چابهار ، هندوستان ایران

بندر چابهار

اگر تا‌به‌حال به هندوستان سفر نکرده‌اید و علاقه‌مندید تا با فرهنگ و غذاهای متنوع و صنایع دستی آن آشنا شوید پیشنهاد می‌کنیم به چابهار سفر کنید.

چابهار شهری بندری در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان است و تنها بندر اقیانوسی ایران محسوب می شود. این شهر به دلیل موقعیت جغرافیایی که دارد از لحاظ اقتصادی برای ایران بسیار حائز اهمیت است، و جاذبه‌های گردشگری بی نظیر و آب و هوای معتدلش آن را به شهری محبوب و تمام عیار در بین گردشگران تبدیل کرده است.

معرفی چابهار

زمانی که سخن از سفر و شهرهای دیدنی و توریستی ایران به میان می آید، پیشنهاد همگان شهرهایی مانند شیراز، اصفهان، یزد، مشهد، کیش یا شهرهای شمالی است. اما زیبایی های ایران تنها در این شهرها خلاصه نمی شود و مقاصد متفاوت و جذابی در گوشه گوشه ایران وجود دارد که می توانند سفری هیجان انگیز و دلچسب برای شما به ارمغان بیاورند. یکی از این مقاصد، شهر زیبای چابهار، شهری بندری با جاذبه های منحصر به فرد طبیعی است.

بندر زیبای چابهار از شهرستان‌های استان سیستان‌و‌بلوچستان و در جنوب شرقی ایران است که دسترسی آن از شمال به شهرستان‌هاى ایرانشهر و نیکشهر، از جنوب به دریاى عمان، از شرق به پاکستان و از غرب به استان هاى کرمان و هرمزگان مقدور است. مساحت چابهار حدود ۹۷۳۹ کیلومتر مربع، ارتفاع آن از سطح دریا هفت متر است.

چابهار در کرانه دریای مُکران و اقیانوس هند قرار دارد. مُکران و ناحیه ساحلى جنوب ایران در روزگار مادها جز، مناطق سلطنتی سلسله هخامنشى بوده است. وسعت قلمرو هخامنشى از سوى مشرق تا دره رود خانه سِند ادامه داشته است.

تجارت

یکی از ویژگی‌های بندر چابهار هم‌جواری آن با اقیانوس هند است که این امکان از جهت تجارت دریایی امتیاز بزرگی برای ایران محسوب می‌شود. این بندر در زمان جنگ تحمیلی به دلیل همجواری با دریای عمان و دوری از مرکز بحران نقش مهمی در صادرات داشته‌است. بنادر جنوبی استان سیستان و بلوچستان از گذشته تاکنون محل عبور و مرور کشتی‌های تجاری و بادبانی بوده است.

در چابهار تعدادی اسکله صیادى وجود دارد که در آنها ماهى شیر، شوریده، حلوا، سنگسر و شاه میگو صید می‌شود. و حدود ۶۰ درصد از ماهى تن کشور را تامین می‌کند. در بندر چابهار به دلیل داشتن آب و هواى معتدل، در سال، دو مرتبه میگو پرورش داده مى‌شود که این امر، به ارزش صادرات افزوده است.

پوشش‌های گیاهی

وجود پوشش‌های گیاهى زیتون، کرچک، کهور، خرما، کتانى، انجیر معابد طبیعت این منطقه را بسیار دیدنی و دلپذیر نموده است. رودخانه باهوکلات چابهار یکى از پرآب‌ترین رودخانه هاى سیستان‌و‌بلوچستان و عامل اصلى حیات در جنوب این استان می‌باشد.

جاذبه‌های طبیعی چابهار

بندر گواتر، گوهر بهشتی در ساحل دریای عمان

بند گواتریکی از اصلی ترین جاذبه های گردشگری در چابهار است که در انتهایی‌ترین نقطه ی جنوب شرقی ایران و در منطقه‌ی مرزی چابهار با پاکستان قرار گرفته است. گواتر به واسطه قرار گرفتن در مجاورت جنگل‌ های حرا یکی از مناطق حفاظت شده محیط زیست به شمار می‌رود.

تالاب لیپار

تالاب لیپار

تالاب لیپار یکی از جاذبه‌های خاص طبیعت ایران است و یکی از پنج تالاب صورتی در دنیاست که به دلیل وجود باکتری‌ها و پلانکتون‌های گیاهی به رنگ شیر- توت‌فرنگی درآمده و جزو شورترین آبگیرهای جهان است. این تالاب خاص و دیدنی در تنگه و دره‌ای صخره‌ای مشرف به کوه، در مسیر جاده ساحلی چابهار به گواتر در ساحل دریای عمان قرار دارد که به دلیل رنگ خاصی که دارد از سایر دریاچه‌ها و تالاب‌ها متمایز شده است.

کوه‌های مینیاتوری

کوه‌های مریخی

در جاده چابهار به گواتر در پنجاه کیلومتری این شهر با جاذبه گردشگری منحصر‌به ‌فردی به نام کوه‌های مینیاتوری که به دلیل ظاهر فرازمینی‌اش یه کوه‌های مریخی نیز شهرت دارند رو به رو خواهید شد.بافت کوه­‌های مریخی از رسوبات آهکی بقایای بدن جانداران دریایی به همراه ماسه و خاک رس است و به سبب جنس رسوبی و نوع خاص فرسایش آن، شبیه به ناهمواری‌های سطح مریخ به نظر می­‌رسند. اگرچه بر روی کوه‌های مریخی نشانی از زندگی گیاهی به چشم نمی­‌خورد اما جاذبه سنگ­ها، خود به تنهایی می­تواند چشم هر گردشگری را خیره کند.

گِل‌فشان

گل افشان

گِل‌‌فشان‌ها یکی از دیدنی‌های حیرت‌انگیز و پدیده‌های کمیاب طبیعی هستند که اغلب در مناطق ساحلی رخ می‌دهند . چاله ای با قطری کمتر از یک متر و عمقی نیم متری که با گِل پوشیده شده است که در فواصل زمانی مختلف، مقداری گِل با صدایی شبیه به ترکیدن حباب از این چاله خارج می شوند و در اطراف پراکنده می گردند. این جاذبه‌ دیدنی که شبیه آتشفشانی است که از آن گِل‌ فوران می‌کند، خاصیت درمانی‌ هم دارد که حتی می‌توان در آن استحمام کرد.

منطقه حفاظت شده باهوکلات

باهوکلات

اگر دوستدار طبیعت بکر و حیات وحش هستید دیدار با تنها تمساح بومی ایران با نام گاندو را را از دست ندهید. باهوکلات، زیستگاه گاندوها است که البته به جز گاندو، حیوانات متعدد دیگری از جمله سیاهگوش، جبیر، سنجاب بلوچی، لاک‌پشت سبز دریایی در این منطقه زندگی می‌کنند.

 رودخانه باهوکلات یکی از پرآب ‌ترین رودخانه‌های استان سیستان و بلوچستان است که عامل اصلی حیات در جنوب استان به حساب می‌آید.

غارهای بان مسیتی

غار بان مسیتی چابهار

غارهای بان مسیتی یکی از جاذبه‌های پرطرفدار چابهار است که در پنج کیلومتری شمال باختری روستای تیس در دامنه کوه شهبازبند قرار دارد. یک غار طبیعی و دو غار مصنوعی در کنار هم قرار دارند؛ که غار طبیعی به شکل نیم دایره ‌است و با استفاده از روش تراشکاری درون غار و توسعه دهانه آن، وسعت بیشتری برای بازدید پیدا کرده است.

مسجد جامع دزک

مسجد جامع دزک در ۳ کیلومتری شرق سراوان قرار گرفته و زمان ساخت آن مربوط به دوران صفویه است. در ساخت این مسجد از مصالحی نظیر خشت و چینه و برای سقف آن از فراورده‌های نخل و خرما استفاده شده است.

درخت مکرزن

درخت مکرزن چابهار

درخت مکرزن که به آن انجیر معابد، لور و انجیر هندی نیز گفته می‌شود، نوعی گیاه هندی است، با برگ‌‌های پهن و شاخه‌هایی که به پایین سرازیر می‌شود و در لای شن‌ها، ریشه می گستراند. این درخت از جاذبه‌های گردشگری چابهار و نیک شهر به‌شمار می‌آید.

قلعه پیزوزگت

در ۵ کیلومتری شمال غربی چابهار در روستای تیس قلعه ای به نام پیروزگت وجود دارد که بر فراز تپه‌ای در میان دره تیس واقع شده است. با توجه به این که این بنا مشابه آثار باقی مانده بناهای دوره اشکانی است و نام پیروز ساسانی بر این بنا نهاده شده است، این احتمال وجود دارد که قدمت این قلعه به دوران اشکانیان و ساسانیان برسد.

مسجد جامع تیس

مسجد جامع تیس

مسجد جامع تیس از دیدنی ترین جاذبه های گردشگری چابهار به‌شمار می‌رود و این مسجد پر رنگ و لعاب از لحاظ معماری و تزیین داخلی، مشابه مساجد کشورهای پاکستان و هندوستان است. بنای اولیه مسجد جامع تیس به صدر اسلام باز می‌گردد و قدمت آن  ۱۲۵۰ سال است و به روایتی دومین مسجد بعد از اسلام در ایران به‌شمار می‌رود.

دَرَک

درک

در ۱۷۰ کیلومتری جنوب چابهار روستایی بکری به نام درک وجود دارد . روستایی که از اعجاب‌انگیزترین مناظر طبیعت برخوردار است. جایی که صحرا و دریا به هم می‌رسند و ساحل آن پر است از نخل‌های بلند و سر بهفلک کشیده.

خوردنی‌های محلی

اگر به غذاهای پر‌ادویه و لذیذ هندی علاقه دارید حتما غذاهای محلی چابهار را امتحان کنید.

تباهگ

تباهگ،گوشت خشک‌ شده‌ای است که پودر انار و نمک را به آن اضافه می‌کنند و سپس آن را زیر نور آفتاب، روی طنابی آویزان می‌کنند که همین موضوع طعمی بی‌نظیر به آن می‌بخشد و با برنج سرو می‌شود.

تخلان

این غذا با گندم و دنبه گوسفند تهیه می شود و غذایی با طبع گرم و قوی است.

بت ماش

یکی از خوش طعم ترین غذاهای چابهار است که با برنج، ماش و سبزی های معطر طبخ می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم این غذای لذیذ را همراه با ترشی در روزهای خنک سال میل نمایید.

تنورچه

اگر از دوستداران کباب هستید حتما تنورچه را امتحان کنید. کبابی لذیذ، مخصوص استان سیستان و بلوچستان که در تنور طبخ و همراه با پلو سرو می شود.

تنورچه

املت سوزی

املت سوزی از غذاهای سنتی چابهار است که با استفاده از «گیاهِ سوزی» تهیه می‌شود. محتویات اصلی این غذا را پیاز، سیب زمینی، تخم مرغ، سیر، نمک، فلفل و روغن تشکیل می‌دهد.

سوغاتی چابهار

با خرید سوغاتی از بانوان چابهاری که اغلب فروشندگان بازار سنتی در این شهر جنوبی هستند می‌توانید علاوه لذت بردن از خوردنی‌های خوشمزه و محصولات صنایع دستی سنتی ، سبب رونق بخشیدن به بازار محلی و زنده نگه‌داشتن فرهنگ چابهار شوید.

شیرینی لندو

شیرینی خوشمزه لندو ترکیبی از خرما، گندم برشته شده و کنجد است که از سوغاتی‌های خوش‌مزه‌ به شمار می‌رود.

سوزن ‌دوزی

سوزن دوزی

سوزن دوزی ثمره دستان هنرمندانه زنان و مردان بلوچ، از اصیل ترین صنایع دستی چابهار است که می‌توانید به عنوان تحفه ای ارزشمند به عزیزانتان هدیه کنید.

گلیم‌ بافی

گلیم از جذاب‌ترین صنایع دستی است که وجود آن در هر خانه ایرانی می تواند نشان دهنده هویتی دیرینه باشد. زنان چادرنشین چابهاری یک گلیم ۲.۵ در ۱.۵ متر را در مدت هفتاد ساعت می بافند.

حصیربافی

حصیربافی چابهار

حصیربافی پر رونق‌ترین صنایع دستی چابهار محسوب می‌شود که جزء صنایع دستی صادراتی نیز به شمار می‌رود. این هنر اصیل ایرانی در مناطق مملو از درختان نخل زینتی، به دستان هنرمند زنان و مردان چابهار تهیه می‌شود.

رستوران های چابهار

رستوران بام چابهار

غذاهای لذیذ دریایی ، با چشم انداز زیبای دریا و بندر چابهار را در رستوران بام، معروف‌ترین و محبوب‌ترین رستوران چابهار تجربه کنید.

رستوران بلوچ

اگر اهل خوردن غذاهای محلی هستید، می‌توانید قلیه ماهی، بریانی ماهی، کراهی ماهی و میگو، بتو ماش، شودوده، بتوهواری و کورک را در این رستوران امتحان کنید.

رستوران تهرانی

اگر در سفر به چابهار هوس کباب کردید حتما به رستوران تهرانی که به خاطر کباب‌های فوق‌العاده‌اش معروف است، سری بزنید.

رستوران مُکران

این رستوران از قدیمی ترین رستوران های چابهار است که می توانید با چشم انداز زیبای غروب خورشید از خوردن غذایی خوش طعم لذت ببرید.

هتل های چابهار

اقامت در هتل های نزدیک به سواحل زیبای دریای عمان  و چشم‌انداز‌های بی‌نظیر آن، سفر شما را به این سرزمین شگفت‌انگیز، بسیار دلپذیر خواهد کرد.

 

هتل های چابهار

هتل لیپار

هتلی چهار ستاره در سواحل دریای نیلگون عمان در سه طبقه که چشم انداز اغلب واحد‌های اقامتی آن به روی دریای عمان و برخی دیگر به باغ دیدنی هتل باز می شود و مجهز به تمامی امکانات رفاهی است.

هتل لاله

هتل چهار ستاره بین‌المللی لاله، در جوار دریای بی‌کران عمان در منطقه‌ای آرام و دنج در بندر همیشه بهاری چابهار قرار گرفته است. هتل لاله در دو طبقه، دارای فضاهای اقامتی مجهز به کلیه امکانات رفاهی در فضایی آرامش‌بخش است.

هتل فردوس

اگر می خواهید با یک پیاده روی کوتاه به تماشای دریای عمان بروید هتل چهارستاره فردوس را برای اقامت انتخاب کنید. این هتل دو طبقه، دارای امکانات رفاهی مناسبی است که در نزدیکی مراکز خرید نیز واقع شده است.

هتل گدروشیا

هتل آپارتمان چهار ستاره گدروشیا روبروی بازار سنتی چابهار در مرکز شهر واقع شده است که دسترسی به جاذبه های گردشگری چابهار را به راحتی میسر می‌کند.

تفریحات آبی چابهار

اگر به تفریحات آبی علاقه دارید، در چابهار می‌توانید از انجام هیجان‌انگیز‌ترین تفریحات آبی لذت ببرید. از جمله این تفریحات می توان به غواصی، گشت با قایق تندرو، گشت تفریحی با قایق، ماهیگیری با قایق تفریحی، بنانا، شاتل سواری، ویک برد، اسکی روی آب، موج سواری، کانو و شنا اشاره کرد.

بهترین زمان سفر به چابهار

چابهار با هوایی معتدل، بهار را در تمام فصول سال برای ساکنین و گردشگران این منطقه به ارمغان آورده است که به چهاربهار نیز معروف شده است؛ که این تغییرات دمایی نامحسوس به دلیل نزدیکی این بندر زیبا، با مناطق استوایی است.  وزش باد‌های قطب جنوب اقیانوس هند به سمت ساحل چابهار، هوای مطبوع بهاری در زمستان و هوای خنک تابستانی را به این بندر هدیه کرده است.

پس با این اوصاف، هر زمان که خواستید می‌توانید به این مکان زیبا با هوای بهشتی‌اش، عزم سفر کنید.

راه های دسترسی به شهر چابهار

راه ارتباطی گوناگونی نظیر ماشین شخصی، هواپیما، قطار وجود دارد.  مسیر جاده ای تهران تا چابهار

به منظور دسترسی به شهر بندری چابهار از مبدا تهران، از ۳ راه امکان‌پذیر است: سفر جاده‌ای با اتومبیل شخصی، سفر زمینی با اتوبوس و سفر هوایی. مسیر زمینی تهران به چابهار حدود ۲۰۰۰ کیلومتر است؛ برای لذت بردن از این مسیر طولانی باید عاشق سفری پر از تجربه‌های جدید و هیجان‌انگیز جاده‌ای باشید.

اگر از تهران خارج شده و وارد بزرگراه خلیج فارس شوید، بهترین مسیر، گذر از راه قم، کاشان، نایین، یزد، رفسنجان، بم، و سپس ورود به استان سیستان و بلوچستان و دنبال کردن مسیر چابهار است.