میلیونها نفر در سرتاسر جهان حدود هشت سالی منتظر انتشار نسخه جدید بازی Red Dead Redemption بودهاند. عنوانی که نسخهی اول آن افسانهای ظاهر شد و توانست نظر مثبت اکثر منتقدان و مخاطبان را جلب کند. حالا و بعد از گذشت مدت کوتاهی از انتشار بازی صحبتهایی مبنی بر بایکوت Red Dead Redemption 2 توسط کاربران شبکههای اجتماعی به گوش میرسد، اما ماجرا چیست؟
اگر طی چند روز اخیر خبری از دوستانتان نیست باید این موضوع را فراموش نکنید که ممکن است در حال Red Dead Redemption 2 بازی کردن باشند. اگر اخبار مرتبط با بازیهای کامپیوتری را نیز دنبال بکنید متوجه حاشیههای پیرامون این بازی شدهاید که وضعیت نامساعد محیط کاری شرکت RockStar را نشانه گرفتهاست.
در برخی رسانهها اخباری منتشر شده که حاکی از آن است RockStar کارکنان خود را مجبور کرده است تا هفتهای ۱۰۰ ساعت کار کنند تا بازی به موقع به دست مشتریان برسد. هفتهای ۱۰۰ ساعت کار یعنی روزی ۱۴٫۵ ساعت کار، بدون تعطیلی آخر هفته. کاربران شبکههای اجتماعی نسبت به این موضوع آرام ننشستهاند و برخی از آنها در راستای اعتراضهایشان پیشنهاد بایکوت Red Dead Redemption 2 را مطرح کردهاند.
آیا حق با طرفداران بایکوت Red Dead Redemption 2 است یا خیر؟
بیایید واقع بین باشیم. آیا این خبر که کارکنان RockStar مجبور به هفتهای ۱۰۰ ساعت کار بودهاند درست است، یا خیر؟ جواب این سوال مقداری پیچیده است. همه بله، هم خیر.
دن هاوزر (۱)، یکی از موسسین شرکت RockStar اولین نفری بود که این بمب خبری را در مصاحبهاش با یکی از نشریات منفجر کرد؛ او در مصاحبهاش گفته است: «ما خیلی وقتها طی چند ماه گذشته مجبور بودیم تا ۱۰۰ ساعت در هفته کار کنیم.» این میزان از ساعت کاری غیر انسانی است ولی چیزی که اینجا موضوع را پیچیده میکند این است که ساعت کار اضافی (اغلب بدون حقوق) در صنعت بازیهای کامپیوتری امری رایج است.
آقای هاوزر خیلی زود حرف قبلیاش را تصحیح کرد و گفت منظور او فقط خودش و سه نفر دیگر از کارکنان RockStar بوده است و هیچکسی در این شرکت مجبور به اضافهکاری نیست.
این مسئله باعث شد تا تعداد زیادی از کارکنان فعلی و سابق RockStar در توییتر و دیگر شبکههای اجتماعی نقطه نظرات خودشان در مورد محیط کاری RockStar را صادقانه بیان کنند. همچنین وبسایت Kotaku مصاحبهای مفصل با ۸۰ تن از کارکنان فعلی یا سابق شرکت RockStar انجام داده و بسیاری از آنها اذعان داشتهاند که فرهنگ سازمانی این شرکت بر ترس و کار بیش از حد بنا شده است.
اکثر کسانی که سابقاً در RockStar کار میکردهاند نسبت به این خبر واکنش نشان دادهاند. یکی از این افراد در مصاحبه با گاردین گفته است: «من هفتهای ۸۰ ساعت برای RockStar کار میکردم تا این که افسرده شدم. اگر هم آن قدر کار نمیکردم قرار دادم را لغو میکردند. راههای زیادی برای فشار بر نیروی کار سراغ دارند.»
جای تعجب ندارد که نظر افرادی که در حال حاضر در این شرکت مشغول به کار هستند با کارکنان سابق این شرکت کمی متفاوت باشد. یکی از کارکنان RockStar در توییتر خود گفته است: «از وقتی که من وارد شرکت شدهام محیط کاری اینجا بهبود پیدا کرده است. اوضاع سر Red Dead Redemption 2 خیلی بهتر از GTA V بود.»
یکی دیگر از این کارکنان گفته: «من برای استدیوهای بازی سازی مختلفی کار کردهام و صادقانه میگویم که RockStar بهترین تجربهی کاری من تا به امروز بوده است. هر وقت که کارهایم تمام میشد میتوانستم محل کارم را حتی زودتر از موعد ساعت کاری ترک کنم ولی خیلی وقتها به خواست خودم این کار را نمیکردم چون از نظر کیفی از کارم راضی نبودم.»
قضاوت سخت است ولی آن طور که به نظر میرسد، اوضاع کاری در RockStar رو به بهبود است، به خصوص از وقتی که فشار رسانهها روی این شرکت بیشتر شده است. فرهنگ سازمانی شرکت تغییر کرده است، البته کم. شاید هم خیلی خیلی کم. ولی مجدد به این سوال میرسیم که آیا بایکوت Red Dead Redemption 2 بهترین راه برای تغییر شرایط به نفع نیروی کار است؟
از دید مصرفکننده قضیه بایکوت مقداری فرق دارد. نگاه شخصی مصرف کننده، کمی خود محور است. شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که «من برای این بازی چندین سال صبر کردهام.» یا «من پول این بازی را دادهام و چه طور میتوانم آن را تحریم کنم؟» خیلی از ما نیز حرف کسانی که میگویند به موج بایکوت Red Dead Redemption 2 پیوستهاند را باور نمیکنیم، کاری ندارد که در توییتر یا اینستاگرام بگوییم بایکوت کردهایم ولی بر روی کنسول خود بازی را دانلود کنیم و یواشکی آن را بازی کنیم.
راه حل چیست؟
این نکته را نیز فراموش نکنیم که این بازی از مدتها پیش لقب بازی سال ۲۰۱۸ را گرفته بود و سازنده آن RockStar است، شرکتی که توانست در عنوان قبلی خود به رقم فروش افسانهای ۶ میلیارد دلار دست پیدا کند. تمامی نقدهایی که پیرامون Red Dead Redemption 2 تا به امروز منتشر شده است حکایت از این داشته که این بازی یک شاهکار است.
شاید بهترین منطق برای عدم بایکوت Red Dead Redemption 2 این باشد که تمامی کسانی که خواسته یا ناخواسته، از سر اجبار یا انتخاب خود، بیش از حد معمول برای انتشار به موقع این بازی کار کردهاند، با بایکوت آن از سوی کاربران مخالفاند. آنها به نتجه کاری که کردهاند افتخار میکنند و دوست دارند تا همه پا در دنیایی بگذارند که آنها خلق کردهاند.
این را هم باید در نظر گرفت که پاداش آخر سال کارکنان RockStar به طور مستقیم تحت تاثیر میزان فروش این شرکت طی سال گذشته است. شاید با بایکوت Red Dead Redemption 2 عدهای بتوانند به RockStar ضرر مالی بزنند ولی این ضرر شامل همه کسانی میشود که آنها قصد داشتهاند از ایشان دفاع کنند.
به نظر میرسد در این شرایط بهترین تصمیمی که مردم میتوانند بگیرند این است که به طور واضح و علنی با شرایط کاری سخت در این شرکت مخالفت کنند تا تمامی شرکتهای بزرگ بدانند که محیط کاری آنها توسط افکار عمومی تحت نظارت است و نباید دست از پا خطا کنند؛ چه بخواهند بازی سال را بسازند، چه بازی قرن.
۱- Dan Houser
پاسخ دهید