نرخ جذب خاص (SAR) چیست و تا چه حد مهم است؟

آیا تابحال درباره SAR یا نرخ جذب خاص در تلفن های همراه شنیده اید؟ این مقدار به چه معناست و تا چه حد مهم است؟ با آراد مگ همراه باشید تا نگاهی داشته باشیم به SAR و تاثیراتی که بر روی انسان دارد.

همگی بر تاثیرات منفی امواج مخابراتی و رادیویی بر روی بدن انسان آگاه هستیم. اما همانطور که اطلاع دارید، بدن انسان در تمامی بخش ها آستانه تحملی دارد (مانند فشار وارده به بدن) که این موضوع درمورد امواج موبایل نیر صدق می کند.

SAR چیست؟

SAR یا Specific Absorption Rate (نرخ جذب خاص) به میزان فرکانس رادیویی (RF) که بدن انسان در زمان استفاده از تلفن همراه خود در معرض آن قرار می گیرد، گفته می شود. این مقدار می تواند بسته به شرکت سازنده و مدل دستگاه متفاوت باشد از این رو در زمان عرضه هر دستگاه و در اطلاعات سخت افزاری آن، میزان SAR نیز ذکر می شود.

در ۷ آگوست سال ۱۹۹۶، کمیسیون ارتباطات فدرال (FCC) با کمک سازمان غذا و دارو (FDA)، آزانس حفاظت از محیط زیست (EPA)، موسسه ملی ایمنی و بهداشت شغلی (NIOSH) و اداره ایمنی و بهداشت حرفه ای (OSHA) دستورالعمل هایی کلی را برای اندازه گیری میزان جذب فرکانس های رادیویی وضع کرد.

این دستورالعمل، میزان جذب فرکانس های رادیویی را در زمان برقراری تماس تلفنی اندازه گیری می کند که SAR یا Specific Absorption Rate نامگذاری شد. براساس تحقیق های صورت گرفته، حداکثر میزان قابل جذب و غیز مضر برای بدن، ۱.۶ وات انرژی بر هر کیلوگرم از وزن انسان است. گفتنی است که این محدودیت به دلیل تولید گرمای بالای فرکانس های رادیویی است که می تواند در مقدارهای بالاتر، به بدن انسان آسیب هایی جدی وارد کند. (تمامی فرکانس های رادیویی، بنابر میزان حجم آن می تواند دمای بدن انسان را به سطوح بسیار بالایی افزایش دهد). در نظر داشته باشید که این دستورالعمل ها تنها شامل اثر فرکانس های رادیویی بر روی بدن انسان شده و دیگر اثرات بیولوژیکی مانند تاثیرات بر روی DNA و یا احتمال سرطان را اندازه گیری و یا بررسی نمی کند.

FCC میزان جذب را در طول یک تماس ۳۰ دقیقه ای و زمانی که دستگاه در کنار گوش کاربر قرار گرفته باشد، اندازه گیری می کند. در حقیقت در زمان برقراری تماس با هندزفری و یا ارسال و دریافت پیامک، میزان جذب فرکانس ها به مراتب کمتر خواهد بود.

به طور کلی هرچه میزان SAR بالاتر باشد، در طول انجام تماس صوتی، دمای سر، گردن و بدن افزایش بیشتری خواهد داشت. البته این افزایش در صورت استاندارد بودن دستگاه، در حدی نخواهد بود که به مغز و یا دیگر بخش های بدن آسیب وارد کند.

بهترین میزان SAR چقدر است؟

همانطور که گفته شد کمیسیون ارتباطات فدرال حداکثر میزان ایمن SAR را برای انسان، ۱.۶ وات انرژی بر هر کیلوگرم از وزن انسان تعیین کرده است. طبیعیست که مقدارهای بالاتر خطرناک و مقدارهای کمتر نیز ایمن تر هستند.

طبق گفته کارشناسان، بهترین میزان نرخ جذب خاص در تلفن های همراه مابین ۰.۱۰ و ۰.۵۰ است. از این رو شرکت های بزرگی چون اپل و سامسونگ، این بازه را به عنوان بازه مرجع خود انتخاب کرده و نرخ جذب خاص دستگاه های خود را در این بازه تنظیم می کنند. اما شرکت هایی چون هواوی، نوکیا (HMD Global) و شیائومی، مبنا را ۱.۶ قرار می دهند که به طبع سبب بالاتر رفتن نرخ جذب خاص گوشی هایشان می شود.

نرخ جذب خاص (SAR) پرچمداران سال ۲۰۱۹

در سال ۲۰۱۹ دستگاه های چندانی معرفی نشده اما می توانیم نگاهی به میزان SAR هریک از دستگاه های معرفی شده داشته باشیم:

سازنده

مدل میزان SAR سر

وات / کیلوگرم

میزان SAR بدن

وات / کیلوگرم

سامسونگ

گلکسی اس ۱۰ ۰.۳۹ ۱.۳۷
سامسونگ گلکسی اس ۱۰ پلاس ۰.۴۱

۱.۰۴

سامسونگ

گلکسی اس ۱۰ ای ۰.۳۶ ۰.۹۲
اپل آیفون ۱۰ اس ۱.۱۹

۱.۱۸

اپل

آیفون ۱۰ اس مکس ۱.۱۶ ۱.۱۷

اپل

آیفون ۱۰ آر ۰.۹۰ ۱.۱۰
هواوی پی ۳۰ پرو ۰.۶۴

۰.۹۹

هواوی میت ۲۰ پرو ۰.۴

۰.۹۶

ال‌جی

جی ۸ تینکیو ۰.۴۸۷ ۱.۵۸
شیائومی می ۹ ۱.۳۸۹

۱.۳۰۱

وان‌پلاس

وان‌پلاس ۷ پرو ۱.۱۹۹

۱.۳۹۴

بالاترین نرخ جذب خاص در گوشی های موبایل

ممکن است در زمان خرید یک گوشی جدید، میزان SAR چندان مهم نباشد بنابراین این عامل نمی تواند نقشی کلیدی را در انتخاب هایتان داشته باشد. اما برای عده ای این نرخ بسیار مهم و کلیدی به شمار می رود. توصیه ما این است که چندان به سطح SAR تاکید نداشته باشید؛ چرا که اگر دستگاهتان به وسیله شرکت معتبری تولید شده پس حتما تاییدیه FCC را نیز دریافت کرده است. بنابراین هیچ جای نگرانی نخواهد بود.

در ادامه لیستی از گوشی های رایج بازار که بالاترین میزان SAR را دارند، آورده شده است:

سازنده

مدل میزان SAR سر

وات / کیلوگرم

میزان SAR بدن

وات / کیلوگرم

اپل آیفون ۱۰ اس مکس ۱.۱۶

۱.۱۷

اپل

آیفون ۱۰ اس ۱.۱۹ ۱.۱۸
اپل آیفون ۱۰ آر ۰.۹۰

۱.۱

آنر

ویو ۲۰ ۱.۰۳
ردمی نوت ۷ پرو

۰.۹۴۶

نوکیا

نوکیا ۸.۱ ۰.۵۱۴

۱.۴۹

آیا این ارقام اهمیت دارد؟

در سال های گذشته پزشکان و محققان بسیاری در زمینه تاثیرات امواج موبایل بر روی بدن و مغز انسان تحقیقات گسترده و مهمی را انجام داده اند اما هیچ یک به تاثیراتی دال بر اینکه این امواج برای انسان مضر است، دست نیافته اند. بنابراین نیازی نیست تا به این اعداد و ارقام توجه بیش از اندازه شود.

به طور کلی تمامی گوشی های هوشمند و یا فیچرفون ها با نرخ جذب خاص ۰.۱۰ تا ۱.۶ عرضه می شوند که درواقع حد استاندارد آن است. بنابراین دستگاه هایی چون آیفون ۱۰ اس مکس که یکی از بالاترین میزان SAR را درمیان گوشی های هوشمند دارد، به معنی خطرناک بودنشان نیست.

همچنین لازم به ذکر است که میزان جذب فرکانس ها توسط بدن، با استفاده از هندفری به مقدار بسیاری کاهش خواهد یافت. همچنین حتی در صورت بالا بودن میزان SAR یک تلفن همراه، درصورت نزدیک بودن کاربر به دکل های مخابراتی (BTS)، به دلیل قدرت بالای سیگنال دستگاه در پایین ترین حد SAR خواهد بود.

در انتها باید مجددا اشاره کنیم که نرخ جذب خاص تلفن های همراه تنها شامل تاثیرات دمایی فرکانس های رادیویی می شود و اشاره ای به سرطان زا بودن یا نبودن و یا دیگر تاثیرات بیولوژیکی آنها ندارد.

نظر شما در رابطه با نرخ جذب خاص تلفن های همراه چیست؟ آیا توجه به آنها برایتان امری مهم تلقی می شود؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

شادان غمگسار
عاشق تکنولوژی و فیلم و صدالبته بازی؛ میشه گفت یک بازی رو یا انجام نمی‌دم، یا اگه شروعش کنم باهاش زندگی میکنم...! مقداری به هنر آشنایی دارم و توی اوقات فراغتم سعی میکنم بیشتر بازی کنم =)))