اندروید Q بتا به عنوان جدیدترین سیستم عامل گوگل شناخته شده و به نظر می رسد که قابلیت های ویژه ی آن، بتواند کاربران را مجذوب خود سازد. زمان انتشار اندروید ۱۰، باید در ماه آگوست سال جاری بماند و تا آن موقع انتظارها برای در اختیار داشتن نسخه ی واقعی آن، ادامه دارد.
در این جا مروری بر قابلیت های اندروید Q بتا انداخته و آن ها را از نظر می گذرانیم.
ویژگی های اندروید Q بتا
حالت تاریک یا Dark theme
پس از چند سال انتظار برای در اختیار داشتن صفحه نمایش سیاه و با تم تاریک، سرانجام گوگل به این انتظار در نسخه ی بتای اندروید ۱۰، پایان داد. اندروید Q دارای یک تم تاریک با قابلیت انتخاب و فعال سازی یا غیرفعال سازی می باشد. کاربر می تواند این حالت را به صورت دستی تنظیم کرده و در صورت نیاز، فعال نماید.
برای این منظور کافی ست که به بخش تنظیمات یا Setting وارد شده و از آن جا روی گزینه ی Display ضربه بزنید. سپس در این بخش به Theme وارد شده و حالت Dark را فعال سازید.
اگر چه این احتمالا به عنوان یکی از جذاب ترین ویژگی های جدید در اندروید Q خواهد بود، اما چیز زیادی برای گفتن درباره ی آن نداریم. تنها می توانیم بگوییم که چنین قابلیتی در اندروید ۱۰ وجود دارد.
لازم به ذکر است که این Dark Theme به راستی سیاه است و نه این که بخواهیم آبی تیره یا طوسی تیره را به آن نسبت بدهیم. چنین حالتی به مصرف کمتر باطری نیز کمک کرده و می توان مدت زمان طولانی تری شارژ داشته باشید.
با فعال ساختن حالت تاریک، همه چیز در گوشی تلفن همراه شما تاریک و سیاه خواهد شد. از جمله آن ها می توان به دسترسی سریع به تنظیمات، نوتیفیکیشن ها و … اشاره کرد.
البته انتظار می رود که اپلیکیشن ها نیز از چنین قابلیتی پشتیبانی کرده و در صورت فعال سازی تم تاریک، فضای خود را با آن هماهنگ کنند؛ به نوعی که در محیط اپلیکیشن نیز همان زمینه ی سیاه را شاهد باشیم.
با این حساب به نظر می رسد که گوگل تصمیم دارد یکپارچگی تاریک برای فضای اندروید به وجود بیاورد و دیگر توسعه دهنده ها نیز ناچارند در این مسیر با آن همراه شوند. البته گوگل به این بخش از ماجرا نیز فکر کرده و راهکار موازی برای آن در نظر گرفته است. به شکلی که حتی برنامه هایی که از حالت تاریک پشتیبانی نمی کنند، با نصب در محیط اندروید ۱۰، به نوعی با آن همراه شده و Dark Theme، پس زمینه آن ها را نیز تیره خواهد ساخت. برای این کار باید به تنظیمات Setting وارد شده و به بخش About Phone بروید. در اینجا با چند بار ضربه زدن روی خط Build Number، پین کد یا پسورد خود را تأیید کنید. سپس از بخش Setting، به System رفته و از آن جا به بخش Advanced وارد شوید. در این بخش روی گزینه ی Developer options ضربه شده و صفحه را به سمت پایین اسکرول کنید و گزینه ی حالت تاریک را فعال سازید تا سیاهی زمینه ایجاد شود.
نکته: به خاطر داشته باشید که در این بخش از تنظیمات نباید به هیچ وجه به گزینه های توسعه دهنده دست زده و آن ها را در صورت نداشتن آگاهی تغییر دهید. زیرا انجام این کار و به هم زدن تنظیمات می تواند زمینه ساز تنظیم مجدد دستگاه شما شود.
لازم به ذکر است که این شکل تحمیلی از حالت تاریک به اپلیکیشن هایی که از آن پشتیبانی نمی کنند، سیاهی مطلق مورد نظر را در آن ها به وجود نمی آورد؛ بلکه تنها به سمت خاکستری تیره حرکت خواهند کرد. همچنین برخی از برنامه ها در مقابل حالت تاریک مقاومت زیادی دارند. به طور مثال Gmail، Google Calendar و … به طور کلی اینترفیس تاریک نخواهند داشت، اما در حالی که در برنامه قرار داشته باشید، آیکون ها به طوسی تیره گراییده و پس زمینه سیاه می شود. به احتمال زیاد چنین وضعیتی باعث می شود که برنامه نویسان هر چه زودتر پشتبانی از حالت تاریک را با اپلیکیشن های خود همراه سازند.
تنظیمات تغییر یافته
این چیز تازه ای نیست، گوگل هر سال با ارائه نسخه های جدید اندروید، تغییراتی نیز در بخش تنظیمات ارائه می کند. در اندروید Q بتا با تغییر تنظیمات در بخش حریم خصوصی و امنیت مواجه هستیم؛ گویی گوگل می خواهد اتهام همیشگی به خود مبنی بر نبود تمرکز کافی بر بخش حریم خصوصی، را برطرف سازد. در اندروید Q، بخش حریم خصوصی Privacy، در یک تب جداگانه ارائه شده است. چه چیزی بیش از این می خواهیم؟
به علاوه تمامی تنظیمات دیگر که به نوعی به حریم خصوصی و امنیت مربوط می شوند و پیش از این در قسمت های دیگر تنظیمات جای داشته اند (مانند سوابق، موقعیت مکانی و …)، نیز به همین تب جدید آورده شده اند.
گزینه های Location و Security دوباره در بخش بالایی تنظیمات قرار داشته و البته تغییری در نحوه ی اعطای مجوز برنامه ها برای دسترسی به مکان شما اعمال شده است.
در قابلیت جدید گزینه ی بله / خیر برای دریافت اپلیکیشن ها از موقعیت مکانی شما قرار داده شده است. همین طور گزینه ی دیگری نیز وجود دارد که به اپلیکیشن ها تنها حین استفاده، امکان اطلاع یافتن از موقعیت مکانی کاربر داده می شود. از آن گذشته وقتی اپلیکیشنی در حال اطلاع و استفاده از موقعیت مکانی شما است، از آن مطلع خواهید شد.
اگر شما یک اپلیکیشن را به عنوان برنامه پیش فرض بخش خود، انتخاب کنید؛ این برنامه به طور پیش فرض و خودکار مجوزهای مربوط به دسترسی خود را دریافت خواهد کرد. به طور مثال هنگامی که شما برنامه ای را به عنوان شماره گیرنده، فعال می سازید؛ این برنامه به طور خودکار به لیست تماس ها و مخاطبان، ارسال پیام ها و … دسترسی خواهد داشت.
همین طور برنامه موسیقی پیش فرض، فایل های موجود در پوشه ی موسیقی را کنترل می کند؛ در حالی که برنامه مربوط به گالری پیش فرض، بر رسانه ها و عکس ها دسترسی پیدا می کند.
منوی اشتراک گذاری
احتمالا یکی از کندترین بخش های اندرویدهایی که تاکنون با آن ها سر و کار داشته ایم، منوی اشتراک گذاری بوده است. برای سال ها این موضوع به عنوان وجه تمایزی در محیط پلت فرم های iOS و اندروید بوده است. اما در اندروید سرانجام گوگل برای اصلاح کندی منوی به اشتراک گذاری، اقداماتی انجام داده است. در حالت جدید پس از ورود به منوی اشتراک گذاری نیازی نیست که منتظر لود شدن اپلیکیشن ها بمانید، بلکه آن ها به صورت میانبر آماده هستند و تنها کافی ست که روی اپ مورد نظر خود ضربه بزنید. این منو بارها سریع تر از چیزی که در اندروید پای دیده ایم، عمل می کند و گوگل بهبود سرعت قابل توجهی به آن بخشیده است. البته همچنان احساس می کنیم که فضا برای بهبود سرعت و وضعیت منوی اشتراک گذاری وجود دارد و هنوز می توانیم انتظار کیفیت بهتری از آن را داشته باشیم. اما از آن جایی که همچنان نسخه های بتای اندروید ۱۰ در حال انتشار هستند و تا عرضه ی نسخه ی رسمی آن نیز زمانی پیش رو داریم، می توان امیدوار بود که گوگل پیشرفت و بهبود بیشتری برای این بخش در نظر گرفته باشد.
همچنین اختلاف عملکردی دیگری نیز بین منوی جدید اشتراک گذاری و نمونه ی سابق آن وجود دارد: اکنون شما ۸ هدف مستقیم اشتراک گذاری در بخش بالایی به جای ۴ تای قدیمی دارید. به طور نمونه باید گفت که این ها به شما نه نتها برنامه ای که قصد به اشتراک گذاشتن چیزی با آن را دارید نشان می دهند، بلکه گیرنده ی خاص را نیز مشخص می کنند. بنابر این اگر بخواهید یک تصویر را برای شخص X از طریق واتس اپ ارسال کنید، در بخش به اشتراک گذاری مستقیم، نام وی را انتخاب کرده و ارسال را مستقیم انجام می دهید.
موضوع دیگر این است که در منوی به اشتراک گذاری جدید، دیگر قادر به پین کردن برنامه ها در بالا نخواهید بود. این چیزی ست که در نسخه های قدیمی تر اندروید، عادت به انجام آن داشتیم. این باعث می شد که دسترسی به اپلیکیشین هایی که بیشتر از همه اشتراک گذاری را با آن ها انجام می دادید، راحت تر باشد. اما به هر دلیل گوگل در نسخه بتای اندروید Q، این قابلیت را برداشته است. احتمالا این به افزایش سرعت ارتباطی داشته باشد. اما به هر جهت امکان آن وجود دارد که در ارائه های بعدی و یا نسخه ی رسمی اندروید ۱۰، شاهد بازگشت قابلیت پین کردن نیز باشیم.
سایر قابلیت های اندروید Q بتا
– شما اکنون می توانید به راحتی رمز عبور وای فای را از تنظیمات در یک شبکه به اشتراک بگذارید. برای این منظور می توانید یک بارکد داشته و دیگران با اسکن آن به شبکه وای فای وصل شوند. از آن جایی که این را باید در شمار اطلاعات با حساسیت بالا بدانیم، برای ورود به بخش آن به تائید اثر انگشت شما نیاز خواهد بود.
– همین طور شما می توانید در اندروید Q بتا، قابلیت ویبره را برای بخش های جداگانه فعال سازید. به طور نمونه ممکن است مایل به استفاده از آن در بخش تماس ها یا نوتیفیکیشن ها به صورت جداگانه باشید. برای این منظور به Setting وارد شده و از آن جا به Accessibility و سپس Vibration بروید. البته هنوز کنترلی بر شکل ویبره خوردن گوشی ها در اندروید ارائه نشده است. شاید این چیزی باشد که باید در اندروید R به دنبالش باشیم.
– اگر از Battery Saver یا همان ذخیره خودکار باطری استفاده می کنید، در اندروید Q بتا می توانید انتخاب کنید که آیا این قابلیت پس از رسیدن گوشی به شارژ ۹۰ درصد، به طور خودکار غیرفعال شود یا همچنان فعال بماند.
– همچنین شما می توانید روالی را تعریف کنید که طبق نحوه ی استفاده تان از گوشی، این قابلیت فعال شده یا غیرفعال گردد.
– زمانی که علی رغم وجود چندین شبکه ی وای فای اطراف خود، به هیچ یک از آن ها متصل نیستید؛ ممکن است یک کارت با سه پیشنهاد در بخش بالای تنظیمات UI مشاهده کنید. البته در نسخه های قدیمی تر اندروید نیز گاهی راهنمایی هایی در این بخش مشاهده می شد و این مدل پیشرفته تری از همان قابلیت به شمار می رود. اگر برای مدتی وای فای را خاموش نگه داشته باشید، می توانید یه یادآوری اتصال در این بخش مشاهده کنید. این چیزی ست که در خصوص اتصال بلوتوث به دستگاه های آشنای قبلی در مکان های مربوط به آن، نیز اتفاق می افتد.
– همچنین سه دستگاه بلوتوث قبلی که به آن ها متصل شده اید، به نمایش درآمده و نیازی نیست که به جستجوی آن ها بپردازید. دیگر نیازی نیست که روی گزینه ی Previously connected devices ضربه بزنید، مگر آن که به دنبال دستگاه های دیگری به جز سه تای آخری باشید.
– اکنون عکس حساب گوگل شما در تنظیمات، در بخش راست و بالای نوار جستجو نمایش داده می شود.
– یک نوار لغزنده تنظیم صدا نیز در منوی تنظیمات قابل دسترسی ست که به شما اجازه می دهد با راست و چپ کشیدن آن، صدا را تنظیم کنید.
– اگر عادت به استفاده از PIN برای قفل کردن صفحه گوشی داشتید، در این ورژن از اندروید به جای آیکون سمت راست و پایین صفحه، کلید اینتر این وظیفه را برعهده خواهد داشت.
– با نگه داشتن طولانی تر دکمه ی پاور، می توانید به منوی تنظیمات و اطلاعات اضطراری وارد شوید. (اطلاعات و تنظیمات اضطراری را باید پیش از این ذخیره کرده باشید.)
– بخش هایی از تنظیمات مانند میزان روشنایی و … با نوار تنظیم لغزنده همراه شده و می توانید به راحتی سطح آن ها را با حرکت نوار، معین سازید.
– اندروید Q بتا دسترسی کلیپ بورد به برنامه هایی که در صفحه پیش زمینه نیستند، را مسدود ساخته است. این برای افرادی که عادت به کپی کردن رمز عبور خود دارند، بسیار کاربردی بوده و امنیت را در حفاظت از اطلاعات آن ها بالا می برد.
– اگر قابلیت نمایش درصد باقی مانده از باطری را در نوار بالایی، فعال کرده باشید؛ زمانی که به بخش تنظیمات سریع در نوار را به سمت پایین می کشید، برآورد طول عمر باقی مانده باطری با توجه به شکل مصرف فعلی شما؛ نشان داده خواهد شد.
-این قابلیت های اندروید Q بتا می توانند نوید دسترسی به یک سیستم عامل بسیار کاربردی تر نسبت به جفت های قبلی خود را بدهد. باید منتظر ماند و تمام آن چه اندروید ۱۰ قرار است به کاربران ارائه دهد را در نسخه ی اصلی آن مشاهده کرد.
امتیاز بینندگان:۵ ستاره
امتیاز بینندگان:۴ ستاره