تاریخچه کنسول Xbox مایکروسافت: داستان تولد رقیب Playstation

زمانی که در سال ۱۹۹۴ کنسول Playstation پا به عرصه وجود نهاد، کنسول رقیب جدی دیگری را جلودار خود نمی دید. اما مایکروسافت چند سال بعد تصمیم گرفت تا به صورت جدی وارد صنعت گیمینگ شود و سری در سرها دربیارود. اما روند شکل گیری این کنسول چگونه انجام شد؟ با آراد مگ همراه باشید تا مروری بر نحوه توسعه و فراز و نشیب های کنسول Xbox شرکت مایکروسافت داشته باشیم.

برند Xbox برای طرفدارانش یادآور رنگ و خاطراتی متعدد در پیش دوستان و آشنایان است. باورتان بشود یا نه، باید بگوییم که این کنسول نزدیک به ۱۷ سال است که در عرصه گیم و بازی های رایانه ای در حال فعالیت است.

در حال حاضر در حال بدرقه نسل سوم کنسول Xbox (نسل هشتم کنسول ها به طور کلی) هستیم و نسل چهارم (نسل نهم کنسول ها) نیز در سال ۲۰۱۹ و یا ۲۰۲۰ معرفی خواهند شد. هنوز هیچ اطلاعی از نام این دستگاه و یا سخت افزار آن نداریم؛ اما امیدواریم که مایکروسافت در کنفرانس پیش رو یعنی E3 2019 اطلاعات بیشتری از قدرت سخت افزاری و یا نام این کنسول در اختیار علاقه مندان بگذارد.

به هرحال مایکروسافت با تمام فراز و نشیب های Xbox در یک دهه گذشته و حتی بیشتر، طرفداران را راضی نگه داشته و مطمئناً برای نسل بعدی نیز برنامه های مهمی دارد تا Xbox بعدی را تبدیل به کنسولی کند که هرکسی آرزوی خرید آن را در سر خود بپروراند.

برای اینکه متوجه شوید که Xbox چه راهی را پیموده و از چه اتفاقاتی گذر کرده تا به اینجا رسیده، می خواهیم شما را با تاریخچه این کنسول محبوب و نام آشنای دنیای بازی های رایانه ای آشنا کنیم.

سال های ابتدایی

تصمیم مایکروسافت برای تولید و عرضه یک کنسول بازی مستقل، در ۲۰ سال پیش یعنی سال ۱۹۹۸ شکل گرفت. توسعه این پروژه بر دوش ۴ تن با نام های Kevin Bachus، Seamus Blackley، Otto Berkes و Ted Hase بود. این افراد کمی قبل تر ایده تولید کنسول بازی را به بیل گیتسل، مدیر عامل وقت مایکروسافت تحویل داده بودند که پس از موافقت آقای گیتس، توسعه آن آغاز شد.

ابتدا قرار بود تا کنسول با نام DirectX Box روانه بازار شود؛ دلیل این نام گذاری این بود که آنها تصمیم داشتند تا این کنسول را به اولین کنسولی تبدیل کنند که از قدرت سخت افزاری PC استفاده می کرد و حتی روند توسعه بازی های آن نیز همانند PC باشد. بر همین مبنا قرار بود که سیستم عامل این کنسول ویندوز ۲۰۰۰ باشد تا برای توسعه دهندگان بازی های PC، ارائه بازی برای این کنسول نیز هموار باشد. در آن زمان قدرت این کنسول حدود ۲ برابر بیشتر از Playstation 2 بود که همین امر ز ابتدا کنسول DirectX Box را از رقیب خود متمایز می کرد.

کمی بعدتر تیم توسعه دهنده کنسول DirectX Box تصمیم گرفت تا نام آن را تغییر دهد؛ دلیل این تغییر نیز، راحت نبودن ادای آن بود. پس نام کنسول به Xbox تغییر پیدا کرد که درواقع این آخرین چیزی بود که مایکروسافت علاوه بر سخت افزار قوی و بستر مناسب توسعه بازی، برای یک شروع طوفانی احتیاج داشت! یک نام دهن پر کن و در عین حال کوتاه.

دو سال بعد مایکروسافت آماده عرضه عمومی کنسول Xbox شد و سرانجام در کنفرانس Game Developers Conference در سال ۲۰۰۰، بیل گیتس اقدام به رونمایی از نسل اول کنسول مایکروسافت کرد. با رونمایی ویژگی هایی چون ارتقای سخت افزاری دستگاه نسبت به کنسول حریف، قابلیت انجام بازی آنلاین، حافظه داخلی برای نصب بازی ها و دانلود فایل های صوتی و تصویری باعث شد تا توجه همگان به کنسول Xbox مایکروسافت جلب شود.

عده ای بر این بارو بودند که این یک سیستم PC با لباس کنسول بازی است؛ اما عده ای دیگر عقیده داشتند که Xbox آینده کنسول های بازی را رقم خواهد زد. اتفاقی که چند سال بعد سبب شد تا سونی نیز ویژگی های مشابه کنسول Xbox را به Playstation اضافه کند.

بیل گیتس در کنار Dwayne Johnson؛ کنفرانس معرفی کنسول Xbox
بیل گیتس در کنار Dwayne Johnson؛ کنفرانس معرفی کنسول Xbox

شرکت مایکروسافت بر روی ارتقای کیفیت کنسول Xbox و افزایش بودجه بازاریابی آن تمرکز ویژه ای کرد. بنابراین چند ماه بعد مایکروسافت برای اولین بار در گردهمایی Electronic Entertainment Expo یا به اختصار E3 شرکت کرد. در همین محل بود که توسعه دهندگان Xbox برای اولین بار با استودیوی Bungie، خالق بازی سوم شخص Halo: Combat Evolved ملاقات کردند. دیری نپایید که خبر خرید استودیوی Bungie توسط مایکروسافت، تیتر اصلی خبرهای دنیای بازی شد. گفتنی است که مایکروسافت این شرکت را با مبلغ ۳۰ میلیون دلار خریداری کرد. اما تبدیل Halo به یک بازی اول شخص که از تمام توان کنسول Xbox استفاده می کرد، تصمیمی بود که توسط خود Bungie گرفته شد، نه مایکروسافت؛ و این همان تصمیمی بود که تاریخ ساز شد…!

حدود یک سال بعد، بیل گیتس به همراه Dwayne “The Rock” Johnson که در آن زمان در ورزش کشتی کج مشغول فعالیت بود، از طراحی نهایی Xbox در کنفرانس Consumer Electronics Show که در شهر لاس وگاس برگزار شده بود، پرده برداری کرد. در این کنفرانس بود که برای اولین بار، تاریخ دقیق عرضه عمومی کنسل مشخص شد.

فرا رسیدن روزهای بزرگ

در روز ۱۴ نوامبر سال ۲۰۰۱، میدان تایمز نیویورک به میزبانی فروشگاه Toys“R”Us مملو از جمعیت بود تا آغاز فروش کنسول Xbox و ورود رسمی و مستقیم مایکروسافت به عرصه بازی های رایانه ای را جشن بگیرند. در این جشن، بیل گیتس نیز حضور داشت که فروش اولین کنسول و تقدیم آن به اولین خریدار نیز توسط همین شخص انجام شد.

با در نظر گرفتن ظاهر عجیب این کنسول و مشخصات سخت افزاری و قیمت ۲۹۹ دلاری آن، دیری نگذشت که Xbox به رکورد فروش ۱ میلیونی دست یافت؛ این رکورد تنها در ۳ هفته کسب شده و برای مایکروسافت رسیدن به این عدد آن هم در کمتر از یک ماه یک موفقیت بزرگ به شمار می رفت.

یکی از اصلی ترین دلایل موفقیت این کنسول، محبوبیت بازی Halo بود که با توجه به انحصاری بودن آن و همچنین سیستم اول شخص آن که یکی اولین های دنیای گیم بود، به نوعی تبدیل به سکوی پرتاب Xbox شد. عرضه Halo، رکوردهای بسیاری را جا به جا کرد و در چند ماه اولیه عرضه خود، دستیابی به فروش یک میلیون نسخه ای را تجربه کرد. درست است که این رقم برای سال ۲۰۱۸ رقم کوچکی محسوب می شود ولی در آن سال ها، یک میلیون نسخه برای یک بازی انحصاری رقم بسیار بزرگی محسوب می شد.

کنسول Xbox اورجینال به همراه دسته Controller S
کنسول Xbox اورجینال به همراه دسته Controller S

موفقیت هایی نه چندان بزرگ در دیگر بازارها

شروع فروش Xbox در ۲۲ فبریه ۲۰۰۲ به ژاپن رسید و به دنبال آن در ۱۴ مارچ همان سال نیز در اروپا اولین کنسول مایکروسافت فروش خود را آغاز کرد. اما شور و شوقی که برای خرید Xbox در آمریکا بود، در دو منطقه دیگر مشاهده نشد و به نوعی شروع کم فروغی را آغاز کرد.تنها ۱۲۳ هزار دستگاه کنسول Xbox در ژاپن در طی مدت یک هفته به فروش رفت که این موضوع باعث شد تا ترس از مشکلات فروش این کنسول در دیگر مناطق، مایکروسافت را فرا بگیرد.

در حالی که Xbox در بازار آمریکای شمالی، فروش نسبتا خوبی را تجربه می کرد، فروش کلی کنسول به نوعی برای مایکروسافت، شامل ضررهایی می شد. انتظارات زیاد مایکروسافت از یک کنسول بازی باعث شد تا هزینه های ساخت Xbox بسیار بالا رود و همین موضوع باعث شود تا سود عایده از فروش هر کنسول، بسیار ناچیز باشد.

در روز ۱۸ آپریل سال ۲۰۰۲، مایکروسافت قیمت Xbox را از ۲۹۹ دلار به ۱۹۹ کاهش داد. این موضوع سبب شد تا مایکروسافت عملاً از فروش این کنسول هیچ سودی نبرد. اما با این وجود این حرکت از سوی مایکروسافت بسیار هوشمندانه بود؛ چرا که باعث شد تا هر علاقه مندی یک کنسول Xbox به خانه ببرد. در نتیجه در مدت کوتاهی فروش این کنسول از کنسول GameCube شرکت Nintendo نیز پیشی بگیرد. درنهایت تمامی این تصمیمات و فروش کلی دستگاه باعث شد تا در جنگ میان کنسول ها، Xbox به عنوان یک رقیب جدی شناخته شود. دستاوردی که در کمتر از یک سال عاید شرکت مایکروسافت شد.

ورود به دنیای آنلاین

مسلما یکی از اصلی ترین المان های تکامل Xbox و رشد جایگاه مایکروسافت در صنعت بازی های ویدیویی، اتفاقی بود که در تولد یک سالگی Xbox افتاد. رونمایی از شبکه آنلاین Xbox با نام Xbox Live.

مدت زیادی بود که شایعات زیادی به عرضه چنین سرویسی از سوی مایکروسافت اشاره می کردند. این شایعات در نهایت رنگ واقعیت به خود گرفتند و در آگوست سال ۲۰۰۲ فاز Beta این سرویس شروع به کار کرد که برای عده کمی قابل استفاده بود. تجربه عمومی استفاده از این شبکه در نوامبر همان سال با عرضه کیت Xbox Live میسر شد. مایکروسافت در حالی در زمینه تجربه بازی های آنلاین پیشگام شد که خودش در صنعت بازی تازه وارد بود!

سرویس آنلاین Xbox این توانایی را به بازیکنان می داد تا با دیگر بازیکنان (دوستان و یا غریبه ها) از سراسر جهان به انجام بازی های شبکه ای بر بستر اینترنت بپردازند. این سرویس باعث شد تجربه بازی های چند نفره وارد فاز جدیدی شود.

در هفته اولیه انتشار عمومی سرویس Xbox Live، بیش از ۱۵۰ هزار نفر عضو آن شدند که رفته رفته و طی ماه ها و سال های متمادی به تعداد آنها نیز افزوده شد؛ این یک موفقیت بی نظیر برای مایکروسافت تلقی می شد که تنها یک سال از حضورش در عرصه بازی های رایانه ای می گذشت.

ابرهای سیاه برای مایکروسافت

در حالی که به لطف سرویس Xbox Live، جامعه طرفداران Xbox در حال رشد بود، در سال های پیش رو آفتاب موفقیت های این کنسول، رو به افول گذاشت. این درحالی بود که مایکروسافت در فبریه سال ۲۰۰۳، توسعه نسل بعدی کنسول Xbox را آغاز کرده بود.

شرکت EA، توسعه دهنده بزرگ و محبوب بازی های رایانه با سیستم مبتنی بر اشتراک ماهیانه Xbox Live با مشکل مواجه شد؛ این موضوع باعث شد تا این شرکت سری محبوب Madden که یک بازی فوتبال آمریکایی بسیار محبوب است را در سال ۲۰۰۳ برای Xbox عرضه نکند. یک سال بعد مایکروسافت قرارداد همکاری با این شرکت امضا کرد تا عرضه بازی های این شرکت کنسول این شرکت به حالت عادی بازگردد.

اما این تمام ماجرا نبود. مایکروسافت به دلیل کاهش قیمت Xbox، در حال ضرر دهی روی هر کنسول فروخته شده بود. در سال ۲۰۰۴ نیز، تکنولوژی استفاده شده در این کنسول که زمانی یکی از نقاط قوت فروش آن محسوب می شد، به یکی از اصلی ترین دلایل نخریدن آن تبدیل شده بود.

با این وجود، ردموندی ها به سختی در حال اضافه کردن ویژگی های جدید به کودک نوپای خود بودند تا آن را به یک دستگاه آنلاین همه فن حریف تبدیل کنند. این مهم با عرضه Xbox Live Arcade در نوامبر سال ۲۰۰۴ نمود بیشتری پیدا کرد.

Xbox Live Arcade سیستمی بود که به واسطه آن کاربران می توانستند تا بازی های کوچک و انحصاری Xbox را دانلود کنند و از آن لذت ببرند. این بازی ها به صورت دیجیتالی عرضه می شدند و تنها در فروشگاه مجازی بازی های Xbox حضور داشتند.

راه زیادی مانده

برخلاف شایعات که هر روزه خبر از سقوط Xbox می دادند، انتشار بازی Halo 2 ثابت کرد که شایعات تا حد بسیاری در حال اغراق بودند. این بازی در روز انتشار خود بیش از ۲.۵ میلیون نسخه فروخت و با فروشی ۱۲۵ میلیون دلاری در ۲۴ ساعت اولیه انتشار خود، به موفق ترین انتشار محصول سرگرمی (موزیک، فیلم، بازی) تا آن زمان تبدیل شد.

موفقیت Halo 2 باعث شد تا چرج فروش Xbox نیز به راه بیوفتد و این موضوع فشار زیادی به مایکروسافت وارد کرد؛ چونکه موجب شد تا تولید این کنسول افزایش پیدا کند که خود این موضوع هزینه های یبشتری را بر روی دوش ردموندی ها می گذاشت.

Xbox 360: شروع نسل جدید

در روز ۱۲ ماه می سال ۲۰۰۵، مایکروسافت از نسل جدید کنسول خود با نام Xbox 360 رونمایی کرد. این شرکت زمان عرضه این کنسول را ماه نوامبر همان سال اعلام کرده بود که یک سال زودتر از زمان عرضه کنسول های نسل هفتمی سونی و نینتندو بود. همین موضوع باعث شد تا Xbox 360 برتری بزرگی نسبت به رقبا داشته باشد.

در پایان سال ۲۰۰۵، تولید Xbox با فروش حدود ۲۴ میلیون دستگاه، بصورت رسمی متوقف شد. پیش بینی های مایکروسافت برای مقدار فروش این کنسول، ۵۰ میلیون دستگاه بود که با فروش واقعی، فاصله بسیاری داشت. با این مقدار، مایکروسافت به فروش Playstation 2 حتی نزدیک هم نشده بود. کنسول نسل ششمی سونی در سراسر جهان بالغ بر ۱۵۳ میلیون دستگاه فروخته بود که درواقع پر فروش ترین کنسول بازی تاریخ به شمار می رود.

کنسول زیبا و دوست داشتنی Xbox 360
کنسول زیبا و دوست داشتنی Xbox 360

فروش Xbox آنقدر هم ناچیز نبود. مایکروسافت در اولین تلاش خود برای ورود به عرصه ساخت کنسول توانست رقبایی جدی همچون نینتندو را کنار بزند و حتی از کنسول GameCube نیز که ۲۱ میلیون نسخه از آن فروش رفته بود، بیشتر بفروشد؛ فروش این کنسول همزمان با کنسول Xbox آغاز شده بود. در مثالی دیگر می توان به کنسول محبوب شرکت سگا با نام Dreamcast اشاره کرد که فروشی ۱۰.۶ میلیونی داشته است. پس Xbox آنقدرا هم ناموفق نبوه است.

آخرین بازی ای که برای Xbox در آمریکای شمالی منتشر شد، Madden 09 نام داشت که در آگوست سال ۲۰۰۸ به بازار عرضه شد. پشتیبانی نرم افزاری از این کنسول نیز در مارچ سال ۲۰۰۹ به پایان رسید. در نهایت در ۱۴ آپریل سال ۲۰۱۰، دسترسی این کنسول به سرویس Xbox Live قطع شد تا Xbox به تاریخ سپرده شود.

فروش بیشتر، مشکلات بیشتر

پس از عرضه عمومی Xbox 360، در ۲۲ نوامبر سال ۲۰۰۵ در بازار آمریکا، و به دنبال آن در بازارهای اروپا و ژاپن، به سرعت موجودی تمام کنسول های نسل هفتمی مایکروسافت در فروشگاه های کشورهای نامبرده شده بجز ژاپن، به اتمام رسید. تا پایان سال ۲۰۰۵ یعنی در کمتر از یک و نیم ماه، ۱.۵ میلیون کنسول Xbox 360 به فروش رسید که آن را در زمره بهترین ها قرار داد. اما عجله مایکروسافت در عرضه زودهنگام این کنسول کار دستش داد.

چیزی از عرضه Xbox 360 به بازار نگذشته بود که واژه ای با نام حلقه قرمزِ مرگ (Red Ring of Death)، بر سر زبان ها افتاد. اما مشکل چه بود؟ از میان تمامی مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری ای که چند وقت یک بار گریبان گیر این کنسول می شد، مشکل یاد شده از همه آنها بدتر بود. این مشکل سیستمی باعث می شد تا با ایجاد شدن مشکل سخت افزاری، چراغ سبز دور دکمه Power دستگاه، به رنگ قرمز تغییر پیدا کند و دستگاه به کلی بلااستفاده شود.

حلقه قرمز مرگ؛ برای خیلی ها این حلقه پایان کار بود
حلقه قرمز مرگ؛ برای خیلی ها این حلقه پایان کار بود

این موضوع، بلایی بود که به جان مایکروسافت افتاد. هر سیستمی که دچار حلقه قرمز مرگ می شد، طبق قوانین گارانتی، باید توسط مایکروسافت تعمیر و یا تعویض می شد. به همین دلیل مایکروسافت تمامی کنسول هایی که چنین مشکلی داشتند را تعویض کرد که این موضوع شیرینی موفقیت های Xbox 360 را به کام مایکروسافت تلخ کرد.

با وجود تمام این مشکلاتی که یکی پس از دیگری ظاهر می شدند، Xbox 360 به فروش روزافزون خود ادامه داد و تا ژانویه ۲۰۱۰، بالغ بر ۳۹ میلیون کنسول راهشان را به خانه خریداران باز کردند.

همبازی ای جدید

ژوئن سال های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ برای مایکروسافت و کنسول Xbox 360 یک ماه بسیار مهم محسوب می شد. ابتدا در ژوئن ۲۰۰۹، در کنفرانس E3، سنسور تشخیص حرکات و صدای مایکروسافت با نام Kinect معرفی شد. این سنسور که با اسم رمز Project Natal معرفی شد (مایکروسافت عادت دارد تا از اسم شهرها برای نامگذاری پروژه های خود بهره گیرد. از همین رو از نام Natal استفاده کرده که نام زادگاه Alex Kipman ، مدیر پروژه Project Natal در کشور برزیل است) با اتصال به کنسول Xbox 360 می توانست به عنوان کنترلر دستگاه استفاده گردد. بدین معنی که شما در مقابل این سنسور ایستاده و به انجام بازی ها ویدیویی مشغول می شدید. درواقع خودتان، نقل کنترل را برای کنسول بازی می کردید.

سنسور قدرتمند Kinect
سنسور قدرتمند Kinect

از دیگر توانایی های Kinect می توان به کنترل صوتی اشاره کرد که با استفاده از آن می توانید برای اجرای یک فیلم، موسیقی و حتی بازی، از کنترلرهای صوتی استفاده کنید. برای مثال برای خاموش کردن دستگاه کافیست بگویید Xbox، Turn Off. این سنسور یک گام بزرگ در جهت مدرن تر کردن شیوه تعامل با کنسول بود.

یک سال بعد از اینکه کینکت معرفی شد، مایکروسافت از کنسول جدید خود با نام Xbox 360 S پرده برداشت که طراحی بسیار متفاوتی داشت و بدنه آن نیز کمی نازک تر شده بود. از نظر سخت افزاری نیز پورت USB بیشتری نسبت به نسخه قبلی داشت و از Wi-Fi داخلی نیز برخوردار بود. این کنسول در ۱۸ ژوئن سال ۲۰۱۰ به بازار عرضه شد.

Xbox 360 S که با نام Xbox 360 Slim نیز شناخته می شود
Xbox 360 S که با نام Xbox 360 Slim نیز شناخته می شود

دیگر همه چیز قدیمی به نظر می رسد

۴ سال طول کشید تا نسخه جدید و بهینه تر کنسول نسل هفتمی مایکروسافت Xbox 360 S معرفی شود. طبیعی است که در سال ششم، موج گمانه زنی ها و شایعات پیرامون کنسول نسل هشتم مایکروسافت، فضای مجازی را پر کند. در مارچ ۲۰۱۱، تعدادی از طراح ها و توسعه دهندگان در حساب LinkedIn خود، توضیحاتی مبهم از همکاری خود برای نسل بعدی کنسول ها خبر دادند. از همان جا بود که نقش Xbox 360 در رسانه ها، کم رنگ تر شد و نسل بعدی کنسول مایکروسافت که حتی نامی غیر رسمی نیز بر آن نهاده بودند، بر سر زبان ها افتاد.

Xbox 720 چیزی بود که طرفداران از مایکروسافت انتظار داشتند. ظاهری در حد و اندازه سفینه های فضایی و قابلیت هایی عجیب و غریب! طرح های مفهومی بسیاری نیز توسط علاقه مندان به این کنسول در فضای مجازی منتشر شد که برای دیدنشان کافیست نام Xbox 720 را گوگل کنید.

یکی از طرح های مفهومی Xbox 720
یکی از طرح های مفهومی Xbox 720

حتی شایعه نسل بعدی کنسول مایکروسافت نیز قطار پرسرعت فروش Xbox 360 را متوقف نکرد. در سپتامبر سال ۲۰۱۲ ردموندی ها اعلام کردند که موفق شده اند تا ۷۰ میلیون کنسول Xbox 360 بفروشند که این رقم سه ماه بعد به ۷۵ میلیون افزایش یافت. درست است که مایکروسافت نتوانست به فروش ۱۰۰ میلیونی کنسول Nintendo Wii برسد، اما با اختلافی ۵ میلیونی توانست سونی را شکست دهد. به این نکته توجه کنید که مایکروسافت با دومین کنسول خود بود که توانست سونی و کنسول بسیار محبوب آن یعنی Playstation را در فروش شکست دهد.

چندی بعد خبرهایی نیز منتشر شد که حاکی از این بودند که مایکروسافت در حال توسعه سرویس Xbox Music و Xbox Video است. این سرویس ها، جایگزین سرویس های جاری می شدند و مانند آنچه در میان دستگاه های اپل سراغ داریم، با خرید اشتراک در یکی از این سرویس ها، تمامی دستگاه های ویندوزی می توانستند از آن اشتراک استفاده کنند.

شروع دوباره با Xbox One

سرانجام مایکروسافت در ماه مه سال ۲۰۱۳ از کنسول نسل هشتمی خود با نام Xbox One رونمایی کرد که آنچنان که باید و شاید، طرفداران را راضی نکرد. آقای Don Mattrick، رئیس بخش Xbox شرکت مایکروسافت، از Xbox One به همراه Kinect ارتقا یافته رونمایی کرد حقیقتاً یک به روز رسانی تمام عیار برای Kinect محسوب می شد.

در ظاهر، Xbox One کاملا توانایی رقابت با Playstation 4 را که زودتر معرفی شده بود را داشت، اما شایعاتی منتشر شد که برای طرفداران Xbox خبرهای خوبی نبودند. طبق شایعات، Xbox One نیاز به اتصال دائم به اینترنت داشت و همچنین محدودیت هایی برای فروش بازی های دسته دوم نیز وجود داشت.

کنسول Xbox One به همراه سنسور Kinect ارتقا یافته. برخلاف Xbox 360 این کنسول نمی توانست بصورت عمودی قرار بگیرد
کنسول Xbox One به همراه سنسور Kinect ارتقا یافته. برخلاف Xbox 360 این کنسول نمی توانست بصورت عمودی قرار بگیرد

وقتی مایکروسافت Xbox One را به E3 آورد، نارضایتی ها حتی بیشتر از قبل شد. طبق روال همیشگی، کنفرانس مایکروسافت پیش از سونی بود که همین موضوع یک برگ برنده برای این شرکت محسوب می شد؛ هرچند که بهره ای از آن نبرد. مایکروسافت کنسول خود را با Kinect همراه کرده بود و در یک باندل به فروش رساند که قیمت این باندل برابر با ۵۰۰ دلار بود. این بدین معنی بود که حتی اگر کسی علاقه ای به Kinect نداشت، باید آن را خریداری می کرد.

پس از کنفرانس مایکروسافت، نوبت به سونی رسید تا از قیمت Playstation 4 رونمایی کند. این شرکت با اعلام قیمت ۴۰۰ دلاری کنسول خود، شمشیر را برای مایکروسافت از رو بست و به نوعی از همان ابتدا خود را پیروز میدان نامید.

پس از کنفرانس، آقای Don Mattrick اعلام کرد که از سیاست های اتصال دائم کنسول به اینترنت و محدودیت فروش بازی های دسته دوم عقب نشینی می کند. اما هنوز هم یک فاکتور کلیدی دیگر وجود داشت؛ قیمت! Xbox One هنوز ۱۰۰ دلار از رقیب خود گران تر بود و Kinect را با خود به همراه داشت؛ در صورتی که کنسول رقیب، سخت افزار Playstation Eye را به صورت انتخابی و تنها با قیمت ۵۹ دلار عرضه کرده بود.

پس از این اتفاق و تصمیمات اشتباه، Don Mattrick مایکروسافت را ترک کرد و Phil Spencer بر جای اون نشت که تاکنون نیز به عنوان رئیس بحش Xbox مایکروسافت شناخته می شود.

با وجود اینکه مایکروسافت با کنار گذاشتن سیاست های ناسازگار با خریداران و طرفداران، اعتماد را به برند Xbox برگرداند، اما ردموندی ها، در زمینه فروش همواره خود را زیر سایه سونی می دیدند. حتی در زمینه بازی های انحصاری نیز کنسول نسل هشتمی مایکروسافتشروع بسیار ضعیفی را داشت. استودیوهای اندک شرکت مایکروسافت، توان رقابت با استودیوهای مطرح و نام آشنای شرکت سونی را نداشتند. از طرفی دیگر، تمامی انحصاری های مایکروسافت برای سیستم عامل ویندوز ۱۰ نیز عرضه شده بود؛ این بدین معنیست که اگر کسی سیستم گیمینگ داشت، دیگر نیازی به خرید Xbox One نبود و در همان کامپیوتر ویندوزی خود به تجربه انحصاری های مایکروسافت می پرداخت.

اما از حق نگذریم، ردموندی ها تصمیمات مثبتی نیز گرفتند که از میان آنها می توان به Cross Platform کردن تمامی بازی های انحصاری خود اشاره کرد. با استفاده از این ویژگی، گیمرهای ویندوز می توانستند با گیمرهای Xbox One بدون هیچ مشکلی به انجام بازی بپردازند؛ موضوعی که در پلتفرم رقیب یعنی سونی ممکن نبود. درواقع مایکروسافت با این کار پلتفرم سونی را یک پلتفرم بسته و ایزوله معرفی کرد.

سرویس جدید و بسیار خوب دیگری که توسط مایکروسافت معرفی شد، Xbox Game Pass نام دارد که به نوعی Netflix دنیای گیم محسوب می شود. با استفاده از این سرویس، کاربران می توانند با خرید اشتراک ماهیانه، به بیش از ۱۰۰ بازی بدون هیچ حد و مرزی دسترسی داشته باشند.

Xbox One S؛ کوچکتر، سریع تر، زیبا تر
Xbox One S؛ کوچکتر، سریع تر، زیبا تر

به نظر می رسید که مایکروسافت از اشتباهات خود درس گرفته و از همین رو، نسخه بهینه شده Xbox One را با نام Xbox One S معرفی کرد که این دستگاه مشکلات زیادی را نسبت به Xbox One مرتفع کرده بود. برای مثال می توان به حذف Power Brick اشاره کرد که یک قطعه به اندازه و سنگینی آجر را از جعبه دستگاه حذف کرد. همچنین بزرگترین تغییر این کنسول نسبت به Xbox One اندازه کوچکتر آن بود که تا ۴۰% حجم آن کاهش یافته بود. Xbox One S از قابلیت HDR نیز پشتیبانی می کرد که در کنسول قبلی شاهد آن نبودیم.

اما به کنسول میان نسلی ردموندی ها می رسیم. شرکت های سونی و مایکروسافت، هردو تصمیم گرفتند تا قدرت سخت افزاری کنسول های خود را افزایش داده و برای تجربه بازی های ۴K آماده کنند. مایکروسافت اما در این زمینه بسیار بهتر عمل کرد. این شرکت با معرفی Xbox One X، آن را تبدیل به قدرتمندترین کنسول تاریخ و تنها کنسولی که به صورت Native از کیفیت ۴K پشتیبانی می کرد، تبدیل کرد.

Xbox One X؛ قدرتمندترین کنسول حال حاضر دنیا
Xbox One X؛ قدرتمندترین کنسول حال حاضر دنیا

قدرت این کنسول برابر با ۶.۰ ترافلاپ است که در مقایسه با کنسول میان نسلی سونی یعنی PS4 Pro که ۴.۲ ترافلاپ قدرت دارد، برتری ۱.۸ ترافلاپی را شاهد هستیم که باعث شده تا در اکثر بازی های مالتی پلتفرم، پیروز میدان در زمینه کیفیت بازی، Xbox One X باشد.

این کنسول قدرتمند که پیش از معرفی با اسم رمز Project Scorpio شناخته می شد، با اینکه قدرتی ۴.۲ برابری نسبت به Xbox One S دارد، اما در عین ناباوری از آن کوچک تر است! این موضوع به دلیل استفاده از سیستم های نوین خنک سازی پردازنده کنسول میسر شده است که علاوه خنک سازی بیشتر و صدای کمتر، حجم کمتری را نیز اشغال می کند.

آینده ای روشن

با وجود مشکلاتی که برای Xbox One اتفاق افتاد، طرفداران این برند برای آینده این کنسول هیجان بسیاری دارند. آقای Phil Spencer در کنفرانس E3 2018 اعلام کرد که آنها در حال توسعه نسل بعدی کنسول Xbox هستند و برخلاف چیزی که در گذشته مشاهده کردیم، نباید منتظر یک کنسول باشیم. طبق شایعات مایکروسافت در حال تدارک دیدن یک کنسول بدون دیسک، یک کنسول ابری و یک کنسول معمولی است. خب اینها به چه معناست؟

بنابر شایعات کنسول بدون دیسک مایکروسافت، اندازه ای برابر با نصف حجم Xbox One S خواهد داشت. کنسول ابری نیز با استفاده از اینترنت بسیار پرسرعت، بازی ها را همانند آنچه در یوتیوب میبینیم استریم کرده و اجرا می کند. طبق گفته مایکروسافت تجربه استفاده از این پروژه که با نام Project XCloud شناخته می شود، همانند دیگر کنسول هاست و حتی از تاخیر بسیار بسیار کمی نیز برخوردار است. شنیده ها حاکی از این است که این کنسول بسیار ارزان قیمت خواهد بود.

کنسول سوم نیز که با اسم رمز Scarlett شناخته می شود، درواقع بنابر رسم همیشگی برای رقابت با Playstation 5 به بازار خواهد آمد که هنوز هیچ اطلاعی از هیچ یک وجه های سخت افزاری و نرم افزاری آن نداریم.

اگر چنین باشد و چند دستگاه Xbox مختلف معرفی شود، بدین معنی است که مایکروسافت بالاخره به صدای طرفداران خود گوش داده و به جای معرفی یک کنسول که همه کار را انجام دهد، برای هر کار یک کنسول معرفی خواهد کرد تا نیازهای مختلف گیمرها را مرتفع سازد.

تمامی این اتفاقات به ردموندی ها و Xbox کمک خواهد کرد تا بار دیگر بر قلعه صنعت بازی های رایانه ای جای گیرند و قدرت خود را به رخ رقبای خود بکشند. این یکی از بهترین خبرها برای طرفداران این برند خواهد بود.

این بود تاریخچه کنسول Xbox مایکروسافت. امیدواریم که این مقاله مورد توجه شما خوانندگان فهیم مجله اینترنتی آراد موبایل قرار گرفته باشد. در نهایت باید اشاره کنیم که نظرات سازنده شما ما را به هرچه بهتر کردن مقاله های این مجله اینترنتی کمک خواهد کرد.

شادان غمگسار
عاشق تکنولوژی و فیلم و صدالبته بازی؛ میشه گفت یک بازی رو یا انجام نمی‌دم، یا اگه شروعش کنم باهاش زندگی میکنم...! مقداری با هنر آشنایی دارم و توی اوقات فراغتم سعی میکنم بیشتر بازی کنم =)))