اندروید کیو (Android Q) دهمین نسخه کامل سیستم عامل اندروید است. پیش نمایش این نسخه از اندروید منتشر شده و روی گوشیهای پیکسل و چند مدل گوشی دیگر قابل استفاده است. اگر هنوز درباره نصب این نسخه تصمیم نگرفتهاید، آشنایی با قابلیت های اندروید کیو تصمیمگیری را برایتان سادهتر میکند.
این بهروزرسانی جزو مهمترین بهروزرسانیهای اخیر اندروید محسوب میشود. بهبودهای مربوط به حریم خصوصی و قابلیت های اندروید کیو نشان میدهد گوگل وقت زیادی برای این نسخه صرف کرده. در این مطلب برخی از این قابلیتها را به شما معرفی خواهیم کرد. دقت کنید ما به قابلیت های اصلی اندروید کیو میپردازیم. یعنی آن دسته از ویژگیها که توسط گوگل تایید شدهاند و نیاز به تغییرات خاصی ندارند. میتوانید جزییات بیشتر درباره دهمین نسخه اندروید را در بلاگ گوگل بخوانید.

در ضمن اینبار دیگر صاحبان پیکسل تنها کسانی نخواهند بود که از ویژگیهای جدید اندروید بهره میبرند. این قابلیت های اندروید کیو علاوه بر گوشیهای پیکسل برای مدلهای زیر هم قابل استفاده خواهد بود. یعنی اگر یکی از این مدلها را داشته باشید، میتوانید قبل از همه دنیا اندروید کیو را آزمایش کنید.
- Asus ZenFone 5Z
- Essential PH-1
- HMD Global Nokia 8.1
- LG G8 ThinQ
- OnePlus 6/6T/7/7 Pro
- Oppo Reno
- Realme 3 Pro
- Sony Xperia XZ3
- Tecno Spark 3Pro
- Vivo X27
- Vivo NEX S
- Vivo NEX A
- Xiaomi Mi Mix 3 5G
- Xiaomi Mi 9
- Xiaomi Redmi K20 Pro
قابلیت های اندروید کیو
اندروید کیو قابلیتهای جدید و البته بهبودهای فراوانی دارد. در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد. البته فراموش نکنید اینها همه قابلیت های اندروید کیو نیستند و فقط مهمترینشان هستند.
حالت تاریک
مدتهاست که گوگل روی حالت تاریک سیستم عامل اندروید کار میکند. بالاخره نسخه اندروید کیو این قابلیت را به دست کاربرها رسانده است. قابلیتی که کاربرهای اندروید خیلی انتظارش را کشیدهاند.
این قابلیت اندروید کیو را میتوانید از طریق گزینههای تنظیمات سریع فعال کنید. ضمن اینکه در حالت ذخیره باتری هم به صورت خودکار فعال خواهد شد. در اسکرین شات منتشر شده توسط گوگل مشخص است حالت تاریک اندروید روی پادکست، تصاویر و جستجوی گوگل هم اعمال میشود.
ژستهای حرکتی
با این بهروزرسانی، کاربرها میتوانند از رهیابی با ژستهای کامل استفاده کنند. وقتی این حالت را فعال کنید، حالت کلاسیک سه دکمه یا دو دکمه غیرفعال خواهد شد. به جایش میتوانید از ژستهای حرکتی مختلف برای کنترل عملکردهای گوشی اندروید استفاده کنید. مثلا کشیدن انگشت از لبه چپ به لبه راست نمایشگر کار کلید بازگشت را خواهد کرد.
اگر در بین قابلیت های اندروید کیو این یکی توجهتان را جلب کرده، به Settings > System > Gestures > System navigation بروید و گزینه Fully gestural navigation را فعال کنید.
پاسخگویی هوشمند برای تمام پیامرسانها
در بین قابلیت های اندروید کیو این یکی قصد دارد شما را پاسخ شما به پیامهایتان را پیشبینی کند. وقتی پیامی دریافت کنید، گزینههایی هوشمند برای پاسخ کوتاه به پیام در قسمت نوتیفیکیشنها پیشنهاد میدهد. این قابلیت فقط برای اپلیکیشنهای گوگل در دسترس است اما در اندروید کیو روی تمام اپلیکیشنهای پیامرسان اعمال خواهد شد.
به این ترتیب میتوانید به پیامهای واتسآپ و تلگرام و … پاسخهای خیلی کوتاه بدهید؛ آن هم فقط با یک کلیک. تمام این پاسخها با یادگیری ماشین روی دستگاه شما طراحی میشوند. در این بین حریم خصوصی شما هم حفظ میشود چون اطلاعات مربوطه به سرورهای گوگل ارسال میشوند.
منوی اشتراکگذاری بهتر
خیلی از کاربرهای اندروید از کند و غیربصری بودن منوی اشتراکگذاری شکایت داشتند. قابلیت های اندروید کیو این مشکل را هم حل کرده است. منوی اشتراکگذاری جدید سریعتر است و در کنار اپلیکشینها، مخاطبان پرکاربرد را هم به شما پیشنهاد میدهد. کارایی این منوی جدید به مرور زمان مشخص خواهد شد اما طراحان شخص سوم برای بهره بردن از این ویژگی باید اپلیکیشنهایشان را ویرایش کنند.
حالت تمرکز
حالت تمرکز یا Focus Mode همانطور که از نامش پیداست با کمرنگ کردن برخی اپلیکیشنها و مخفی کردن اپلیکیشنهایشان مانع از حواسپرتی شما خواهد شد. در این حالت دیگر مجبور نیستید در حین انجام کارهای مهم، گوشی را از خودتان دور کنید.
برخی قابلیت های اندروید کیو از جمله حالت تمرکز بخشی از برنامه سلامت دیجیتال (Digital Wellbeing) گوگل است. Family Link هم در تمام دستگاههایی که از سلامت دیجیتال پشتیبانی میکنند، وجود خواهد داشت. این برنامه دسترسی والدین به قابلیتهایی نظیر محدودیت زمانی روی اپلیکیشنها و هدیه دادن به کودکان با «زمان اضافی» را سادهتر میکند.
دسترسی سریعتر به تنظیمات
همین حالا هم دسترسی به وایفای، بلوتوث و سایر گزینههای اشتراک در اندروید بسیار ساده است. اما اندروید کیو این فرایندها را در حین استفاده از اپلیکیشنها سادهتر کرده است. برای اینکار فقط کافی است وارد پنل تنظیمات بشوید.
این پنجره پاپ آپ را میتوانید در شرایط خاص و درون اپلیکیشنها باز کنید. مثالی که گوگل میزند استفاده از مرورگر در حالت هواپیماست. به لطف قابلیت های اندروید کیو حالا مرورگر میتواند به کاربران بگوید وایفای را فعال کند و سپس پنل تنظیمات را به صورت خودکار نمایش میدهد.
اپلیکیشن فایل بهتر
اپلیکیشن فایل قبلی گوگل یک نسخه کمامکانات بود که در کشو اپلیکیشن هم هیچ شورت کاتی نداشت. خوشبختانه نسخه اپلیکیشن فایل اندروید کیو پیشرفت قابل توجهی داشته است.
این اپلیکیشن نه تنها شورتکات دارد بلکه در رابط کاربری هم تغییراتی ایجاد شده است. یک نوار جستجوی کلی در بالا اپلیکیشن و دسترسی سریع به سایر اپلیکیشنها از مهمترین تغییرات هستند. هنوز احتمال دارد گوگل قبل از انتشار نهایی اندروید کیو، تغییرات دیگری روی اپلیکیشن فایل اعمال کند اما شکی نیست که از نسخه قبلی بهتر خواهد بود.
همانطور که در تصاویر بالا دیدید، یکی دیگر از قابلیت های اندروید کیو گرد شدن لبههای اسکرین شات است. این ویژگی آنقدر مهم نیست که یک مورد جداگانه در لیستمان باشد اما بالاخره از لحاظ زیبایی شناسی مهم است.
کنترل دسترسی اپلیکیشنها
یکی از مهمترین جنبههای نسخه دهم اندروید، پیشرفتها و تغییرات در زمینه حریم خصوصی کاربران است. در این نسخه، دسترسیهای هر اپلیکیشن براساس کارکردهایش به صورت خودکار مشخص میشود. مثلا یک پیامرسان به صورت خودکار توانایی ارسال و دریافت پیام و دسترسی به مخاطبان را دریافت میکند.
یکی دیگر از تغییرات مهم دیگر هم دسترسیهای مربوط به موقعیت اپلیکیشنها است. حالا کاربران میتوانند مشخص کنند یک اپلیکیشن همیشه به دادههای موقعیت دسترسی داشته باشد یا فقط در حین فعال بودن اپلیکیشن.
اشتراکگذاری وایفای از طریق کد QR
مدتیست که گوشیهای هوشمند شیائومی و هواوی امکان اشتراک گذاشتن اطلاعات وایفای از طریق کد QR را فراهم کردهاند. حالا گوگل دنبالهروی این روند شده و این را هم به قابلیت های اندروید کیو اضافه کرده است.
استفاده از این قابلیت هم بسیار ساده است. کافیست روی اتصال وایفای ضربه بزنید تا دکمه share ظاهر بشود. سپس با رمز گوشی یا اثر انگشت هویتتان را تایید کنید تا کد QR ظاهر بشود. حالا هر کسی میتواند این کد را اسکن کند و به اتصال وایفای شما وصل بشود. این قابلیت هم برای برندهای شخص ثالث جدید نیست اما گوگل آن را به سیستم عاملش اضافه کرده است.
کپشن زنده
این قابلیت اندروید کیو برای کسانی که مشکل شنوایی دارند، موهبت بزرگیست. وقتی روشن باشد، تقریبا هر مدیایی که در گوشی پخش بشود را زیرنویس میکند. این مدیا شامل پادکستها، ویدیوها و حتی پیامهای صوتی میشود. مهمترین مزیتش هم اینست که به اتصال اینترنت نیاز ندارد.
نسل بعدی دستیار گوگل
گوگل قرارست نسل بعدی دستیار صوتیاش را هم منتشر کند. این نسخه میتواند درخواستها و موارد مشابه را ده برابر سریعتر پردازش کند. در نتیجه نوشتن ایمیل و مولتی تسکینگ برایش سریعتر خواهد شد.
البته هنور تاریخ انتشار این ویژگی مشخص نیست. اگر از تاثیرش روی قابلیت های اندروید کیو در حال حاضر بپرسید، اینکه دیگر مجبور نیستید قبل از ارسال دستورهای صوتی (مثلا گفتن Stop برای متوقف کردن آلارمها) به دستیار صوتی گوگل سلام بدهید!
حالت دسکتاپ
اگر خیلی به کامپیوتر و لپ تاپ وابسته هستید و دوست دارید گوشی هوشمند هم شبیه صفحه دسکتاپ باشد، اندروید کیو منتظر شماست! در حالت دسکتاپ میتوانید از گوشی درست مثل لپ تاپ استفاده کنید. موس و کیبورد به آن وصل کنید، شورت کاتها را روی دسکتاپ پین کنید و اپلیکشنهای مختلف و متعدد را به صورت همزمان باز کنید.
این حالت امکان شخصیسازی هر دو لانچر اندروید و سیستم دسکتاپ را به صورت جداگانه به شما میدهد. ضمن اینکه امکان اتصال دستگاههای مختلف را هم به شما میدهد. طوریکه یک فولدر را روی یک دستگاه ایجاد کنید و دستگاه دیگر به صورت خودکار آن را همگامسازی کند. به این ترتیب میتوانید یک جریان کار ایدهآل روی هر دستگاه ایجاد کنید.
حالت دسکتاپ یکی از مهمترین قابلیت های اندروید کیو است. اگر مشکلات نسخه بتای این حالت برطرف بشود و تغییرات سختافزاری مورد نیازش روی گوشیهای هوشمند ایجاد بشود، در آینده زیاد از آن خواهیم شنید.
اگر این قابلیت های اندروید کیو شما را برای نصب دهمین نسخه اصلی اندروید وسوسه کرده، فراموش نکنید این فقط یک نسخه بتاست. یعنی ممکن است بعد از نصب با باگها و خطاهای متعدد روبرو بشوید.
پاسخ دهید