اقامتگاه بومگردی احیاء سنتهای روبه فراموشی

اگر اهل سفر و مسافرت باشید حتما می دانید که یکی از اصلی ترین دغدغه های مسافران پیدا کردن یک اقامتگاه مناسب است. حتی برای عده ای نیز داشتن یک سفر خوب و دلچسب با اسکان در اقامتگاهی مجهز و باب میل تعریف می شود.

امکانات اقامتگاه، میزان پاکیزگی، دسترسی راحت، قیمت مناسب و چگونگی سرویس دهی از نکاتی است که می تواند در انتخاب یک اقامتگاه مناسب نقشی کلیدی داشته باشد. خوشبختانه تعدد و وفور اقامتگاهها خصوصا در شهرهای توریستی ایران به قدری زیاد است که هر خانواده یا گروه با هر سطح سلیقه و شرایط مالی می‌توانند برای اقامت برنامه ریزی کنند.

در این میان عده ای به دنبال هتل‌های مدرن و مجهز هستند و برخی به سوئیت‌های ساده بسنده می‌کنند. برخی نیز طالب سفرهایی ارزان قیمت بوده و اقامت در ستادهای اسکان و یا چادرهای مسافرتی را متناسب با بودجه خود می‌یابند. اما در میان تمامی اقامتگاهها عده ای اسکان در اقامتگاه‌های بومگردی را ترجیح می دهند تا در کنار لذت بردن از جاذبه های تاریخی و طبیعی، لذت زندگی بومی را نیز تجربه کنند.

خوشبختانه در سالهای اخیر، نگاه دوباره به زندگی بومی و احیاء سنت‌های گذشته موجب رشد اقامتگاه‌های بومگردی شده و افزایش آنها موجب شده هر چه بیشتر، زمینه ارتباط نسل جدید با زندگی ساده، آرام و پر از صفای گذشتگان فراهم شود.

اقامتگاه بومگردی چیست؟

اقامتگاه بومگردی

اقامتگاه‌های بومگردی در واقع فضاهایی هستند که با اقامت در آنها می‌توان با فرهنگ جامعه میزبان آشنا شد. این مکان‌ها تنها محلی برای اسکان نبوده و خود به تنهایی می تواند یک جاذبه گردشگری محسوب شود.

گردشگران با اقامت در این مکان‌ها می توانند با فرهنگ، هنر، سنتها، پوشش، غذا و آداب و رسوم مردم آن نواحی از نزدیک آشنا شده و مدتی را هر چند کوتاه در بطن سنت‌های آن جامعه سپری کنند.

پیشینه اقامتگاه‌های بومگردی در ایران

پیشینه اقامتگاه‌های بومگردی به درستی مشخص نیست اما می توان رد پای آنها را در یک دهه پیش جستجو کرد. این فضاها به صورت مردمی و خود جوش پدید آمد. به عبارتی دیگر تمایل گردشگران به حفظ محیط زیست و فرهنگ جوامع محلی، موجب رشد این مکان‌ها شد.

اقامتگاه بومگردی- آراد مگ-002

به مرور زمان و با توجه به استقبال مسافران از فضاهای سنتی این مکانها مورد توجه قرار گرفته و با نظارت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری قوانینی برای نظارت بر آنها تدوین شد. این فضاها امروزه در مناطق مختلف ایران پراکنده اند و روز به روز بر تعداد آنها افزوده می شود.

یک اقامتگاه بومگردی دارای چه ویژگی هایی است؟

یک اقامتگاه بومگردی باید دارای مشخصه‌های متعددی باشد که آن را از سایر اقامتگاه‌ها مجزا می کند.

معماری

این اقامتگاه‌ها دارای طراحی‌های محلی هستند و غالبا در ساخت آنها از خانه‌های قدیمی آن منطقه استفاده می‌شود. بافت این خانه‌ها کاملا متناسب با معماری آن منطقه بوده و با تجهیزات سنتی و مورد استفاده ساکنین آن منطقه مجهز می‌شوند.

غذا

در این مکان‌ها غذاهای بومی و محلی سرو می‌شود و گردشگران می‌توانند علاوه بر آشنایی با معماری ساختمان با تنوع غذایی و طعم غذاهای سنتی آشنا شوند.

غذای محلی

پوشش میزبان

حضور میزبان با پوشش و لهجه محلی از دیگر ویژگیهای این اقامتگاه‌ها است که بخش دیگری از اصالت آن منطقه را به نمایش می‌گذارد. حال اگر میزبان از آموزش‌های لازم برای راهنمایی گردشگران نیز برخوردار باشد می‌تواند اطلاعات بسیار ارزشمندی از نحوه زندگی و سنت‌های مردم آن منطقه را برای مسافران بازگو کرده و ارتباط عمیق‌تری با مسافران برقرار نماید.

دکوراسیون داخلی

دکوراسیون داخلی نیز اگر درست و با سلیقه انتخاب شده باشد، علاوه بر جذابیت بصری می‌تواند بخش دیگری از فرهنگ آن منطقه را برای مسافران به نمایش بگذارد. استفاده از دست بافته‌ها در پوشش خانه، برپایی کرسی، چیدمان رختخواب و  استفاده از دست سازه‌های سنتی، تاثیر شگفت انگیزی روی مخاطبان داشته و می‌تواند معرف صنایع دستی آن منطقه باشد.

اقامتگاه بومگردی

غرفه فروش محصولات

وجود فضایی برای فروش محصولات سنتی و صنایع دستی نیز از دیگر اقداماتی است که علاوه بر مهیا کردن فرصت خرید برای گردشگران، به رونق صنایع دستی در آن منطقه نیز کمک شایانی خواهد کرد.

سفارش رو در رو

در این اقامتگاه‌ها سیستم مهمان و میزبان حاکم است و خبری از تلفن و درخواست‌های تلفنی نیست. برای درخواست غذا و یا دیگر سفارشات می‌توانید با ارتباط رودررو با میزبان خواسته‌های خود را مطرح نمایید.

برگزاری مراسم آیینی

حضور علاقه مندان به اقامتگاه‌های بومگردی فرصت مناسبی را برای میزبانان مهیا می کند تا با نمایش بخشی از آداب و سنت‌های منطقه فضای سرگرم کننده‌ای برای مخاطبان به وجود آورده و بخش دیگری از سنت‌های روبه فراموشی خود را احیاء کنند. برگزاری نمایش‌های آیینی، رقص و آواز محلی و لالایی های کودکانه می‌تواند بخشی از این مراسم دلچسب باشد.

چگونگی اقامت و رزرو

اگر سفری در تابستان پیش رو دارید و علاقه‌مندید اسکان در اقامتگاهی بومگردی را تجربه کنید باید از قبل، اقامتگاه مورد نظر خود را شناسایی کرده و از چگونگی رزرو آن اطلاع پیدا کنید. این اقامتگاه‌ها زیر نظر میراث فرهنگی بوده و با توجه به امکانات، در سه دسته‌ی ۱، ۲ و ۳، درجه‌بندی می شوند. اگر در فصول پر سفر قصد اقامت دارید باید از قبل و به صورت تلفنی و یا اینترنتی اقدام به رزرو اتاق خود نمایید اما در فصول کم سفر چون پاییز و زمستان غالبا با در دست داشتن شناسنامه و به صورت حضوری می‌توان از این مکان‌ها برای اقامت استفاده کرد.

با آراد مگ همراه باشید تا با تعدادی از این اقامتگاه‌های جذاب آشنا شویم.

اقامتگاه بومگردی ساسنگ

اقامتگاه بومگردی ساسنگ

اگر قصد سفر به استان گلستان را دارید و برای اسکان، اقامتگاه بومگردی مد نظر شماست پیشنهاد می‌کنیم به روستای ساسنگ از توابع شهرستان مینودشت سفر کنید و اسکان در اقامتگاه بومگردی این روستا را تجربه کنید.

اقامتگاه بومگردی ساسنگ خانه ای روستایی با قدمتی حدود نیم قرن است. دیوارهای این خانه روستایی، کاهگلی است و ستون‌هایی چوبی دارد. معماری آن چون معماری خانه‌های کوهستانی شمال بوده و درون آن با بافته‌های سنتی اقوام مختلف استان گلستان، به شکل بسیار زیبایی آراسته شده است. این اقامتگاه اتاق‌هایی به نام‌های ابریشم، زیتون، توت و دیشو داشته که هر کدام ویژگی‌های مختص به خود را داراست. در این اقامتگاه با غذاها و نان محلی از گردشگران پذیرایی شده و امکان مشارکت در تهیه غذاهای سنتی نیز وجود دارد.

سیستم گرمایشی آن شومینه‌ای هیزمی است که گرمای مطبوع و دلچسبی دارد و امکان تهیه دمنوش‌های گیاهی بر روی آن امکان پذیر است. همچنین تراسی رو به دره دارد که هر بیننده‌ای را بر سر ذوق می‌آورد. با سفر به این منطقه می توانید از جاذبه های اطراف، چون آبشار ساسنگ، تنگه چهل چای، آبشار کبودوال، برج تمام آجری گنبد قابوس، گورستان خالد نبی و … دیدن کنید و از تورهای جانبی چون: سوارکاری، دوچرخه سواری، پیاده روی و چیدن داروهای گیاهی در دل جنگلهای سرسبز لذت ببرید.

اقامتگاه بومگردی عاروس ویشه

اقامتگاه بومگردی عاروس ویشه

این اقامتگاه سنتی در شهر زیبای آمل و در روستای کیمره قرار گرفته است. اقامتگاه عاروس ویشه دو طبقه بوده و ۹ اتاق زیبای سنتی دارد. در حیاط این اقامتگاه فضایی برای نگهداری از چهارپایانی چون اسب، گاو و بز در نظر گرفته شده و مسافران می‌توانند در کنار راهنمایان محلی، دوشیدن شیر و تهیه لبنیات محلی را بیاموزند و خود تجربه کنند. جنگل نوردی، تمشک چینی و بازدید از جاذبه‌های نزدیک چون جنگل الیمستان، غارهای آمل، آبگرم استراباکو، دریاچه‌های ساهون و دو خواهران و … از برنامه‌هایی است که این اقامتگاه برای مسافران در نظر گرفته است.

اقامتگاه بومگردی خالو

یکی از جذاب‌ترین اقامتگاه‌های بومگردی، در جزیره زیبای قشم قرار دارد. اقامتگاه خالو از مکان‌هایی است که با در نظر گرفتن سلیقه مخاطب و دارا بودن امکانات متنوع توانسته گردشگران بسیاری را روانه جزیره زیبای قشم کند. ۸۰ سال از عمر بنای این اقامتگاه می گذرد و با بازسازی در سال ۹۵ درب آن به روی گردشگران گشوده شد. در این اقامتگاه نیز چون دیگر اقامتگاه‌های بومگردی، غذاهای محلی چون قلیه ماهی و ماهی برشته طبخ می‌شود.

اقامتگاه بومگردی خالو منصور

این اقامتگاه در کنار تامین فضایی مناسب برای استراحت، برنامه‌های متنوع بسیاری نیز برای گردشگران تدارک دیده است. اجرای موسیقی زنده محلی، ماهیگیری با قایق، تتوی حنا و گشت و گذار در جزیره دیدنی قشم از امکانات اقامتگاه بومگردی خالو منصور است.

اقامتگاه بومگردی نار تی تی

اقامتگاه بومگردی نار تی تی

اگر قصد سفر به استان یزد را دارید اقامتگاه زیبای نار تی تی (شکوفه‌های انار) در شهر تفت یکی از بهترین گزینه‌هاست.  این اقامتگاه متعلق به خانواده‌ای زرتشتی بوده که با ذوق و سلیقه بسیار آن را برای میزبانی از گردشگران مهیا کرده اند. این اقامتگاه زیبا در روستای راحت آباد واقع شده و فضایی دنج و آرام و بدور از هیاهو دارد.

اقامتگاه بومگردی نار تی تی

 در این محله اگر مراسمی برپا شود می‌توانید به همراه میزبان در آن شرکت کنید. تهیه نان و غذاهای محلی، مشارکت در پخت نان و غذا و سرو غذا در ظروف سفالی، تجربه بسیار دلپذیری از اقامت در این خانه کویری برایتان به یادگار خواهد گذاشت. دیدنی‌های شهر تفت چون بازار تفت، آتشکده، آسیاب آبی، قلعه و عمارت‌های تاریخی شهر تفت از مکان‌هایی است که با اقامت در این مکان می‌توانید برای دیدن آنها برنامه‌ریزی کنید.

اقامتگاه بومگردی هزار چشمه هفشجان

اقامتگاه هزار چشمه هفشجان

یکی از اقامتگاه‌های سنتی و زیبا در استان چهارمحال و بختیاری، اقامتگاه بومگردی هزار چشمه هفشجان است. این اقامتگاه در شهر هفشجان و در ۲۰ کیلومتری شهرکرد واقع شده است. اقامتگاه هزار چشمه خشتی بوده و تعدادی اتاق، حیاط و حوضی بسیار مصفا دارد. وجود باغچه و گلهای رنگارنگ، طراوت و زیبایی دلپذیری به این سرای سنتی بخشیده است.

اقامتگاه بومگردی هزار چشمه

اینجا نمونه کاملی از یک زندگی روستایی در استان چهارمحال و بختیاری را می توان دید. اتاقها بسیار زیبا تزئین شده و صنایع دستی در جای جای این اقامتگاه به چشم می خورد.

ماهیگیری، سوارکاری، تجربه اقامت در سیاه چادر و گرفتن عکس یادگاری با لباسهای محلی از تجربیاتی است که سفر به این مکان برای هر گردشگری به دنبال خواهد داشت. گورستان ارامنه، سد چشمه زنه، غار جهان بین، امامزاده شاه منظر و … از دیدنی های این منطقه است که بازدید از آنها می‌تواند بسیار لذت بخش خواهد بود.

تعداد اقامتگاه‌های بومگردی بسیار زیاد است و ذکر همه آنها در این مقاله امکان‌پذیر نیست. تنها به ذکر چند مورد بسنده کردیم تا خوانندگان با کلیاتی از فضا و امکانات این اقامتگاهها آشنا شوند. در صورت تمایل به راحتی می توانید وارد سایت اقامتگاه شده و اتاق مورد نظر خود را رزرو نمایید.

به خاطر داشته باشید انتخاب یک اقامتگاه بومگردی و استفاده از آن، تاثیر بسزایی در رشد و رونق اقتصادی در آن منطقه داشته و موجبات توسعه جوامع محلی و حفظ آنها را درپی خواهد داشت.

مائده معیری
دانش آموخته ایرانشناسی، عاشق سفر و قلم