PS5 یا Xbox Series X؟ راهنمای خرید کنسول نسل نهم

از زمانی که کم کم شروع به دانستن مشخصات اولیه و کلیدی کنسول‌های نسل بعدی کردیم، این سوال در ذهنمان ایجاد شد که PS5 یا Xbox Series X؟ کدام یک را باید بخریم؟ ما در این مطلب شما را راهنمایی می‌کنیم تا بهتر تصمیم بگیرید. با آرادمگ همراه باشید.

خریدن یک کنسول جدید، همیشه کار سختی است. مخصوصا اگر فن‌بوی نباشید و به اینجور بحث‌ها اهمیت ندهید. اما این کار در نسل نهم سخت‌تر از هر زمان دیگری شده است. چون مشخصات هر دو رقیب، بسیار بسیار به یکدیگر نزدیک است، رنج قیمت هر دوی آن‌ها تقریبا یکسان است (با این تفاوت که قیمت Xbox Series S از ۳۰۰ دلار شروع می‌شود) و اکنون که ایکس‌باکس تعداد بسیار زیادی استودیوی فرست پارتی جدید اختیار کرده، می‌توانیم بگوییم از نظر بازی انحصاری هم تقریبا چیزی از یکدیگر کم ندارند (بله، قبول دارم که کار ایکس‌باکس هنوز هم سخت‌تر است چون IPهای جدید همیشه ریسک بالایی دارند). پس شرایط سونی و مایکروسافت برای آغاز نسل نهم، تقریبا با یکدیگر یکسان است. ما در این مطلب سعی داریم هر چیزی که شما باید درمورد کنسول‌های نسل بعدی پلی‌استیشن و ایکس‌باکس بدانید را در اختیارتان قرار دهیم تا بتوانید تصمیم بگیرید که کدام یک از این دو کنسول را برای چند سال آینده بخرید و به انجام بازی‌های مورد علاقه خود بپردازید. امیدواریم با بررسی شانه به شانه و مقایسه ویژگی‌های مختلف PS5 و Xbox Series X از زاویه‌های مختلف، در انتهای این مطلب بتوانید تصمیم قاطع و حتمی خود برای خریداری یکی از این دو کنسول را بگیرید.

یک نسل و سال‌های سال رقابت سونی و مایکروسافت و کری خوانی فن‌های آن‌ها اکنون با عرضه PS5 و Xbox Series X در برخی از نقاط دنیا، به طور رسمی آغاز شده است. این دو کنسول نسل نهمی در حال حاضر در دسترس قرار دارند اما به جز فن‌بوی‌ها که از سال‌ها قبل تصمیم خود را برای تهیه یکی از آن‌ها برای شروع نسل بعدی گرفته‌اند، عده زیادی از مردم نیز وجود دارند که یا گیمر چندان حرفه‌ای نیستند و یا اهل این فن‌بوی بازی‌ها و کلکل‌های آن‌ها نیستند و به خاطر شرایط تقریبا یکسانی که سونی و مایکروسافت در نسل نهم پیدا کرده‌اند، هنوز نتوانسته‌اند برای خرید یکی از این دو کنسول نسل بعدی تصمیم قطعی خود را بگیرند. اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید، نگران نباشید. ما در این مطلب پا به پای شما قدم برمی‌داریم تا به همراه شما به یک جمع بندی و تصمیم‌گیری کلی خوب و تعیین کننده دست پیدا کنیم و بدانیم سرانجام باید PS5 را بخریم یا Xbox Series X؟

معرفی نسل بعد

 

PS5
هر دو نسخه پلی‌استیشن ۵ و قیمت هر یک از آن‌ها

“نسل بعد” عبارتی است که این روزها زیاد به گوشمان می‌خورد و هر جا که باشید، حداقل دو یا چند نفر هستند که در حال صحبت کردن درمورد “نسل بعد” هستند. به دلیل ایجاد نوآوری‌های جدید در سخت افزار کنسول‌های بازی و یک سری از ترندهای دیگر که موجب پیشرفت و هدایت صنعت گیم می‌شوند، کنسول‌های بازی جدید PS5 و Xbox Series X که با فاصله چند سال از یکدیگر عرضه می‌شوند، معمولا در بازه زمانی یکسانی در اختیار مردم قرار داده می‌شوند. این بازه‌های زمانی به عنوان “نسل کنسولی” شناخته می‌شوند که هر وقت در آستانه آغاز یکی از آن‌ها باشیم، مردم آن را “نسل بعد” صدا می‌کنند. در نسلی که تا قبل از ماه نوامبر در آن به سر می‌بردیم (نسل هشت)، سونی و مایکروسافت هر کدام یک نماینده مادر در اختیار داشتند که PS4 و Xbox One بودند و هر دوی آن‌ها در یک بازه زمانی مشترک در سال ۲۰۱۳ راهی بازار شدند. اما در سال ۲۰۱۷ یک رقیب جدید نیز برای آن‌ها پیدا شد که یک کنسول ترکیبی قابل حمل/خانگی به اسم Nintendo Switch بود. اما با گذشت چند سال از نسل قبل، سونی و مایکروسافت تصمیم گرفتند که هر کدام از آن‌ها به خاطر پیشرفت‌های بصری که به سرعت در حال ایجاد شدن در صنعت گیم بود، یک مدل بهبود یافته از کنسول نسل هشتمی خود نیز عرضه کنند که با اسم PS4 Pro و Xbox One X عرضه شدند.

پس، تا اینجا متوجه شدیم که وقتی مردم از “نسل بعد” صحبت می‌کنند، درمورد نسل جدید کنسول‌های بازی PS5 و Xbox Series X حرف می‌زنند که قرار است چند سال پرچمدار شرکت خود باشند. اما در این موردِ به خصوص، نسل جدید کنسول‌های بازی، شامل PS5 (هر دو نسخه دیسک خور و دیجیتالی) و Xbox Series X/S می‌شوند که اکنون چند روزی از عرضه رسمی آن‌ها در بازار تعداد زیادی از کشورهای سراسر دنیا گذشته. علیرغم این که در حال حاضر عرضه شده‌اند و در بازار برخی از کشورها قابل تهیه هستند، به احتمال زیاد ما تا یک سال دیگر نیز باید پلی‌استیشن ۵ و Xbox Series X/S را با اسم “کنسول‌های نسل بعد” بشنویم تا این که پس از گذشت مدتی در مناطق بیشتری در دسترس قرار بگیرند و سازندگان و توسعه دهندگان بازی‌های ویدئویی هم دست از پشتیبانی و ساپورت کنسول‌های نسل هشتمی بردارند؛ که احتمالا دستکم دو سال دیگر هم طول می‌کشد. با این وجود، ما در این بخش از این مطلب، یک جدول تهیه کرده‌ایم که می‌تواند یک نگاه واضح و دقیق‌تر از نسل‌های گذشته کنسول‌های بازی در طی فعالیت آن‌ها در چند دهه اخیر در اختیار شما قرار دهد.

نسل کنسولی پلی‌استیشن ایکس‌باکس
نسل پنجم پلی‌استیشن (سال ۱۹۹۵)
نسل ششم پلی‌استیشن ۲ (سال ۲۰۰۰) ایکس‌باکس (سال ۲۰۰۱)
پلی‌استیشن ۲ اسلیم (سال ۲۰۰۴)
نسل هفتم پلی‌استیشن ۳ (سال ۲۰۰۶) ایکس‌باکس ۳۶۰ (سال ۲۰۰۵)
پلی‌استیشن ۳ اسلیم (سال ۲۰۰۹) ایکس‌باکس ۳۶۰ اس (سال ۲۰۱۰)
پلی‌استیشن ۳ سوپر اسلیم (سال ۲۰۱۲) ایکس‌باکس ۳۶۰ ای (سال ۲۰۱۳)
نسل هشتم پلی‌استیشن ۴ (سال ۲۰۱۳) ایکس‌باکس وان (سال ۲۰۱۳)
پلی‌استیشن ۴ اسلیم (سال ۲۰۱۶) ایکس‌باکس وان اس (سال ۲۰۱۶)
پلی‌استیشن ۴ پرو (سال ۲۰۱۶) ایکس‌باکس وان ایکس (سال ۲۰۱۷)
ایکس‌باکس وان اس تمام دیجیتالی (سال ۲۰۱۹)
نسل نهم پلی‌استیشن ۵ (سال ۲۰۲۰) ایکس‌باکس سری ایکس (سال ۲۰۲۰)
پلی‌استیشن ۵ دیجیتالی‌ (سال ۲۰۲۰) ایکس‌باکس سری اس (سال ۲۰۲۰)

اگر همه‌ی این توضیحات برایتان بسیار گیج کننده است، جای هیچ نگرانی نیست. مهم‌ترین و اصلی‌ترین نکته‌ای که باید بدانید، این است که اگر شما قصد دارید برای کسی یک کنسول جدید یا کنسول نسل بعدی خریداری کنید (و یا حتی برای خودتان می‌خواهید بخرید)، نباید به دنبال هیچ اسم دیگری به جز پلی‌استیشن ۵ (یا PS5) و یا Xbox Series X یا S بگردید. آیا هنوز هم گیج هستید؟ این تازه شروع کار بود. از اینجا به بعد، همه چیز پیچیده‌تر از این هم خواهد شد.

اسم‌ها و لقب‌ها

 

Xbox Series X AND S
هر دو نسخه کنسول نسل بعدی مایکروسافت و قیمت هر یک از آن‌ها

نام گذاری کنسول‌های نسل جدید PS5 و Xbox Series X  ، با گذشت هر نسل بیشتر و بیشتر پیچیده می‌شود و باید اعلام کنیم که این مشکل، فقط برای افراد غیر گیمر و مردم عادی نیست و حتی گیمرها هم گاهی اوقات آن‌ها را با هم قاطی می‌کنند. با وجود این که سونی با سیستم و فرمول نام گذاری خود کمی بیشتر به یک قائده و قانون مشخص پایبند است، اما نه ما و نه هیچ یک از فن‌های مایکروسافت نمی‌دانند که سیستم نام گذاری و قائده این کار در کنسول‌های این شرکت دقیقا بر چه اساسی صورت می‌پذیرد. اما وقتی که درمورد هر یک از دو نسخه کنسول‌های نسل بعد صحبت می‌کنیم، همه چیز حتی از این هم بیشتر پیچیده می‌شود و ما را مرتبا درگیر حروف S و X می‌کند. بله، همانطور که در تصویرهای بالا نیز می‌توانید مشاهده کنید، هر دو کنسول نسل بعدی سونی و مایکروسافت دارای دو نسخه هستند که شمار کنسول‌های نسل بعدی را به چهار عدد افزایش می‌دهند. سونی دارای پلی‌استیشن ۵ و پلی‌استیشن ۵ دیجیتالی است و مایکروسافت نیز نسل نهم را با ایکس‌باکس سری ایکس و ایکس‌باکس سری اس آغاز کرده است.

اما ما بیشتر از اسم PS5 و Xbox Series X استفاده می‌کنیم که مدل پایه و اصلی کنسول‌های نسل بعدی سونی و مایکروسافت هستند. پس آن‌ها را به عنوان اسم پیش فرض و اصلی کنسول‌های نسل بعد به خاطر بسپارید. تمام ویژگی‌های آن‌ها از قبیل مشخصات سخت افزاری، قیمت و ویژگی‌های مختلف، تقریبا مشابه و یکسان با یکدیگر است. در عین حال، پلی‌استیشن ۵ دیجیتالی و Xbox Series S تفاوت‌های بیشتری با یکدیگر دارند. هر دوی آن‌ها نسخه ارزان قیمت کنسول نسل جدید سونی و مایکروسافت به شمار می‌روند و کاملا دیجیتالی هستند. یعنی فاقد دیسک درایو می‌باشند و شما باید بازی‌ها را به صورت دیجیتال روی آن‌ها دانلود و نصب کنید. بنابراین، شما نمی‌توانید از دیسک فیزیکی در آن‌ها استفاده کنید.

مشخصات سخت افزاری و قدرت

 

جای هیچ شکی نیست که فارغ از بحث و جنجال‌های فن‌بوی‌گونه، سونی و مایکروسافت در PS5 و Xbox Series X قدرتمندترین کنسول‌های بازی که تا به حال در طول تاریخ این صنعت وجود داشته را تولید کرده‌اند. و همچنین فارغ از این که شما کدام یک از این دو را قصد دارید تهیه کنید، وقتی که بحث از قدرت و سایر قابلیت‌ها و ویژگی‌های کنسول‌های نسل بعدی می‌شود، قطعا شما با تهیه یکی از کنسول‌های PS5 یا Xbox Series X تا چند سال آینده هیچ نیازی به تهیه یک کنسول بازی جدید پیدا نخواهید کرد چون قدرت هر دوی آن‌ها حداقل تا چند سال پیش رو، حتی بیش از مقداری است که شما نیاز پیدا خواهید کرد. اما برای این که نگاه دقیق‌تر و یک مقایسه شانه به شانه از مشخصات سخت افزاری هر دو کنسول نسل بعدی سونی و مایکروسافت داشته باشیم، شما را دعوت می‌کنیم که به جدول زیر نگاهی بیاندازید.

پلی‌استیشن ۵ ایکس‌باکس سری ایکس
قیمت دلار ۴۹۹/پوند ۴۴۹ (دلار ۳۹۹ /۳۵۹ پوند بدون دیسک درایو) ۴۹۹ دلار/۴۴۹ پوند
تاریخ عرضه ۱۲ نوامبر (آمریکا, کانادا, مکزیک, ژاپن, استرالیا, نیوزیلند, کره کنوبی)

۱۹ نوامبر (بریتانیا و سایر نقاط دنیا)

۱۰ نوامبر (در سراسر دنیا)
ویژگی‌های کنترلر USB Type-C
Haptic Feedback
Adaptive Triggers
Microphone
Create Button
Rechargeable Batteries
New Trigger and Bumper Grip
Hybrid D-Pad
Dynamic Latency Input (DLI)
Share Button
AA Batteries
CPU ۸x Zen 2 Cores at 3.5GHz (فرکانس متغیر) ۸x Cores @ 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU
GPU ۱۰.۲۸ TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (فرکانس متغیر) Custom RDNA 2 (Supports Ray Tracing and 3D Audio via Tempest Engine) ۱۲ TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU
Die Size ۳۰۸ mm2 ۳۶۰.۴۵ mm2
Process TBC ۷nm Enhanced
Memory ۱۶ GB GDDR6/256-bit ۱۶ GB GDDR6 w/ 320mb bus
Memory Bandwidth ۴۴۸ GB/s ۱۰GB @ ۵۶۰ GB/s, 6GB @ ۳۳۶ GB/s
I/O Throughput ۵.۵GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed) ۲.۴ GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)
DirectX Raytracing بله بله
RAM نامشخص ۱۶GB GDDR6 RAM ۱۳ گیگابایت تضمین شده برای توسعه دهندگان
حافظه داخلی Custom 825GB SSD ۱ TB Custom NVME SSD
حافظه قابل ارتقاء NVMe SSD Slot ۱ TB Expansion Card (matches internal storage exactly)
حافظه خارجی USB HDD Support Seagate Proprietary External 1TB SSD Expansion Card, USB 3.2 HDD Support
Optical Drive ۴K UHD Blu-Ray Drive ۴K UHD Blu-Ray Drive
نهایت خروجی رزولوشن ۸K, 4K @ ۶۰ FPS, Up to ۱۲۰ FPS
نهایت نرخ تازه سازی ۱۲۰Hz ۱۲۰Hz
VR پشتیبانی از بله خیر
Cloud Gaming Remote Play Microsoft Cloud Gaming
سرویس‌های اشتراکی PlayStation Plus, PlayStation Now Xbox Live, Xbox Game Pass
Backwards Compatibility بازی‌های PS4 و , PSVR Xbox, Xbox 360 و Xbox One – و لوازم جانبی دیگر
ابعاد ۴.۰۹ اینچ عرض، ۱۰.۲۴ اینچ عمق و ۱۵.۴ اینچ ارتفاع با ۴.۵ کیلوگرم وزن ۵.۹۴ اینچ عرض، ۵.۹۴ اینچ عمق و ۱۱.۸۵ اینچ ارتفاع با ۴.۴ کیلوگرم وزن
پورت‌ها جلو: یک پورت USB Type-A و یک پورت USB Type-C

عقب: دو پورت USB Type-A و Ethernet

جلو: یک پورت USB Type-A

عقب: درگاه حافظه SSD اکسترنال (اختصاصی), دو درگاه USB Type-A و Ethernet

Bluetooth بله بله(به علاوه اتصال رادیویی به کنترلرها)
Quick Resume قابلیت جهش به مدهای مختلف بله – از چند بازی به صورت همزمان پشتیبانی می‌کند
Smart Delivery آپگرید رایگاه برای تعدادز زیادی از بازی‌های PS4 بله

با توجه به جدول بالا، می‌توانیم بگوییم که بزرگ‌ترین تفاوت و اختلافی که بین کنسول‌های نسل بعدی وجود دارد، در پردازنده گرافیکی (GPU) و همینطور حافظه داخلی آن‌ها نهفته شده است. نهایت قدرت کنسول نسل بعدی سونی یعنی پلی‌استیشن ۵ به ۱۰ ترافلاپس می‌رسد و این در حالی است که Xbox Series X با ۱۲ ترافلاپس، برتری نه چندان ملموس و قابل توجهی در این زمینه نسبت به PS5 پیدا کرده است. اما این تمام ماجرا نیست چرا که کنسول نسل بعدی شرکت مایکروسافت یک حافظه SSD اضافی نیز در اختیار دارد؛‌ اگرچه که اختلاف و تفاوتی که این قابلیت می‌تواند ایجاد کند، به قدری ناچیز و اندک است که به احتمال زیاد تعداد زیادی از کاربران حتی متوجه آن نیز نمی‌شوند. درمورد تفاوت اندکی که در قدرت تلافلاپس این دو کنسول نسل بعدی وجود دارد (و تمام جنگ و جدال فن بوی‌ها هم سر همین اختلاف ناچیز اتفاق افتاده) نیز می‌توانیم بگوییم که به احتمال زیاد ما شاهد این نخواهیم بود که توسعه دهندگان و تولید کنندگان بازی‌های ویدئویی تا زمانی که عناوینی به صورت انحصاری و اختصاصی برای آن‌ها تولید کنند از در اختیار داشتن و وجود چنین مشخصات جنجال برانگیزی و مزیت‌های آن‌ها، استفاده کنند. و مهم‌تر از این، در حال حاضر به غیر از چند مورد استثناء محدود و انگشت شمار، بخش اعظم بازی‌های این دو کنسول بر روی پلتفرم‌های قدیمی‌ترِ کنسول‌های نسل هشتمی نیز در دسترس قرار داده شده‌اند. بنابراین، می‌توان گفت تقریبا هنوز هیچ یک از این ترافلاپس‌ها تا سال‌های آینده که بازی‌های بیشتری برای نسل نهم تولید و ساخته شود، چندان به کار نمی‌آیند.

Spider Man: Miles Morales و همینطور Astro’s Playroom در نشان دادن این امر که یک تجربه نسل بعدی واقعی چه حس و حالی دارد، عملکرد بسیار موفقیت آمیز و خوبی از خودشان نمایش داده‌اند. این دو عنوان، با به رخ کشیدن تصاویر و جلوه‌های بصری درخشان و خیره کننده، زمان بارگزاری بسیار کوتاه و سریع و همینطور نمایش دادن جلوه‌های Ray Tracing (فناوری رهگیری پرتو) به صورت ریل تایم، بدون ایجاد هیچ تغییر یا افت خاصی در عملکرد، نشان دادند وقتی ابتدای یک نسل با چنین چیزهای شگفت انگیز مواجه شده‌ایم، چه انتظاری باید از سال‌های بعدی آن داشته باشیم. با توجه به این موضوع، می‌توانیم بگوییم که سونی علاقه بسیار بیشتری برای هدایت کردن و پیش بردن فناوری‌های نسل بعد گونه دارد و این در حالی است که مایکروسافت نیز سعی می‌کند با قرار دادن بخش اعظم تمرکز خود بر روی سرویس‌های اشتراکی و عضویتی، هر چه می‌تواند افراد بیشتری را برای پیشبرد نسل بعد با همراهی و همیاری آن‌ها با خودش همراه کند.

مشخصات ظاهری و طراحی

 

Xbox Series X
Xbox Series X

اولین چیزی که با نگاه کردن به  هر دو کنسول اصلی نسل بعدی می‌توانیم بگوییم، این است که هر دوی آن‌ها کاملا بزرگ هستند و هر جایی که بخواهید آن‌ها را قرار دهید، فضای زیادی اشغال می‌کنند. البته که نسخه‌های ارزان قیمت‌تر آن‌ها دارای ابعاد کوچک‌تری هستند، اما می‌توانیم بگوییم که تقریبا هیچ المان طراحی در ظاهر آن‌ها وجود ندارد که مانند نسل قبلی باقی مانده باشد. بنابراین، شما باید فضای تقریبا قابل توجه و زیادی را برای آن‌ها در نظر داشته باشید و دیگر نمی‌توانید هر جایی که دوست داشتید، کنسول نسل جدید خودتان قرار قرار دهید. با وجود این هم سونی و هم مایکروسافت اعلام کرده‌اند که فرقی نمی‌کند کنسول‌ آن‌ها را به صورت افقی روی میز یا محل مورد نظر دیگر خود قرار دهید یا عمودی، اما همانطور که قطعا در تصاویر آن‌ها نیز دیده‌اید، شکل استاندارد و در واقع، طراحی آن‌ها بر اساس شکل ایستا و عمودی پایه گذاری شده است.

نکته غیر قابل انکاری که درمورد طراحی و شکل ظاهری کنسول‌های نسل بعدی وجود دارد، این است که طراحی جعبه مانند و مستطیل شکل Xbox Series X که دارای زاویه‌های تند ۹۰ درجه‌ای می‌باشد، باعث شده است که قرار دادن و جای دادن آن در یک محفظه به‌خصوص یا روی یک میز یا حتی در زیر آن، بسیار بسیار راحت‌تر و ساده‌تر از قرار دادن PS5 در چنین فضاهایی باشد. شما حتی می‌توانید آن را روی یک قفسه یا طاقچه هم قرار دهید و علاوه بر این، همانطور که گفتیم، قرار دادن آن به صورت افقی هم هیچ مشکلی ندارد اما به طور کلی، قرار دادن آن به صورت عمودی بهتر است چون باعث می‌شود که فن آن فضای کاملا خوب مورد نیاز خودش را برای عبور و مرور جریان هوا حفظ کند. این راحتی در قرارگیری این کنسول در جاها و فضاهای مختلف، بیشتر مدیون زبان طراحی جسورانه آن هست که اکنون بیشتر شبیه یک کیس PC قدرتمند و High end شده و فاصله زیادی از زبان طراحی کنسول‌های گذشته پیدا کرده است.

اما اگر به دنبال چیزی هستید که حتی از این هم جسورانه‌تر و عجیب‌تر باشد، احتمالا PS5 بیشتر با سلیقه شما مطابقت دارد. ارتقاع و قد آن از کنسول نسل بعدی مایکروسافت بلند‌تر است و این امر باعث شده که باریک‌تر از آن نیز به نظر برسد. کش و قوس‌های منحصر به فردی که سونی در این کنسول به وجود آورده، کاملا چشمگیر و قابل توجه هستند و این طراحی قوس دار باعث شده که قرار دادن آن در زیر میز تلویزیون و یا میز کار شما کار چندان راحتی نباشد. اما خوشبختانه، سونی یک استند هم برای این کنسول ترتیب داده است که باعث می‌شود قرار دهی آن در فضاهای باریک راحت‌تر باشد. مهم‌تر از همه، قرار دادن کنسول در حالت افقی، باعث می‌شود که ریسک افتادن و سقوط تصادفی این ساختمان بلند نیز از بین برده شود.

به همین علت، بسیاری از کاربران، طراحی و شکل ظاهری Series X را بیشتر ترجیح می‌دهند. چون احساس قدرتمند بودن دارد و اکنون شبیه یک کیس PC گیمینگ شده که از محفظه توری شکل بالای آن یک نور سبز زیبا که نمادی از برند و نام تجاری ایکس‌باکس می‌باشد، ساطع می‌شود. هنوز کسی جرات نکرده کنسول‌های نسل جدید را در تست سقوط بررسی کند اما با توجه به شکل ظاهری و طراحی آن‌ها، می‌توانیم حدس بزنیم که احتمالا Series X مقاومت بیشتری دارد و از یک بدنه محکم‌تر ساخته شده است. حداقل تا به اینجای کار، PS5 بیشتر شبیه یک پلاستیک شیک و نه چندان محکم و مقاوم به نظر می‌رسد. به طور کلی، شما از دیدن هر دو کنسول نسل بعدی واقعا لذت خواهید برد و واقعا نمی‌توان گفت که هیچ کدام از آن‌ها دارای طراحی ضعیف و زشتی هستند. اما وقتی که بحث از سادگیِ جا دادن و همچنین کیفیت ساخت و بدنه به میان بیاید، واضح است که مایکروسافت و Xbox Series X عملکرد به مراتب بهتری از خودشان نشان داده‌اند.

از نظر خروجی و درگاه‌های موجود در کنسول‌های نسل بعدی PS5 و Xbox Series X سونی و مایکروسافت نیز می‌توانیم بگوییم که هر دوی آن‌ها در این زمینه تقریبا مشابه و یکسان با یکدیگر هستند. تعداد خروجی‌های HMDI، USB و Ethernet تقریبا در هر دوی آن‌ها برابر است و همانطور که می‌توانید انتظار داشته باشید، استفاده کردن از هر دوی آن‌ها کاملا حس و حال بسیار عالی و خوبی دارد. در اینجا باید به این موضوع نیز اشاره کنیم که کنسول نسل بعدی PS5 سونی در حال حاضر هنوز قابلیت پشتیبانی از حافظه SSD اکسترنال در اختیار ندارد و مایکروسافت نیز فقط از آن دسته از کارت‌هایی پشتیبانی می‌کند که با همکاری با Seagate توسعه پیدا کرده باشند.

کدام یک از کنسول‌های نسل بعد، بازی‌های انحصاری بهتری دارد؟

 

PS5
Spider Man: Miles Morales

از نظر بازی انحصاری، درست مانند تمام این چند سال اخیر در نسل هشتم، برتری کامل هنوز هم از آن سونی و کنسول آن است؛ اما از سال‌های آینده، هنوز کسی خبر ندارد. مایکروسافت قصد داشت عنوان Halo Infinte را به عنوان بازی لانچ، برای این کنسول در نظر بگیرد. اما پس از نمایش دادن گیم پلی این بازی در یکی از کنفرانس‌هایی که “مخصوص نمایش بازی‌های نسل بعدی” بود، شدیدترین و تندترین انتقادها از سوی کاربران مایکروسافت به سوی این شرکت و این بازی روانه شد. زیرا در درجه اول، کیفیت بافت‌ها و تکسچرهای آن حتی در حد یک بازی نسل هفتمی هم نبود و از این گذشته، حتی در مقایسه با عناوین قبلی در همین لاین آپ هم افت کرده بود. همین امر Halo Infinite و آنتاگونیست آن را تا چند ماه مایه تمسخر و خنده فن بوی‌های سونی کرده بود. مایکروسافت و تیم سازنده و تولید کننده این بازی هم که دیگر راه فراری برای خودشان نگذاشته بودند، در نهایت مجبور شدند عرضه این بازی را چند ماه عقب بیاندازند تا بلکه بخش کمی از این مشکلات را بتوانند برطرف کنند.

با توجه به این موضوع، بازی‌های لانچ کنسول نسل بعدی مایکروسافت شامل همان بازی‌های نسل هشتمی است که فقط دستخوش یک سری تغییر و تحول جدید شده‌اند تا بتوانند از برخی مزیت‌های نسل جدید مانند ۴K ثابت و نرخ فریم بالاتر بهره مند شوند. برخی از این بازی‌ها شامل Gears 5, Forza Horizon 4 و یا Ori and the Will of the Wisps می‌شوند. بنابراین، کاربران کنسول جدید ایکس‌باکس هنوز هم چیز خاصی برای بازی کردن در اختیار ندارند. شاید در نگاه اول بسیار عجیب باشد که یک کنسول نسل بعدی جدید، هیچ لانچ تایتل جدیدی برای آغاز نسل بعدی نداشته باشد و همان یک بازی هم که داشت، اکنون چند ماه تاخیر خورده باشد اما کاربران ایکس‌باکس احتمالا تا به حال به این کمبودها عادت کرده‌اند. یک سری بازی ترد پارتی هم وجود دارد که قطعا حساب نمی‌شوند زیرا بر روی هر دو کنسول در دسترس قرار می‌گیرند. البته، یک سری استثناء هم مانند Yakuza: Like a Dragon هم وجود دارند که در ابتدا فقط برای یکی از این دو کنسول عرضه می‌شوند (این بازی ابتدا برای ایکس‌باکس عرضه می‌شود) اما در نهایت کاربران کنسول رقیب هم آن را به دست خواهند آورد و انحصاری‌های چندان تعیین کننده و مهمی به شمار نمی‌روند. این موضوع درمورد برخی از محتویات دیگر مانند DLCهای خاص نیز صدق می‌کند. یعنی ممکن است به خاطر قراردادهای تجاری، روی یک کنسول زودتر عرضه شوند اما در نهایت، به دست کاربران کنسول رقیب نیز می‌رسند. این چنین مواردی در نسل نهم و شروع آن تقریبا زیاد است.

تصویری از گیم پلی یک بازی نسل بعدی را مشاهده می‌کنید!

بنابراین، می‌توانیم بگوییم که سونی با در اختیار داشتن عناوینی از قبیل Demon’s Souls و Astro’s Playroom و Spider Man: Miles Morales مثل نسل هشتم، وضعیت بهتری از نظر بازی‌های انحصاری دارد. این شرکت از همان آغاز نسل نهم مجموعه ارزشمند و قابل احترامی از بازی‌های انحصاری برای کاربران خود به وجود آورده است که باعث شده علاقه مندان به بازی‌های انحصاری، بهتر بتوانند برای خرید کنسول نسل بعدی خود تصمیم بگیرند. تجربه این سه بازی و همینطور تعداد زیادی از عناوین فرست پارتی و انحصاری دیگر از قبیل Bugsnax, Devil May Cry 5: Special Edition, Godfall, Sackboy: A Big Adventure و تعداد زیادی از بازی‌های دیگر با استفاده از کنترلر جدید DualSense و ویژگی‌های نسل بعدی دیگری از قبیل فناوری رهگیری پرتوی ریل تایم و زمان‌های بارگزاری کوتاه، باعث شده‌اند تک تک این بازی‌ها به چیزی دست پیدا کنند که به هیچ وجه در کنسول‌های نسل هشتمی PS5 و Xbox Series X قابل دسترس نبود. و همچنین با وجود عناوینی از قبیل Ratchet and Clank: Rift Apart و همینطور Horizon 2: Forbidden West، که هر دوی آن‌ها برای عرضه در نیمه اول سال ۲۰۲۱ میلادی برنامه ریزی شده‌اند، آینده بازی‌های انحصاری سونی نیز کاملا درخشان به نظر می‌رسد.

اما باز هم به مایکروسافت برمی‌گردیم. جایی که به نظر نمی‌رسد تنها بازی این شرکت که به عنوان لانچ تایتل کنسول نسل جدید آن‌ها در نظر گرفته شده بود، یعنی Halo Infinite حداقل تا نیمه سال ۲۰۲۱ آماده عرضه شود و همچنین با توجه به مبهم بودن تاریخ عرضه عناوین دیگری از قبیل Senua’s Saga: Hellblade 2 و همینطور Everwild، مایکروسافت هنوز هم حداقل تا چند ماه پس از عرضه کنسول نسل جدید خود، هیچ بازی انحصاری خاصی ندارد که در اختیار کاربران خود قرار دهد. پس این افراد چه زمانی قرار است از ۱۲ ترافلاپس قدرت کنسول خود استفاده کنند؟ هیچ کس جواب این سوال را نمی‌داند اما شاید اوضاع تا نیمه سال آینده میلادی بهتر شود.

تنها دلخوشی و امیدواری طرفداران مایکروسافت فعلا همین ۱۲ ترافلاپس و استودیوهای پرشماری است که این شرکت در طی چند سال اخیر خریداری کرده است. با وجود این که اکنون اسم‌های بزرگی مانند Playground Games, Obsidian Entertainment و همینطور Bethesda در بین استودیوهای فرست پارتی مایکروسافت به چشم می‌خورد و برخی دیگر از استودیوهای فرست پارتی جدید مایکروسافت نیز از پروژه‌های پیش روی خود رونمایی کرده‌اند، اما هنوز تا لحظه‌ای که این مطلب در حال تهیه شدن است، هیچ کدام نتوانستند هاردهای خالی کنسول‌های نسل جدید کاربران این شرکت را از بازی‌های فرست پارتی جدید و باکیفیت پر کنند. احتمالا هنوز چند سال دیگر هم باید صبر کنیم تا نتیجه خریداری شدنِ گروهیِ استودیوهای بازی سازی توسط مایکروسافت را ببینیم و لمس کنیم اما امیدوار هستیم که این جمع پرشور، بتوانند مایکروسافت را در نسل نهم سربلند کنند.

کنترلر کنسول‌های نسل بعدی و ویژگی‌های دیگر آن‌ها

 

ps5
کنترلر DualSense کنسول PS5

یکی از ویژگی‌های شاخص و قابل توجه Xbox Series X با اسم Quick Resume بازاریابی شده است. این ویژگی، به شما اجازه می‌دهد تا در آن واحد بین شش بازی که در حال اجرا شدن هستند، جابجا شوید. در واقع، حافظه SSD که درون این کنسول قرار داده شده است، هر شش بازی را دقیقا از همان نقطه‌ای که آن‌ها را رها کرده بودید، متوقف می‌کند و به شما اجازه می‌دهد که بین آن‌ها جابجا شوید. Quick Resume قابلیت جدید و بسیار جذابی است که می‌تواند تفاوت‌های بزرگ و قابل لمسی ایجاد کند. در حقیقت، شما با استفاده از این ویژگی می‌توانید به جای مجبور بودن و صبر کردن برای اجرا شدن یک بازی، و عبور کردن از لایه‌های مختلف منوهای آن‌ها، به طور مستقیم وارد بازی شوید و به انجام دادن آن ادامه دهید. تست‌ها و بررسی‌هایی که تا به حال از Xbox Series X انجام شده، حاکی از این هستند که شما در حین تجربه کار کردن با این کنسول، واقعا از عملکرد ویژگی Quick Resume شگفت زده خواهید شد؛ مخصوصا وقتی می‌بینید که حتی پس از خاموش کردن کنسول و خارج کردن دوشاخه آن از برق نیز همچنان عمل می‌کند. فقط کافی است این ویژگی را در ترکیب با سرعت بارگزاری بسیار عالی این کنسول قرار دهید که به لطف SSD آن محقق شده تا یک تجربه کلی فوق العاده از کار کردن با کنسول نسل بعدی مایکروسافت به دست بیاورید. وقتی از Backward Compatibility و قابلیت پشتیبانی از نسل بعد صحبت می‌شود نیز می‌توانید مشاهده کنید که مایکروسافت یک قدم رو به جلوی بزرگ و قابل توجه برداشته است. در حال حاضر، PS5 فاقد چنین قابلیتی است. اما من فکر نمی‌کنم که عدم وجود آن، اختلاف و تفاوت چندان چشمگیر و بزرگی ایجاد کند.

از نظر کنترلر، به راحتی می‌توان مشاهده کرد که مایکروسافت در کنسول Xbox Series X خود در مقایسه با DualSense که کنترلر رسمی PS5 معرفی شده، محافظه کارانه‌تر عمل کرده است. طراحی و شکل ظاهری کنترلر مایکروسافت برای نسل بعدی تقریبا بدون ایجاد تغییر و تحول چندان خاصی در مقایسه با نسل گذشته باقی مانده است به طوری که می‌توانیم بگوییم تنها تغییر و تحولات جزئی و اندکی که در آن ایجاد شده، به اضافه کردن یک دگمه اشتراک گذاری (Share) و همینطور برجستگی‌های بیشتر در بدنه آن برای راحتی بیشتر دست خلاصه شده است. کار کردن با آن اکنون حس و حال بهتری به کاربران می‌دهد اما به طور کلی، تغییراتی که در آن ایجاد شده، چندان تعیین کننده و بزرگ نیستند که استفاده از یک کنترلر جدید برای کاربران Xbox Series X حیاتی و ضروری باشد. اما واقعا، وقتی همه چیز در حد اعلاء و ایده‌آل خودش قرار دارد، چرا باید به خاطر عدم ایجاد تغییر و تحولات اساسی جدید، به مایکروسافت سخت گرفت و آن را مورد حمله قرار داد؟ کنترلر نسل قبلی هنوز هم کاملا خوب، خوش دست، راحت و مجهز است که در نسل بعد هم بتوان از آن استفاده کرد. اما اگر سونی هم مثل مایکروسافت فکر می‌کرد، هیچ وقت چیزی به اسم DualSense خلق نمی‌شد و نوآوری متوقف می‌شد.

به طور کلی، می‌توانیم بگوییم که DualSense یک تغییر جهت اساسی و بزرگ در روند تولید و ساخت کنترلر کنسول‌های شرکت سونی به شمار می‌رود. این کنترلر، اکنون یک کنترلر تمام و کمالِ فوق العاده عالی به شمار می‌رود که وزن آن نیز کاملا متعادل است که به یک سری ویژگی‌های جذاب جدید و بسیار جذاب مجهز شده است. Haptic Feedback به همراه تریگرهای تطبیق پذیر، جزو بزرگ‌ترین و مهم‌ترین قابلیت‌های جدیدی هستند که اکنون به این کنترلر اضافه شده است که هر کدام از آن‌ها در شرایطی که نیاز باشد، چنان حس واقعی و ملموسی از حرکت در محیط‌ بازی‌ها در اختیار شما قرار می‌دهند که تا به حال روی هیچ کنسول و کنترلر دیگری وجود نداشته است. افزایش سطح غوطه وری به روش‌های شگفت انگیز جدید یکی از ساز و کارهای این دو ویژگی شگفت انگیز جدید می‌باشد. Astro’s Playroom, Bugsnax و Spider Man: Miles Morales بهترین نمونه‌هایی هستند که اکثر منتقدین تا به حال به آن‌ها اشاره کرده‌اند. فکر کردن به این که سازندگان، توسعه دهندگان و تولید کنندگان بازی‌های ویدئویی با گذشت سال‌های بیشتر به دست آوردن تجربه بهتر از بازی سازی در نسل نهم چطور می‌توانند این ویژگی‌ها را به سمت جلو هدایت کنند و پیشرفت دهند، به قدری هیجان انگیز و جذاب است که نمی‌توان توصیف کرد.

اما درمورد ویژگی‌های جدید در خود کنسول، می‌توانیم بگوییم که PS5 دارای چیزی مثل Quick Resume در Xbox Series X نیست و همان تجربه لحظه‌ به لحظه‌ای را ارائه می‌دهد که برای تمام کاربران حس و حال کاملا آشنایی دارد. البته، اساسا این به هیچ وجه چیز بدی نیست اما آن دسته از کسانی که منتظر چنان تغییر و تحول اساسی و بزرگی در کنسول نسل بعدی سونی بودند، ممکن است تحت الشعاع قرار بگیرند.

رابط کاربری

 

PS5
رابط کاربری پلی‌استیشن ۵

رابط کاربری کنسول نسل بعدی شرکت سونی حس و حال یک تحول اساسی و سیر تکامل تدریجی نسبت به شکل و شمایلی که در نسل‌های گذشته داشت، دارد. سیستم کاشی محور بازی‌ها و منوها همچنان باقی مانده است اما با اضافه شدن یک ویژگی جدید به اسم Command Center بهبود و پیشرفت پیدا کرده است. این ویژگی می‌تواند لیست دوستان شما، تنظیمات صوتی، حساب کاربری و تعداد بسیار زیادی از چیزهای دیگر را در یک محل ساده‌ی تکی از آیکون‌ها با هم ادغام کند و این قابلیت را نیز در اختیار شما قرار می‌دهد تا آن را بر اساس سلیقه و علاق خود به هر شکلی که دوست دارید، شخصی سازی کنید و تغییر دهید. استفاده کردن از آن حس و حال فوق العاده جذابی به شما خواهد داد و قطعا در آپدیت‌های فریمور بعدی حتی از این هم بیشتر انسجام پیدا خواهد کرد.

متاسفانه، باید بگوییم که نظر شخصی و تجربه ما از کار کردن با رابط کاربری کنسول نسل بعدی سونی نشان داد که سایر تغییر و تحولات جدیدی که در آن ایجاد شده است، همه چیز را پرزحمت و سنگین‌تر از چیزی که باید باشند، کرده است. به عنوان مثال، تروفی‌ها اکنون به جای یک لیست افقی و بلند، به صورت یک سری آیکون‌های بزرگ نمایش داده می‌شوند که باعث می‌شود چک کردن و دیدن تعریف آن‌ها سخت‌تر و پرزحمت‌تر از گذشته باشد. بنابراین، شما دیگر نمی‌توانید فقط با یک نگاه سریع و کوتاه متوجه شوید که چه تعدادی تروفی به دست آورده‌اید. Saveها و ذخیره سازی‌های ابری نیز اکنون در تنظیمات مدفون شده است و شما دیگر نمی‌توانید به راحتی مثل PS4 آن‌هایی را که می‌خواهید، از آیکونِ بازی مربوطه دانلود کنید. به طور کلی، این تغییر و تحول و یک سری از تغییرات جدید دیگری که سونی در رابط کاربری کنسول نسل بعد خود ایجاد کرده است، حسی شبیه به برداشتن قدم‌های رو به عقبِ غیر ضروری و ناراحت کننده برای ما داشت. ما حتی دلیل معرفی و اضافه شدن برخی از آن‌ها را اصلا نتوانستیم درک کنیم.

رابط کاربری Xbox Series X

اما وقتی به رابط کاربری کنسول نسل بعدی مایکروسافت نگاه کنید، مثل یک تلنگر عمل می‌کند چون اساسا هیچ تغییر و تحول چشمگیر و بزرگی مثل PS5 در آن ایجاد نشده است. اگر تا به حال و در نسل گذشته طرفدار کنسول‌های مایکروسافت نبودید، در اینجا هم چیز چندان قابل توجه جدیدی پیدا نخواهید کرد که نظرات را برای نسل بعد تغییر دهد. اما به طور کلی، استفاده کردن از کنسول جدید مایکروسافت به طور قابل توجه و زیادی در مقایسه با گذشته احساس نرم و روان بودن بیشتری به شما خواهد داد. بخش اعظم این نرم و روان بودن به واسطه از بین رفتن زمان‌های بارگزاری بازی‌ها و همینطور جابجایی‌های بسیار سریع‌تر در طی رابط کاربری ایجاد شده است. در نتیجه، نمی‌توان زیاد به آن سخت گیری کرد و با جدیت بسیار زیاد از آن گله و شکایت کرد. فروشگاه مایکروسافت ، My Games و همینطور Apps، همه دارای بخش‌های اختصاصی و خاص خودشان هستند که هر کدام از آن‌ها یک سری زیرمنو هم در اختیار دارند که باعث می‌شوند شما دنبال هر چیزی که هستید را دقیقا بتوانید به طور مستقیم پیدا کنید. به عنوان جمع بندی این بخش می‌توانیم بگوییم که در حال حاضر، PS5 به خاطر پیچیدگی‌های جدیدی که در رابط کاربری خود پیدا کرده است، شاید در این بخش چند قدم از مایکروسافت عقب افتاده باشد.

جمع بندی

 

PS5
Xbox Series X VS PS5

با وجود این که در حال حاضر هر دو کنسول نسل بعدی سونی و مایکروسافت عرضه شده‌اند و در برخی از نقاط دنیا در دسترس قرار داده شده‌اند، اما بهتر است عجله نکنید. هم کار کردن با PS5 و کنترلر DualSense شگفت انگیز آن یک تجربه فوق العاده جذاب و فراموش نشدنی است و هم ایکس‌باکس سری ایکس چنین تجربه‌ای را در اختیار شما قرار می‌دهد. اما اگر بخواهیم رو راست و صادق باشیم، همان بازی‌های زمان عرضه (لانچ تایتل) انگشت شماری که بر روی PS5 وجود دارند، در حال حاضر بر روی PS4 نیز قابل تجربه هستند. پس می‌توانیم بگوییم که عملا هنوز دلیل چندان قابل توجیه و محکمی برای خریداری و تهیه کردن هیچ یک از کنسول‌های نسل بعدی PS5 و Xbox Series X وجود ندارد.

اما فرض می‌کنیم که چند سال از این لحظه سپری شده و هم بازی‌های مولتی پلتفرم بیشتری برای هر دوی آن‌ها عرضه شده است و هم استودیوهای فرست پارتی جدید مایکروسافت آماده تحویل دادن پروژه‌های خود در اختیار مردم هستند. در این شرایط چطور؟ آیا باز هم شرایط هر دو کنسول با یکدیگر برابر و یکسان باقی خواهد ماند؟ جواب این سوال اصلا معلوم نیست و فقط گذر زمان است که می‌تواند جواب این سوال ما را بدهد. از سوی دیگر، نکته قابل توجه و بسیار مهم دیگری که وجود دارد، این است که این دو کنسول حتی در فروشگاه‌هایی معتبر و جهانی بزرگی مثل Ebay هم قیمت‌های عجیب و غریبی دارند که گاهی تا ۲ هزار دلار نیز ممکن است برسد اما به طور کلی، با فرض این که قیمت آن‌ها نیز به تعادل برسد و با قیمت خوبی در اختیار ما قرار بگیرند، تهیه کردن و سرمایه گذاری روی هر یک از این دو کنسول کاملا به این بستگی دارد که شما مشخصات و ویژگی‌های ایده آل خود برای نسل آینده را در کدام یک از آن‌ها پیدا کنید.

مشخصات هر دوی آن‌ها به طور گسترده با یکدیگر یکسان و مشابه است و اختلاف در عملکرد (و حتی ترافلاپس) آن‌ها به قدری ناچیز و اندک است که ضمن این که شما به هیچ وجه متوجه این اختلاف نخواهید شد، به شما اطمینان خاطر کامل خواهند داد که فارغ از این که کدام یک از آن‌ها را انتخاب می‌کنید، یک تجربه فوق العاده و بسیار لذت بخش در اختیارتان قرار خواهند داد که تا به حال هیچ وقت ندیده بودید. Xbox Game Pass و Quick Resume باعث شده است که مایکروسافت یک پکیج منسجم‌تر برای آغاز نسل بعدی در اختیار داشته باشد اما از سوی دیگر، وجود و تضمین عرضه تعداد بسیار زیادی بازی فرست پارتی و انحصاری فوق العاده و بسیار باکیفیت، باعث شده که سونی حتی از همین الان هم یک قدم جلوتر قرار داشته باشد زیرا هر چه باشد، یک کنسول ویدئویی با تعداد زیادی بازی انحصاری بسیار بهتر از کنسولی است که بازی‌های آن تا یکی دو سال آینده آماده نخواهند شد.

در نتیجه‌ی تمام نکته‌ها و موضوعاتی که ما در این مطلب مطرح کردیم و هر چیز دیگری که خود شما ممکن است درمورد کنسول‌های نسل بعدی PS5 و Xbox Series X در نظر داشته باشید، این رقابت هنوز برنده‌ای ندارد و برای این که بگوییم کدام یک کاملا از دیگری برتری دارد، حداقل تا آخر سال آینده میلادی باید صبر کنیم. پس خریداری هیچ یک از آن‌ها قبل از این موعد، هیچ دلیل منطقی و محکمی ندارد؛ حتی اگر حاضر به پرداخت چنین قیمت‌های عجیب و غریبی که الان دارند، باشید.

  

عرفان رحیمی صادق
علاقه‌مند به دنیای گیم و ماجراجویی با DualShock 4 در این هنر. بله هنر. به نظر من گیم یک هنر بزرگ است و هر بازی یک اثر هنری. گیم می‌تواند شما را در هر دنیایی که دوست دارید، قرار دهد.