این قسمت دوم راهنمای کامل دوربین گوشی هوشمند است. در قسمت اول به معرفی ساختار دوربین و اجزای تشکیل دهنده آن و برخی از مهمترین ویژگیهای دوربین هوشمند اشاره کردیم. در قسمت دوم، بقیه ویژگیهای دوربین را برمیشماریم، بهترین گوشیها برای عکاسی را معرفی میکنیم و در نهایت هم آموزش عکاسی با گوشی داریم.
اگر قصد خرید گوشی جدید داشته باشید و کیفیت دوربین گوشی برایتان مهم باشد، این راهنما به شما کمک میکند بهترین مدل در بودجه مورد نظرتان را پیدا کنید. اگر هم یک گوشی با دوربین خوب دارید و میخواهید عکاسی با گوشی را شروع کنید، بخش آموزش عکاسی میتواند شروع خوبی باشد.
ویژگیهای مهم دوربین گوشی هوشمند
همه ویژگیهایی که در این دو قسمت به آنها اشاره کردیم به یک اندازه مهم نیستند. مثلا سایز پیکسل، اندازه سنسور و اندازه دیافراگم قطعا از ویژگیهایی مثل حالتهای تصویربرداری مختلف، فوکوس خودکار و حتی لرزشگیر تصویر مهمتر هستند. اگر توضیحات هر بخش را با دقت بخوانید، به خوبی میتوانید میزان اهمیت هر کدام از آنها را بفهمید. اما یک راهنمایی کوچک برایتان داریم؛ ویژگیهایی که در قمست اول به آنها اشاره کردیم، اساسیتر و مهمتر هستند چون جزو ویژگیهای سختافزاری هستند.
البته اینکه هنگام خرید گوشی به کدامیک از ویژگیها بیشتر دقت کنید، به کاربردهایی که برای دوربین گوشی هوشمند در نظر دارید هم بستگی دارد. مثلا اگر به عکاسی در شب علاقه دارید، حتما باید مدلی انتخاب کنید که حالت عکاسی در شب (Night Mode) داشته باشد. یا اگر تابحال با دوربینهای هوشمند کار نکردهاید و تجهیزاتی مثل سهپایه برای گوشی ندارید، گوشی شما حتما باید لرزشگیر تصویر داشته باشد.
پس وقتی ویژگیهای دوربین مدلهای مورد نظرتان را با هم مقایسه میکنید، ابتدا موارد اساسی مثل تعداد دوربینها، اندازه سنسور و سایز پیکسل، قابلیتهایی مثل فوکوس خودکار و لرزشگیر را بررسی کنید و سپس سراغ موارد جزییتر بروید.
اگر قبل از انتخاب دوربین، آموزش عکاسی با گوشی را بخوانید درک درستی از کاربرد ویژگیهای مختلف پیدا میکنید. این به شما کمک میکند بهترین مجموعه ویژگیهای ممکن را برای خودتان و نیازهایتان انتخاب کنید.
ویژگیهایی که در قسمت دوم راهنما به آنها اشاره میکنیم، ویژگیهای نرمافزاری هستند. برخی از این ویژگیها مثل فوکوس خودکار، HDR و شاتر اهمیت زیادی دارند و باید با نهایت دقت انتخاب بشوند.
فوکوس خودکار
در اولین روزهای عمر فناوری دوربین گوشی، اکثر مدلها لنز با فوکوس ثابت داشتند. به همین خاطر امکان گرفتن عکسهای واضح وجود نداشت و عکسها تار میشدند. اما در دوربینهای گوشی امروزی، دوربین پشت فوکوس قابل تنظیم دارد. در این مدل، لنز میتواند جلو و عقب برود تا فاصله بین لنز و سنسور تنظیم بشود. ترکیب این نوع لنز با فناوری فوکوس خودکار امکان گرفتن عکسهای واضح و پر از جزییات بدون تاری سنسور را به کاربر میدهد.
سیستم فوکوس خودکار قبل از هر چیز باید سریع و دقیق باشد. باید سریع تشخیص لنز کجا قرار بگیرد که دقیقترین تصویر ممکن ثبت بشود. در ضمن باید بتواند در هر شرایط جوی و نوری کار کند. در حال حاضر سه نوع فوکوس خودکار برای دوربین گوشی هوشمند داریم: فوکوس خودکار تشخیص کنتراست، فوکوس خودکار تشخیص فاز و فوکوس خودکار لیزری.
فوکوس خودکار تشخیص فاز
این نوع فوکوس که در اکثر مدلهای گوشی امروزی استفاده میشود، برای پیدا کردن فوکوس از روش آزمون و خطا استفاده میکند. دوربین آنقدر لنز را جلو و عقب میکند تا بهترین فوکوس با حداکثر کنتراست را پیدا کند. در این روش لنز نمیتواند لحظه رسیدن به حداکثر کنتراست را تشخیص بدهد. به همین خاطر گاهی پیش میآید تصویر درست قبل از رسیدن به حداکثر کنتراست، تار میشود.
مزایای فوکوس خودکار تشخیص کنتراست
- نیاز به سختافزار اضافی ندارد و بنابراین ارزان است.
- نتیجه خوبی دارد و تصاویر واضحی میگیرد.
معایب فوکوس خودکار تشخیص کنتراست
- سرعت پایین (یک ثانیه برای هر عکس) میتواند باعث از دست رفتن سوژه بشود.
- در نور کم کار نمیکند و نمیتواند حداکثر کنتراست را پیدا کند.
- امکان تعقیب اجسام متحرک را ندارد.
فوکوس خودکار تشخیص فاز
این روش جدیدتر و پیشرفتهتر است و در دوربینهای بالارده دیده میشود. کمپانیهای سامسونگ و اپل بیش از همه از این فناوری استفاده میکنند (در محصولات آیفون این فناوری با نام Focus Pixels شناخته میشود).
در فوکوس خودکار تشخیص فاز، دوربین نوری که از لنز عبور داده میشود را آنالیز میکند. سپس آن را با دو دیافراگم دو طرف لنز مقایسه میکند تا فوکوس یا فوکوس نبودن تصویر را تشخیص بدهد. اگر تصویر فوکوس نباشد از همین آنالیز برای پیدا کردن فوکوس مورد نیاز استفاده میکند.
این نوع فوکوس خودکار نسبت به نوع قبلی سرعت بالاتری دارد. مثلا در مدل Galaxy S5 سرعت فوکوس خودکار برای هر عکس ۰.۳ ثانیه است. ضمن اینکه روش تشخیص فاز میتواند فوکوس شدن عکس را تشخیص بدهد.
مزایای فوکوس خودکار تشخیص فاز
- سریع و دقیق است و احتمال از دست دادن سوژه را کاهش میدهد.
- امکان فوکوس خودکار مداوم را فراهم میکند تا ثبت سوژههای متحرک سادهتر بشود.
معایب فوکوس خودکار تشخیص فاز
- در نور کم ضعیف عمل میکند چون بدون نور کافی نمیتواند عکس را آنالیز کند.
- گران است و فقط در گوشیهای بالارده استفاده میشود.
فوکوس خودکار لیزری
اپل و سامسونگ روی فوکوس تشخیص فاز تمرکز کردهاند اما LG فوکوس خودکار لیزری را انتخاب کرده است. در دو روش قبلی دوربین نوری که وارد لنز میشد را آنالیز میکرد و به همین خاطر به عنوان روشهای فوکوس پسیو شناخته میشود. فوکوس خودکار لیزری طرز کار متفاوتی دارد که به عنوان فوکوس اکتیو شناخته میشود.
این سیستم به نور محیط وابسته نیست و برای پیدا کردن فوکوس، پرتوهای مادون قرمز به محیط میفرستد. سپس زمان بازگشت آنها را اندازه میگیرد و برمبنای آن فاصله سوژه از دوربین را محاسبه میکند. کل این فرایند فقط ۰.۲۷۶ ثانیه طول میکشد که نسبت به سایر روشهای فوکوس خودکار سریعتر است.
مزایای فوکوس خودکار لیزری
- سرعت خوبی دارد و امکان تعقیب سوژههای متحرک را میدهد.
- چون به نور محیط وابسته نیست، در نور کم هم به خوبی کار میکند.
معایب فوکوس خودکار لیزری
- برای فاصلههای دور مناسب نیست چون پرتوهای لیزر مسافت مشخصی را طی میکنند. فاصله ایدهآل برای این فناوری فوکوس، ۰.۶ متر است.
- گاهی اوقات دچار خطا میشود.
- گران است و به سختافزار اضافی نیاز دارد.
سرعت شاتر
این رقم مدت زمانی که سنسور برای هربار عکاسی در معرض نور قرار میگیرد را نشان میدهد. کاهش سرعت شاتر میتواند تصاویر را واضحتر کند. سرعت شاتر بالا هم تاثیر حرکت روی دوربین گوشی هوشمند را افزایش میدهد و در نتیجه عکس تار میشود.
میبینید که سرعت شاتر یک متغیر نسبی است و به شرایط عکاسی بستگی دارد. پس بهتر است دوربینی را انتخاب کنید که کنترل کافی روی سرعت شاتر را به شما بدهد. این امکان معمولا در تنظیمات پیشرفته دوربین گوشی است.
کنترل ISO

ISO سرعت فیلم دوربین و حساسیت حسگرهای نوری به نور را نشان میدهد. هرچه ISO بالاتر باشد، حساسیت فیلم به نور هم بیشتر میشود. اگر حساسیت ایزو بالا باشد، دیگر به سرعت شاتر بالا نیاز ندارید و در نتیجه میتوانید تصاویر واضحتری بگیرید.
افزایش ISO برای عکاسی در نور کم میتواند باعث افزایش نویز دیجیتال بشود. برخی از گوشیها قابلیت کاهش نویز دارند که معمولا کارایی خوبی در کنترل نویز ندارد.
به همین خاطر هنگام خرید گوشی هوشمند باید دنبال امکان کنترل دقیق و کامل روی مقدار ISO در تنظیمات دوربین باشید. طیف ISO دوربین گوشی هوشمند معمولا بین ۵۰ تا ۱۲۵۰ است اما بعد از ۸۰۰ جزییات شروع به کمرنگ شدن میکنند. البته وجود لرزشگیر اپتیکال و لنزهای روشن شما را از ISO بالا برای عکاسی در نور کم بینیاز میکند.
HDR
دامنه دینامیکی بالا یا HDR به شما کمک میکند سطح روشنایی در سرتاسر عکس را متعادل کنید. منظور از محدوده دینامیک، طیف بین سایهها تا هایلایتهای عکس است. این فناوری چند عکس با سطوح اکسپوژر مختلف میگیرد و با ترکیب آنها یک عکس نهایی با تعادل روشنایی مناسب میسازد. چند سالی است که قابلیت عکاسی HDR از دوربینهای حرفهای به دوربین گوشی هوشمند رسیده و کیفیت آنها را بهتر کرده است.
قابلیت HDR میتواند کیفیت پرترههای زیر نور خورشید، عکاسی منظره و تصاویر با پسزمینه تیره را بیشتر میکند. اما نباید از آن برای عکاسی از سوژههای متحرک استفاده کنید.
حالت شب

امکان عکاسی در حالت شب (Night Mode) یکی از ویژگیهای مهم دوربینهای گوشی هوشمند که عکاسی در نور کم را برای کاربران مبتدی سادهتر خواهد کرد. همانطور که قبلا گفتیم برای عکاسی در نور کم دو انتخاب دارید: سرعت شاتر را زیاد کنید (که باید دوربین ثابت بماند و بنابراین به سه پایه نیاز خواهید داشت) یا مقدار ISO را افزایش بدهید (که نویز را زیاد میکند).
عکاسی در حالت شب به شما کمک میکند از هر دوی اینها بدون معایبشان استفاده کنید. فقط کافیست با دوربین عکس بگیرید و تنظیمات را به عهده نرمافزار بگذارید. البته این حالت عکاسی اشکالاتی هم دارد. اول اینکه برای عکاسی از سوژههای متحرک مناسب نیست و دوم اینکه عکاسی با آن بیشتر طول میکشد.
دوربین سهگانه و دوگانه
این ویژگی چند سالی است به دوربین گوشیهای بالارده اضافه شده است. دوربین پشت این مدلها از یک آرایه دوربین دوتایی یا سهتایی با اندازههای مختلف تشکیل میشود. دوربینهای سهگانه و دوگانه کیفیت زوم در نور کم را افزایش میدهند و در کل کیفیت عکاسی در نور کم را به طرز چشمگیری ارتقا میدهند. مهمترین اشکال دوربینهای سهگانه و دوگانه قیمت بالایشان است.
دوربین پاپآپ
یکی از جالبترین ویژگیهای دوربین گوشی هوشمند همین دوربینهای پاپآپ هستند. دوربینهایی که در بدنه مخفی هستند و هنگام عکاسی بیرون میآیند. این نوع دوربینها دیگر جایی روی نمایشگر نمیگیرند و بنابراین اندازه نمایشگر گوشی بزرگتر میشود. هنگام عکاسی نمای بهتری فراهم میکنند.
با این وجود آسیبپذیرتر هستند، استفاده از قاب گوشی را محدود میکنند، باتری بیشتری مصرف میکنند و در معرض آب و گرد و غبار آسیب جدی میبینند.
حالت عکاسی هوش مصنوعی
این ویژگی که به تازگی به دوربینهای گوشی هوشمند اضافه شده، یک سیستم نرمافزاری است که با شناسایی محیط اطراف کیفیت عکس را ارتقا میدهد. این سیستمها با شناسایی محیط اطراف و مقتضیات عکاسی در آن محیط، تنظیمات دوربین را به صورت خودکار تغییر میدهند تا بهترین عکس ممکن را بگیرند.
این فناوری دوربین گوشی هوشمند خیلی جدید است و نباید انتظار زیادی از آن داشته باشید. اما اگر مبتدی هستید و دنبال سرعت بالای عکاسی هستید، این ویژگی کمک زیادی به شما خواهد کرد.
اینها مهمترین ویژگیهای دوربینهای گوشی هوشمند هستند که هنگام انتخاب گوشی باید در نظر بگیرید. این وجود ویژگیهای فرعی دیگری هم هستند که از اهمیت کمتری برخوردارند اما روی کیفیت عکاسی با گوشی تاثیر میگذارند یا کاربردهای دوربین را افزایش میدهند. در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
- اندازه نمایشگر – هرچه اندازه نمایشگر گوشی بزرگتر باشد، عکاسی با گوشی برایتان سادهتر خواهد شد.
- ذخیره فایل با فرمت RAW – اگر قصد ویرایش و ادیت عکسهایتان را دارید، حتما دنبال مدلهایی باشید که فرمت RAW را هم ذخیره میکنند. این فرمت شامل تمام جزییات عکس است و هنگام ویرایش دستتان را باز میگذارند.
- گزینههای کنترل دوربین – هرچه گزینهها و امکانات بیشتری برای تغییر تنظیمات دوربین داشته باشید، کنترل بیشتری روی عکس نهایی خواهید داشت.
- ویدیوی اسلوموشن و تایم لپس – ضبط ویدیو هم به اندازه عکاسی با گوشی مهم است. اگر دوست دارید از گوشی برای ساخت فیلمهای کوتاه استفاده کنید، حتما دنبال این دو ویژگی باشید. البته این دو نوع ضبط ویدیو در اکثر گوشیهای جدید وجود دارد.
- ضبط ویدیوی ۴k – با این قابلیت میتوانید خاطرات و لحظات مهم را با بیشترین کیفیت ضبط کنید.
- عمر باتری – این مورد روی کیفیت عکسهایی که میگیرید، تاثیر ندارد اما میتواند تجربه پروژههای عکاسی شما را بهتر کند. اگر عمر باتری کم باشد، نمیتوانید در گردشها و پروژههای عکاسی به خوبی از دوربین گوشی استفاده کنید.
- ضدآب بودن – این ویژگی نه تنها امکان عکاسی زیرآب را به شما میدهد بلکه احتمال آسیب دیدن دوربین گوشی را هم کاهش میدهد.
- حافظه داخلی بالا و حافظه خارجی – وقتی گوشی هوشمند را براساس کیفیت دوربینش انتخاب میکنید، یعنی حافظه گوشی خیلی زود پر خواهد شد. پس این مورد را در نظر داشته باشید که گوشی هم حافظه داخلی کافی داشته باشد و هم بتوانید حافظه خارجی به آن اضافه کنید.
آموزش عکاسی با دوربین گوشی هوشمند
ارتقای کیفیت دوربین گوشیهای هوشمند باعث شده عکاسی با گوشی به یک فیلد عکاسی مهم و پرطرفدار تبدیل بشود. در این قسمت یاد میگیرید چطور با حداقل دانش عکاسی، بهترین عکسها را با گوشی بگیرید. عکاسی با گوشی کار سختی نیست اما به دقت نیاز دارید. بیایید عکاسی را شروع کنیم.
اپلیکیشن دوربین را انتخاب کنید
گوشی هوشمند شما یک برنامه دوربین پیشفرض دارد. در اکثر موارد این برنامه همان چیزی است که برای عکاسی با گوشی نیاز دارید. پس ابتدا باید برنامه خود گوشی را تست کنید. ادامه آموزش را بخوانید و اگر نتوانستید ایدههای زیر را با برنامه دوربین خود گوشی پیاده کنید، دنبال یک برنامه جدید بگردید.
این برنامه جدید باید امکان استفاده از تمام قابلیتهای دوربین گوشی هوشمند را به شما بدهد. در کنار آن ویژگیهای زیر را هم داشته باشد:
- خطوط راهنما به فریم اضافه کنید تا قاببندی برایتان سادهتر بشود.
- امکان فعال و غیرفعال کردن فلش را داشته باشد.
- تایمر داشته باشد.
- تنظیم اکسپوژر یا نوردهی با آن آسان باشد.
- امکان قفل کردن نقطه کانونی و سطح نوردهی را به شما بدهد.
- امکان ضبط ویدیو هم داشته باشد.
دوربین گوشی را بشناسید
قبل از هر چیز باید تمام حالات عکاسی دوربین گوشی هوشمند را امتحان کنید تا زیر و بم دوربین دستتان بیاید. در شرایط مختلف مثل نور کم، شب، زیر نور خورشید و … با دوربین عکاسی کنید تا بتوانید تنظیمات مناسب با شرایط مختلف را پیدا کنید. با آزمون و خطا یاد میگیرید کدام حالت و تنظیمات دوربین برای کدام شرایط جوی و محیطی مناسب هستند.
کمپوزیسیون یا ترکیببندی را یاد بگیرید
همین حالا به اکانت اینستاگرام عکاس مورد علاقهتان بروید. فرقی نمیکند روی کدام عکس با کدام موضوع دست بگذارید. چیزی که آن عکس را به یک عکس خوب تبدیل کرده، کمپوزیسیون یا ترکیببندی درست است. چیزی که شما هم باید برای عکاسی با دوربین گوشی هوشمند یاد بگیرید.
کمپوزیسیون به معنای نحوه آرایش اجزای بصری در یک عکس است. به عبارت سادهتر نحوه ترکیب و کنار هم قرار گرفتن اجزایی مثل خطوط، اشکال، رنگها و نور را مشخص میکند. ترکیبی که برای مجموع اینها انتخاب میکنید همان کمپوزیسیون عکس شماست.
کمپوزیسیون نه تنها روی ظاهر عکس تاثیر میگذارد بلکه حس عکس را هم مشخص میکند. به همین خاطر اهمیت زیادی در عکاسی دارد. اهمیت کومپوزیسیون در عکاسی با گوشی بیشتر است چون همه اجرا در فوکوس هستند. شما نمیتوانید دیافراگم را طوری تنظیم کنید که همه اجزای قاب را تار کند. پس باید بیشتر به نحوه قرارگیری آنها در قاب دقت کنید.
در ادامه به برخی از مهمترین اجزای ترکیببندی عکس اشاره میکنیم. با رعایت این موارد میتوانید بهترین ترکیب را با دوربین گوشی پیدا کنید.
نور
نور تاثیر زیادی روی شکل و حس عکس شما دارد. ضمن اینکه میتواند توجه بیننده را هم به قسمت خاصی هدایت کند. نحوه نمایش رنگها هم متناسب با نور تغییر میکند (کاری که دوربین نمیتواند انجام بدهید). عکسی که زیر نور مهتاب گرفته بشود، درصد آبی بیشتر و عکسی که زیر نور خورشید گرفته بشود، درصد زردی بیشتر دارد.
وقتی عکاسی میکنید اثرات مختلف نور را در نظر بگیرید و سعی کنید نور را روی قسمتهای دلخواهتان متمرکز کنید. تغییر نور محیط و دستکاری تنظیمات دوربین گوشی به شما کمک میکنید بهترین حالت نور برای قابتان را پیدا کنید.
خطوط
خطوط یکی از قدرتمندترین عناصر در عکاسی هستند و میتوانند کیفیت عکس شما را دگرگون کنند. مثلا اگر چیزی را در انتهای خطوط موجود در کمپوزیسیون قرار بدهید، آن چیز سوژه عکس شما میشود و در مرکز توجه قرار میگیرد. خطوط عمودی و افقی به عکس حالت ایستا میدهند، خطوط مورب عکس را زنده و پویا میکنند و خطوط منحنی هر دو ویژگی را دارند.
وقتی میخواهید از منظره، اجسام یا هر چیزی عکس بگیرد ابتدا خوب به آن نگاه کنید و سعی کنید خطوط را در ذهنتان آشکار کنید. سپس ببینید میتوانید از این خطوط برای خلق یک کمپوزیسیون متفاوت استفاده کنید یا نه.
فضا
وقتی دور سوژه مورد نظرتان را با فضای خالی پر کنید (چیزی که در عکاسی فضای منفی نام دارد)، سوژه در مرکز عکس قرار میگیرد و قاب سادهتر میشود. آسمان، دیوارهای رنگی خالی و هر نوع فضای خالی دیگری میتواند فضای منفی کمپوزیسیون شما باشد و سوژهتان را در مرکز عکس قرار بدهد.
برعکس این موضوع هم صادق است. شما میتوانید با حذف کامل فضاهای منفی و ادغام اجزا و سوژههای عکس در یکدیگر یک فضای متفاوت خلق کنید.
قابها
قابها هم مثل فضاهای خالی استفاده میکنند و سوژه را در مرکز توجه میگذارند. خیلی راحت میتوانید در فضاهای مختلف خطوط و اشکالی که شبیه قاب هستند را پیدا کنید و از آنها در کمپوزیسیون استفاده کنید.
رنگها
رنگها هم میتوانند حس عکس را عوض کنند و هم توجه مخاطب را هدایت کنند. بنابراین از هر چیزی که عکس میگیرید، به ترکیب رنگهایش دقت کنید. ببینید چه امکاناتی برای ایجاد کمپوزیسیون به شما میدهد.
سایهها و بازتابها
اینها یکی از بهترین سوژههای عکاسی و کمپوزیسیون برای تازهکارها هستند. این ایده عکاسی ساده به شما کمک میکند عکسهای بهتری بگیرید و راحتتر خلاقیت خودتان را به عکس اضافه کنید.
از محدودیتها به عنوان افکت استفاده کنید
سرعت شاتر، محدوده دینامیک و فوکوس خودکار از جمله قابلیتهای دوربین گوشی هستند که همیشه به موقع کار نمیکنند. شما میتوانید از این لحظات برای گرفتن عکسهای متفاوت استفاده کنید.
عکسهایتان را ادیت کنید
چند اپلیکیشن ادیت عکس خوب مثل VSCO Cam و PicTapGo دانلود کنید و به کمک آنها نواقص عکسهایی که گرفتید را از بین ببرید و جنبه هنریشان را بیشتر کنید. تنظیم نور، کنتراست، اشباع رنگ، هایلایتها، سایهها، اضافه کردن فیلتر و قاب از اصلیترین کارهایی است که میتوانید با این اپلیکیشنها انجام بدهید. حتی میتوانید فیلترهای مخصوص خودتان را هم بسازید و با آنها ترکیب نور و رنگ دلخواهتان را به عکسها اضافه کنید.
بهترین مدلهای گوشی هوشمند برای عکاسی
در این قسمت دهتا از بهترین دوربینهای گوشی هوشمند را به شما معرفی میکنیم. دقت کنید در این لیست قیمت مد نظر نبوده و انتخاب فقط براساس کیفیت و امکانات دوربین انجام شده است. به همین خاطر اکثر این مدلها در کنار دوربین گوشی هوشمند عالی و بینقص، قیمت بالایی هم دارند.
- iPhone 11 Pro
- Huawei P30 Pro
- Samsung Galaxy S10 5G
- OnePlus 7T Pro
- Google Pixel 4 XL
- iPhone XS
- Oppo Reno 10x Zoom
- Sony Xperia 1
- Google Pixel 3A
- Xiaomi Mi9
تجربه خودتان از انتخاب دوربین گوشی هوشمند و عکاسی با گوشی را با کاربران آرادمگ به اشتراک بگذارید.
پاسخ دهید