اگر از طرفداران فناوری و بازیهای ویدیویی باشید احتمالا اسم گوگل استادیا به گوشتان خورده است. اما بیایید قبل از نگاهی دقیق به آن، کمی با کارکرد و برنامههای آن آشنا شویم.
گوگل استادیا چیست؟ استادیا سرویس استریم گوگل نام دارد که در سال آینده به صورت رسمی کار خود را آغاز میکند. این سرویس با سرورهای قدرتمندی که دارد نوید این را میدهد که روزی کاربران بتوانند با خریداری عضویت ماهانه، قادر باشند عناوین مورد علاقه خود را بر روی کنسولها، گوشیهای هوشمند و رایانه شخصی خود تجربه کنند. از آنجایی که تقریبا به پایان نسل هشتم نزدیک میشویم میتوانیم انتظار داشته باشیم که این پلتفرم یک رقیب جدی برای کنسولهای نسل جدید خواهد بود. اما هنوز برای قضاوت زود است زیرا نه همچنان خبر خیلی درست و حسابی از کنسولهای جدید داریم و نه میدانیم که استادیا چه برنامههایی برای آینده دارد.
تکنولوژی گوشیهای هوشمند، بازیها، فیلمها و کنسولها و … روزبهرور در حال توسعه است و هر سازنده سعی میکند با ارتقا سطح کاری خود مخاطبان بیشتری را جذب کند. بازیهای ویدیویی قطعا یکی از محبوبترین صنایع در زمینه فناوری میباشد و در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. رنج مخاطبان آن آنقدر زیاد شدهاند که این صنعت به یک بازار سودآور فوقالعاده تبدیل شده است. از کودک تا بزرگسال گرفته در هر رنج سنی افرادی هستند که به بازیهای ویدیویی علاقهمند بوده و ساعتهای زیادی را با تجربه عناوین مختلف سرگرم میشوند.
سازندگان بسیاری هستند که بعد از گذشت زمان زیادی تصمیم گرفتهاند که در این زمینه وارد رقابت شده و با فراهم کردن امکانات و ویژگیهای جدید پول هنگفتی به جیب بزنند. گوگل یکی از شرکتهاییست که حال با پروژه جدید خود سعی دارد با رقبایی مثل سونی دست و پنجه نرم کند. احتمالا اسم نتفلیکس به گوشتان خورده باشد، یک سرویس استریم فیلم و سریال که با پرداخت هزینه در بازههای زمانی مختلف، محصولات خود را به صورت اینترنتی در اختیار کاربران قرار میدهد. گوگل استادیا نیز همین شیوه کسب و کار را پیش گرفته، اما در دنیای بازیهای ویدیویی.
این پلتفرم گسترده که استادیا نام دارد سرویسی است که از طریق آن قادر هستید به بازیهای مورد علاقه خود در تمامی پلتفرمهای دسترسی داشته باشید و تجربه آنها لذت ببرید. این سرویس همگانی منحصر به هیچ کنسول یا شخصی خاصی نیست و با پرداخت هزینه مورد نظر، برای همه کاربران در دسترس خواهد بود.
کافی است مرورگر کروم را باز کرده و با انتخاب بازی مورد نظر، با داشتن اینتزنت مناسب آن را با کیفیت ۴K با ۶۰ فریم بر ثانیه تجربه کنید.
به صراحت باید بیان داشت که استریم عالی استادیا بر روی گوشیهای هوشمند و کروم تب میتوانست ایرادات بسیاری را در نبود شرایط افتضاح کروم کست اولترا و با وجود بازیهای بیشتر، جبران کند. اما متاسفانه اوضاع اینطور نیست و جاده پیش رویتان همیشه کاملا هم هموار نخواهد بود. بازیهای برنامهریزی شده برای آن به ۳۰ تا نمیرسد و شما برای تجربه آنها باید جداگانه عنوان مورد نظر خود را خریداری کنید.
GeForce Now در حال حاضر یک نقشه عضویت بهتر با بازیهای رایگان و دسترسی به استیم طرح ریزی کرده است و با ویندوز ۱۰ و سایر رایانههای شخصی سازگاری کامل دارد. از طرف دیگر PlayStation Now نیز صدها عنوان مختلف را تحت پوشش خود قرار داده است. حتی سرویس Shadow نیز با عضویت ۲۵ دلار ماهانه خود، نسبت به استادیا انتخاب بهتری خواهد بود.
این ایده هیجان انگیز تقریبا از اوایل OnLive شکل گرفت و هر چقدر که اینترنتها سریعتر و قدرتمندتر شدند، چنین ایدههایی نیز بسیار واقعیتر به نظر میرسد. پلتفرمی را تصور کنید که قادر است در کوتاهترین زمان، با بهترین کیفیت بازیهایتان را بر روی هر سیستم عامل گیمینگی اجرا کند. کافی است کمی درباره آن فکر کنید تا ببینید چنین سختافزاری باید چقدر قوی باشد تا بتواند چنین کاری را به نحو احسنت انجام دهد.
ایده گوگل استادیا از همین جا شکل میگیرد. یک پلتفرم ففقالعاده وسیع و گسترده که با پرداخت هزینه مورد نیاز قادر است امکاناتش را در دسترس عموم مردم قرار دهد. با یک حرکت ساده قادر هستید بازیهای مورد علاقه خود را بر روی کنسولها، رایانههای شخصی، گوشیهای هوشمند، کروم و حتی کروم کست اولترا اجرا کرده و از تجربه آنها با بهترین کیفیت لذت ببرید.
گوگل وعده داده است که قدرت پردازش ابری این سرویس قدرتمتد با کنسولی با توان پردازشی ۱۰.۸ ترافلاپس برابری میکند. قدرتی معدل کنسولهای Playstation 4 و Xbox One در یک قاب. هدف از این کار این است که دیگر داشتن یک سختافزار و سیستم عجیب و غریب برای کاربران یک امر الزامی نباشد.
بدین معنا که که پلتفرم گوگل تمام بار سنگین این فعالیت را به دوش کشیده و با ارائه سرورهای قدرتمند، بستر اجرای بازیها را بر روی کنسولها و دستگاههای هوشمند مختلف با بهترین کیفیت هموار میسازد. این سرورهای گسترده بازیهای مختلف را به شیوه خود رمزنگاری کرده و محتوای آنلاین را با فریم ریتهای فوقالعاده و کیفیت عالی به نمایش خواهند گذاشت.
هدف اصلی گوگل افزایش وسعت کاربران در این زمینه بوده و استادیا تمام تلاش خود را میکند که بر روی انواع کامپیوترها، تبلتها و … بدون وجود یک باکس سختافزاری، دادههای خود را بر روی سیستمهای مختلف استریم کند.
از دیدگاه فنی، گوگل استادیا فوقالعاده هیجان انگیز به نظر میرسد، مخصوصا وقتی صحبت استفاده از مرورگرهای گوشیهای هوشمند در میان باشد. اگرچه کنترلر ۶۹ دلاری آن هنوز به قدری قوی نیست که بتوانند به صورت بیسیم بدون هیچ تاخیری عمل کند و در نهایت تجربه بازیها را بر روی تلویزیونهای بسیار طاقت فرسا خواهد کرد.
همچنین مشکل دیگر آن تعداد کم عناوین هنگام عرضهای آن است. شما مجبور هستید هر عنوان را به صورت جداگانه خریداری کنید و هیچ تضمینی وجود ندارد که در صورت توقف سرویس استادیا، این عناوین همچنان قابل بازی باشند. همین ایرادات هستند که وجهه کلی گوگل استادیا را نسبت به سرویسهای استریم Nvidia GeForce Now و PlayStation Now پایین میآورد.
بهای استریم
نسخه پرمیر گوگل استادیا با قیمت ۱۲۹ دلاری در دسترس است و کاربران با خریداری آن یک کنترلر، گوگل کروم کست اولترا و سه ما عضویت استادیا پرو را دریافت خواهند کرد. هر کنترلر جداگانه این پلتفرم با قیمت ۶۹ دلار به فروش میرسد. برای نقد و بررسی سرویس استریم استادیا، گوگل نسخه پرمیر را در کنار گوشی هوشمند پیکسل نسل سه XL و یک نگه دارنده گوشی برای اتصال به کنترلر و یک کابل یواسبی تایپ سی برای ما ارسال کرد.
در حال حاضر سرویس استادیا با پرداخت ۹.۹۹ دلار در ماه با عضویت پرو در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت و عضویت رایگان آن برای سال آینده برنامه ریزی شده است. استادیا پرو از بازیهای ویدیوی با کیفیت ۴K و ۶۰ فریم بر ثانیه با ۵.۱ کانال صوتی پشتیبانی میکند. این نسخه همچنین شامل عنوان Destiny 2: The Collection بوده و در آینده به طور مرتب بازیهای جدید را به کتابخانه خود میافزاید. نسخه معمولی از طرف دیگر از امکانات کمتری برخوردار است و بازیهای شما را با کیفیت ۱۰۸۰P استریم میکند. همچنین بازی خاصی برای آن در نظر گرفته نشده است. با اینحال در هر دو عضویت قادر هستید عناوین مورد علاقه خود را به صورت جداگانه خریداری کنید.
در همین نقطه است که ما با مشکلات متعددی مواجه میشویم. به عنوان یک سرویس خالص استریم، پلتفرم استادیا از شما میخواهد که بازیهایتان را به صورت جداگانه خریداری کنید، و مهمتر اینکه به نظر میرسد این بازیها قرار نیست با تخفیف خاصی به فروش برسند و قیمتشان همان نرخ اصلی خود عنوان خواهد بود.( اگرچه تخفیفاتی برای کاربران نسخه پرو قرار خواهد گرفت).
خرید یک بازی بر روی این سرویس، عنوان مورد نظر را فقط بر روی استادیا در دسترس قرار خواهد داد که بدین معناست که مالکیت شما نسبت به بازی خریداری شده و مدت زمانی که میتوانید آن را تجربه کنید کاملا بستگی به فعالیت سرویس دارد. اگر روزی گوگل تصمیم بگیرد این پلتفرم را مسدود کرده و یا سرورهای آن را غیرفعال کند، شما هیچگونه انتخابی برای تجربه بازیهایتان نخواهید.
استفاده از کنترلر به تنهای کار لذت بخشی است. کیفیت ساخت محکم و مناسبی دارد، دکمهها و آنالوگها به خوبی پاسخگو هستند و مد جهت بسیار عالی به نظر میرسد. در اوایل معرفی کنترلر استادیا کمی نگران طرح آن بودم. احساس میکردم که شکل دایرهای آن ممکن است خیلی راحت نباشد و در هنگام استفاده کاربر را دچار مشکل کند. موردی مشابه گیم پد افتضاح Ouya. اما خوشحالم که میبینیم اینطور نیست و این کنترلر با دیگر کنترلرها درجه یک کاملا هم رده است.
مالکیت شما کاملا محدود به فعالیت سرورهاست و اگر مشکلی برای آنها پیش بیابید، دسترسی شما نیز به طور کامل قطع خواهد شد. همچنین هیچ گزینه خاصی برای دانلود و انتقال بازی به دیگر سرویسهای وجود ندارد، در نتیجه به هیچ روشی نمیتوانید تضمین کنید که تا چه دورهای این اکانت در اختیار شما میباشد. اگر تاریخچه گوگل را بررسی کنیم میبینیم که محصولات لغو شده (حدودا ۱۵۶ مورد) این شرکت چندان کم نیستند و برای شخصی که میخواهد ۶۰ دلار برای هر عنوان هزینه کند، امری بسیار حائز اهمیت است.
به هر روی صنعت بازیهای ویدیویی در حال فرار از گذشته خود است یا اگر بهتر بگوییم فناوری قطعا تجربه بازیهای ویدیویی را به شیوه دیگری بازنویسی خواهد کرد. بشریت وارد دوره جدیدی از تکنولوژی شده و این پیشرفتها قطعا بر روی عرصه بازیها و کنسولها نیز تاثیرگذار خواهد بود. جنگ میان کنسولهای قدیمی دیگر بحث اصلی نیست، و الان ارائه امکانات بهتر و سرویسهای قویتر به یک امر حیاتی برای رقابت در این زمینه تبدیل شده است.
این مورد یک مسئله بالقوه برای تمامی سرویسهای استریم بازی است، اما برخی دیگر چنین خطراتی را با پشتیبانی گستردهتر رسانهها یا تشکیل کتابخانه قوی از بازیهای موجود به عنوان بخشی از اشتراک، کاهش میدهند. PlayStation Now صدها بازی مختلف و متنوع را برای کاربرانش در PlayStation 4 عرضه کرده که برای دانلود و استریم در دسترس هستند. همچنین قیمت عضویت ماهانه آن کاملا مشابه سرویس عضویت استادیا پرو میباشد.
از طرف دیگر Nvidia GeForce Now نیز به عنوان حق عضویت خود چند بازی را در اختیار کاربرانش قرار داده و به شما اجازه میدهد که عناوین موجود در کتابخانه استیم را به سرویس خود انتقال دهید تا در صورت غیر فعال بودن سرورها باز هم قادر باشید به راحتی آنها را تجربه کنید. متاسفانه همانطور که میبینید در گوگل استادیا چنین امکاناتی برای کاربران در نظر گرفته نشده و مشخص نیست که مالکیت کلی بازیها به چه صورتی خواهد بود.
دیگر مشکل مهم راجع به خریداری بازیها در پلتفرم استادیا این است که عنوان موجود بر روی سرورهای آن بسیار محدود و اندک هستند. این سرویس تنها با ۲۲ بازی عرضه خواهد شد که از لیست زیر تشکیل شدهاند:
- Assassin’s Creed Odyssey
- Attack on Titan: Final Battle 2
- Destiny 2: The Collection
- Farming Simulator 2019
- Final Fantasy XV
- Footbal Manager 2020
- Gylt
- Just Dance 2020
- Kine
- Metro Exodus
- Mortal Kombat 11
- NBA2k20
- Rage 2
- Rise of the Tomb Raider
- Red Dead Redemption 2
- Samurai Shodown
- Shadow of the Tomb Raider
- Thumper
- Tumb Raider 2013
- Trials Rising
- Wolfenstein: Youngblood
این لیست از ژانرهای متنوع و متفاوتی تشکیل شده و حاوی چند عنوان بسیار محبوب است، اما نسبت به حجم انبوه بازیهای رایانهای این تعداد همچنان بسیار کم محسوب میشود. تنها بازی انحصاری استادیا در لیست بالا، Gylt میباشد و بقیه عناوین موجود تقریبا بین تمام دستگاهها مشترک هستند. عناوین زیر قرار است تا قبل از پایان سال جاری به بازیهای استادیا اضافه شوند.:
- Borderlands 3
- Darksiders Genesis
- Dragon Ball: Xenoverse
- Ghost Recon: BreakPoint
با در نظر گرفتن این عناوین، همچنان ۲۶ مورد برای یک سرویس استریم بازی چندان چشمگیر نیست و امیدواریم که گوگل به طور جدی با دیگر سازندگان نیز همکاری خود را شروع کند.
چگونه میتوانیم بر روی این سرویس بازی کنیم؟
برای تجربه عناوین مختلف، راههای متعددی وجود خواهد داشت. برای شروع قادر هستید از گوشی هوشمند پشتیبانی شده خود استفاده کنید. برای اندروید، سرویس استادیا برای گوشیهای پیکسل ۳ و ۴ و ۳a و دو دستگاه دیگر در دسترس قرار خواهد گرفت. اگرچه هنوز نمیتوانید بازیهای خود را بر روی گوشیهای غیر از گوگل تجربه کنید، اما لیست موارد پشتیبانی شده در سال آینده قرار است گستردهتر شود.
اگر بحث صفحه نمایش را کنار بگذاریم، عناوین بر روی سرویس استادیا در مقایسه با وقتی که آنها را روی سختافزار خود سیستم نصب کنیم خیلی هم فوقالعاده به نظر نمیرسند. دلیل این اتفاق این است که استادیا ورودی را به گرافیک نهایی ارجعیت داده و در عناوینی مثل Destiny دیدم که برخی اوقات اختلالات کوچکی ایجاد میشود اما کنترلرها همچنان عملکردشان ثابت ماند. به هر حال این روشی است که سرویس استادیا بازیهای موجود را اجرا میکند. احساس بهتر در مقابل گرافیک بهتر. اگرچه منظور ما این نیست که بازیهای خیلی زشت و افتضاح به نظر میرسند، بلکه در مقایسه با خود سختافزار سیستم با کمبودهایی مواجه خواهند بود.
در نتیجه اگر شما از کاربران سامسونگ، وان پلاس، ال جی یا هر گوشی اندرویدی دیگر هستید تا سال آینده باید صبر کنید تا ببینید چه اتفاقی برای این سرویس استریم خواهد افتاد. تبلتهای اندرویدی و گوشیهای شرکت اپل نیز از این سرویس پشتیبانی نمیکنند اما در آینده قرار است کاربرانiOS 11 بتوانند از این پلتفرم بر روی دستگاههای خود استفاده کنند.
در حال حاضر میتوانید بر روی نسخه فعلی کروم از این سرویس بهرهمند شوید که شامل کروم بوک نیز میشود. کروم بوک تجربه راحت بازیهای مختلف را بدون نیاز به هیچ برنامه اندرویدی دردسرسازی فراهم میکند. این سرویس بر روی هر صفحه کروم به سادگی قابل اجراست.
و در آخر نوبت به تلویزیونها میرسد. شما با استفاده از کنترلر مخصوص پلتفرم به کمک کروم کست اولترا قادر هستید به تلویزیون خود متصل شوید. بعد از اتصال کروم کست کافی است اکانت خودتان را سازگار کنید، کنترلر را هماهنگ کرده و نرمافزار استادیا را فعال کنید. زمانی که این پروسه را طی کردید، کروم کست مثل یک کنسول کوچک نرمافزار استادیا را بعد از روشن کردن کنترلر باز میکند. لازم به ذکر است که سرویس استادیا با هیچ دستگاه کروم کست دیگری سازگار نخواهد بود.
بعد از اینکه تصمیم گرفتید از چه کنسولها و دستگاههای هوشمندی برای اجرای این سرویس میخواهید استفاده کنید، باید حداقل شرایطی را برای آن برآورده کرده که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
واضح است که برای استریم بازیها بر روی این سرورها، اگر به دنبال کیفیتهای بالا باشیم نیازمند اینترنت بسیار قدرتمندی هستیم. گوگل برای این پلتفرم حداقل سرعت ۱۰Mbps را در نظر گرفته است. علاوه بر الزامات سرعت، استادیا با محدودیتهای منطقهای کار خود را شروع میکند. این سرویس در ایالات متحده، آلاسکا، کانادا، پورتوریکو و بیشتر اروپای غربی در دسترس خواهد بود. متاسفانه برای هاوایی و گوام یا هر کشور دیگری خارج از اروپا این پلتفرم کار نخواهد کرد.
شما برای اجرای هر چه بهتر و راحتتر بازیها، قطعا به یک کنترلر مناسب احتایج دارید. کنترلر خود استادیا با تمامی محصولات تحت پشتیبانی این سرویس سازگاری دارد اما اگر علاقهای به خرید آن ندارید میتوانید از همان DualShock 4، کنترلر بی سیم کنسول Xbox One و چند مورد سازگار دیگر بر روی گوشیهای هوشمند، کروم کست یا رایانه شخصی و تبلتهای خود استفاده کنید. همچنین قادر هستید از ماوس و کیبورد بر روی رایانه شخصی یا کروم بوکتان بهره ببرید اما برای تجربه استادیا توسط کروم کست اولترا حتی باید کنترلر اصلی این پلتفرم را خریداری کنید.
ایده ساخت کنترلر استادیا از هر سه کنترلر کنسولهای اصلی بازیهای ویدیوی الهام گرفته است. از نظر راحتی بیشتر مشابه کنترلر کنسول ایکس باکس است اما کمی پهنتر، با آنالوگهای دو تایی و گریپهای چپ و راست. محل قرارگیری دکمهها از طرف دیگر بیشتر به کنترلر پلی استیشن شباهت دارد و آنالوگها به همان صورت طراحی شدهاند.
دکمههای A/B/X/Y کاملا از استایل ایکس باکس برگرفته شده و با طرح کوچکی از کنسول نینتندو سوئیچ میبینیم که چهار دکمه عملکرد بین دکمههای سمت چپ و راست قرار گرفتهاند: منو، تنظیمات، ضبط و دستیار صوتی گوگل. کلید مخصوص استادیا پایین آنها، میان دو آنالوگ قرار گرفته است. کنترلر پلتفرم استادیا در رنگهای سفید و سیاه با طرح پایینی آنالوگ نارنجی، سفید و زرد به فروش میرسد.
در حال حاضر سرویس استادیا با پرداخت ۹.۹۹ دلار در ماه با عضویت پرو در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت و عضویت رایگان آن برای سال آینده برنامه ریزی شده است. استادیا پرو از بازیهای ویدیوی با کیفیت ۴K و ۶۰ فریم بر ثانیه با ۵.۱ کانال صوتی پشتیبانی میکند. این نسخه همچنین شامل عنوان Destiny 2: The Collection بوده و در آینده به طور مرتب بازیهای جدید را به کتابخانه خود میافزاید. نسخه معمولی از طرف دیگر از امکانات کمتری برخوردار است و بازیهای شما را با کیفیت ۱۰۸۰P استریم میکند. همچنین بازی خاصی برای آن در نظر گرفته نشده است. با اینحال در هر دو عضویت قادر هستید عناوین مورد علاقه خود را به صورت جداگانه خریداری کنید.
در بخش پایینی این کنترلر یک درگاه ۳.۵ میلیمتری هدفون، میان گریپها قرار گرفته است. پایینتر از آن در سطح پشتی کنترلر استادیا یک میکروفون برای استفاده از دستیار صوتی گوگل تعبیه شده است. در بخش بالایی کنترلر یک درگاه یواسبی تایپ سی که به شما اجازه میدهد باتری دسته را شارژر کرده و یا گیم پد خود را به گوشی هوشمند، تبلت یا رایانه شخصی و کروم کستتان متصل کنید. دستیار گوگل بعد از عرضه شروع به کار میکند، به همین روی نتوانستیم آن را در نقد و بررسی خود داشته باشیم.
استفاده از کنترلر به تنهای کار لذت بخشی است. کیفیت ساخت محکم و مناسبی دارد، دکمهها و آنالوگها به خوبی پاسخگو هستند و مد جهت بسیار عالی به نظر میرسد. در اوایل معرفی کنترلر استادیا کمی نگران طرح آن بودم. احساس میکردم که شکل دایرهای آن ممکن است خیلی راحت نباشد و در هنگام استفاده کاربر را دچار مشکل کند. موردی مشابه گیم پد افتضاح Ouya. اما خوشحالم که میبینیم اینطور نیست و این کنترلر با دیگر کنترلرها درجه یک کاملا هم رده است.
کنترلر استادیا فقط در حالتی به صورت بی سیم کار میکند که شما توسط کروم کست اولترا به نمایشگر متصل شده باشید. و از آنجایی که کروم کست اولترا میان دیگر راههای اتصال به سرورهای بازی، بدترین گزینه است، چنین کمبودی واقعا احساس خواهد شد.
اگر میخواهید از کنترلر خود بر روی گوشی هوشمند، تبلت، رایانه شخصی و کروم بوک استفاده کنید، قطعا به کابل نیاز خواهید داشت. در حال حاضر این کنترلر هیچ طرح خاصی برای اتصال بی سیم به بلوتوثهای دیگر دستگاه را نداشته و فقط با کروم کست اولترا سازگار خواهد بود. گوگل برای ما یک نگه دارنده گوشی با کابل تایپ سی به تایپ سی ارسال کرد تا بتوانیم این کنترلر را بر روی دیگر دستگاههای موجود بررسی کنیم. اما اگر شما نیز بخواهید این کار را انجام دهید باید به صورت جداگانه کابل مورد نظر را خریداری کنید.
گوگل در حال برنامهریزی برای اتصالات بی سیم کنترلر استادیا به دیگر وسایل هوشمند در اوایل ۲۰۲۰ است. اگر شما از یک کنترلر بلوتوث سازگار برای تجربه بازیهای استادیا استفاده میکند، در حال حاضر به صورت بی سیم به خوبی کار میکنند.
نسخه پرمیر گوگل استادیا با قیمت ۱۲۹ دلاری در دسترس است و کاربران با خریداری آن یک کنترلر، گوگل کروم کست اولترا و سه ما عضویت استادیا پرو را دریافت خواهند کرد. هر کنترلر جداگانه این پلتفرم با قیمت ۶۹ دلار به فروش میرسد. برای نقد و بررسی سرویس استریم استادیا، گوگل نسخه پرمیر را در کنار گوشی هوشمند پیکسل نسل سه XL و یک نگه دارنده گوشی برای اتصال به کنترلر و یک کابل یواسبی تایپ سی برای ما ارسال کرد.
این مورد یک مسئله بالقوه برای تمامی سرویسهای استریم بازی است، اما برخی دیگر چنین خطراتی را با پشتیبانی گستردهتر رسانهها یا تشکیل کتابخانه قوی از بازیهای موجود به عنوان بخشی از اشتراک، کاهش میدهند. PlayStation Now صدها بازی مختلف و متنوع را برای کاربرانش در PlayStation 4 عرضه کرده که برای دانلود و استریم در دسترس هستند. همچنین قیمت عضویت ماهانه آن کاملا مشابه سرویس عضویت استادیا پرو میباشد.
از طرف دیگر Nvidia GeForce Now نیز به عنوان حق عضویت خود چند بازی را در اختیار کاربرانش قرار داده و به شما اجازه میدهد که عناوین موجود در کتابخانه استیم را به سرویس خود انتقال دهید تا در صورت غیر فعال بودن سرورها باز هم قادر باشید به راحتی آنها را تجربه کنید. متاسفانه همانطور که میبینید در گوگل استادیا چنین امکاناتی برای کاربران در نظر گرفته نشده و مشخص نیست که مالکیت کلی بازیها به چه صورتی خواهد بود.
عملکرد استریم
من در شرایط مختلفی از استادیا استفاده کردم، و در همه حالات برای اتصال از کنترلر خود پلتفرم بهره گرفتم. بازیها را بر روی پیکسل ۳a XL اجرا کردم، از صفحه کروم بر روی رایانه شخصی کمک گرفتم و توسط یک تلویزیون با استفاده از کروم کست اولترا به سرور متصل شدم. در همه این روشهای چند بازی مختلف را اجرا کردم و معیار اصلی خودم را عناوین Mortal Kombat 11،Destiny 2 و Shadow of the Tomb Raider و Gylt قرار دادهام.
عملکرد استادیا بر روی یک گوشی هوشمند با اتصالات اینترنتی ۵ گیگاهرتزی، فوقالعاده است. کنترلها بسیار پاسخگو هستند و کیفیت بازیها واقعا عالی به نظر میرسد. تجربه عناونی مثل Destiny بر روی یک نمایشگر کوچک تجربهای بسیار خاص است و به لطف نبود لگ و سرعت عملکرد مناسب کنترلها لذت این تجربه برای من چند برابر شد.
کارکرد استادیا بر روی صفحه کروم نیز خیلی خوب است. بر روی دو سیستم لپ تاپ گیمینگ و لپ تاپ معمولی، Mortal Kombat و Destiny به راحتی اجرا میشوند. همچنین با کنترلرها هنگام شلیک و حرکت هیچ مشکلی نداشتم. با اینحال بازیها به خوبی گوشی هوشمند به نمایش در نیامده و از کیفیت نهایی کمتری برخوردار هستند. به هر حال به خاطر وسعت صفحه نمایش چنین چیزی کاملا طبیعی است.
اگر بحث صفحه نمایش را کنار بگذاریم، عناوین بر روی سرویس استادیا در مقایسه با وقتی که آنها را روی سختافزار خود سیستم نصب کنیم خیلی هم فوقالعاده به نظر نمیرسند. دلیل این اتفاق این است که استادیا ورودی را به گرافیک نهایی ارجعیت داده و در عناوینی مثل Destiny دیدم که برخی اوقات اختلالات کوچکی ایجاد میشود اما کنترلرها همچنان عملکردشان ثابت ماند. به هر حال این روشی است که سرویس استادیا بازیهای موجود را اجرا میکند. احساس بهتر در مقابل گرافیک بهتر. اگرچه منظور ما این نیست که بازیهای خیلی زشت و افتضاح به نظر میرسند، بلکه در مقایسه با خود سختافزار سیستم با کمبودهایی مواجه خواهند بود.
گوگل وعده داده است که قدرت پردازش ابری این سرویس قدرتمتد با کنسولی با توان پردازشی ۱۰.۸ ترافلاپس برابری میکند. قدرتی معدل کنسولهای Playstation 4 و Xbox One در یک قاب. هدف از این کار این است که دیگر داشتن یک سختافزار و سیستم عجیب و غریب برای کاربران یک امر الزامی نباشد.
بدین معنا که که پلتفرم گوگل تمام بار سنگین این فعالیت را به دوش کشیده و با ارائه سرورهای قدرتمند، بستر اجرای بازیها را بر روی کنسولها و دستگاههای هوشمند مختلف با بهترین کیفیت هموار میسازد. این سرورهای گسترده بازیهای مختلف را به شیوه خود رمزنگاری کرده و محتوای آنلاین را با فریم ریتهای فوقالعاده و کیفیت عالی به نمایش خواهند گذاشت. اگر استادیا را به تنهایی بررسی کنیم شاید بسیار عالی به نظر برسد، اما در مقایسه با رقبایی که دارد، عملکرد نهایی آن چندان حرفی برای گفتن نخواهد داشت.
تجربه عنواین بر روی تلویزینها توسط کرم کست اولترا جاییست که سرویس استریم استادیا دچار مشکل میشود. تنها جایی که میتوانید از کنترلر مخصوص آن به صورت بیسیم استفاده کنید. به نظر میرسد که این اختلالات کاملا وابسته به همین شرایط هستند زیرا در طول تجربه خود متوجه مشکلاتی در عملکرد کنترلر نیز شدم. هنگام یک راه رفتن ساده حتی سکتههایی وجود دارد که بسیار آزاردهنده هستند، اما وقتی به میدان مبارزه رفته و تیراندازی را شروع میکنید عنوان مورد نظر کاملا غیرقابل بازی خواهد شد.
با تغییراتی که در اتصالات اینترنت انجام دادم، میتوانم بگویم که این مشکلات و اختلالات بسیار آزاردهنده وابسته به سازگاری خود کروم کست اولترا با کنترلر هستند. وقتی شما در همه حالات دیگر، با اتصالات سیمی بدون هیچ مشکلی میتوانید بازیتان را ادامه دهید، فکر نمیکنم که دلیل دیگری بر این موضوع واقف باشد.
کیفیت گرافیکی از طریق کروم کست اولترا عموما قوی است و تقریبا هیچ ارتباطی با تاخیرات کنترلر نخواهد داشت. Mortal Kombat و Destiny به خوبی به نمایش گذاشته شده اما در مواقعی در جزئیات کمبودهایی را مشاهده خواهید کرد. تقریبا مشابه صفحه کروم، به طرز عجیبی Shadow of the Tomb Raider فوقالعاده به نظر میرسد، کاملا ۴K با فریم ریت بسیار بالا با ۶۰ فریم بر ثانیه. از آنجایی که برای تجربه آن بر روی کنسولهای دیگر باید میان حالتهای مختلف انتخاب کنید؛ هیچ گزینه ۴K با ۶۰ فریم بر ثانیه وجود نخواهد داشت.
این احتمال وجود دارد که گوگل بتواند این تاخیرات را با بروزرسانیهای نرمافزاری رفع کند، اما اتصالات کروم کست در حال حاضر اصلا تعریفی ندارند. به همین روی ما خریداری نسخه پرمیر را خیلی به شما توصیه نمیکنیم زیرا استفاده از این کنترلر بر روی کروم کست تجربهای خوشایند نخواهد بود. مگر اینکه قصد استفادتان از آن کاملا جدا از این شرایط باشد و بخواهید کار دیگری با آن انجام دهید.
محصولی که هنوز جای کار دارد
در شرایط ایده آل، سرویس استریم استادیا بازیهای موجود را با گرافیکی فوقالعاده و کنترلی پاسخگو ارائه میدهد. این شرایط از طریق گوشی هوشمند و کروم تب به راحتی در دسترس هستند اما اگر بخواهید از کروم کست اولترا استفاده کنید چندان بهتان خوش نخواهد گذشت. حتی در حالت بهینه نیز، عملکرد استادیا در محدوده Nvidia GeForce Now و Shadow قرار نخواهد گرفت. پتانسیل ۴k با ۶۰ فریم بر ثانیه در دسترس، اما خیلی انتظار دیدن مکرر آن را نداشته باشید.
استریم عالی استادیا بر روی گوشیهای هوشمند و کروم تب میتوانست ایرادات بسیاری را در نبود شرایط افتضاح کروم کست اولترا و با وجود بازیهای بیشتر، جبران کند. اما متاسفانه اوضاع اینطور نیست و جاده پیش رویتان همیشه کاملا هم هموار نخواهد بود. بازیهای برنامهریزی شده برای آن به ۳۰ تا نمیرسد و شما برای تجربه آنها باید جداگانه عنوان مورد نظر خود را خریداری کنید.
GeForce Now در حال حاضر یک نقشه عضویت بهتر با بازیهای رایگان و دسترسی به استیم طرح ریزی کرده است و با ویندوز ۱۰ و سایر رایانههای شخصی سازگاری کامل دارد. از طرف دیگر PlayStation Now نیز صدها عنوان مختلف را تحت پوشش خود قرار داده است. حتی سرویس Shadow نیز با عضویت ۲۵ دلار ماهانه خود، نسبت به استادیا انتخاب بهتری خواهد بود.
در حالت کلی، پلتفرم استادیا آن کاری را که میگوید را انجام میدهد. اما مشکل اینجاست که ادعاهای گوگل چندان رویاپردازنه یا حتی عالی هم نیستند و فقط شرایطی کاملا معمولی با کمبودهای بسیاری را برایتان فراهم میکنند. به همین روی اگر به دنبال یک تجربه استریم بازیهای ویدیویی فوقالعاده هستید، Shadow Ghost را با پرداخت ۱۴۰ دلار و Nvidia Shield Tv را با پرداخت ۱۵۰ دلار در نظر داشته باشید. اگر هم از کنسول سونی استفاده میکنید، میتوانید عضویت Playstation Now را با شرایطی بسیار بهتر از استادیا خریداری کنید.
استادیا سرویس استریم گوگل نام دارد که در سال آینده به صورت رسمی کار خود را آغاز میکند. این سرویس با سرورهای قدرتمندی که دارد نوید این را میدهد که روزی کاربران بتوانند با خریداری عضویت ماهانه، قادر باشند عناوین مورد علاقه خود را بر روی کنسولها، گوشیهای هوشمند و رایانه شخصی خود تجربه کنند.
از آنجایی که تقریبا به پایان نسل هشتم نزدیک میشویم میتوانیم انتظار داشته باشیم که این پلتفرم یک رقیب جدی برای کنسولهای نسل جدید خواهد بود. اما هنوز برای قضاوت زود است زیرا نه همچنان خبر خیلی درست و حسابی از کنسولهای جدید داریم و نه میدانیم که استادیا چه برنامههایی برای آینده دارد.
به هر روی صنعت بازیهای ویدیویی در حال فرار از گذشته خود است یا اگر بهتر بگوییم فناوری قطعا تجربه بازیهای ویدیویی را به شیوه دیگری بازنویسی خواهد کرد. بشریت وارد دوره جدیدی از تکنولوژی شده و این پیشرفتها قطعا بر روی عرصه بازیها و کنسولها نیز تاثیرگذار خواهد بود. جنگ میان کنسولهای قدیمی دیگر بحث اصلی نیست، و الان ارائه امکانات بهتر و سرویسهای قویتر به یک امر حیاتی برای رقابت در این زمینه تبدیل شده است.
اینترنت روزبه روز سریعتر شده و کاربران بدون نیاز به سختافزار خاصی قادر هستند به چیزهایی که میخواهند دسترسی داشته باشند. چه خوب و چه بد، استریم بازی و فیلم آیندهای است که برای این صنایع در نظر گرفته شده و روشهای سنتی کم کم با روشهای جدید جایگزین خواهند شد.
حال گوگل با برنامه جدید خودش به نام استادیا سعی کرده بخشی از این آینده باشد، اما همانطور که در مقاله مطالعه کردید، توسعه آن همچنان کار دارد و زمان زیادی برای بهبود بخشیدن به آن باید صرف شود. شاید تا ۵ سال آینده، گوگل آن چیزی را که همه میخواستند را بتواند ارائه دهد، اما فعلا استادیا برای رقابت در بازار امروزی کافی نیست.
بله، قطعا نمیتوان قابلیتها و بلند پروازیهای آن را نادیده گرفت، اما بیایید واقع بین باشیم، هیچکس دوست ندارد که با ۹.۹۹ دلار پرداخت ماهیانه، مجبور باشد بازیهایش را بدون داشتن هیچگونه تضمینی به صورت جداگانه خریداری کرده و بر روی تلویزیون خود با مشکلات متعددی اجرا کند.
در نگاه اول ایده سرویس پلتفرم استادیا شاید خیلی هیجان انگیز به نظر برسد، اما محصول نهایی با کمبودهای بسیاری مواجه است که تا زمان عرضه باید فکری به حال آنها شود. برخی از مشکلات را میتوان نادیده گرفت، اما با پرداخت هزینههای زیاد و داشتن یک اینترنت عالی ما به دنبال یک تجربه کامل هستیم نه یک وقت گذرانی ساده.
به هر حال گوگل استادیا قطعا سزاوار دیده شدن هست، اما باید خیلی بهتر از اینها کارهای خود را پیش بگیرد. کنترلرهای کنسولهاPlaystation 4 و Xbox One تقریبا دو برابر کنترلر استادیا قیمت دارند. به نظر شما دلیل آن چیست؟
سرویس استادیا به خودی خود ماهانه برایتان خرج میتراشد و کتابخانه بازیهای آن بسیار محدود است. حتی اگر سرویس استریم سونی را در نظر بگیریم باز هم منطقی است که این کنسول به خاطر بازیهای زیادی که دارد انتخاب مناسبتری نسبت به استادیا خواهد بود.
اگر قرار باشد که ماهانه هزینهای را پرداخت کرده و بازیها را نیز جداگانه خریداری کنیم و در آخر کیفیت کمتری را نیز داشته باشیم، سود اینکار چیست؟ اگر استادیا را به تنهایی بررسی کنیم شاید بسیار عالی به نظر برسد، اما در مقایسه با رقبایی که دارد، عملکرد نهایی آن چندان حرفی برای گفتن نخواهد داشت.
به هر روی این صنعت روزبهروز به جلو حرکت میکند و ما امیدواریم که گوگل نیز تصمیماتی جدی برای این سرویس استریم بگیرد تا در چند سال آینده شاید بینقص نه، اما بتواند فوقالعاده ظاهر شود. درنهایت اگر از علاقمندان استادیا هستید آن را تهیه کنید. بنابراین باید آن را یکی از سرویسهای استریم گیمینگ کاربردی دانست که میتواند با هزینه مناسب دردسترس قرار گیرد و حسابی شما را سرگرم سازد.
پاسخ دهید