برای بسیاری از مسافران، سفر با رسیدن به مقصد آغاز میشود و با برگشت به مبدا پایان مییابد. این دسته از مسافران تمایل دارند هرچه سریعتر و در کوتاهترین زمان ممکن خود را به مقصد مورد نظر برسانند؛ غافل از اینکه با این عجله و شتاب فرصت دیدن بسیاری از جذابیتهای تاریخی و طبیعی مسیر را از خود دریغ میکنند. تعدادی از این جاذبههای ارزشمند در مسیر تهران تا ساری قرار گرفتهاند.
شاید با توقفهای مکرر، مدت زمان سفر، کمی طولانی شود اما در قبال این صرف زمان، فرصت دیدن مکانهایی را به خود میدهیم که هرکدام میتواند تاثیری عمیق بر روح و روانمان بگذارد. پس اگر قصد سفر از تهران تا ساری را دارید و همیشه به دیدن طبیعت زیبای دو سوی جاده اکتفا کردید، این بار کمی زمان سفر را طولانی کنید تا این مسیر برایتان جلوههای پنهان خود را آشکار سازد.
برخی از جاذبهها به قدری به مسیر اصلی نزدیک است که با کمی تغییر مسیر میتوان به مکانهای بسیار زیبایی رسید که دیدن آنها لذت و زیبایی سفرمان را دو چندان میکند. توقف در این مکانها به بهانه صرف چای، ناهار یا عصرانه، هر چند کوتاه، کمی از بار خستگی سفر کم کرده و نشاط و انرژی را به مسافران بازمیگرداند. فاصله برخی از جاذبهها تا جاده اصلی کمی بیشتر است که با یک برنامه ریزی دقیق میتوان بازدید از آنها را نیز در برنامه گنجاند.
با آراد مگ همراه باشید تا سفرمان را از تهران تا ساری آغاز کنیم.
شروع سفر از تهران تا ساری
از شهر بزرگ و شلوغ تهران راهی استان مازندران میشویم. برای رسیدن به شهر ساری، مرکز استان مازندران، دو مسیر اصلی وجود دارد. جاده هراز و جاده فیروزکوه.
در این مقاله به معرفی جاذبههای مسیر فیروزکوه میپردازیم. از تهران تا ساری از جاده فیروزکوه حدود ۲۷۷ کیلومتر است. در این مسیر باید از شهرهای بسیاری چون: جاجرود، پردیس، بومهن، دماوند، فیروزکوه، ورسک، پل سفید، زیرآب، شیرگاه و قائم شهر عبور کنیم. هر کدام از این شهرها جاذبه های بسیاری در دل خود دارد، اما برای مسافری که قصد سفر به استان مازندارن و شهر ساری را دارد، دیدن تک تک این جاذبهها امکان پذیر نیست. بنابراین تنها با جاذبههای نزدیک به جاده اصلی آشنا میشویم.
رودخانه جاجرود اولین توقفگاه از تهران تا ساری
سفر از تهران تا ساری با ورود به جاده دماوند آغاز میشود. رودخانه جاجرود میتواند نخستین توقفگاهتان باشد. این رودخانه از ارتفاعات البرز سرچشمه گرفته و به دریاچه نمک منتهی میشود. با دمی توقف در حاشیه این رودخانه زیبا میتوان شروع دلچسبی را رقم زد.

مسیر دسترسی
جاجرود در مسیر تهران به ساری قرار گرفته است. احداث اتوبان تهران پردیس و سهولت عبور از آن، موجب شده بسیاری از مسافران، عبور از این اتوبان را به مسیر پر پیچ وخم جاجرود ترجیح دهند. حال اگر خواهان توقف در کنار رودخانه هستید باید جاده جاجرود را برای ادامه مسیر انتخاب کنید. فاصله این رودخانه تا خروجی شهر تهران حدود ۱۲ کیلومتر است و در فاصله بسیار کمی از جاده اصلی قرار دارد.
آیینه ورزان؛ امامزاده و چشمه ای خنک در مسیر تهران تا ساری
از جاجرود مسیرتان را به سمت فیروزکوه ادامه دهید. پس از طی ۶۰ کیلومتر بعد از جاجرود، میتوانید توقفی در روستای آیینه ورزان داشته باشید. این روستای سرسبز و زیبا امامزادهای دارد که چشمه پرآبی از دل آن میجوشد.
امامزاده عبدالله آیینه ورزان بنایی به جای مانده از عهد مغول است. بر اساس روایات این آرامگاه مقبره یکی از فرزندان امام جعفر صادق (ع) است. بنا، دارای پلانی هشت ضلعی است و گنبدی مخروطی شکل دارد. درخت چنار کهنسالی در حیاط این امامزاده روییده که سایهسار آن سرپناهی خنک برای زائران است. چشمهای جوشان از زیر رواق امامزاده عبور کرده و از حوضچهای به بیرون جریان دارد که سرسبزی و طراوت را برای این منطقه به ارمغان آورده است.

مسیر دسترسی
امامزاده عبدالله و چشمه جوشان آن در کیلومتر ۷۰ جاده فیروزکوه قرار دارد. فاصله روستای آیینه ورزان تا جاده اصلی حدود ۴ کیلومتر است.
غار بورنیک، سفر به اعماق زمین
غار بورنیک یکی دیگر از جاذبه های طبیعی مسیر تهران تا ساری است. این جاذبه کمی با جاده اصلی فاصله دارد. اگر عجلهای برای رسیدن به مقصد ندارید پیشنهاد میکنیم ساعاتی را به بازدید از طولانیترین غار استان تهران اختصاص دهید.
غار بورنیک در نزدیکی روستای هرانده واقع شده و علاوه بر ارزش گردشگری و زمین شناسی دارای ارزش تاریخی نیز هست. بورنیک در ارتفاع ۲۰۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و برای رسیدن به عمق آن باید حدود ۱۴۸ پله را طی نمود. این غار چند تالار دارد و چکیدهها و چکنده ها مناظر بسیار زیبایی را در آن خلق کردهاند.

مسیر دسترسی
اگر علاقهمند بودید زمانی را به دیدن این جاذبه اختصاص دهید باید از جاده فیروزکوه وارد مسیر روستای هرانده شوید. هرانده ۶۰ کیلومتر بعد از دماوند و در فاصله ۱۳ کیلومتری فیروزکوه واقع شده است. فاصله روستا تا غار حدود ۳ کیلومتر است. با یک ساعت پیادهروی میتوان به دهانه غار رسید.
امامزاده اسماعیل فیروزکوه، توقفگاهی مذهبی و طبیعی از تهران تا ساری
امامزاده اسماعیل یکی از معروفترین امامزاده های مسیر تهران تا ساری است که در شهر فیروزکوه قرار گرفته و فاصله آن تا جاده اصلی بسیار کم است.
امامزاده اسماعیل بر طبق روایات از نوادگان امام صادق (ع) است. بنای اصلی متصل به صخره ایست و منظره زیبایی دارد. این شهر از آب و هوای کوهستانی و خنکی برخوردار است و هر ساله خصوصا در فصل تابستان گردشگران زیادی، طبیعت زیبای فیروزکوه را برای تفریح برمیگزینند.
آستان مقدس امامزاده اسماعیل و فضاهای اطراف آن از امکانات مناسبی برای اقامت و اسکان گردشگران برخوردار است. در کنار این امامزاده آبشار و رودخانه دلپذیری قرار دارد و آلاچیق و سکوهای بسیاری برای اقامت مسافران در طبیعت احداث شده است.

مسیر دسترسی
امامزاده اسماعیل در داخل شهر فیروزکوه قرار دارد. از جاده اصلی تا آستان مقدس امامزاده حدود ۱/۵ کیلومتر است.
شوراب، آبشاری سرخ رنگ در جاده فیروزکوه
یکی از جاذبههای مسیر تهران تا ساری آبشار زیبای شوراب است که در روستای شوراب پل سفید و نزدیک به جاده واقع شده است. با صرف کمی وقت، به راحتی می توان از این آبشار دیدن کرد.

نام این آبشار به خاطر طعم شور آب آن است. آب این آبشار، به علت عبور از لایه های گوگردی زمین و املاح فراوان، دارای آهن و گوگرد فراوانی است. همین املاح، موجب شده مسیر جریان آبشار، قرمز رنگ شود و منظره زیبایی ایجاد گردد.
این آبشار در زمان جنگ جهانی دوم برای روسها کاربرد درمانی داشته و پس از گذشت سالها همچنان سالخوردگان از آن برای درمان بیماریهای پوستی استفاده میکنند.

مسیر دسترسی
این آبشار قبل از گردنه گدوک، کنار ریل راه آهن قرار دارد. با توقف در کنار جاده به راحتی می توان به تماشای آن ایستاد. برای دسترسی به این آبشار باید به پایین دست روستای شورآب بروید.
پل ورسک؛ پلی تاریخی در مسیر تهران تا ساری
همینطور که مسیر تهران تا ساری را میپیمایید، بعد از گردنه گدوک و عبور از تونل آن به شهر ورسک خواهید رسید.
این پل که در مسیر راه آهن تهران – شمال قرار دارد، در سمت راست جاده و در میان دو کوه واقع شده ست. این جاذبه شگفتانگیز در سال ۱۳۱۱ توسط شرکتی دانمارکی احداث شد. ارتفاع آن ۱۱۰ متر و طولی حدود ۶۶ متر دارد. نام این اثر در کتاب رکوردهای گینس ثبت شده است.

در جریان جنگ جهانی دوم قوای متفقین از طریق این پل جابهجا میشدند و به همین علت چرچیل به این پل لقب پل پیروزی داد.
این سازه از معماری بسیار زیبایی برخوردار است و دو کوه مرتفع عباس آباد را به هم متصل کرده است. از عجایب پل ورسک، استفاده نشدن هیچ سازه فلزی در ساخت آن بوده است.
این پل به همراه مسیر پر پیچ و خم ریل موسوم به سه خط طلا از شهرت بالایی در زمینه گردشگری برخوردار است.
هنگام عبور از این مسیر، به سادگی از کنار آن رد نشوید و دقایقی هر چند کوتاه به تماشای آن بنشینید. در زیر پل، نهری جاری است که میتوان دقایقی را در کنار آن استراحت کرد و چشمهای نیز به نام «گت او» در حوالی آن قرار دارد.
مسیر دسترسی
پل ورسک در شهر ورسک قرار گرفته و برای دسترسی به آن باید قبل از تونل از سمت راست وارد مسیر کنار گذر تونل شوید. البته این اثر منحصر به فرد از جاده اصلی نیز به راحتی دیده میشود.
غار اسپهبد خورشید؛ بزرگترین طاق طبیعی جهان در محور سوادکوه
غار اسپهبد خورشید یکی از جاذبههای طبیعی و کم نظیر ایران است، که اگر تهران تا ساری را از طریق جاده فیروزکوه بپیمایید آن را در منطقه سوادکوه خواهید دید.
این غار نیز مانند پل ورسک در سمت راست مسیر بر سینه کوه قرار گرفته و دهانه آن رو به شمال است. بنابراین هنگام برگشت از همین مسیر راحت تر میتوان آن را دید.
این غار در منطقه دو آب قرار گفته و به نامهای کرکیل دژ، طاق عایشه و لاپ کمر نیز معروف است.
عرض دهانه غار ۸۵ متر و ارتفاع آن در وسط از لبه بیرونی قوس تا کف حدود ۱۰۰ متر است. بسیاری از کارشناسان این غار زیبای طبیعی را بزرگترین و فرم دارترین طاق طبیعی دنیا میدانند.

درون این غار از بخشهای مختلفی تشکیل شده و در گذشته به عنوان دژ کاربرد داشته است.
غار اسپهبد خورشید سرگذشت تلخی دارد. در زمان حمله اعراب، این غار، پناهگاه زنان و فرزندان اسپهبد خورشید (یکی از حکام محلی طبرستان) بودکه به دستور یکی از سرکردههای اعراب به تصرف درآمده و با مسموم کردن آب، موجب مرگ همه سکنه غار میشود و آخرین سنگر مقاومت ایرانیان توسط اعراب فتح میشود.
مسیر دسترسی
این غار در مسیر تهران تا ساری و در محور سوادکوه قرار داد. پس از طی مسافتی در حدود ۱۳ کیلومتر از ورسک، غار اسپهبد خورشید در ابتدای جاده خطیر کوه دیده میشود. امکان دسترسی به درون غار وجود ندارد و پیمایش آن تنها برای صخرهنوردان امکانپذیر است.
فاصله این غار تا ابتدای جاده حدود ۲ کیلومتر است.
قلعه کنگلو
کنگلو نام یکی از قلعه های محور سوادکوه است که در مسیر تهران تا ساری قرار دارد. این قلعه یادگاری از دوره ساسانیان است که در شکاف البرز قرار گرفته و در گویش مازنی به آن کنگلی به معنای لازنه زنبور نیز می گویند. این قلعه در ارتفاع ۳۶۰۰ متری قرار گرفته و بومیان معتقدند این قلعه دست نیافتنی است.

وجود اکسید آهن در اندود گچ موجب شده این قلعه نمایی سرخرنگ پیدا کند. پلان بنا مانند عقابی است که بالهایش را به دو سو گشوده است. برخی برای این دژ تنها کاربردی نظامی قائل بوده و عده ای معتقدند این بنا کاربرد نجومی داشته است.
مسیر دسترسی
کنگلو در محور سوادکوه قرار دارد. حد فاصل پل سفید و ورسک جاده ای وجود دارد که به خطیرکوه منتهی می شود. از ابتدای این جاده تا قلعه حدود ۲۰ کیلومتر است. فاصله این جاذبه تا جاده اصلی، زیاد نیست اما جاده ای نا امن و پر پیچ و خم انتظارتان را می کشد. بخشی از مسیر نیز خاکی است و باید پیاده آن را طی کنید.
دریاچه شورمست، توقفگاهی زیبا در مسیر تهران تا ساری
دریاچه زیبای شورمست یکی از جاذبه های مسیر تهران تا ساری است که در محور سوادکوه قرار دارد. این دریاچه در ارتفاعات پل سفید واقع شده است.

شورمست وسعتی در حدود ۱۵ هزار متر مربع داشته و عمق آن در بیشترین مقدار به ۷ متر میرسد.
این جاذبه طبیعی از امکانات مناسبی چون سرویس بهداشتی، آب آشامیدنی، اتاقکهایی برای اقامت و سکوهایی برای برپایی چادر برخوردار است.
اسب سواری، دوچرخهسواری، پیادهروی و ماهیگیری از فعالیتهایی است که میتوان در کنار این دریاچه از انجام آنها لذت برد.

مسیر دسترسی
دو کیلومتر بعد از تابلوی پل سفید، تابلوی دریاچه شورمست در سمت چپ جاده دیده میشود. دریاچه در جنوب غربی پل سفید و پنج کیلومتری شهرک صنعت شورمست واقع شده است. فاصله این جاذبه تا جاده اصلی ۱۰ کیلومتر است.
روستای آلاشت، طبیعت بکر، رصد ستارگان و تماشای فرهنگ بومی
آلاشت روستای زیبایی است که در محور سوادکوه و در مسیر تهران تا ساری از جاده فیروزکوه قرار گرفته است.
این روستا زادگاه رضا شاه بوده و رصد خانه و موزه مردم شناسی دارد. در این موزه که طبق گفته اهالی خانه محل تولد رضا شاه پهلوی است آثاری از زندگی مردم بومی در معرض دید عموم قرار دارد. چکمه و گهوارهای منسوب به رضا شاه از دیگر جاذبههای این خانه تاریخی است.

رصد خانه آلاشت نیز مکانی است که با هماهنگی قبلی با شهرداری میتوان برای تماشای ستارگان در آن اقدام نمود. این بنا روی تپهای مرتفع بنا شده و از یک سو به دره و از سوی دیگر به کوه منتهی میشود.

مسیر دسترسی
جاده منتهی به روستای آلاشت در مسیر سوادکوه به زیرآب قرار دارد. مسیر این روستا بسیار زیبا و در عین حال پر پیچ و خم و خطرناک است. به خاطر سرعت پایین هنگام رانندگی، طی این مسیر حدود یکساعت طول میکشد. اگر عجلهای برای رسیدن به مقصد ندارید، پیشنهاد میکنیم شبی را در آلاشت سپری کنید و به تماشای آسمان رویایی شب بنشینید. در این روستا اقامتگاهی برای اسکان مسافران در نظر گرفته شده است.
فاصله این جاذبه تا جاده اصلی حدود ۳۷ کیلومتر است.
برج لاجیم، بنایی تاریخی در محور سوادکوه
اگر طالب دیدن جاذبهای تاریخی در مسیر تهران به ساری هستید باید در شهر زیرآب از جاده اصلی منحرف شوید و به سمت روستای لاجیم برانید. برج تاریخی لاجیم بنای استوانهای شکلی است که از قرن پنجم هجری قمری به جای مانده است. بنا مخروطی شکل است و گنبدی دو پوسته سقف آن را تشکیل میدهد.

اصلیترین شاخصه این برج، وجود کتیبهای به خط کوفی و پهلوی بر روی بدن بناست. این خطوط التقاط هنر خطاطی پیش از اسلام و پس از آن را به نمایش گذاشته است. برج لاجیم در مکانی سرسبز و زیبا قرار گرفته و در دل جنگلهای سوادکوه پنهان شده است.
مسیر دسترسی
اگر دوست دارید دیدن این برج تاریخی را در برنامه خود بگنجانید از داخل شهر زیرآب، تابلویی به سمت برج لاجیم وجود دارد. وارد این جاده شده و مسیر را تا روستای لاجیم ادامه دهید. برای طی این مسیر، جادهای پر پیچ و خم و کوهستانی در انتظارتان است. در صورت تمایل میتوانید این مسیر را بازنگشته و برای ادامه مسیر به سمت ساری، جاده فریم را انتخاب کنید.
فاصله این جاذبه از شهر زیرآب تا برج لاجیم حدود ۲۷ کیلومتر است. باید زمان رفت و برگشت را حدود ۱/۵ الی ۲ ساعت در نظر بگیرید.
جنگل جوارم، توقفگاهی سبز در مسیر تهران به ساری
در گذر از مسیر تهران تا ساری پارک جنگلی سرسبزی قرار دارد که در حدفاصل جاده زیرآب به شیرگاه واقع شده است. این محوطه حدود ۳۵۰ هکتار وسعت دارد و یکی از مناطق نمونه گردشگری در استان مازندران است.

پوشش گیاهی و جانوری در این جنگل بسیار غنی است و از امکانات متنوعی چون رستوران، فضای بازی و کلبههای جنگلی برای اسکان مسافران برخوردار است. اگر برای رسیدن به مقصد عجله ندارید یک شب اقامت در این پارک میتواند شب زیبایی برایتان رقم بزند.

مسیر دسترسی
ورودی این پارک جنگلی درست در کنار جاده قرار گرفته و با عبور از زیرآب به شیرگاه تابلوی آن را خواهید دید. این پارک در هفت کیلومتری زیرآب و ۱۰ کیلومتری شیرگاه واقع شده است.
پل شاهپور، یادگاری از صفویان در محور سوادکوه
جاذبه طبیعی دیگری که در مسیر تهران تا ساری میتوان از تماشای آن لذت برد، پل شاهپور است. این پل در محور سوادکوه و در فاصله کمی از جاده واقع شده است.

پل شاهپور، یادگار به جای مانده از دوره صفوی است که از ترکیب آجر، سنگ لاشه و ملات تشکیل شده است. این سازه که چون کمربندی دو سوی رودخانه را به هم متصل کرده دارای دو دهانه است که یکی بزرگتر و دیگری کوچکتر است. رودخانه پر آبی که از زیر آن جاری است و طبیعت زیبای اطراف، این پل را به یکی از توقفگاههای مسافران این مسیر تبدیل کرده است.
مسیر دسترسی
پل شاهپور در شمال شیرگاه و در زمینهای چای باغ قرار گرفته است. پل در کنار جاده است. فاصله آن تا مرکز شیرگاه حدود ۸ کیلومتر و تا قائم شهر حدود ۱۵ کیلومتر است.
دریاچه سد زمزم (برنجستانک) آرامش و سرسبزی در مسیر تهران تا ساری
اگر مسیر فیروزکوه را از تهران برای رسیدن به شهر ساری انتخاب کرده باشید، احتمالا نزدیک به مقصد احساس خستگی کرده و دوست دارید کمی در دل طبیعت استراحت کنید. اینجا دقیقا جایی است که باید کمی از جاده اصلی منحرف شوید تا با دیدن یکی از جاذبه های طبیعی پنهان در دل جنگلهای سرسبز خستگی سفر از تنتان زدوده شود.

دریاچه زیبای سد زمزم، سدی خاکی است که در نزدیکی منطقه حفاظت شده خیبوس قرار دارد. این دریاچه دارای طبیعت و مناظر بسیار زیبایی بوده و امکانات متنوعی برای اقامت و اسکان مسافران در آن طراحی شده است. آلاچیق، کلبه های چوبی، فضایی برای ماهیگیری، قایق سواری، سرویس بهداشتی و اب آشامیدنی از امکانات این دریاچه زیباست.

دریاچه سد زمزم میزبان پرندگان بومی و مهاجر بسیاری است و در اردیبهشت و خرداد، زیبایی آن به بالاترین حد خود میرسد.
مسیر دسترسی
دریاچه برنجستانک در مسیر جاده شیرگاه به قائمشهر قرار دارد. فاصله آن از جاده اصلی حدود ۷ کیلومتر است.
این دریاچه آخرین مقصد پیشنهادی تا شهر ساری است. میتوانید با صرف چای در کنار این دریاچه خستگی را از تن زدوده و با دریافت انرژی از طبیعت به سمت مقصد برانید.
پیشنهادهای ویژه آراد مگ برای مسافران تهران تا ساری
اگر قصد سفر به این منطقه را دارید و دوست دارید در تمام طول مسیر یک لیدر شما را همراهی کند میتوانید از قطارهای گردشگری رجا استفاده کنید. این قطارها صبح از تهران به سمت محور سوادکوه حرکت کرده و در کنار جاذبههای بسیاری توقف میکنند. در این قطار از مسافران پذیرایی شده و یک راهنمای گردشگری، اطلاعات لازم را در اختیار گردشگران قرار میدهد. این قطار شب به تهران باز میگردد. از طریق سایت رجا به راحتی می توانید برای رزرو و دریافت بلیط اقدام نمایید.
پیشنهاد دیگر آراد مگ به شما همراهان خوب مجله، چشیدن طعم دلچسب آش دوغ است. در گردنه گدوک رستوران و دکه هایی وجود دارد که می توانید با خرید یک کاسه آش دوغ محلی خوش آب و رنگ، لذت سفر را دو چندان کنید.
شما نیز اگر جاذبه هایی می شناسید که در مسیر تهران تا ساری و در حوالی جاده فیروزکوه قرار دارد با ما به اشتراک بگذارید تا سهمی در تکمیل این لیست جذاب گردشگری داشته باشید.
عالی بود