قطعا شما هم مثل من موافق هستید که گوشی جدیدی که خریداری کردهایم، یک وسیله بسیار ارزشمند و مهم برایمان به شمار میرود و سعی میکنیم که با دقت و لطافت بسیار زیادی با آن رفتار کنیم. اما همیشه، با گذشته زمان این گوشی ارزشمند کم کم دچار افت میشود و این یک امر اجتناب ناپذیر در دنیای گوشیهای هوشمند امروزی است که فقط شدت آن بسته به مدلی که خریداری کردهایم، میتواند کم یا زیاد باشد. در این حین، لگ و باگهای مختلف کم کم بیشتر و بیشتر میشوند و حتی گاهی ممکن است باعث از حرکت ایستادن گوشی شوند. در این هنگام، جابجا شدن بین اپها و استفاده از تعدادی از آنها به طور همزمان یا با فاصله زمانی اندک، تبدیل به یک تجربه فرساینده و خسته کننده میشود و باتری گوشی شما هم دیگر حتی یک روز کامل نیز دوام نمیآورد. اگر این مشکلات برای شما هم آشنا به نظر میرسند و آنها را در گوشی خود تجربه میکنید، هنوز هم جای امیدواری هست. یک سری کارها وجود دارد که شما هنوز هم میتوانید انجام دهید تا کنترل گوشی هوشمند خود که یک روزی مثل یک جواهر ارزشمند بود را مجددا و یک بار دیگر به دست بگیرید و مشکلات اینچنینی که پیدا کرده است را برطرف کنید. یکی از سادهترین و راحتترین روشهای انجام این کار برای این که دوباره کنترل اوضاع در گوشی موبایل هوشمند خود را به دست بگیرید، کنترل و مدیریت کردن اپهای گوشی خود است که دائما در بکگراند در حال اجرا شدن هستند. ما امروز در این مطلب قصد داریم نحوه انجام دادن این کار در اندروید ۱۰ را به شما نشان دهیم تا کارایی گوشی شما مثل روز اول که نه، اما به نزدیکی آن برسد. البته، روشهایی که معرفی میکنیم، کم و بیش در نسخههای دیگر اندروید هم قابل پیاده سازی و اجرا هستند. در هر صورت، شما میتوانید برای کسب اطلاعات و جزئیات تکمیلی بیشتر در رابطه با این موضوع و آگاهی پیدا کردن از نحوه مدیریت و کنترل اپها که در بکگراند گوشی شما در حال اجرا شدن هستند، و همچنین افزایش طول عمر آن و همینطور موارد دیگری مانند افزایش طول عمر مفید باتری آن در اندروید ۱۰ همچنان در ادامه این مطلب نیز با ما در مجله اینترنتی آرادمگ همراه باشید.
در ابتدا و قبل از هر چیز، لیست موضوعات اصلی و سرتیترهایی که در این مطلب قصد داریم به آنها بپردازیم را میتوانید مشاهده کنید.
- چطور میتوان پردازشهایی که در بکگراند در حال اجرا هستند را کنترل و متوقف کرد؟
- کدام اپها میتوانند بدون تاثیر در عملکرد گوشی و کاهش بیشتر بازدهی آن متوقف شوند؟
- چطور میتوانید طول عمر باتری گوشی خود را حفظ کنید و حتی افزایش دهید؟
- اپهای مدیریت و بهینه ساز حافظه RAM و بررسی تاثیر آنها بر افزایش عمر گوشی
کنترل کردن پردازشهایی که در بکگراند گوشی در حال اجرا شدن هستند
بهترین راه برای در اختیار گرفتن کنترل کامل پردازشهایی که در بکگراند انجام میشوند، این است که با استفاده از ابزارهای مانیتورینگ زیادی که تا به حال برای سیستم عامل اندروید توسعه داده شده است، در زیر بدنه گوشی خود به گردش و جست و جو بپردازید. دقیقا به همین شکلی که این پروسهی مانیتورینگ و بررسی فعالیتهایی که در زیر بدنه گوشی انجام میشوند به نظر میرسد، شما میتوانید به آن دسترسی پیدا کنید. با توجه به این موضوع، اسم دقیق آن بر اساس این که گوشی شما توسط چه شرکت و سازندهای تولید و توسعه داده شده است، متفاوت خواهد بود. علاوه بر این، این که شما از کدام یک از نسخههای سیستم عامل اندروید بر روی گوشی خود استفاده میکنید هم تاثیر زیادی در نحوه انجام دادن این کار دارد و دقیقا با توجه به این که تعداد زیادی از گوشیهای ساخت سال ۲۰۱۹ به بعد تا به حال به اندروید ۱۰ آپدیت شدهاند و یا به صورت پیش فرض این نسخه را در اختیار دارند، ما نحوه انجام دادن این کار در اندروید ۱۰ را امروز به شما نشان خواهیم داد.
در برخی از مواقع، قبل از این که شما بتوانید این پروسه را آغاز کنید و انجام دهید، باید حالت Developer Options را در گوشی خود فعال کنید که نحوه انجام دادن این کار و فعال کردن این حالت، در گوشیهای مختلف کمی با یکدیگر متفاوت است.
- در اغلب نسخههای سیستم عامل اندروید که اندروید ۱۰ هم شامل آنها میشود، این حالت در آدرس Settings > About phone قابل فعال سازی است. پس از وارد شدن به این بخش، شما میتوانید با ۷ بار و یا حتی بیشتر اشاره کردن بر روی گزینه Build Number حالت Developer options را فعال کنید. هر تعدادی که بر روی شماره بیلد گوشی خود ضربه بزنید، یک پیغام متنی سریع در پایین صفحه به شما اعلام میکند که تا فعال کردن حالت توسعه دهنده چند اشاره دیگر باقی مانده است. زمانی که حالت توسعه دهنده فعال شد نیز به همین ترتیب به شما اعلام میشود.
- در اغلب گوشیهای موبایل هوشمندی که از سیستم عامل اندروید و نسخههای مختلف آن استفاده میکنند، گزینه بعدی که باید به دنبال پیدا کردن آن باشید، Processes نام دارد. البته، ممکن است در گوشی شما اسمهای دیگری از قبیل Process Stats و یا حتی Running Services هم داشته باشد. در این صورت، شما میتوانید با مراجعه کردن به آدرس Settings > System > Advanced > Developer options > Running services این گزینه را پیدا کنید. این گزینه، شما را به یک لیست از پروسههای در حال انجام در گوشی شما منتقل خواهد کرد که نشان میدهد هر یک از آنها چه مقدار از حافظه RAM گوشی شما را مصرف میکنند یا به خودشان اختصاص دادهاند.
- کاملا واضح و روشن است که وسوسه میشوید تا آن دسته از اپهایی که بیشترین میزان مصرف حافظه RAM در بکگراند گوشی شما را به خودشان اختصاص دادهاند، از حرکت متوقف و غیر فعال کنید. اما قبل از این که به این کار ادامه دهید، باید توجه داشته باشید که چه گزینههایی را غیر فعال میکنید. بدیهی است که متوقف کردن برخی از آنها باعث کرش کردن گوشی شما و وارد شدن آسیبهای جدی و گاها غیر قابل جبران به آن میشود.
- علاوه بر این، در هنگامی که در منوی Services/Processes به سر میبرید، میتوانید بر روی گزینه تنظیمات ضربه بزنید تا بین پروسههای در حال اجرا و پروسههای کش ذخیره شده، جابجا شوید.

با این وجود، برخی از گوشیهای موبایل هوشمند موجود در بازار علیرغم در اختیار داشتن اندروید ۱۰ باز هم به کاربران خود اجازه نمیدهند که با چند بار ضربه زدن و لمس کردن بیلد نامبر گوشی خود وارد حالت توسعه دهنده یا همان Developers Options شوند. اما نباید فکر کنید که این حالت دیگر در آنها قابل فعال شدن نیست. بلکه، آنها روش و متد خاص خودشان را برای فعال کردن این حالت پیاده سازی و اجرا کردهاند. بهترین کاری که در این صورت میتوان انجام داد، این است که مدل گوشی مجهز به اندروید ۱۰ خود را در گوگل وارد کنید و عبارت Unlock developer options را در انتهای آن وارد کنید تا دستور العمل انجام این کار متناسب با مدل گوشی شما دقیقا برای آن نمایش داده شود. برخی از گوشیهای هوشمند مجهز به اندروید ۱۰ نیاز به وارد کردن دستور العمل ##۶۹۶۱## در قسمت شماره گیر خود دارند. این دسته از افراد سپس میتوانند با وارد شدن به آدرس Settings > Accessibility > Developer options > Process statistics این گزینه را مشاهده و فعال کنند. بنابراین، در صورتی که شما هم با اشاره کردن بر روی شماره بیلد گوشی خود موفق به فعال کردن حالت توسعه دهنده نشدید، بهتر است این روش را هم امتحان کنید.
وارد Running Services شدم اما نمیدانم کدام اپها را باید غیر فعال کنم!
بسیار خب. در صورتی که نمیخواهید گوشی یا اپ مورد نظر خود کرش کند و با مشکل جدی و بزرگی مواجه شوید، بهتر است پس از دیدن لیست اپهای در حال اجرا در بکگراند گوشی خود، به خوبی دقت کنید و از دستورالعملها و راهنماییهایی که برای نحوه انجام دادن این کار وجود دارد، استفاده کنید. اولین نکتهای که در رابطه با این موضوع باید بدانید و به خوبی به آن توجه داشته باشید، این است که برنامهای که با اسم Google Services مشخص شده و نمایش داده شده است، نباید متوقف شود. به همین ترتیب، این موضوع برای تمام اپها و نرم افزارهای دیگری که با کلمه Google در ابتدای اسم خود شروع میشوند نیز همینطور است و شما به هیچ وجه نباید آنها را متوقف کنید. اما از طرفی دیگر، اگر در حال نگاه کردن به اپهایی که در این لیست نمایش داده میشوند هستید و شاهد وجود یک سری از اپهای پیام رسان و یا پخش کننده موسیقی (Music Player ها) هستید که در حال اجرا در بکگراند گوشی شما هستند و بدون این که از آنها استفاده کنید، در حال مصرف کردن باتری گوشی شما در بکگراند و بدون این که شما حتی متوجه شوید هستند، میتوانید ادامه دهید و با یک ایمنی نسبی، اقدام به متوقف کردن آنها کنید. در هر صورت، زیاد هم نباید نگران باشید. زیرا اپهایی که واقعا برای اجرا و روشن ماندن گوشی شما ضروری و حیاتی هستند، به شما اجازه نمیدهند که به طور اجباری آنها را متوقف کنید. اما با این حال، باز هم توصیه میکنیم که در حین غیر فعال کردن برنامهها، به خوبی دقت کنید.
- برای متوقف کردن یک اپ از طریق لیست برنامههای در حال اجرا در بکگراند گوشی خود به صورت دستی، وارد آدرس Settings > Developer Options > Processes (و یا Running Services) در گوشی خود شوید و فقط کافی است که در این بخش گزینه Stop را انتخاب کنید. به همین راحتی.
- از سوی دیگر برای توقف اجباری و یا پاک کردن و لغو نصب یک اپ در گوشی خود از طریق لیست Applications وارد آدرس Settings > Applications > Application manager در گوشی خود شوید که حتما با آن آشنایی دارید. پس از این کار، فقط کافی است نرم افزاری که قصد دارید تغییر دهید را انتخاب کنید. البته، باید هشدار دهیم که اگر گزینه Show System Apps فعال میباشد، هیچ یک از اپهایی که نمایش داده میشوند را حذف نکنید.

در هر صورت، در مثالی که در بالا ذکر کردیم، ما هیچ نیازی به برخی از اپهای موجود بر روی گوشی خود از قبیل پیام رسان kik, Facebook Pages Manager و همچنین یک سری از اپهای دیگر یا سرویسهای در حال اجرا که در بکگراند گوشی در حال مصرف کردن باتری و انرژی گوشی بودند، نداشتیم. بنابراین، بدون این که هیچ مشکل خاصی در روند کار کردن این دستگاه ایجاد شود، آنها را متوقف کردیم. البته، این احتمال هم وجود دارد که در برخی از مواقع شما متوجه شوید که سرویس یا اپ مورد نظر، مجددا پس از گذشت مدتی دوباره به طور خودکار شروع به فعالیت و کار کردن میکند. در صورتی که بر روی گزینه More و یا Settings (بسته به مدل گوشی موبایل هوشمند مجهز به اندروید ۱۰ که شما در اختیار دارید) یک بار ضربه بزنید، میتوانید میزان حافظه RAM استفاده شده توسط پروسههای کش را نیز مشاهده و بررسی کنید. همان قوانین و روشهایی که برای حذف کردن اپها در اندروید ۱۰ که پیش از این توضیح دادیم، در اینجا هم حکم فرما هستند و باید به آنها توجه داشته باشید.
برای اپها و نرم افزارهایی مثل Kik برای ما، که از حرکت متوقف نمیشوند، باید به آدرس Settings > Applications > Application manager در گوشی مجهز به سیستم عامل اندروید ۱۰ خود مراجعه کنید و گزینه Force Stop را انتخاب کنید. البته، این گزینه هم همیشه در اختیار شما قرار دارد تا آن را به طور مستقیم حذف کنید (این دسته از اپها را اگر از طریق تب برنامههای در حال اجرا متوقف کنید، به سادگی دوباره اجرا میشوند و توقف فعالیت آنها دائمی نیست).
اکنون وقت آن است تا نگاهی دقیقتر به چیزهایی که مصرف باتری گوشی شما را افزایش میدهند، داشته باشید
اگر در حین این که قدمها و مراحل قبلی را انجام میدادید، کمی هم به بخشها و گزینههای دیگری که در برخی تنظیماتی که وارد شدید وجود داشت، نگاه میکردید، به احتمال زیاد متوجه وجود یک سری اطلاعات و دادههای پرجزئیات و دقیق درمورد باتری دستگاه خود نیز شده بودید که برای هر اپ نمایش داده شده بود. در این صورت، احتمالا برخی از آنها را بهینه سازی کردهاید. اگرچه که انجام دادن این کار بسیار عالی و خوب است، اما انداختن یک نگاه دقیق به آن اپهایی که عمر باتری گوشی شما را سریعتر از حالت عادی مصرف میکنند و به اتمام میرسانند نیز تاثیر بسیار زیادی در افزایش طول عمر باتری شما و دوام بیشتر آن خواهد داشت. در حقیقت، شما با انجام دادن این کار و انجام بهینه سازیهای لازم برای هر اپ به صورت جداگانه، کاری خواهید کرد تا باتری گوشی شما حتی یک روز دیگر هم دوام بیاورد. البته، به جای آن، میتوانید وارد بخش باتری در تنظیمات گوشی خود هم بشوید و مشاهده کنید که چه گزینههایی در گوشی خود در دسترس شما قرار دارند. البته، در اینجا یک بار دیگر هم باید خاطر نشان کنیم که اسامی که ممکن است با آنها مواجه شوید، احتمالا با چیزی که ما اعلام میکنیم، متفاوت خواهند بود و ویژگیهایی که وجود دارند هم همینطور هستند. اما در هر صورت، شما باید یک لیست از اپهای مختلفی که بر روی دستگاه مجهز به اندروید ۱۰ خود در اختیار دارید، مشاهده کنید که از زمانی که شما برای آخرین بار گوشی خود را به شارژر آن متصل کردهاید، بیشترین مصرف باتری آن را به خودشان اختصاص دادهاند. در واقع، اپهایی که بیشترین مصرف باتری را دارند، در این بخش پیدا میشوند. پس از پیدا کردن این لیست، میتوانید تصمیم بگیرید که کدام یک از آنها را به صورت جداگانه از حرکت متوقف کنید.
در این بخش نیز همان قوانین و نکتههای قابل توجهی که برای متوقف کردن و یا حذف کردن یک اپ از روی گوشی خود باید به آنها توجه داشته باشید، باید مورد توجه قرار بگیرند و اجرا شوند. اگر بخواهیم دقیقتر اشاره کنیم، در این بخش نیز باید به خوبی دقت داشته باشید که کدام گزینه را برای هر اپ اعمال و انتخاب میکنید. علاوه بر این، نکته قابل توجه دیگری که باید در نظر داشته باشید، این است که برخی از گوشیهای موبایل هوشمند مجهز به اندروید ۱۰ اپهای نصب شده بر روی دستگاه را به اپهای سیستمی و اپهای غیر سیستمی طبقه بندی و تقسیم میکنند و برخی دیگر از گوشیهای مجهز به اندروید ۱۰ نیز این کار را در غالب طبقه بندیهای “سخت افزار” و “نرم افزار” انجام میدهند که در هر صورت، عملکرد هر دوی آنها مشابه و یکسان با یکدیگر است و تفاوت چندان زیادی با هم ندارند.
به طور کلی، با توجه به این که هر نسخه جدید از سیستم عامل اندروید ویژگیهای هوشمند بیشتری به بخش باتری گوشیهای مجهز به این سیستم عامل اضافه میکند، در تئوری، مقدار زمانی که شما باید به صورت دستی بهینه سازیهای لازم را انجام دهید، به طور قابل توجه و زیادی کاهش پیدا میکند. به عبارت دیگر، با عرضه هر نسخه جدید از سیستم عامل اندروید، بخش باتری گوشیهای هوشمند مجهز به این سیستم عامل بیشتر هوشمند میشود و هر چه این بخش بیشتر هوشمند شود، تنظیمات بهینه سازی مصرف باتری نیز بیشتر خودکار و هوشمند میشوند. به عبارت دیگر، در نسخه Marshmallow این سیستم عامل یعنی اندروید ۶.۰ قابل توجهترین بهینه سازی و بهبودی که قابل انجام بود، Doze نام داشت. که فقط زمانی که گوشی شما در حالت سکون قرار داشت و حرکت داده نمیشد، آن را به حالت خواب زمستانی فرو میبرد. اما در نسخه بعدی آن که Nougat یا اندروید ۷.۰ نام داشت، نسخه دوم ویژگی Doze هم رونمایی شد. تغییر بزرگی که نسخه دوم این ویژگی به همراه آورده بود، این بود که اکنون نه تنها در حالت سکون گوشی، بلکه حتی وقتی که کاربر از آن استفاده نمیکرد هم وارد حالت خواب زمستانی میشد. اما نسخه بعدی به اسم Oreo یا همان اندروید ۸.۰ چیزی به اسم Background Execution Limits را پیاده سازی و اجرا کرد تا اطمینان حاصل کند که اپها از سرویسهای بکگراند استفاده نمیکنند و یا آنها را از حالت آماده باش و گوش به زنگ بودن دائم خارج میکرد. همانطور که مشاهده میکنید، تنظیمات بهنیه سازی و کاهش مصرف باتری هر سال و نسخه به نسخه نسبت به قبل بیشتر بهبود پیدا میکنند و باعث میشوند که کاربران مصرف باتری گوشی خود را بیشتر کاهش دهند و مدت زمان بیشتری قادر به استفاده کردن از آن باشند.
سامسونگ (به همراه سایر شرکتهای سازنده و تولید کننده دیگر گوشیهای موبایل هوشمند که در این صنعت فعالیت و کار میکنند) در اغلب اوقات یا بهتر است بگوییم در اغلب گوشیهای موبایل هوشمند خود، گزینههای اختصاصی بسیار کاربردی و خوب زیادی برای ارتقاء و افزایش مصرف باتری و حافظه RAM گوشیهای خود پیاده سازی و اجرا میکنند. بنابراین، ویژگیهایی که در اختیار شما قرار داده میشود هم متنوع هستند. برخی از کاربران گوشیهای موبایل هوشمند اندروید گزارشهای تعجب برانگیزی منتشر کردهاند که در آنها ادعا کردهاند حالت Doze به جای کاهش مصرف باتری گوشی آنها، مصرف آنها را افزایش داده است و در واقع، باعث آسیب رسیدن به آن شده است. اما قطعا حداقل ارزش این را دارد که حتی برای یک بار هم که شده آن را تست کنید تا ببینید که آیا باعث افزایش پیدا کردن متوسط طول عمر باتری گوشی شما خواهد شد یا تاثیر خاصی روی آن نخواهد داشت. نتیجه این تست را لطفا در بخش نظرات این مطلب برای ما یادداشت کنید.

اپهای Task Killer و بهینه سازهای مصرف حافظه RAM: یک مناظره و بحث بزرگ
با اندروید (به عنوان یک سیستم عامل برای گوشیهای موبایل هوشمند) و سخت افزارِ OEM که به مرور زمان در حال ارتقاء و پیشرفت بیشتر و بیشتری میباشد، برخی از مردم عقیده دارند و حتی وارد بحثهای جنجالی میشوند که اثبات کنند استفاده از اپهای task killer که برای غیر فعال کردن اپهای بکگراند در حال اجرا به کار برده میشوند، از نظر پروسه پردازشی و همچنین طول عمر باتری دستگاه، به جای این که مفید باشند، بیشتر برای دستگاه ضرر دارند؛ که خودش بحث دیگری است. اما کل ماجرا و کاری که این دسته از اپها باید انجام دهند (و برای همین منظور هم دقیقا طراحی و ساخته میشوند)، این است که شما با استفاده از آنها یکی از مشکلاتی که سعی دارید آن را در گوشی خود اصلاح و برطرف کنید، این است که اپهایی که بکگراند در حال اجرا شدن هستند و منابع گوشی شما را مصرف میکنند، متوقف کنید. و شما هم از یک اپ جداگانه جدید استفاده میکنید تا صریحاً همین کار را انجام دهد. این اپهای task killer هم نیاز دارند که سرویسهایی که در گوشی شما در حال استفاده شدن هستند تا مانیتور و بررسی کنند تا آنها را تحت نظر داشته باشند. بنابراین، همیشه باید در حالت آماده به کار و یا در حال فعالیت بمانند. همین موضوع، همه چیز را کمی متناقض با کار اصلی که باید انجام شود، نشان میدهد. یعنی به جای این که شما از ابزاری استفاده کنید که همه چیز را در بکگراند متوقف کند، یک اپ جدید به گوشی خود اضافه کردهاید، که خودش هم باید همیشه در حالت اجرا باقی بماند.
بنابراین، یک ابزار task killer که بارها و بارها به طور مداوم یک اپ را در بکگراند گوشی شما به طور اجباری غیر فعال میکند و این کار را نیز دائما تکرار میکند، به طور قطع به یقین باعث افزایش پیدا کردن مصرف باتری گوشی شما میشود زیرا دائما پروسه “ریستارت و توقف اجباری” اپهای مختلف را تکرار میکند. با توجه به این موضوع، در وهله اول بهتر است که از دانلود و نصب کردن اپهای task killer جلوگیری کنید و یا در صورتی که از چنین ابزارهایی استفاده میکنید، اجازه دهید که همینطور در حال اجرا بماند. با این وجود، بعضی از افراد کاملا به این دسته از اپها اعتماد دارند و باور دارند که باعث کاهش پیدا کردن مصرف انرژی و باتری گوشی آنها میشوند. اما در حالت کلی، اگر شما از یک گوشی روت شده استفاده کنید، به تمام اجزای سیستم عامل گوشی خود دسترسی و کنترل کامل پیدا خواهید کرد. تعداد زیادی از اپهای task killer که ادعا میکنند واقعا تاثیر گذار هستند، برای کار کردن نیاز به روت شدن دستگاه دارند. اگر شما مشکلی با روت کردن گوشی خود ندارید، پس باید استفاده کردن ابزارهایی از قبیل Greenify را نیز به عنوان یک اپ که برنامههای گوشی شما را به خواب زمستانی فرو میبرد، و قابلیت کار کردن با دستگاههای روت شده و روت نشده را نیز در اختیار دارد، در نظر بگیرید.
مزیت استفاده از Greenify در یک دستگاه روت شده، این است که اپهای شما را به صورت خودکار به خواب زمستانی فرو میبرد و علاوه بر این، یک سری ویژگیهای دیگر نیز در اختیار شما قرار میدهد که در گوشیهای روت نشده، قابل دسترسی نیستند. اما در هر صورت، حتی با گوشی روت نشده خود نیز میتوانید یک ویجت برای Greenify در صفحه خانگی گوشی مجهز به اندروید ۱۰ خود ایجاد کنید. با اضافه کردن ویجت این اپ، شما در گوشی روت نشده خود هم میتوانید تنها با یک اشاره اپهای مورد نظر خود را غیر فعال کنید و به خواب زمستانی فرو ببرید. علاوه بر این، یک سری گزینههای شسته رفته و مرتب دیگر نیز در آن وجود دارد که به عنوان مثال، یکی از ساز و کارهای آنها به گونهای است که چیزی مثل حالت Doze در گوشیهای مجهز به اندروید Marshmallow ایجاد میکند و نیازی به روت شدن دستگاه هم ندارد.

نظر شما درمورد این اپها چیست؟ آیا فکر میکنید که task killerها، cleanerها و بهینه سازهای حافظه RAM به افزایش طول عمر باتری دستگاه شما کمک میکنند و یا برای آن ضرر دارند و باعث افزایش آن میشوند؟ لطفا نظرات خود را در رابطه با این موضوع در بخش کامنتهای این مطلب برای ما ارسال کنید.
پاسخ دهید