گوشیهای هوشمند به سرعت در حال پر شدن از اپهای مضر و غیر ضروری هستند که نه تنها فضای قابل توجهی از حافظه آنها را اشغال میکنند، بلکه میتوانند تاثیرات منفی زیادی بر روی عملکرد و همچنین طول عمر باتری آنها هم داشته باشند.
بنابراین، سطح تخریب برخی از اپهای اندروید به مراتب بیشتر از مزیتهایی است که میتوانند در اختیار شما قرار دهند. خب، دست روی دست گذاشتن دیگر کافی است! اکنون وقت آن رسیده که گوشی خود را از این قبیل اپهای مضر پاک کنید. ما در این مطلب سعی میکنیم ۵ دسته از اپهای مضر که به سرعت باید از شر آنها خلاص شوید را به شما معرفی کنیم و در کنار آنها یک سری راهکارها و شیوههای فرعی دیگر که برای مراقبت از گوشی خود در برابر خطرات احتمالی باید بدانید، به شما معرفی کنیم. در هر صورت، شما می توانید برای کسب اطلاعات و جزئیات تکمیلی بیشتر در رابطه با این موضوع و آگاهی پیدا کردن از اپهای مضر که همین الان باید از گوشی خود پاک کنید، همچنان در ادامه این مطلب نیز با ما در مجله اینترنتی آرادمگ همراه باشید.
۱. اپهایی که ادعا میکنند حافظه RAM را خالی میکنند
به احتمال زیاد همه شما دیگر میدانید که اپهایی که در بکگراند در حال اجرا هستند، حتی در صورتی که در حالت استندبای قرار داشته باشند، باز هم حافظه RAM دستگاه شما را اشغال و باتری آن را هم مصرف میکنند. هدف و ایده اصلی از طراحی این اپها که ادعا میکنند حافظه گوشی شما را پاک میکنند، این است که میتوانند اپهای در حال اجرا در بکگراند را به طور مرتب غیر فعال و متوقف کنند. متاسفانه، اقدام برای انجام این کار، خودش این مشکل را تشدید میکند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این موضوع به لینک زیر مراجعه کنید.

اپهایی که در بکگراند در حال اجرا هستند، پس از این که شما آن را میبندید، باید ریستارت شوند و برای ریستارت شدن آنها نیز حافظه و باتری دستگاه مصرف میشود. با توجه به این موضوع، این بستن و ریستارت کردن اپها به طور مداوم، پایداری گوشی شما را به طور چشمگیری کاهش میدهد. بنابراین، اپهایی که ادعا میکنند حافظه RAM دستگاه شما را خالی میکنند، به خاطر تکرار مکرر این چرخهی بی فایده، جزو اپهای مضر به شمار میروند و استفاده از آنها به هیچ وجه منطقی نیست. اگرچه که تا به حال تبلیغات زیادی برای این اپها انجام میشد و مردم به استفاده از آنها تشویق میشدند، اما امروزه دیگر کاملا مشخص و اثبات شده که استفاده از آنها به جای این که نتیجه خوبی در پی داشته باشد، بیشتر برای گوشی ضرر دارد. علاوه بر این، سیستم عامل اندروید یک قابلیت کاربردی در اختیار دارد که میتواند به طور خودکار استفاده از حافظه RAM را مدیریت کند و میداند که چه زمانی باید یک اپ را اجرا کند و چه زمانی باید آن را متوقف کند. بنابراین، استفاده از اپهای ترد پارتی برای این کار هیچ فایدهای ندارد.
۲. Clean Master (و یا هر اپ پاک کننده دیگری)
اپهای پاک کننده شباهت بسیار زیادی به اپهای مدیریت حافظه RAM دارند و نباید آنها را به جای یکدیگر اشتباه گرفت. این دسته از اپها ادعا میکنند که میتوانند حافظه داخلی دستگاه شما را پاکسازی کنند تا عملکرد آن ارتقاء پیدا کند. اگرچه که این ادعا کاملا درست و صحیح است که اپلیکیشنهایی که پاک میشوند، هنوز هم گاهی اوقات یک سری دادههای کش از خودشان به جای میگذارند، اما دانلود کردن یک پاک کنندهی مجزا به هیچ وجه لازم و ضروری نیست. فقط کافی است که وارد بخش تنظیمات (Settings) دستگاه خود شوید و سپس بخش حافظه (Storage) را باز و گزینه Cached data را انتخاب کنید. پس از وارد شدن به بخش Clear Cached data گزینه OK را انتخاب کنید. از سوی دیگر، شما میتوانید هر از چندگاهی حافظه موقت هر یک از اپهای نصب شده بر روی دستگاه خود را نیز به طور جداگانه پاکسازی کنید. برای این کار کافی است وارد تنظیمات شوید و بعد از آن بخش Apps را باز کنید. وارد قسمت نمایش اپهای دانلود شده خود شوید و بر روی هر کدام از آنها ضربه بزنید. در صفحه جدیدی که اکنون باید باز شده باشد، گزینه Clear Cache را انتخاب کنید.

اما چرا ما Clear Master (و همچنین سایر اپهای پاک کننده) را جزو اپهای مضر به شمار میآوریم؟ این دسته از اپها ذاتا نیاز به قدرت باتری زیادی دارند و این یعنی افزایش مصرف باتری. و اما مهمتر از هر چیز، تبلیغات درون برنامهای بسیار زیادی که در تمام آنها وجود دارد، ترافیک زیادی مصرف میکنند و حتی پتانسیل این را دارند که حجم چشمگیری از آن را مصرف کنند. بنابراین، شما باید در اولین فرصت چنین نرم افزارهایی را از گوشی خود پاک کنید.
۳. Facebook
با توجه به جنجالهای زیادی که WhatApp در این اواخر به وجود آورده، Facebook به دردسر بزرگی افتاده است. علاوه بر این، چند ماه قبل هم به دنبال رسوایی Cambridge Analytica که منجر به فاش شدن اطلاعات و دادههای میلیونها کاربر فیسبوک شد، این دردسرها شروع شد و اکنون وسعت رسواییهای فیسبوک بسیار افزایش پیدا کرده است. این دو مشکل بزرگ که کاربران را نسبت به حفظ حریم خصوصی و نگهداری از اطلاعات حیاتی خود به شدت حساس کرده، باعث شده که شرکت غول پیکر مارک زاکربرگ با یک بحران واقعا بزرگ مواجه شود. این دو مسئلهی بسیار ضروری و حیاتیِ بزرگ، به مشکلات ریز و درشت دیگری که این شبکه اجتماعی در طی سالهای اخیر با آنها دست و پنجه نرم کرده، میافزاید. به هر حال، ظاهرا اکنون همه چیز دست به دست هم داده تا شما این اپلیکیشن را از گوشی خود پاک کنید و به نظر میرسد که اکنون بهترین زمان ممکن برای انجام این کار فرا رسیده.

علاوه بر این، تجربه ثابت کرده است که حذف کردن Facebook سرعت گوشی شما را تا حدی افزایش میدهد و عملکرد آن را هم کمی ارتقاء میبخشد؛ مهم نیست که چقدر قدرتمند باشد و چه پردازندهای در زیر بدنه آن وجود داشته باشد. این موضوع دیگر برای تمام کاربرانی که این اپ را از گوشی خود پاک کردهاند، مثل روز واضح و روشن شده است. حقیقتِ غیر قابل انکاری که وجود دارد، این است که اپ Facebook در طی سالهای اخیر تبدیل به یک کابوس واقعی برای گوشیهای اندروید شده است. زیرا مقدار زیادی از حافظه داخلی را به عنوان یک اپ اشغال میکند، دائما در بکگراند فعال و در حال کار کردن است، دسترسیهای بسیاز زیادی از شما درخواست میکند و بدتر از همه، حجم بسیار زیادی از ترافیک اینترنت را هم مصرف میکند که برای ما بسیار اهمیت دارد.
و اما در صورتی که واقعا قصد ادامه استفاده از Facebook دارید، بهترین کاری که میتوانید انجام دهید، این است که از طریق مرورگر خود، از نسخه وبسایت آن استفاده کنید و یک میانبر یا shortcut از آن به صفحه خانگی دستگاه خود اضافه کنید. بنابراین با انجام این کار، زمانی که tab فیسبوک در مرورگر اینترنت گوشی خود را بستید، دیگر نمیتواند منابع گوشی شما (مثل باتری، حجم اینترنت و سایر موارد) را مصرف کند.
۴. اپهای پیش فرض نصب شده بر روی گوشی که به سختی پاک میشوند
تعداد زیادی از گوشیهای هوشمند اپهای پرشماری دارند که به صورت پیش فرض بر روی آنها نصب شده است. این اپها شامل یک سری برنامههای مختلف از قبیل بازی و حتی اپهای بلااستفاده و به درد نخوری مانند رزو هتل و محل اقامت برای مسافرت هستند که عملکرد عده بسیار زیادی از آنها مشکوک است و حتی کاربرد آنها هم جای سوال دارد. از سوی دیگر هم گوگل هست که تعداد زیادی اپ مختلف دارد و آنها هم باید به طور اجباری روی گوشیهایی که دارای Google Play Services هستند، نصب شده باشند. ادغام اپهای فرست پارتی و اجباری گوگل با اپهای بلااستفادهای که تعداد زیادی از تولید کنندگان گوشیهای هوشمند بر روی دستگاههای خود قرار میدهند، باعث بروز مشکلات زیادی میشود که به برخی از آنها اشاره کردیم. در حالت ایده آل و در خوشبینانهترین حالت ممکن، آنها فقط فضای قابل توجه و زیادی از حافظه دستگاه شما را اشغال میکنند. اما در سناریوهای بدبینانهتر، اطلاعات شما را در معرض خطر شنود و سوءاستفادههای احتمالی قرار میدهند و مشکلات دیگری از قبیل افزایش مصرف باتری هم در پی دارند. اما بدتر از همه، عده زیادی از آنها قابل پاک شدن هم نیستند.

با توجه به این موضوع، شما باید به دقت یک بازنگری کلی به لیست اپهای نصب شده بر روی گوشی خود داشته باشید تا این اپهای مضر را شناسایی کنید. اولین قدم، این است که سعی کنید اپهای پیش فرضی که استفاده نمیکنید را پاک کنید. سادهترین و راحتترین کار برای این منظور این است که اپ مورد نظر خود را چند ثانیه با انگشت نگه دارید و آن را در آیکون “اطلاعات اپ” رها کنید. با انجام این کار مشاهده خواهید کرد که این اپ قابل پاک شدن است و یا این که فقط میتوانید آن را غیر فعال کنید. گزینه “غیر فعال” همانطور که از اسم آن هم کاملا واضح و مشخص است، باعث جلوگیری از ریستارت شدن اپ مورد نظر در بکگراند میشود و گاهی اوقات از منوی اپها یا app drawer گوشی شما هم ناپدید میشود. اما در هر صورت، هنوز هم فضای دستگاه شما را اشغال کرده و به این کار ادامه خواهد داد. تنها راه پاک کردن اپهایی که در حالت عادی غیر قابل پاک شدن نیستند، این است که گوشی خود را روت کنید. پس از روت کردن گوشی خود، میتوانید این اپهای غیر قابل پاک شدن که به صورت پیش فرض نصب شدهاند را پاک کنید.
بدتر از همه این است که برخی از شرکتها و تولید کنندگان گوشیهای هوشمند به شما اجازه نمیدهند اپهای مضر از قبیل Facebook, Twitter و یا سایر شبکههای اجتماعی غیر ضروری را هم از گوشی خود پاک کنید. این موضوع برای آن دسته از افرادی که به شبکههای اجتماعی اهمیت نمیدهند و در هیچ کدام از آنها حساب کاربری ندارند و یا از تعداد کمی از آنها استفاده میکنند، بسیار آزار دهنده است. زیرا دوست ندارند چیزی که استفاده نمیکنند، حافظه دستگاه آنها را اشغال کند. در هر صورت، همانطور که پیش از این هم یک بار اشاره کردیم، در اغلب اوقات استفاده از نسخه موبایل وبسایت آنها کاملا کافی است. زیرا شما هنوز هم به تمام کارهایی که با اپ آنها میتوانید انجام دهید، دسترسی خواهید داشت.
یک راه چاره برای مشکلات اینچنینی این است که از سازندگان و شرکتهایی گوشی خود را خریداری کنید که به شما اجازه میدهند اپهای پیش فرض آنها را پاک کنید. گوشیهای Huawei یا Honor بهترین نمونههایی هستند که میتوانیم نام ببریم. یکی دیگر از راهکارهایی که وجود دارد، خریداری گوشی از شرکتهایی است که اپهای نصب شده کمی به صورت پیش فرض دارند. گوشیهای سونی و شیائومی نمونههای خوبی برای این امر هستند و اکثر اپهای پیش فرضی که دارند هم کاملا کاربردی هستند. اما در بین تمام برندهای مختلف، سازندگانی که از نسخه خام اندروید (یا چیزی شبیه به آن) بر روی گوشیهای خود استفاده میکنند، بهترین گزینههای موجود هستند. نوکیا، Lenovo، موتورولا و صد البته، سری Pixel از خود گوگل جزو این دسته هستند.
۵. ذخیره کنندههای باتری
درست مانند پاک کنندههای حافظه RAM، ذخیره کنندههای باتری نیز جزو اپهای مضر به شمار میروند که مملو از تبلیغات هستند و جزو به درد نخورترین و مضرترین ابزارها در هر گوشی هوشمندی به شمار میروند که به سرعت باید از شر آنها خلاص شوید و آنها را از دستگاه خود به طور کامل پاک کنید. این دسته از اپها معمولا با شعارِ داشتن یک راه حل مفید و کاربردی برای یکی از منفورترین مشکلات گوشیهای هوشمند در کل دنیا خودشان را در دل کاربران جا میکنند و سعی بر جلب توجه دارند. اما جالبتر از همه این است که قول میدهند معجزه کنند. در صورتی که تجربه همه ما ثابت کرده که نه تنها هیچ دردی دوا نمیکنند، بلکه به هیچ درد دیگری هم نمیخورند و فقط گوشی شما را مملو از تبلیغ و هرزنامههای دیگر میکنند. در بین تمام ابزارهایی که به عنوان “ذخیره کننده باتری” فعالیت میکنند، فقط یک تعداد انگشت شماری استثناء وجود دارد که آنها هم نقش خاصی در این کار ندارند و در واقع، فقط بیلبوردهای تبلیغاتیِ مبدل به یک سری اپهای دیگر هستند که از خودشان مفیدتر میباشند.
برای این که طول عمر باتری گوشی خود را واقعا افزایش دهید، باید به هر شکلی که میتوانید مصرف انرژی و نیرو در سیستم آن را کاهش دهید و این کار را برای تمام سرویسها، اپها و ابزارهایی که در حال اجرا هستند نیز انجام دهید. بنابراین، اپهای ذخیره کننده باتری و انرژی دستگاه شما برای موثر بودن، باید بتوانند کنترل اپهای در حال اجرا در اندروید را در دست بگیرند. اما با توجه به این که سیستم عامل اندروید بدون روت شدن و امتیازات آن نمیتواند به طور کامل تحت کنترل قرار بگیرد، اپهایی که برای کاهش مصرف باتری در Play Store وجود دارند، نمیتوانند وارد عمل شوند و کنترل اوضاع را در دست بگیرند. پس عملا کاربردی ندارند و این یک امر کاملا بدیهی و ساده است. در بهترین حالت، اپهایی که ادعای کاهش مصرف باتری در دستگاه شما را مطرح میکنند، فقط میتوانند به شما هشدار و یا آگاهی دهند که کدام اپها مصرف زیادی پیدا کردهاند؛ و فقط همین. هیچ معجزهای در کار نیست و هیچ کدام از آنها معجزهگر نیستند. حتی به فرض محال در صورتی که این ابزارها قادر به بستن و توقف اجرای اپهای پرمصرف باشند، در هر صورت این اپها مجددا باز و اجرا میشوند. بنابراین، تاثیر و نتیجه آنها کاملا برعکس چیزی است که مدعی هستند و در واقع، مصرف انرژی دستگاه شما پس از نصب این ابزارها، حتی بیشتر از قبل هم افزایش پیدا میکند.
قطعا اکنون این سوال برای شما به وجود آمده که با بی تاثیر بدون ابزارهای “ذخیره باتری”، راه حل جایگزین برای کاهش مصرف باتری گوشی چیست؟ برای پیدا کردن پاسخ این پرسش، بخش باتری در Settings دستگاه خود را باز کنید و ببینید که اوضاع از چه قرار است. با این کار متوجه میشوید که در باتری گوشی شما چه خبر است و کدام اپها بیشترین مصرف انرژی را دارند. در حقیقت، گوگل در مدیریت این بخش بسیار بهتر از هر چیز دیگری عمل میکند. روشن کردن گزینه Adaptive Battery یک تحول چشمگیرِ عظیم ایجاد میکند زیرا مصرف باتری برای اپهایی که به ندرت استفاده میشوند را هم به شدت محدود میکند.
چه اپهای دیگری در اندروید وجود دارد که باید غیر فعال یا پاک شوند؟
یکی از بهترین راهکارها برای ایجاد هر بهبودی در گوشی اندروید شما این است که هر چیزی که استفاده نمیکنید را پاک کنید. این امر برای اپهایی که به نظر میرسد مقدار زیادی از باتری گوشی شما را مصرف میکنند و یا حجم زیادی از ترافیک شما را به خودشان اختصاص میدهند هم همینطور است. شما میتوانید با مراجعه به صفحه مصرف داده (Data usage) و یا تنظیمات باتری در منوی Settings گوشی خود چک کنید که کدام یک از اپهایی که روی گوشی خود نصب کردید بیشترین تاثیر را روی این دو مورد دارند. جایگزینهای خوب زیادی برای اپهای پرمصرفی که معمولا زیاد از آنها استفاده میکنید، وجود دارد. پس به یکی از آنها شانس بدهید و آن را امتحان کنید. ممکن است به همان اندازه که جایگزین قبلی آن را دوست داشتید، از کار کردن با جایگزین جدید آن هم لذت ببرید.
نظر شما درمورد این موضوع چیست؟ فکر میکنید که کاربران اندروید کدام یک از اپها را باید هر چه زودتر از دستگاه خود پاک کنند؟ آیا شما تجربه استفاده از اپهای مضر را تا به حال داشتهاید؟ در پاک کردن کدام یک از آنها به مشکل خوردید؟ لطفا در بخش نظرات این مطلب ما را در جریان قرار دهید.
پاسخ دهید