شاید شما هم گوشی هوشمندی داشته باشید که با تکنولوژی شارژ سریع (fast charging) کار می کند و یا قصد خرید یک گوشی و تبلت جدید را دارید که مجهز به این تکنولوژی باشد. این فناوری در حال حاضر توسط شرکت های اپل، سامسونگ، LG و موتورلا مورد استفاده قرار می گیرد و گوشی های هوشمند جدید این شرکت ها مجهز به تکنولوژی فست شارژ هستند.
اما سوال اینجاست که تفاوت این شارژرها با نسل قبلی شارژر در چیست؟ چه مزیت هایی دارد؟ آیا مشکلی برای باتری ایجاد خواهد کرد؟ و …
زمان شارژ تلفن های همراه همیشه یکی از دغدغه های ما برای استفاده از این گوشی ها بوده است. در حال حاضر متاسفانه تلفن همراهی که نیاز به شارژ نداشته باشد، موجود نیست. اما سریع تر شارژ شدن باتری گوشی ها با تکنولوژی شارژ سریع امکان پذیر خواهد بود.
تکنولوژی شارژ سریع برای اولین بار توسط یک شرکت آمریکایی فعال در زمینه ساخت نیمه هادی ها با نام کوالکام (Qualcomm) به دنیا معرفی شد. توسط این تکنولوژی باتری توان بیشتری را دریافت می کند و در نتیجه با سرعت بالاتری شارژ خواهد شد. لازم به ذکر است که شرکت های دیگری همچون Vooc oppo و Mediatek نیز تکنولوژی مشابه ای را ارائه کرده اند.
فست شارژ در حقیقت فناوری است که اجازه می دهد تا شارژ باتری دستگاه (عمدتا تلفن های همراه) فراتر از ۵ ولت و ۲ آمپر که در شارژهای معمولی استفاده می شود، کار کند.
تفاوت فست شارژ با شارژر های معمولی
قبل از هر چیز بهتر است تا درباره نحوه کارکرد یک شارژ معمولی کمی توضیح دهیم.
باتری هایی که در گوشی های موبایل مورد استفاده قرار می گیرد، از نوع باتری های قابل شارژ است که انرژی را ذخیره و در زمان مورد نیاز به بار تحویل می دهد. این باتری ها دارای توان بالا، نرخ شارژ سریع و مشخصه عملکرد بهتر در دمای پایین می باشد.
اما همه باتری ها به طور معمول دارای دو الکترود و یک الکترولیت هستند. الکترودهای مثبت و منفی که با یک الکترولیت از یکدیگر جدا شده اند، با انتقال الکترون و یا حفره قادر به برقراری جریان در بین یکدیگر هستند. با اتصال باتری به مصرف کننده، بارهای منفی از طریق سیم به مصرف کننده وارد شده و در آن انرژی تولید می کنند. بارهای منفی به مرور به سمت بارهای مثبت جذب شده و آن ها را خنثی می کنند، در نتیچه باتری به اصطلاح خالی می شود.
اولین تفاوت این شارژها در اجزاء تشکیل دهنده آن ها است. شارژ سریع دارای یک کابل متفاوت، یک چیپست در شارژر و یک چیپست در گوشی تفلن همراه است. شاید عجیب باشد، اما در صورتی که از کابل دیگری جز کابل خودش برای شارژ سریع استفاده کنید، دستگاه شارژ نخواهد شد. قطر کابل، طول آن و جنس فلز کابل در میزان افزایش سرعت شارژ دستگاه نقش دارد.
اما مهمترین تفاوت شارژ سریع با شارژهای نسل قبل در میزان توان تولیدی است. شارژهای معمولی توانی معادل با ۲.۵ وات ارسال می کردند، در صورتی که توان ارسالی شارژ سریع بسیار بالاتر از این رقم است. به طور مثال شارژ سریع شرکت سامسونگ توانی برابر با ۱۵ وات و شارژ سریع شرکت هوآوی توانی برابر با ۲۵ وات را تولید می کند.
با توجه به استاندارهای جهانی، این میزان توان در گوشی ها بین ۷.۵ تا ۱۵ وات برای گوشی های تلفن همراه و ۲۷ وات به بالا برای تبلت ها و سایر دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه شارژ شدن باتری در شارژ سریع
اجازه دهید تا کمی درباره چگونه شارژ شدن باتری ها توضیح دهیم. باتری های لیتوم یونی که امروزه در گوشی های هوشمند و سایر دستگاه های الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد، به صورت خطی شارژ نمی شود و چرخه شارژ به دو مرحله مجزا تقسیم می شود.
ابتدا ولتاژ شروع به افزایش کرده و جریان نیز افزایش پیدا می کند. در این زمان بسته به مدل باتری، ولتاژ به طور قابل توجه ای از ۲ تا ۴.۲ ولت که حداکثر میزان ولتاژ است، افزایش پیدا می کند. ولتاژ در این مرحله ثابت مانده و جریان شروع به کاهش می کند. سیستم شارژ سریع برای بالا بردن میزان توان (که حاصل ضرب جریان در ولتاژ است) از افزایش ولتاژ در سیستم استفاده می کند. تراشه های به کار رفته در دستگاه تلفن همراه و در شارژر، میزان ولتاژ ورودی را کنترل کرده و زمانی که شارژ دستگاه کمتر از ۵۰ درصد است، بیشترین ولتاژ را به مدار اعمال می کند. بنابراین در صورتی که نحوه شارژ کردن گوشی را توسط شارژ سریع ببینید، متوجه خواهید شد که در ۵۰ درصد اول، سرعت شارژ شدن بیشتر از ۵۰ درصد دوم است.
موارد قابل توجه در فست شارژ
همانطور که اشاره کردیم برای شارژ سریع، دستگاه و شارژر باید هر دو از این تکنولوژی پشتیبانی کنند. به همین دلیل نمی توان با شارژری که شارژ سریع هست، گوشی های قدیمی تر که این تکنولوژی در برنامه آن ها تعریف نشده و دارای چیپ مخصوص نیستند را شارژ کرد. البته این شارژر نیز می تواند گوشی های دیگر را شارژ کند، اما با همان سرعتی که شارژر اصلی گوشی این کار را انجام می دهد. علاوه بر آن، کابل شارژ و پورت کنکتور نیز در شارژ سریع تاثیرگذار هستند و باید با کل سیستم هماهنگی داشته باشند. در صورتی که هر یک از موارد ذکر شده وجود نداشته و یا دارای ایراد باشند، شارژ سریع عمل نخواهد کرد.
نسخه های آینده فست شارژ
شرکت کوالکام فناوری شارژ سریع را اولین بار به عنوان یک استاندارد پیش فرض برای تلفن های همراه معرفی کرد، اما از آن زمان تا کنون توانسته ۵ نسل جدید از این فناوری را ارائه دهد که هر یک دارای قابلیت های جدیدی است. آخرین نسخه از این فناوری کوئیک شارژ ۴+ است که قابلیت دوال شارژ داشته که می تواند سبب ایجاد تعادل حرارتی در باتری شود. این عامل باعث کاهش دمای باتری و کاهش آسیب تدریجی به باتری خواهد شد. این شرکت در آینده قصد دارد تا این تکنولوژی را ارتقاء داده و زمان شارژ شدن دستگاه های الکترونیکی را به حداقل برساند.
آیا فست شارژ باتری گوشی را خراب می کند
سوالی که در ذهن بسیاری از ما شکل می گیرد آن است که آیا فست شارژ واقعا می تواند به باتری گوشی ما آسیب بزند؟ اولین عامل آسیب رسان به باتری گرما است. با افزایش سرعت شارژ شدن باتری، گرما و حرارت بیشتری نیز تولید می شود، در نتیجه احتمال آسیب دیدن دستگاه بیشتر می شود. اما اگر به باتری موبایل خود در هنگام شارژ شدن با فست شارژ نگاهی بیاندازید، متوجه خواهید شد که گرمای زیادی تولید نمی شود. بعلاوه تاکنون نیز سندی دال بر خرابی باتری توسط فست شارژ ارائه نشده است و باتری های شارژ شده با این تکنولوژِی عمری برابر با شارژرهای معمولی داشته اند.
عالی مفید مختصر
Ba tashakor