اینترنت اشیاء چیست؟

اینترنت اشیاء و یا IOT یکی از جذاب ترین مباحثی است که در دو دهه اخیر ذهن اهالی IT  را به خود درگیر کرده است. اما در حال حاضر بسیاری ما درباره آن شنیده ایم و یا در حال استفاده از این تکنولوژی هستیم. به زبان ساده اینترنت اشیاء، تکنولوژی است که توسط آن می توانیم تمامی اشیاء و لوازم اطرافمان را از طریق اینترنت هوشمند کنیم.

شاید شما هم در دوران کودکی آرزوی هوشمند شدن وسایل خانه را داشتید، اشیاء و لوازمی که دارای هوش و آگاهی بودند و حتی کارهای ما را هم کنترل کنند. تلویزون های جدید شرکت سامسونگ این قابلیت را دارند تا توسط تکنولوژی اینترنت اشیاء چندین دستگاه از لوازم خانگی شما، همچون یخچال، ماشین لباسشویی و … را کنترل کنند. همچنین این تلوزیون قادر به نمایش شرایط دمایی داخل خانه و قابلیت باز و بسته کردن پنجره ها نیز می باشد.

تاریخچه اینترینت اشیاء

اولین بار این تکنولوژِی در سال ۱۹۸۲ و به عنوان یک پروژه دانشگاهی مطرح شد. این سیستم بر روی یک یخچال خنک کننده نوشیدنی پیاده سازی شد و زمان خنک شدن آن را اعلام می کرد. سپس در سال ۱۹۹۴ محقق ایرانی رضا راجی مقاله ای را در این زمینه به ثبت رساند. اما اصطلاح اینترنت اشیاء برای اولین بار توسط کلوین اشتون و در سال ۱۹۹۹ معرفی شد.

او توسط این تکنولوژی، جهانی را توصیف کرد که اشیاء در آن هویت دیجیتالی دارند و توسط کامپوتر می توانند به یکدیگر متصل شده و هدایت و کنترل شوند.

کاربردهای اینترنت اشیاه (IOT)

همه ما برای آب دادن به موقع به گل ها دچار شک و تردید هستیم و گاها آبیاری کم و یا آبیاری بیش از حد ما باعث از بین رفتن گل می شود. در حالی که توسط اینترنت اشیاء می توان گلدانی داشت که با استفاده از سنسورهای تعبیه شده درون خاک، سطح رطوبت را اندازه گیری کرده و میزان نیاز گل به آب را بیان می کند.

یخچالی که به تکنولوژِی اینترنت اشیاء متصل است، می تواند تاریخ تولید و انقضاء مواد خوراکی داخل یخچال را دانسته و قبل از خراب شدن مواد غذایی، آن را به ما اعلام کند.

در حقیقت جهانی را تصور کنید که اشیاء بدون نیاز به کنترل انسان و تنها از طریق برنامه های کامپوتری و اینترنت فعالیت کنند. بنابر تحقیقات شرکت گاتنر که یک موسسه پژوهشی و مشاوره ای آمریکایی است، مشخص شد، حدود ۸.۲۰ میلیارد دستگاه تا سال ۲۰۲۰ مجهز به تکنولوژی اینترنت اشیاء خواهند شد.

این اشیاء می توانند از طریق ارتباط میان سنسورهای تعبیه شده درون خود اطلاعات را دریافت و از طریق اینترنت آن را به کامپوتر ارسال نمایند. اینترنت اشیاء در واقع حلقه ای از یک زنجیر پیچیده تر از علوم است. یکی از این اشیاء می تواند خودرویی باشد که بدون نیاز به راننده حرکت کرده و ما را به مقصد می رساند. این خودرو با استفاده از اینترنت، نقشه محیطی که درون آن قرار دارد را پیدا می کند و با استفاده از تکنولوژی جهت یابی خودکار قادر به حرکت در آن خواهد بود.

اما این تکنولوژی محدود به اشیاء و لوازم خانه نیست و از آن برای نظارت بر زیرساخت های شهری همچون کنترل ترافیک و اشیاء درون کارخانه های صنعتی نیز می توان استفاده کرد.

صرفه جویی در انرژی توسط

همانطور که دیگر تکنولوژی ها در اختیار راحتی و آسایش انسان تکامل پیدا می کنند، اینترنت اشیاء نیز نه تنها در آسایش و بالا بردن سرعت و دقت انجام کارها به ما کمک خواهد کرد، بلکه باعث صرفه جویی در هزینه ها نیز می شود.

شاید شما هم در محیط کار و در فصل زمستان مجبور به باز گذاشتن پنجره ها شده باشید، این موضوع نشان دهنده کنترل نشدن دما در ساختمان های اداری، مدارس و حتی خانه ها است. تکنولوژی اینترنت اشیاء می تواند سطح دما را در هر لحظه بررسی کند و در صورت افزایش دما، اقدام به خاموش کردن سیستم گرمایشی کند.

همچنین با این تکنولوژِی نیازی به روشن نگه داشتن لوازم گرمایشی ادارات در طول شب نیست؛ تنها کافی است تا یک ساعت قبل از ورود به محل کار، سیستم های گرمایشی را از طریق اپلیکیشن های تلفن همراه و یا کامپوتر روشن نمایید. همین موضوع در فصل تابستان و برای صرفه جویی در مصرف برق و آب نیز صادق است.

نظارت بر محیط زیست از طریق اینترنت اشیاء

برنامه های محیط زیستی بسیاری را می توان از طریق اینترنت اشیاء انجام داد. استفاده از سنسورهایی برای بررسی آلودگی های خاک، آب، شرایط جوی و نظارت بر حیات وحش و زیست بوم ها از طریق این تکنولوژی قابل اجرا است. علاوه بر آن دستگاه های امدادی ساخته شده برای کمک در زمان سیل، زلزله، سونامی، آتش سوزی و … نیز می توانند از طریق اینترنت اشیاء در کمترین زمان ممکن عمل کنند.

اینترنت اشیاء در پزشکی و مراقبت های بهداشتی

دستگاه هایی که به اینترنت اشیاء مجهز هستند، می توانند سلامت بیماران را از راه دور بررسی کرده و در صورت بروز هر گونه مشکل اخطار دهند. این دستگاه ها مجهز به سنسورهایی هستند که به صورت مچ بندهای الکترونیکی، سمعک های پیشرفته و دستگاه های دیگر سلامتی بیمار را به طور پیوسته زیر نظر دارد. بعلاوه بیمارستان ها نیز به تخت های هوشمندی مجهز می شوند که خالی بودن تخت در هر اتاق را اعلام می کند و زمانی که بیمار از روی تخت بلند می شود نیز توسط پرستاران قابل مشاهده است.

مزایای اینترنت اشیاء در فضای کسب و کار

  • نظارت بر فرآیند کلی کسب و کار
  • صرفه جویی در زمان و هزینه ها
  • افزایش بهره وری کارکنان
  • ادغام و سازگاری مدل های کسب و کار
  • درآمد بیشتر