اغلب اوقات، به نظر میرسد که بخش قابل توجهی از مشکلاتی که در یک گوشی موبایل هوشمند مجهز به سیستم عامل اندروید ایجاد میشوند، به Google Play Services ارتباط دارند. اما GSM که این روزها زیاد اسم آن به گوشمان میرسد، دقیقا چیست؟
یکی دیگر از سوالات پرتکراری که برای کاربران ایجاد میشود، این است که GSM اصلا چرا در گوشی ما وجود دارد و چرا اهمیت آن اینقدر زیاد است؟ ما در این مطلب سعی داریم به شما نشان دهیم که Google Play Services دقیقا چیست، چه کاربردی دارد و چرا وجود آن در گوشیهای موبایل هوشمند مجهز به سیستم عامل اندروید اینقدر واجب و ضروری است که باعث میشود حتی از گوشیهایی که فاقد آن هستند، صرف نظر کنیم و آنها را خریداری نکنیم. در هر صورت، شما میتوانید برای کسب اطلاعات و جزئیات تکمیلی بیشتر در رابطه با این موضوع و آشنایی دقیق و کامل با خدمات و اپهای گوگل همچنان در ادامه این مطلب نیز با ما در مجله اینترنتی آرادمگ همراه باشید.
در ابتدا، لیست موضوعاتی که در این مطلب به آنها میپردازیم را میتوانید مشاهده کنید:
- Google Play Services دقیقا چیست؟
- کار گوگل پلی چیست و چه وظیفهای در گوشی ما برعهده دارد؟
- چطور میتوان گوگل پلی را غیر فعال کرد؟
- اگر اپها و خدمات گوگل پلی (GSM) مقدار زیادی از باتری گوشی شما را مصرف میکنند، باید چه کار کنید؟
Google Play Services دقیقا چیست؟ آشنایی با اپها و خدمات گوگل در گوشیهای هوشمند اندروید
خدمات گوگل یا GSM (همان Google Mobile Services) که در راس آنها گوگل پلی قرار دارد، با همان تعریفی که اغلب مردم از اپها و برنامههای گوشی در ذهن خود دارند، متفاوت است و لزوما و به معنای واقعی کلمه، فقط یک اپ نیست. وقتی که شما سعی کنید آن را باز و اجرا کنید، هیچ اتفاق خاصی رخ نمیدهد. با این وجود، به صورت پیش فرض بر روی تمام دستگاهها و گوشیهای هوشمند مجهز به سیستم عامل اندروید نصب شده و در دسترس قرار دارد (خب، البته نه بر روی همه آنها). علاوه بر این، هر از چندگاهی شاهد دریافت آپدیتها و بهروزرسانیهای عادی و رایج هم هست و تعداد دسترسیها و مجوزهایی که نیاز دارد تا برای آن صادر شود هم بسیار چشمگیر و قابل توجه است. البته، این دسترسیها از قبل صادر شده است. در واقع، همه چیز به این شکل است که گوگل پلی به تمام اطلاعات موجود بر روی گوشی شما از جمله GSM و کنترل آنها دسترسی دارد، به اطلاعات و دادههای حساسی که بر روی گوشی خود در اختیار دارید، دسترسی دارد، به تمام اطلاعات و دادههایی که بر روی اپهای گوگل در گوشی شما وجود دارد، دسترسی دارد و این لیستِ بلند بالا از دسترسیهای آن همچنان تا آخر ادامه دارد. به طور خلاصه، Google Play Services یک اپ است (البته، نه با همان ذهنیت و شناختی که اکثریت مردم از اپها و برنامههای گوشی دارند) که ارتباط بسیار نزدیکی با خود سیستم Android دارد.
GSM یک پکیج از APIها (چیزهایی که با برنامه نویسها و توسعه دهندگان همکاری میکنند و به آنها کمک میکنند و همچنین به اپها نیز اجازه میدهند که به سادگی هر چه بیشتر، با سایر اپها ارتباط برقرار کنند و این ارتباط را حفظ و دنبال کنند) است. وظیفه اصلی این APIها این است که اطمینان حاصل کنند که تعداد کمتری از اپها برای اجرا شدن خود به آپدیتهای سیستم عامل اندروید وابسته هستند. در ادامه بیشتر این بحث را بسط میدهیم.

وظیفه Google Play Services چیست و چه کاری میتواند انجام دهد؟
در حقیقت، خدمات موبایل گوگل نشان دهنده یک انقلاب جزئی در صنعت گوشیهای موبایل هوشمند است. به عنوان مثال، Google Maps را به عنوان یک نمونه در نظر بگیرید. قبل از شروع به کار گوگل پلی این اپ فقط زمانی قابل آپدیت شدن بود که یک آپدیت جدید برای سیستم عامل اندروید در دسترس قرار داده میشد. و از طرفی هم همه ما میدانیم که وقتی زمان عرضه کردن و انتشار به روزرسانیهای جدید فرا میرسد، تولید کنندگان و سازندگان گوشیهای موبایل هوشمند و همچنین شرکتهای مخابراتی چقدر آهسته و کند عمل میکنند تا یک آپدیت جدید برای گوشیهای خود در دسترس کاربران آنها قرار داده شود. اما امروز با انقلابی که گوگل پلی در خدمات موبایل ایجاد کرده است، دیگر نیازی به این همه صبر و حوصله برای آپدیت کردن اپها و ابزارهایی از قبیل Google Maps نیست. زیرا اکنون به صورت خودکار از طریق Google Play Services این آپدیتها در دسترس کاربران قرار داده میشوند و حتی اگر به روزرسانی خودکار اپها هم توسط کاربران غیر فعال شده باشد، آنها میتوانند هر زمانی که خودشان دوست دارند، این آپدیتها را دانلود و اعمال کنند.

با توجه به توضیحاتی که در بخش قبلی ارائه شد، اکنون متوجه شدید که Google Play Services که یکی از بخشهای GSM به شمار میرود، به گوشی موبایل هوشمند شما این اجازه را میدهد که از مزیت استفاده از آخرین نسخه اپها بدون نیاز به منتظر بودن برای انتشار آپدیت جدید آخرین نسخه از اندروید بهره مند شوید. البته، باید توجه داشته باشید که این موضوع شامل حال تمام اپهایی که ممکن است بر روی گوشی هوشمند اندروید شما وجود داشته باشد هم نمیشوند و اغلب برای آن دسته از برنامهها و نرم افزارهایی که به گوگل تعلق دارند، صدق میکند. از این دست، میتوانیم به Gmail, Google Plus, Google Play, Drive و بقیه آنها اشاره کنیم. با این حال، اپهایی که از خدمات گوگل استفاده میکنند، که تعداد آنها بسیار زیاد هم هست نیز ممکن است شامل آنها شوند.
در اصل، این یعنی هر نسخه از سیستم عامل اندروید، و به طور دقیقتر، از اندروید ۲.۲ به بعد، فارغ از آپدیتهای جدید برای سیستم عامل، میتوانند از مزیت اضافه شدن اپها و ویژگیهای جدید به آنها برخوردار شوند. در اصل، روشی برای جداسازی و طبقه بندی اولویتهای ضروری و اصلی به شمار میرود تا این اطمینان حاصل شود که هر تعدادی از کاربران که امکان پذیر است، بتوانند از استفاده از تجربهی برخوردار بودن از اپها و خدمات گوگل لذت ببرند و این روند ادامه پیدا کند و کاربران بیشتری از این مزیت برخوردار شوند.
این یک تغییر جدید در سیستم عامل به شمار میرود که از زمان عرضه شدن و در دسترس قرار گرفتن اندروید ۴.۳ از راه رسیده است. اما به تدریج با عرضه شدن هر آپدیت جدیدی از سیستم عامل اندروید رفته رفته به گسترش و رشد خودش همچنان ادامه داده است تا به شکل تکامل یافته و کاملی که امروز در آن مشاهده میکنیم، برسد. این گسترش و رشدی که به مرور زمان در خدمات گوگل به وجود آمده است، به ویژه با در دسترس گرفتن نسخههای Lollipop و Marshmallow به اوج تکامل خودش رسیده است. و این روزها هم که اکثر گوشیهای موبایل هوشمند موجود در بازار از نسخه ۱۰ این سیستم عامل و یا حداقل از نسخه Pie یا ۹ آن استفاده میکنند، گوگل پلی تبدیل به یک بخش بسیار ضروری و مهم در اکوسیستم گوشیهای هوشمند مجهز به سیستم عامل اندروید شده است. بدین ترتیب، با قاطعیت میتوان گفت که هر دستگاه اندرویدی که این روزها فاقد گوگل پلی باشد، فاقد اعتبار و اطمینان لازم است؛ چه از نظر امنیتی، چه از نظر آپدیت و دریافت به روزرسانیهای مختلف و همچنین جنبههای ضروری و مهم دیگری که امروزه در یک گوشی هوشمند لازم و ضروری است.
آیا گوگل پلی قابل غیر فعال سازی است؟ در این صورت، برای غیر فعال کردن آن باید چه کار کرد؟
اگرچه که در گذشته غیر فعال کردن Google Play Services امکان پذیر بود، اما امروزه هم کاملا ضروری و مهم است که خود شما به سادگی آن را غیر فعال کنید. در واقع، این یکی از اصلیترین نکاتی است که توسعه دهندگان اندروید روی آن تمرکز میکنند. نکته بسیار قابل توجهی که باید در نظر داشته باشید، این است که تمام اپهای مبتنی بر سرویسهای گوگل که بر روی دستگاه اندروید شما وجود دارند، برای این که به خوبی کار کنند و خللی در عملکرد آنها ایجاد نشود، نیاز به داشتن آن دارند. در هر صورت، اگر هنوز هم مایل به غیر فعال کردن آنها هستید، به لطف وجود و در دسترس بودن کاستوم رامهایی از قبیل LineageOS کاملا امکان پذیر است که گوشی موبایل هوشمند خود را کاملا بدون وجود اپها و خدمات گوگل استفاده کنید. اگرچه که استفاده کردن از این قبیل کاستوم رامها تنوع خوبی ایجاد میکنند، اما در هر صورت، شما را از دریافت مزیتهای گوگل پلی به صورت خودکار، محروم میکنند.
چرا Google Play Services باعث افزایش پیدا کردن مصرف باتری دستگاه میشود و چطور میتوان مصرف آن را کاهش داد؟
به طور کلی، فعال بودن Google Play Services و اجرای آن در بکگراند، به خودی خود مقدار بسیار اندک و ناچیزی از باتری دستگاه شما را مصرف میکند و این مقدار، در حدی نیست که نگران آن باشید. نهایت مصرف آن در هر فاصله زمانی که گوشی خود را شارژ میکنید، به چند درصد میرسد. با این وجود، در برخی از موارد دیگر کاربران متوجه شدهاند که پس از انجام و اعمال یک آپدیت جدید به سیستم عامل گوشی موبایل هوشمد خود، گوگل به طور بی جهت یک مقدار از باتری دستگاه آنها را مصرف میکند که در حالت عادی، نباید اینقدر میبود. محتملترین دلیلی که برای این امر وجود دارد، یک مشکل ناشی از عدم سازگاری میان نسخه اندرویدی که شما به آن آپدیت شدهاید، و نسخه Google Play Services است که بر روی دستگاه شما وجود دارد. به هر حال، ما سریعترین راه حلهایی که برای برطرف کردن این مشکل وجود دارد را در ادامه در اختیار شما قرار میدهیم تا مشاهده کنید.
- آپدیتهایی که برای این اپ وجود دارد را پاکسازی کنید. برای انجام دادن این کار، کافی است به آدرس Settings > Applications > All > Google Play Services > منوی سه نقطه > Uninstall updates در دستگاه خود مراجعه کنید. البته، ممکن است نیاز داشته باشید که به آدرس Settings > Security > Device Administrators هم مراجعه کنید تا گزینه Android Device Manager را هم غیر فعال کنید.
- همگام سازی اطلاعات گوگل را هم انجام دهید. برای این کار کافی است که وارد بخش تنظیمات دستگاه خود شوید، بخش حسابها یا Accounts را باز کنید. در اینجا، دگمه منو (سه نقطه بالای تصویر) را لمس کنید و گزینه Auto-sync data را غیر فعال کنید.
امیدواریم که این مطلب برخی از راز و رمزهایی که درمورد این اپ مرموز در ذهن شما وجود داشت را برطرف کرده باشد. آیا سوالی درمورد گوگل پلی دارید که بخواهید از ما بپرسید؟ لطفا در بخش نظرات این مطلب ما را در جریان قرار دهید.
پاسخ دهید