکه چقدر از سرمایهتان را وارد این بازار کنید به خودتان بستگی دارد اما هر میزانی بیشتر از ۱۰ درصد با ریسک بالا همراه خواهد بود.
فراموش نکنید ارز دیجیتال به معنای واقعی کلمه یک ابزار سرمایهگذاری نیست. یعنی مثل اوراق قرضه سود یا بهره مشخص ندارد. ارزهای دیجیتال درست مثل طلا هستند؛ اینکه چقدر سود یا ضرر کنید، به روند صعودی یا نزولی قیمت بستگی دارد. روندی که تحت تاثیر عوامل زیادی قرار دارد و معمولا پرنوسان است.
روی کدام ارز دیجیتال سرمایهگذاری کنید؟
این یکی از اساسیترین و پیچیدهترین پرسشهاست. ایده ارزهای دیجیتال فقط یک دهه عمر دارد اما صدها ارز دیجیتال در بازار وجود دارد. اینکه کدامیک را برای سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال انتخاب کنید، روی میزان سود هم شما هم تاثیر خواهد داشت.
در حال حاضر ارزهای بیتکوین، اتریوم، ریپل، دش و مونرو جزو محبوبترین ارزها هستند. اکثر متخصصان توصیه میکنند سراغ ارزهایی بروید که بازار گستردهتری دارند. اما ما به شما یاد میدهیم چطور ارزش یک ارز دیجیتال برای سرمایهگذاری را تشخیص بدهید.
وقتی میخواهید یک ارز دیجیتال را برای سرمایهگذاری انتخاب کنید، باید موارد زیر را با دقت بررسی کنید.
مارکت کپ ارز مورد نظر را بررسی کنید
کدام ارز دیجیتال ارزش سرمایهگذاری دارد؟ این سوالی است که شما هم از خودتان پرسیدهاید. برای پیدا کردن پاسخ این سوال، قبل از هر چیز به سایت coinmarketcap بروید.
در این سایت میتوانید لیست ارزهای دیجیتال را به ترتیب مارکت کپ آنها ببینید. مارکت کپ به معنای ارزش تمام توکنهای موجود است. این معیار خیلی دقیق نیست اما بهترین چیزی است که برای ارزیابی ارزش ارزهای دیجیتال در دست داریم.
هرچه رتبه یک ارز دیجیتال در این سایت کمتر باشد، مارکت کپ آن کمتر است. یعنی افراد بیشتری رویش سرمایهگذاری کردهاند و ریسک کمتری دارد.
اوراق سفید را بخوانید و درباره ارز تحقیق کنید
بعد از بررسی سایت coinmarketcap چند ارز انتخاب کردهاید و باید بین آنها انتخاب کنید. کارتان تازه شروع شده است.
اولین کاری که باید بکنید مطالعه اوراق سفید ارزهای مورد نظر است (اگر هم به زبان انگلیسی مسلط نیستید، میتوانید با تحقیق و جستجو در اینترنت اطلاعات موردنظر را به دست بیاورید). مطالعه یک فایل طولانی به زبان انگلیسی خستهکننده و حتی دشوار است اما دو فایده مهم برایتان دارد:
درباره ارز دیجیتال و ارزشی که به سیستم بلاکچین اضافه میکنید، اطلاعات کافی کسب خواهید کرد.
علاوه براین، اوراق سفیدی که درست و کامل نباشد، نشانه خوبی است. چنین وضعیتی به خوبی نشان میدهد آن ارز ارزش سرمایهگذاری را ندارد و شما را از خطر از دست دادن سرمایهتان آگاه میکند. اگر تیم توسعهدهنده نتواند به خوبی ارزش توکن خودش را توضیح بدهد، به احتمال زیاد ارزش سرمایهگذاری را هم ندارد.
ارزش پروژه ارز موردنظر را ارزیابی کنید
بعد از اینکه اوراق سفید را خواندید و مطمئن شدید درست و دقیق نوشته شده باید درباره چند مورد تصمیم بگیرید.
اول باید ببینید ارز دیجیتال چه ارزشی به سیستم بلاکچین اضافه میکند. بهترین مثال در این زمینه، اتریوم است. علت رشد سریع اتریوم همین ارزشی بود که به سیستم اضافه میکرد. با ارائه اتریوم، توسعهدهندگان برای اولین بار پلتفرمی داشتند که میتوانستند از آن برای طراحی برنامههای غیرمتمرکز خودشان استفاده کنند. این ارزشی بود که اتریوم به بلاکچین اضافه کرد و به همین خاطر قیمتش خیلی زود رشد کرد.
در کنار مسئله ارزشهای پروژه باید مشکلاتی که ایده ارزهای دیجیتال به دنبال حل کردنشان است را هم در نظر بگیرید. مشکلاتی که مهمترین آنها حریم خصوصی، مقیاسپذیری و قابلیت همکاری هستند. یکی از بهترین راههای انتخاب ارز مناسب برای سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال اینست که ببینید ارز موردنظر به حل کدامیک از مشکلات بالا کمک میکند. برخی از ارزهایی که دنبال حل این سه مشکل هستند، عبارتند از:
- حریم خصوصی: Monero، Zcash، Dash
- مقیاسپذیری: OmiseGo، Cardano
- قابلیت همکاری: AION
آیا پروژه به توکن نیاز دارد؟
حالا تقریبا درباره ارزهای دیجیتال مطمئن هستید و باید مطمئن شوید توکنهای خوبی خواهید خرید. برای پاسخ به این سوال، باید سوالات زیر را از خودتان بپرسید:
- این پروژه لزوما باید روی بستر بلاکچین باشد؟
- این پروژه لزوما باید توکن داشته باشد؟
اگر پاسخ یکی از این سوالها منفی باشد، یعنی پروژه موردنظرتان توکن ندارد و ICO یا عرضه اولیه سکه را فقط برای کسب سود راه انداخته است.
بهترین روش برای تعیین ارزش و سود واقعی یک توکن، روش ویلیام موگایر است. موگایر یکی از برترین مولفهای حوزه بلاکچین است و این روش را در یکی از مقالاتش عنوان کرده است. در این روش از سه اصل سودمندی توکن استفاده میشود. یعنی نقش، امکانات و هدف که ارتباط آنها را به شکل مثلث زیر است:
هر هدف توکن، امکانات و اهداف خودش را دارد که در جدول و توضیحات زیر به تعریف آنها میپردازیم.
حق: مالک با تصاحب مالکیت یک توکن خاص، یک سری حقوق هم در اکوسیستم به دست میآورد. مثلا وقتی ارز DAO را داشته باشید، در این پروژه حق رای هم پیدا میکنید و میتوانید روی نحوه اختصاص بودجه بین برنامههای مختلف نظر بدهید.
تبادل ارزش: توکنها درون محدوده پروژه یک سیستم اقتصادی داخلی ایجاد میکنند. توکنها به خریدارن و فروشندگان کمک میکنند ارزش را داخل سیستم مبادله کنند و به این ترتیب به سود برسند. امکان تولید و حفظ این سیستمهای اقتصادی داخلی و منفرد یکی از اصلیترین وظایف توکنهاست.
عوارض: توکنها میتوانند به عنوان عوارض موردنیاز برای استفاده از برخی از کاراییهای یک سیستم هم به کار بروند. مثلا در سیستم Golem برای دسترسی به مزایای سوپرکامپیوتر این سیستم باید GNT (توکن Golem) داشته باشید.
کارکرد: توکنها میتوانند به بهبود تجربه کاربر در فضای داخلی سیستم هم کمک کنند. مثلا هنگام استفاده از مرورگر Brave اگر BAT (توکن مخصوص Brave) داشته باشید، میتوانید برخی از ویژگیهای سیستمهای دیگر را به تجربه کاربری خودتان اضافه کنید.
ارز: توکن میتواند به عنوان ابزار ذخیره ارزش استفاده بشود و برای انجام تراکنش درون و بیرون سیستم خودش به کار گرفته بشود.
درآمدها: این ویژگی توکنها به توزیع عادلانه درآمدهای یک پروژه بین تمام سرمایهگذاران کمک میکند.
خب همه این نقشها چطور به تعیین سودمندی و ارزش یک توکن کمک میکند؟
هرچه تعداد نقشهای یک توکن بیشتر باشد، ارزش و سودمندی آن هم بیشتر خواهد بود. اگر یک توکن هیچکدام از این کارکردها را نداشته باشد، بهتر است از سرمایهگذاری روی پروژه آن صرفنظر کنید چون ارزشی به اکوسیستم اضافه نمیکند که برایتان سود داشته باشد.
حالا که میدانید چطور ارزش ارزهای دیجیتال را مشخص کنید، تقریبا برای سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال آمادهاید. اما باید مراقب کلاهبرداریها باشید. این یک بازار فنی و تخصصی است که مردم عادی هر روز بیشتر از قبل به آن علاقهمند میشوند. همین آن را به بستر مناسبی برای کلاهبرداری و سوءاستفاده مالی تبدیل کرده است. پس قبل از شروع خرید و فروش ارزهای دیجیتال باید روشهای تشخیص کلاهبرداری در این بازار را یاد بگیرید.
نشانههای کلاهبرداری در بازار ارزهای دیجیتال
یک ارز دیجیتال خوب باید چشمانداز فنی دقیق و روشن و تیم توسعه قوی داشته باشد. برای اینکه مطمئن شوید یک ارز دیجیتال واقعی است و برای کلاهبرداری ساخته نشده، باید درباره هر سه مورد زیر تحقیق کنید. البته اینها درباره ارزهای جدید است و لازم نیست درباره ارزهایی که مارکت کپ قابل توجهی دارند، این موارد را انجام بدهید.
تیم توسعه
نام تمام اعضای تیم توسعه را در گوگل جستجو کنید. اکثر آنها باید یک پروفایل LinkedIn فعال داشته باشند، در پروژههای ICO موفق کار کرده باشند، از شرکتهای معتبر آمده باشند یا توسط افراد مطمئن توصیه شده باشند.
در ضمن تصویر اعضای گروه را هم جستجو کنید تا مطمئن شوید با افراد واقعی مواجه هستید و از یک تصویر برای معرفی چند پروژه ارز دیجیتال استفاده نشده باشد.
شباهت به طرح هرمی
همه ما کم و بیش با مدل کسب و کار هرمی آشنا هستیم. این مدل در ویکیپدیا اینطور تعریف شده است:
« ترفند هرمی یا طرح هرمی نوعی مدل کسبوکار غیر پایدار است که در آن افراد با پرداخت مقداری پول عضو شرکتی میشوند تا در آینده با به عضویت درآوردن چند نفر دیگر و رشد زیرمجموعه مشتریان به چند برابر حق عضویت دست پیدا کنند … نتیجه فعالیت این نوع شرکتها این است که تعداد اعضایشان آنقدر رشد خواهد کرد تا محدودیت جمعیت مشتاقان عضونشده موجب شود یافتن عضو جدید کم و بیش ناممکن شود. در چنین وضعیتی جمعیت بسیار بالایی از اعضا، که گاهی تا نود درصد کل هم میرسد، در لایههای پایینی قرار دارند و پولشان را از دست دادهاند و در عوض شرکت و درصد کمی به پول رسیدهاند.»
هر ICO که وعده سود تضمین شده به ازای سرمایهگذاری به شما بدهد، کلاهبرداری است. اگر به این مورد دقت کنید، ممکن است سرمایهگذاریتان به نتیجه زیر ختم بشود.
مخزن گیتهاب غیرفعال
مخزن گیتهاب فعال یکی از بهترین نشانههای وضعیت توسعه پروژه است. هرچه میزان فعالیت بیشتر باشد، یعنی پروژه در حال رشد است و میتوانید بیشتر به آن اعتماد کنید. بنابراین قبل از تصمیمگیری حتما گیتهاب پروژه را چک کنید و مطمئن شوید فعالیت واقعی و زیاد داشته باشد.
پلتفرم خرید ارز دیجیتال را انتخاب کنید
یکی از مهمترین اشکالات سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال این است که نمیتوانید آنها را از بنگاههای مالی مرسوم بخرید. بانکها و صرافیهای رسمی ارز دیجیتال نمیفروشند.
به همین خاطر باید آنها را از صرافیهای ارزهای دیجیتال بخرید و آنجا نگه دارید (درباره نگهداری ارزهای دیجیتال بیشتر توضیح خواهیم داد). معروفترین صرافیها CoinDesk، Binance، Terrexa، Coinbase و Kraken هستند.
این پلتفرمها در واقع کارگزاریهای طراحی شده برای ارزهای دیجیتال هستند. از طریق این صرافیها میتوانید ارزهای دیجیتال رایج را بخرید و بفروشید و البته باید یک درصد کارمزد هم بپردازید. اینکه کدام از آنها را برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال استفاده کنید، به مقدار خرید و نوع ارزها بستگی دارد. اگر قصد خرید در تعداد بالا را دارید، باید سراغ صرافیهایی بروید که نقدینگی بالا دارند. بدیهی است که صرافی انتخاب شده باید امکان انواع تبادل با ارز دیجیتال مورد نظر شما را هم داشته باشد.
البته وضعیت برای کاربران ایرانی کمی متفاوت است. شما با کارتهای بانکی ایران نمیتوانید از این صرافیها خرید کنید. پس باید کارت ارزی داشته باشید. اگر کارت ندارید هم میتوانید ارز مورد نظرتان را از صرافیها و سایتهای ایرانی بخرید و سپس آنها را برای تبدیل به ارزهای دیگر وارد این صرافیها کنید.
نکته دیگر اینکه برخی از این صرافیها کاربران ایرانی را تحریم میکنند و حسابهایشان را میبندند. پس حتما ایمیلهایی که از صرافی دریافت میکنید را مطالعه کنید و در صورت دریافت هشدار، سریعا ارزهایتان را به یک کیف پول یا صرافی دیگر منتقل کنید.
چطور ارز دیجیتال بخریم؟
جدیترین گام برای سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال از اینجا شروع میشود. تبادل یکی از حیاتیترین کارکردهای اکوسیستم ارزهای دیجیتال است و به دو روش انجام میشود.
- تبادل پول با ارز دیجیتال
- تبادل ارز دیجیتال با ارز دیجیتال
برای خرید ارزهای دیجیتال باید از یکی از این دو روش استفاده کنید. وقتی قصد سرمایهگذاری روی این ارزها را داشته باشید، معمولا روش کار اینست که ابتدا مقداری اتریوم یا بیتکوین میخرید و سپس با ورود به صرافیهای مختلف آنها را به ارزهای دلخواهتان تبدیل میکنید. یعنی باید از هر دو روش خرید ارزهای دیجیتال استفاده کنید.
تبادل پول با ارز دیجیتال
در این روش میتوانید ارز دیجیتال مورد نیازتان را با پرداخت پولهای رایج بخرید. برای اینکار باید به صرافیها مراجعه کنید و با استفاده از خدمات آنها ارز بخرید. البته این روش فقط برای ارزهای اصلی و پرطرفدار فعال است. Coinbase یکی از بهترین صرافیها برای این نوع تبادل است.
تبادل ارز دیجیتال با ارز دیجیتال
روش دیگر هم تبدیل دو ارز دیجیتال به یکدیگر است. در این روش میتوانید برخی ارزهای دیجیتال مثل بیتکوین، اتریوم، ریپل و غیره را به ارزهای دیگر تبدیل کنید. Binance یکی از بهترین صرافیها برای این نوع تبادل است.
این صرافیها خدمات مهمی ارائه میدهند اما متمرکز بودن باعث آسیبپذیر بودنشان هم میشود. از این اشکال که بگذریم، خرید ارزهای دیجیتال از این صرافیها بسیار ساده است.
- ابتدا یک حساب کاربری در صرافی باز میکنید.
- سپس باید هویتتان را تایید کنید.
- سپس حسابتان را با دلار، یورو یا هر نوع پول کاغذی دیگر شارژ میکنید. برخی صرافیها هم نیاز به شارژ پولی ندارند و امکان تبادل مستقیم ارزهای دیجیتال بین کاربران را فراهم کردهاند.
بهترین زمان برای خرید ارزهای دیجیتال کی است؟
هیچ قانون کلی درباره زمان خرید ارزهای دیجیتال وجود ندارد. معمولا خرید در اوج صعود یا سقوط قیمت ایده خوبی نیست. تریدرهای حرفهای برای این نکته یک مثال جالب دارند: «هیچوقت چاقوی در حال سقوط را نگیر.» بهترین زمان خرید وقتی است که قیمت در سطوح پایین ثابت شده باشد.
هنر معامله در این است که بتوانید زمان حباب بودن قیمت و زمان رسیدن به کف بعد از افت قیمت را تشخیص بدهید. هیچ قاعده کلی برای این هنر وجود دارد. هزاران ابزار و ترفند برای پیشبینی بازار وجود دارد و با این وجود باز هم چیزی از غیرقابل پیشبینی بودنش کم نمیشود.
اگر قصد سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال را دارید، ما دو توصیه درباره زمان خرید برایتان داریم. اول اینکه حباب ارزهای دیجیتال را با حبابهای بازارهای مالی سنتی مقایسه نکنید. ۱۰ درصد افزایش حباب نیست اما میتواند افزایش روزانه باشد. ۱۰۰ درصد افزایش میتواند حباب باشد اما گاهی فقط شروع یک روند صعودی است. ۱۰۰۰ درصد افزایش هم حباب است اما تضمینی برای ترکیدنش وجود ندارد! وضعیت بازار ارزهای دیجیتال این است.
دوم اینکه کمی زمان صرف تماشای تحرکات قیمت کنید. اگر قیمت کاهش یافت، سریع خرید نکنید چون ممکن است باز هم افت کند. از ترس افزایش قمیت هم خرید نکنید. بازار را خوب بررسی کنید و اطلاعات کافی کسب کنید تا بتوانید بهترین زمان را تشخیص بدهید. و از همه مهمتر اینکه خیلی زود نفروشید! دست نگه دارید چون تحول پولی ناشی از ارزهای دیجیتال تازه شروع شده است.
چطور ارزهای دیجیتال را نگه داریم؟
حالا ارز خریدید و باید روش ذخیرهسازی آن را مشخص کنید. همانطور که قبلا گفتیم میتوانید ارزهای دیجیتال خریداری شده را در حساب صرافی خودتان نگه دارید. اما به هیچ وجه اینکار را بکنید. تاریخ هک شدن و ورشکستگی صرافیها آنقدر بلند است که احتمال شما هم خبرهایش را شنیدهاید. البته همه کیف پولهای صرافی اینطور نیستند اما بهتر است ریسک نکنید و سراغ انتخابهای مطمئن بروید.
بهترین روش نگهداری و ذخیره ارزهای دیجیتال، استفاده از کیف پول است. اگر قصد سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال دارید، حتما یکی از انواع کیف پول را برای خودتان تهیه کنید.
کیف پول ارز دیجیتال یک برنامه نرمافزاری است که کلیدهای خصوصی و عمومی اتصال شما به شبکه بلاکچین را در خودش نگه میدارد. این کیف پولها خود ارز دیجیتال را نگه نمیدارند بلکه امکان دسترسی آنی شما به آنها روی بستر بلاکچین را فراهم میکنند (از طریق کلید عمومی و خصوصی شما). برای کامل کردن هر تراکنش (خرید یا فروش ارز دیجیتال) باید هر دو کلید عمومی و خصوصی را داشته باشید.
با این کیف پولها علاوه برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال، میتوانید همیشه و همهجا به تاریخچه تراکنشها و موجودی فعلیتان دسترسی داشته باشید.
کیف پول دسکتاپ، کیف پول آنلاین، کیف پول موبایل و کیف پول سختافزاری از انواع کیف پول ارزهای دیجیتال هستند. کارایی همه آنها با هم یکسان است و فقط به لحاظ امکانات و سطح امنیت با هم فرق دارند. در ادامه با هم انواع کیف پول را بررسی میکنیم تا انتخاب برایتان سادهتر بشود.
کیف پول سرد و کیف پول گرم
بگذارید تفاوت بین این دو نوع کیف پول ارز دیجیتال را با یک مثال توضیح بدهیم. کیف پول گرم (Hot Wallet) درست مثل کیف پولی است که هر روز در جیبتان میگذارید. کیف پول سرد (Cold Wallet) هم مثل حساب بانکیتان است. به طور کلی، اگر میخواهید به طور مرتب از ارزهای دیجیتال استفاده کنید باید سراغ کیف پول گرم بروید. اگر هم قصد دارید ارزها را برای مدت طولانی نگه دارید، کیف پول سرد انتخاب بهتری است.
کیف پول گرم
وقتی ارزهای دیجیتال را در چیزی نگه میدارید که مستیما به اینترنت وصل میشود، از کیف پول یا روش ذخیرهسازی گرم استفاده کردید. کیف پول صرافی، کیف پول دسکتاپ، کیف پول موبایل همه از این نوع هستند. با این نوع کیف پول دسترسی به ارزهای دیجیتال بسیار ساده و سریع است.
انتقال ارز دیجیتال با کیف پول گرم بسیار ساده است اما معایبی هم دارد. امکان هک شدن این نوع کیف پول وجود دارد. بنابراین هیچوقت نباید همه سرمایهتان را در کیف پول گرم نگه دارید. علاوه بر این باید مراحل بکآپ را در تنظیمات کیف پول انجام بدهید تا سرمایهتان را به خاطر خطاهای انسانی از دست ندهید.
کیف پول سرد
وقتی ارزهای دیجیتال را در دستگاهی نگه میدارید که کاملا آفلاین است، از کیف پول یا روش ذخیرهسازی سرد استفاده کردید. اگر دنبال ایمنترین روش ذخیرهسازی ارزهای دیجیتال هستید، قطعا باید این نوع کیف پول دیجیتال را انتخاب کنید. اگر هدفتان از سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال نگهداری طولانی مدت است هم باید این را انتخاب کنید.
البته کیف پول سرد هم ریسکهای خودش را دارد. اما اگر آنها را درست تنظیم کنید و تمام دستورالعملها را دنبال کنید، این ریسکها به حداقل میرسند. یکی از بزرگترین مشکلات این نوع کیف پول این است که آسیب فیزیکی شانس از دست رفتن ارزها را افزایش میدهد. ضمن اینکه سرعت انتقال ارزهای دیجیتال با کیف پول سرد کمتر است.
کیف پول سرد دو نوع اصلی دارد که در ادامه به معرفی دقیق آنها میپردازیم.
کیف پول سختافزاری
کیف پول سختافزاری دستگاهی فیزیکی است که ارزهای دیجیتال شما را در خودش نگه میدارد. این کیف پولها اشکال مختلفی دارند که رایجترین آنها به شکل USB است و به کامپیوتر وصل میشود. این کیف پول به عنوان یکی از ایمنترین روش نگهداری ارزهای دیجیتال شناخته میشود اما باز هم ریسکهایی دارد. اول از همه اینکه شما به کمپانی سازنده اطمینان میکنید که کدهای شما را ردیابی و ذخیره نمیکند. همینجا باید بگوییم که به هیچ وجه از کیف پول سختافزاری دست دوم استفاده نکنید.
آسیب فیزیکی هم میتواند باعث از دست رفتن موجودی این کیف پولها بشود. به همین خاطر توصیه میکنیم از موجودی این نوع کیف پول روی کیف پولهای آنلاین خودتان یک بکآپ بگیرید. اطلاعات مورد نیاز برای باز کردن کیف پول را هم در یک جای امن نگه دارید و به هیچ وجه آنها را گم نکنید. اگر آنها را گم کنید، دیگر به ارزهای دیجیتال خودتان دسترسی نخواهید داشت.
کیف پول سختافزاری مدلهای بسیار متنوعی دارد و Ledger Nano S، Trezor و Keepkey از بهترین آنها هستند.
کیف پول کاغذی
بدون شک این امنترین روش نگهداری ارزهای دیجیتال است. کیف پول کاغذی، یک روش آفلاین و سرد برای نگهداری ارزهای دیجیتال است. کلیدهای خصوصی و عمومی شما به شکل کد QR روی این کاغذ چاپ شده است. مهمترین مزیت این نوع کیف پول این است که کنترل کامل آن دست خودتان است و هیچکس به جز شما نمیتواند به اطلاعات آن دسترسی داشته باشد.
چطور ارز دیجیتال را بفروشیم؟
فروش ارز دیجیتال درست مشابه خریدن آن است. روش کار به این بستگی دارد که بخواهید ارز دیجیتال را به پول تبدیل کنید یا به ارز دیجیتال دیگر. در هر دو حالت میتوانید از طریق صرافیها اقدام کنید. البته اگر قصد داشته باشید سرمایهتان را به ریال تبدیل کنید، باید از طریق صرافیهای داخلی اقدام کنید. پس اول ارز دیجیتال را به ارزهای اصلی مثل اتریوم و بیت کوین تبدیل کنید و سپس آنها را به صرافی مورد نظرتان بفروشید.
سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال را شروع کنید
بعد از انتخاب ارز دیجیتال، خرید آن از طریق صرافیها و ذخیره آن در کیف پول باید منتظر زمان درست برای فروش یا خرید بیشتر باشید. برای تشخیص این زمان باید بازار را به خوبی زیر نظر داشته باشید و دانش و البته صبر کافی برای تشخیص زمان درست را داشته باشید.
حالا همه چیز را درباره سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال میدانید. باز هم یادآوری میکنیم که در کنار این اطلاعات باید به دانش کافی برای معاملهگری هم مسلط باشید. در این صورت میتوانید شانس سود خودتان را به حداکثر برسانید. البته اگر قصد دارید یکبار خرید کنید و تا چند سال به موجودی کیف پول دست نزنید، همین اطلاعات برایتان کافی خواهد بود.
اما اگر میخواهید با خرید و فروشهای مکرر سود بیشتری کسب کنید، باید درباره ماهیت بازارهای مالی و تحلیل آنها اطلاعات بیشتری داشته باشید.
امیدواریم به کمک این راهنمای سرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال بتوانید کار در این بازار را درست و موفق آغاز کنید. فراموش نکنید تجربه خودتان از خرید و فروش ارزهای دیجیتال را با کاربران آرادمگ به اشتراک بگذارید.
پاسخ دهید