نقد و بررسی مایکروسافت سرفیس پرو ایکس

مایکروسافت Surface Pro X آخرین تلاش این شرکت برای تولید یک دستگاه بر اساس ARM در سری Surface Pro بوده و اینبار با کمک کوالکام، که برای ساخت اولین پردازنده خود با شرکت مایکروسافت همکاری کرد؛SQ1  و می‌توان گفت که محصول نهایی بسیار کاربردی و زیبا بمیه نظر ‌رسد.

با این‌حال مشکلاتی در طراحی این لپ‌تاپ وجود دارند که کمی ما را ناامید کردند؛ جک هدفون برای آن در نظر گرفته نشده و با اینکه از یک باتری مناسب تغذیه می‌کند، در بازار رقابت نسبت به دیگر لپ‌تاپ/تبلت‌ها خیلی خوب به نظر نمی‌رسد.

همه اینها قبل از بررسی قیمت نهایی این دستگاه هوشمند بوده و در اولین نگاه، قیمت Microsoft Surface Pro X نسبت به دیگر رقبا چندان هم بد به چشم نمی‌آید. اما نسبت به خدمات و عملکردی که از لپ‌تاپ دریافت می‌کنید متوجه خواهید شد که چنین قیمتی برای این محصول خیلی هم پایین نیست و می‌توانست قیمت نهایی خیلی منطقی‌تری را داشته باشد.

با تمامی این اوصاف، توصیه به خریداری چنین محصولی واقعا کار سختیست و احساس می‌کنیم که Microsoft Surface Pro X انتخاب مناسبی برای عموم مردم نخواهد بود.

قیمت و دسترسی‌ها

این دستگاه هوشمند مایکروسافت ۹۹۹ دلار قیمت‌گذاری شده و با پرداخت این هزینه، ۸ گیگابایت رم و ۱۲۸ گیگابایت SSD دریافت خواهید کرد. اگر دوست داشته باشید با پرداخت هزینه ۱۲۹۹ دلاری قادر هستید لیست تنظیمات خود را ارتقا داده و به ۱۶ گیگابایت رم و ۵۱۲ گیگابایت SSD برسانید.

همه سریSurface Pro X  مایکروسافت از پردازنده‌های کوالکام بیس اسنپ دراگون ۳.۰ گیگاهرتزی استفاده می‌کنند و نمایشگری ۱۳ اینچی با رزولوشن ۱۹۲۰ × ۲۸۸۹ خواهند داشت و نسبت ابعادشان ۳:۳ می‌باشد.

اگر بخواهید کاور صفحه‌کلید و خودکار هوشمند نیز دریافت کنید باید ۲۶۹ دلار پرداخت کرده تا قادر باشید از آن‌ها نیز استفاده ببرید. این بدین معناست که ارزانترین مدل Surface Pro X به صورت کامل حدودا ۱۲۶۹ دلار خرج برایتان می‌تراشد که با کمترین دسترسی‌ها و کمترین سخت‌افزار میان مدل‌های مختلف این سری خواهد بود. از طرف دیگرSurface Pro 7  با قیمت پایین‌تری که دارد (۱۵۰ دلار ارزان‌تر)، از یک پردازندهCore i5  بسیار قدرتمندتر استفاده می‌کند.

در اینکه این دستگاه هوشمند یک دستگاه گران‌قیمت است شکی نیست، با این‌حال وقتی آن را با رقبایی مانند iPad Pro ۱۲ اینچی مقایسه می‌کنیم که ۹۹۹ دلار قیمت دارد، Microsoft Surface Pro X در این زمینه خیلی به چشم نیامده و یک خرید معقول به حساب خواهد رفت.

هر چه که باشد، ۱۰۰۰ دلار صرف هزینه برای چنین سخت‌افزاری خیلی منطقی نیست و فقط در حالتی Microsoft Surface Pro X به کارتان خواهد آمد که یک کار خاص فقط و فقط توسط آن انجام شده و چاره دیگری نداشته باشید.

لپ‌تاپ‌های بسیار قوی‌تر و بهتری هستتد که قیمت مناسبی نیز داشته و سخت‌افزار قدرتمندی ارائه می‌دهند. در بازار رقابت همه چیز فقط نام کمپانی نیست و کیفیت ساخت و سیستم استفاده شده باید با قیمت نهایی نیز تناسب‌هایی داشته باشد. در غیراینصورت دستگاه‌های هوشمند از رقابت جا مانده و نامشان کم کم محو خواهد شد.

طراحی

این لپ‌تاپ مایکروسافت با یک طراحی کلاسیک اما زیبا، بسیار نازک‌تر از قبل شده و اندازه کلی آن ۰.۲۶ × ۸.۲ × ۱۱.۳ اینچ می‌باشد و حدود ۱.۷ پوند وزن خواهد داشت. این تبلت در استفاده احساس سبکی خوبی به کاربر القا کرده و به راحتی در اکثر کیف‌ها جا می‌شود. همچنین لبه‌های تیز آن بسیار نرم‌تر از قبل شده و ساختار کلی Surface Pro X خیلی شیک‌تر از قبل و مشابه گوشی‌های هوشمند می‌باشد. این تغییرات خیلی مثبت هستند و هر چه طراحی چنین دستگاه‌هایی نازک‌تر و دایره‌ای تر شده، هنگام استفاده کار را بسیار راحت خواهد کرد.

متاسفانه این لپ‌تاپ فقط در یک رنگ موجود است و آن هم مشکی مات آلومینیومی می‌باشد. در نهایت ظاهر کلی آن براق و ساده است و خیلی بد هم به نظر نمی‌رسد. اگرچه یک مشکل بزرگ با Microsoft Surface Pro X داشتیم که آن هم نبود جک هدفون می‌باشد. در حالی که این دستگاه از دو درگاه USB تایپ C بهره می‌برد، جایگاهی برای هدفون روی آن در نظر گرفته نشده که خود یک امتیاز منفی محسوب خواهد شد.

اپل نیز با آیپد‌های خود همین مسیر را رفت و جک هدفون را از آیپد‌های خود حذف کرد. با این‌حال آیپد‌ها هیچ وقت جایگزین لپ‌تاپ‌های ویندوز نشده و زمین تا آسمان میانشان فاصله است.

مایکروسافت بهتر است برای دستگاه‌های هوشمند بعدی خود ترفند مناسب‌تری را در نظر داشته باشد تا بتواند این امتیازات منفی را از لیست انتقادات خود محو کند.

کاور تایپ خیلی خوب بر روی صفحه کلید نشسته و استفاده از آن لذت‌بخش و ساده است. مشکلی در نرم‌افزار‌ها ایجاد نکرده و لمس به خوبی توسط دستگاه احساس می‌شود. نمایشگر دستگاه نیز ۱۳ اینچی PixelSense بوده و رزولوشن تصویر آن ۱۹۲۹ × ۲۸۸۰ می‌باشد. یک نمایشگر فوق‌العاده زیبا و ساده که تا ۴۵۰ نیت روشنایی خواهد داشت.

در نهایت طراحی کلی Surface Pro X خیلی من را دچار دوگانگی کرده است. لپ‌تاپ بسیار نازک‌تر از قبل شده و احساس سبکی آن کاملا مشخص است. با این‌حال مایکروسافت برای رسیدن به چنین طرحی، جک هدفون را به کلی حذف کرده که برای دستگاه‌های ویندوزی واقعا تعجب‌آور است.

عملکرد

سخت‌افزار این دستگاه نیز مانند طراحی آن با قربانی‌هایی همراه بوده است تا مایکروسافت بتواند محصول نهایی را خلق کند. سوال اصلی اینجاست که کوالکام ۷ نانومتر در رقابت با بیونیک A12X شرکت اپل چگونه عمل می‌کند؟ ما در تست‌های تک و چند هسته‌ای Geekbench 4 متوجه شدیم که آیپد پرو ۱۲ اینچی اعدادی دریافت کرد که ۴۰ تا ۵۰ درصد بالاتر از Surface Pro X بودند.

به هر روی سیستم عامل این دو دستگاه کاملا با یکدیگر متفاوت است و هر کدام طوری طراحی شده‌اند که بتوانند با سیستم عامل موجود مطابقت داشته باشند. کار‌های ساده مثل وب‌گردی، چک کردن ایمیل و … خیلی راحت توسط Surface Pro X انجام می‌گیرد. اما اگر بخواهید پا را فراتر گذاشته و از برنامه‌های سنگین‌تری استفاده کنید ممکن است با مشکلاتی روبه‌رو شوید. در نهایت شاید بتوانید عکس‌ها و ویدیو‌هایتان را توسط فوتوشاپ بر روی این لپ‌تاپ ویرایش کنید و فراتر از این خیلی کار سنگینی با آن نمی‌توان انجام داد.

عمر باتری

مایکروسافت با Surface Pro X تا ۱۳ ساعت طول عمر باتری را تضمین می‌کند و به لطف سیلیکون بیس ARM اینکار خیلی راحت‌تر از قبل انجام خواهد گرفت. با این‌حال متاسفانه در بررسی‌هایمان متوجه شدیم آنطور که مایکروسافت می‌گوید، فعالیت این لپ‌تاپ خیلی هم زیاد نیست و در استفاده سنگین انتظار طول عمر بالایی را نباید داشته باشیم.

Surface Pro X حدودا ۷ ساعت برای شما فعالیت می‌کند که از Surface 7 Pro بالاتر بوده و از سری ۶ پایین‌تر است. این عمر باتری به لطف نمایشگر آن حاصل شده است و تغییرات سخت‌افزاری آن قطعا بی‌تاثیر نخواهند بود. در نهایت، با اینکه عمر باتری این لپ‌تاپ بسیار خوب و طولانی است، اما آنطور که مایکروسافت می‌گفت از ۶ Pro بالاتر نبوده و این مدل همچنان در این سری رتبه اول را برای خود نگه خواهد داشت.

نرم‌افزار و امکانات

مانند دیگر لپ‌تامپهای سری، Surface Pro X نیز از نظر نرم‌افزاری خیلی غنی نبوده و در واقع بسیاری از برنامه‌ها توسط آن پشتیبانی نمی‌شوند. به لطف طراحی پردازنده آن که خوبی‌ها و بدی‌های خود را دارد، محدودیت‌هایی در این زمینه برای مایکروسافت ایجاد شده است. مهم‌ترین ویژگی این پردازنده‌ها این است که در چنین لپ‌تاپ‌هایی دیگر خبری از bloatware نیست.

ویژگی مثبت دیگر، قابلیت تشخیص چهره Windows Hello می‌باشد که از دوربین مخصوص دستگاه برای باز کردن قفل آن استفاده خواهد کرد. کافی است لپ‌تاپ خود را توسط کاور تایپ باز کنید و مستقیما وارد ویندوز ۱۰ خواهید شد، به همین راحتی.

همچنین اضافه بر این‌ها، به خاطر وجود اسلات نانو سیم، اتصالات LTE نیز انجام خواهند گرفت که برای برخی کاربران می‌تواند خیلی کاربردی باشد. تصمیم با شماست که آیا چنین قابلیتی ارزش هزینه‌های شما را خواهد داشت یا نه. در نهایت اگر به دنبال باریک‌ترین و سبک‌ترین لپ‌تاپ سری می‌گردید و از طراحی این مدل خوشتان آمده است، خریداری آن به شما توصیه می‌شود.

همچنین وجود اتصالات LTE نیز کار را بسیار ساده کرده و در هر جایی به راحتی قادر هستید با دنیای مجازی در ارتباط باشید. با این‌حال، Surface Pro X قدرتمند‌ترین مدل سری نبوده و از نظر سخت‌افزاری و عمر باتری نسبت به دیگر اعضای خانواده خود ضعف‌هایی دارد. با بررسی ضعف‌ها و نکات مثبت این لپ‌تاپ می‌توانید تصمیم نهایی خود را عملی کرده و کارتان را انجام دهید. تصمیم با شماست‌.

مشخصات کلیدی سرفیس پرو ایکس
  • پردازنده Microsoft SQ1 با تراشه گرافیکی آدرنو ۶۸۰
  • حافظه رم ۱۶ گیگابایتی LPDDR4x
  • صفحه نمایش ۱۳ اینچی ۲۸۸۰*۱۹۲۰ پیکسل PixelSense
  • حافظه اس اس دی ۲۵۶ گیگابایتی
  • پورت USB-C 3.1، سرفیس کانکت و اسلات نانوسیم کارت
  • وای فای ۵، بلوتوث ۵ و مودم Snapdragon X24 LTE
  • وبکم ۵ مگاپیکسلی
  • وزن ۷۷۴ گرمی
  • ابعاد ۲۸۷*۲۰۸*۷.۳ میلیمتر