بررسی دوربین بدون آینه Nikon Z6: سرعت و دقت در یک اقلیم

شرکت نیکون (Nikon) که در زمینه تولید دوربین های دیجیتال و لوازم جانبی آن فعالیت دارد، چندی پیش با معرفی دوربین های سری Z، مجددا پس از چیزی حدود ۷ سال به دنیای دوربین های بدون آینه پا گذاشت. این وادی که جولانگاه شرکت سونی تبدیل شده بود، هم اکنون رقبای جدی تری همچون Canon و Nikon را به خود می بیند که زنگ خطری برای سهم بازار سونی در بازار دوربین های بدون آینه به شمار می رود. با آراد مگ برای بررسی دوربین دیجیتال فول فریم بدون آینه Nikon Z6 همراه باشید.

بالاخره شرکت نیکون وارد دنیای دوربین های بدون آینه شد. درست است که این شرکت در اولین تلاش خود در سال ۲۰۱۱ با معرفی دوربین های سری Nikon 1 ورود خود را به این بخش رسمی کرده بود، اما با وجود مشخصات بسیار خوب و ویژگی هایی همچون سریعترین فوکوس خودکار در زمان خود (حتی در زمان فیلمبرداری)، این دوربین ها نتوانستند آنطور که باید و شاید، نظر خریداران را جلب کنند. همین موضوع باعث شد تا در جولای سال جاری، شرکت نیکون به طور کلی تولید این دوربین ها را متوقف کند.

اما این پایان کار نیکون در پدیده نسبتا جدید دوربین های بدون آینه نبود. این شرکت در ماه آگوست یعنی حدود ۳ ماه پیش، نسل جدید دوربین های فول فریم بدون آینه خود را با نام Z عرضه کرد که در ابتدای کال شامل دو دوربین Nikon Z6 که دوربینی ارزان قیمت تر (البته نه آن ارزان قیمت که فکرش را می کنید) و دوربین Nikon Z7 که به نوعی مدل ارتقا یافته تر Z6 به شمار می رود. در این مطلب به بررسی تخصصی Nikon Z6 خواهیم پرداخت.

Nikon Z6

درحالی که Z7 گل سرسبد مراسم معرفی دوربین های جدید بدون آینه نیکون بود، اما دوربین دیگری نیز در این مراسم معرفی شد که دست کمی از برادر بزرگتر خود ندارد. تفاوت اصلی و بزرگ این دوربین با Z7، در مگاپیکسل آن است که در Nikon Z6 معادل ۲۴.۵ و در Z7 برابر با ۴۵.۷ مگاپیکسل است. اما این دوربین فول فریم، از سرعت بیشتری نسبت به Z7 در عکسبرداری برخوردار است. دوربین Z6 توانایی عکاسی ۱۲ فریم بر ثانیه دارد در حالی که این رقم در Z7 برابر با ۹ فریم بر ثانیه است. همچنین Z6 از ISO بهتری بهره مند است.

دلیل اینکه Nikon Z7 توجهات را با خود جلب کرده، ورود زودتر آن به بازار است؛ وگرنه Z6 نه تنها بد نیست، بلکه از هر نظر دوربین کاملی محسوب می شود. سرعت بیشتر و ISO بهتر را در کنار قیمت ۲.۰۰۰ دلاری آن (فقط بدنه دوربین) بگذارید تا متوجه شوید که Z6 انتخاب بسیار بهتری برای عکاسان مختلف است.

طراحی

اگر Z7 را در دست گرفته باشید، مطمئنا با به دست گرفتن Z6 احساس می کنید که Deja Vu به شما دست داده است. طراحی بدنه این دو دوربین بسیار شبیه به هم است و نیکون حتی دکمه های کنترلی آن را نیز مشابه هم قرار داده است. مانند دیگر دوربین های بدون آینه، Z6 نیز فضای زیادی را برای دکمه ها اختصاص نداده است؛ همانند چیزی که در DSLR ها می بینیم. اما طراحی بگونه صورت گرفته است تا کاربران دیگر دوربین های نیکون، با محل قرار گیری آنها آشنایی داشته باشند تا سرعت عملشان در عکاسی را کاهش ندهد.

همانند دیگر دوربین های سطح بالای فول فریم شرکت نیکون، در قسمت بالایی دستگاه یک نمایشگر ثانویه قرار داده شده است تا اطلاعات عکسبرداری در آن نمایش داده شود. این صفحه به بزرگی آنچه در دوربین های DSLR مشاهده می کنید نیست اما اطلاعاتی مانند تنظیمات exposure، مقدار شارژ باتری، فضای باقی مانده در حافظه جانبی و دیگر اطلاعات ضروری نمایش داده می شود.

در کنار این صفحه نمایش، کنترل هایی وجود دارد که برای کاربران دوربین های DSLR بسیار آشناست؛ همچنین دکمه شاتر و دکمه خاموش و روشن کردن دستگاه نیز در این محل قرار داده شده است. همچنین در کنار دکمه شاتر، یک دکمه اختصاصی برای فیلمبرداری نیز قرار داده شده است و دکمه ISO نیز در کنار آن قرار دارد.

در دیگر سمت بالای دستگاه، mode dial دستگاه قرار دارد که به موجب می توان مود عکاسی را تغییر داد. این گردونه، برای هر کسی که از دوربین های DSLR استفاده کرده، آشناست اما برای کاربران نیکون، محل قرار گیری آن کمی جا به جا شده است که ممکن است عادت به آن کمی زمان ببرد.

در پشت نیز دوربین صفحه نمایش بزرگ آن خودنمایی می کند که قابلیت چرخش نیز دارد. همچنین دکمه های کنترلی آن نیز مانند هر دوربین دیگری در این بخش قرار دارد. با وجود این دکمه ها، نیکون از صفحه نمایش لمسی برای Nikon Z6 استفاده کرده است که به وسیله آن می توان نقطه فوکوس را مشخص کرد، بین عکس ها جا به جا شد و همچنین تنظیمات دستگاه را انجام داد. برای انجام کارهای ساده تر، دیگر دکمه های کنترلی قرار داده شده است و همچنین همانند دوربین های D850 و Z7، یک دکمه که عملکردی همانند ماوس دارد قرار داده شده تا به موجب آن، به راحتی بتوان نقطه فوکوس را تغییر داد.

نیکون برای این دوربین دو دکمه قابل برنامه ریزی نیز در کنار ماونت لنز در نظر گرفته است. همچنین در گردونه مود عکاسی، مود هایی کاستوم، برای اضافه کردن تنظیمات پیشفرضِ دلخواه در هرکدام قرار دارد و منوی دستگاه نیز قابل شخصی سازی است که این قابلیت ها را پیشتر در دوربین های DSLR نیکون دیده ایم.

چشمی دیجیتال

بهترین بخش Nikon Z6، چشمی آن است که از ۳.۶۹ میلیون نقطه تشکیل شده است. این چشمی به صورت دیجیتالیست که درواقع یک صفحه نمایش کوچکتر در چشمیست. چشمی های الکترونیکی نسبت به نمونه های اپتیکال آن، شامل نکات منفی ای می شوند که از میان آن ها می توان به مصرف باتری بیشتر اشاره کرد. اما این چشمی ها برتری هایی نیز نسبت به نسخه های اپتیکال دارند. منوی چشمی های دیجیتال قابل شخصی سازی است و عکسی که در آن مشاهده می کنید نیز بسیار دقیق تر از چشمی های اپتیکال است.

در چشمی های دیجیتالی، اطلاعاتی از قبیل تنظیمات سفیدی، روشنایی، سرعت شاتر، فوکوس و غیره نمایش داده می شود که همه و همه قابل شخصی سازیست. این چشمی های مدرن تر همانند نمونه های قدیمی تر، از مشکلات شایع آنها مانند لگ و نویز رنج نمی برند.

همانطور که گفته شد وزن و اندازه Z6 همانند Z7 است. طراحی این دوربین ها بسیار جمع و جور و نازک است به طوری که در ضخیم ترین بخش آن، به سختی به ۲.۵ سانت می رسد. اما بخش گریپ، ظاهر آن را بسیار شبیه DSLR ها کرده و خود گریپ نیز شباهت زیادی با آن دارد. همچنین چشمی دیجیتالی باعث شده تا ضخامت دوربین افزایش پیدا کند. درست است که Z6 بسیار جمع و جور تر و کوچک تر از دیگر دوربین های دیجیتال DSLR است اما وجود چنین گریپ بزرگی، تفاوت چندانی در شیوه قرار گیری آن در کیف دوربین و مقدار فضایی که اشغال می کند، ایجاد نمی کند. اما به طور کلی فرم فکتور دوربین کوچکتر است.

بدنه Z6 از بیشتر پلیت های سه پایه (سر سه پایه) که در بازار موجود است کوچکتر است؛ همین موضوع باعث می شود تا در زمان اتصال آداپتورهای لنز FTZ، این پلیت ها مانع اتصال ماونت با دوربین شوند (آداپتورهای لنز FTZ، استفاده از لنز دوربین های DSLR نیکون را بر روی دوربین های بدون آینه آن میسر می کند). مهندسان نیکون این موضوع را به درستی درک کرده و راه حلی برای آن اندیشیده اند. برای حل این مشکل، مهندسان این شرکت، یک ماونت سه پایه در خود آداپتور تعبیه کرده اند؛ بدین معنی که شما پلیت سه پایه را به طور مستقیم به آداپتور متصل خواهد کرد، نه بدنه دوربین. البته این موضوع در زمانی که از هر دو نوع لنز دوربین های بدون آینه نیکون و لنز های DSLR استفاده می کنید و مدام میان آنها سوئیچ می کنید، کمی آزاد دهنده و سخت خواهد شد.

با اینکه بدنه دستگاه کوچک است، اما این دلیل بر کم وزن بودن آن نمی شود. Nikon Z6 در مقایسه با دوربین های DSLR مانند D610، تنها ۱۷۰ گرم سبک تر است. اما این موضوع در دست گرفتن و ثابل حمل بودن دستگاه را کاهش نمی دهد. برعکس قابلیت جا به جایی Z6 بسیار بالاست و در دست گرفتن آن با لنز نیز (لنزهای ماونت Z) بسیار آسان و راحت است.

شاید تفاوت وزن ۱۷۰ گرمی با دیگر دوربین های سطح حرفه ای در کاغذ تفاوتی ایجاد نکند؛ اما در واقعیت تفاوت زیادی دارد و در زمان در دست گرفتن دوربین احساس می کنید که در حال عکسبرداری با یک دوربین حرفه ای APS-C کوچک هستید. طبق ادعای نیکون، بدنه Z6 همانند Z7 از مقاومت بالایی در مقابل شرایط آب و هوایی برخوردار است. طبق تست های ما، این دوربین به راحتی در باد و بازار، بدون هیچ مشکلی به انجام وظیفه پرداخت.

درمورد عمر باتری این دوربین باید بگوییم که طبق اعلام نیکون، Z6 توانایی شارژ دهی تا ۳۰۰ عکس را دارد. البته به نظر می رسد نیکون کمی کم لطفی در حق باتری این دوربین انجام داده است. چرا که در تست های ما، Nikon Z6 تا ۱۰۰۰ شات هم بدون تعویض باتری دوام آورده است. البته باید بگوییم که بیشتر عکس هایی که ما ثبت کردیم، در حالت Burst Mode بوده که یعنی پس از ثبت عکس، عکس به نمایش درنیامده تا در میان آنها و یا منوها گشت بزنیم. اما به طور کلی، مقدار باتری Z6 بستگی به نوع استفاده شما در دوربین دارد. برای مثال اگر از چشمی دیجیتال استفاده کنید، مطمئنا باتری دستگاه زودتر به تمام خواهد رسید تا اینکه از صفحه نمایش LCD آن استفاده کنید.

طراحی Nikon Z6 بسیار شسته و رفته و تر و تمیز است. اما کاش نیکون در طراحی این دوربین، از دو درگاه حافظه جانبی به جای استفاده از یک اسلات حافظه XQD استفاده می کرد تا برای مقاصد پشتیبان گیری استفاده شود.

سرعتی مثال زدنی

دوربین های بدون آینه در سال های پیش، همواره در حال رقابت با دوربین های DSLR در زمینه کیفیت عکاسی بودند. اما خدایان عکاسی با دوربین های DSLR همیشه از سوئیچ به این دوربین ها صرف نظر می کردند. دلیل آنها نیز سرعت کمتر دوربین های بدون آینه در مقایسه با دوربین های DSLR بوده است. هم اکنون با Nikon Z6 و با آزمایش هایی که انجام دادیم، به جرات می توانیم بگوییم که Z6 از نظر سرعت، تا ۹۰ درصد به DSLRها شبیه است.

این دوربین سریع است. توانایی ثبت ۱۲ فریم بر ثانیه به صورت پشت سر هم به گونه ای ثبت می شود که تنظیم سفیدی و سیاهی عکس ها بر پایه اولین عکس انجام می شود. چشمی آنچنان که باید و شاید نمی تواند خود را با این سرعت هماهنگ کند و همه این فریم ها را با دقت نمایش دهد، اما فوکوس خودکار همواره در حال اجراست.

سرعت بالا در عکسبرداری برای زمانی مناسب است که شما حرکت بعدی سوژه را بدانید یا به نوعی حدس بزنید و یا حداقل زیاد به چشمی دیجیتالی متکی نباشید. اما در زمانی که می خواهید از چشمی استفاده کنید و حرکت بعدی سوژه نیز برایتان قابل پیش بینی نیست، بهتر است از ۵.۵ فریم بر ثانیه استفاده کنید.

دوربین Nikon Z6 از سیستم فوکوس خودکار ۲۷۳ نقطه ای استفاده می کند که این رقم در Z7 چیزی برابر با ۴۹۳ نقطه است. نقطه فوکوس کمتر به معنی عکس هایی با دقت کمتر است؛ اما در عکس هایی که با Z6 ثبت کردیم، چه با سوژه متحرک و چه با سوژه ثابت، این دوربین به سرعت بر روی سوژه قفل می کرد. در حالی که سطح فوکوس خودکار مناسب ارزیابی می شود، اما در محیط هایی با نور کمتر، در مقایسه با دوربین هایی همچون D850، از سرعت پایین تری در قفل کردن بر روی سوژه برخوردار است. البته اگر بخواهیم منصف باشیم، خب D850 قیمت بیشتری نیز دارد که عملکرد بهتر آن را به نوعی توجیه می کند.

درحالی که دوربین های DSLR در -۴ EV می توانند فوکوس کنند، Z6 اما توانایی فوکوس تا -۲ EV را دارد. این در حالیست که دوربین Z7 با وجود بهره مند بودن از نقطه های فوکوس خودکار بیشتر، تا -۱ EV می توانید فوکوس کند. هرچند باید تست های بیشتری بر روی این سیستم فوکوس انجام دهیم، اما به نظر می رسد که Z6 با وجود نقطه فوکوس کمتر، از Z7 بهتر عمل می کند که این موضوع به دلیل رنچ وسیع تر آن است. برای ما غافلگیر کننده بود که Z6 بدون بهره گیری از فوکوس دستی، به سرعت بر روی نور شهر و یا در مناظر شبانه قفل می کرد.

متاسفانه دوربین های سری Z از چراغ یاری دهنده در فوکوس خودکار استفاده نمی کنند که همین موضوع سرعت فوکوس خودکار این دوربین ها در نور کم را در رده پایین تری از DSLR ها قرار می دهد.

دوربین Z6 مودهای مختلفی برای فوکوس خودکار دارد که به صورت پیش فرض این مود بر روی تشخیص صورت گذاشته شده است. بدین معنی که دوربین هر صورتی که شناسایی کند، به سرعت بر روی آن فوکوس خواهد کرد. البته که Z6 صورت ها را به درستی و با سرعت بسیار بالایی تشخیص می دهد و عملیات فوکوس را بر روی آنها انجام می دهد. حتی اگر در حین در دست داشتن دوربین، آن را تکان بدهید، باز هم فوکوس بر روی سوژه قفل خواهد ماند که این موضوع برای Z6 بسیار تحسین برانگیز است.

فوکوس خودکار Z6 بدون نقص نیست، اما بهبود بسیار زیادی را نسبت به فوکوس خودکار DSLR ها در حالت Live View شامل شده است که کمی کند و حوصله سر بر بودند. شاید همین موضوع را دلیل تعلل زیاد نیکون در ارائه دوربین بدون آینه جدید دانست. شاید نیکون می خواست سیستم فوکوس خودکار خود را بهبود بخشد تا عملکردی نزدیک به بدون نقص در این دوربین ها داشته باشد.

برای بیشتر عکاسان، Nikon Z6 تجربه کاربری بسیار مناسبی را ارائه می دهد که حتی کمی بیشتر از خوب است! تنها بخشی که دوربین کمی در مدیریت آن دچار مشکل می شود، زمان هاییست که سرعت سوژه بالا و نور محیط کم باشد. در دیگر مود های عکاسی Z6 عملکرد بسیار خوبی را از خود نشان داده است.

کیفیت عکس

شاید Z7 برای جزئیات بیشتر تولید شده باشد اما Z6 دوربینی است که در نور کم می توان مورد استفاده قرار داد. مگاپیکسل کمتر به معنی پیکسل هایی بزرگتر است که به دریافت نور بیشتر، و تولید نویز کمتر در ISO های بالاتر کمک بسیاری می کند.

رنج ISO بالاتر در Z6 از Z7 بیشتر است. این اعداد در دوربین های یاد شده به ترتیب برابر با ۵۱.۲۰۰ و ۲۵.۶۰۰ است. اما نیازی نیست تا آن حد ISO را بالا ببرید. در نور کم می توانید با ISO 3.200 عکس هایی با کیفیت مناسب ثبت کنید که نویز کمی نیز دارند. ثبت عکس های آتش بازی با این دوربین نیز بدون مشکل انجام می شود و در آنها کنتراست به خوبی رعایت و نویز کمی نیز ثبت می شود.

ثبت رنگ Z6 بسیار دقیق و شبیه به واقعیت است. حتی رنگ پوست نیز با دقت بسیار بالایی ثبت می شود.

نیکون عنوان کرده است که با کاهش فاصله Flange focal در ماونت جدید Z، توانستند به عکس های شارپ تری دست پیدا کنند که در تست هایمان چیزی خلاف این موضوع مشاهده نکردیم. Z6 در ثبت جزئیات به خوبی Z7 نیست اما با در نظر گرفتن مشخصات و رنج قیمتی آن، می توان گفت که همچنان عکس های بسیار عالی ای را ثبت می کند.

همانطور که نیکون گفته است، استفاده از لنزهایی با ماونت Z باعث می شود تا عکس های بسیار شارپی را ثبت کنید؛ این در حالی است که استفاده از آداپتور برای اتصال لنزهای DSLR، کاهش کیفیتی به همراه ندارد . عکس ها همچنان خوب هستند و کیفیت مناسبی را ارائه می کنند.

جمع بندی

این درست است که Z7 بهترین دوربین بدون آینه شرکت نیکون برای ثبت بهترین جزئیات در بهترین رزولوشن است، اما Z6 نیز می تواند این ادعا را داشته باشد که بهترین و پرسرعت ترین دوربین بدون آینه این شرکت برای ثبت عکس در نور کم است! این دوربین سرعت بیشتری نسبت به Z7 دارد و در عین حال از قیمت کمتری نیز برخوردار است.

کیفیت عکس ها در این دوربین بسیار خوب و طراحی آن نیز بسیار مناسب است و به راحتی در دست قرار می گیرد. سرعت دستگاه نیز مثال زدنیست! فوکوس خودکار در نور کم در بیشتر سناریوها به خوبی DSLRهای بالارده عمل نمی کند اما همچنان عملکرد بهتری نسبت به نسل اول بودن آن از خود نشان داده است. این دوربین حتی در فوکوس خودکار از Nikon Z7 هم بهتر عمل می کند که این فوق العاده است.

به عنوان دوربین ارزان قیمت تر (نسبت به Z7) دوربین Z6 به راحتی می تواند یکی از بهترین انتخاب ها برای علاقه مندان به عکاسی و حتی عکاس های حرفه ای که سرعت و عملکرد بهتر در نور کم را در اولویت بالاتری از روزولوشن قرار داده اند، باشد. فوکوس خودکار این دستگاه در نور کم از مدل گران تر آن نیز بهتر است که این موضوع به لطف زورولوشن پایینتر آن و در نتیجه پیکسل های بزرگتر آن اتفاق افتاده است که هم نور بیشتری را جذب می کند، و هم نویز کمتری را ثبت می کند.

به طور کلی Nikon Z6 یکی از بهترین انتخاب ها در این بازه ی قیمتیست که با ویژگی هایی که دارد، ارزش خرید آن را بسیار افزایش داده است. اگر قصد خرید یک دوربین بدون آینه دارید و یا می خواهید از DSLR به بدون آینه ها کوچ کنید، ما به شما Z6 را پیشنهاد می کنیم که در کلاس خود یکی از بهترین ها به شمار می رود. در ادامه شما را دعوت به تماشای عکس های گرفته شده با این دوربین دعوت می کنیم.

نظر شما درباره این دوربین چیست؟ آیا تجربه استفاده از دوربین های بدون آینه را داشته اید؟ تجربیات خود را با ما و دیگر دوستان خود در آراد مگ به اشتراک بگذارید.

در آخر ذکر این نکته خالی از لطف نیست که نظرات شما در آراد مگ ما را در ارائه هرچه بهتر محتویات این مجله اینترنتی یاری خواهد کرد که در نتیجه مقاله ها و مطالب باکیفیت تری تقدیم حظورتان خواهد شد.

شادان غمگسار
عاشق تکنولوژی و فیلم و صدالبته بازی؛ میشه گفت یک بازی رو یا انجام نمی‌دم، یا اگه شروعش کنم باهاش زندگی میکنم...! مقداری به هنر آشنایی دارم و توی اوقات فراغتم سعی میکنم بیشتر بازی کنم =)))