جشنواره La Tomatina

فستیوال گوجه ها
فستیوال گوجه ها

در فستیوال”لاتوماتینا”  گوجه بزنید ، گوجه بخورید

جشنواره گوجه ها

اگرازامتحان کردن غذاهای جدید، فرهنگها، رسم و رسوم ،عقاید و باورهای نو بدتان می آید بهتر است کنج خانه اتان بمانید. اما اگر تصمیم دارید مزه ی تغییر را بچشید وچشم اندازهای جدیدی نسبت به زندگی کسب کنید سفر کنید و قدم در راه های ناشناخته بگذارید.

فستیوال گوجه ها

یکی از بهترین راه ها برای شناخت  آداب و رسوم ، سبک زندگی ، طرز تفکر و به طور کلی جهان بینی اقوام مختلف ، سفر به آن مناطق و زیستن در بین مردم آن مرز و بوم است.بهترین روش برای کسانی که زمان زیادی را برای سفر ندارند و میخواهند در حداقل فرصتی که دارند ، بیشترین بهره را ببرند رفتن به فستیوال های خاص در کشورهای مختلف است که در روزهای به خصوصی برگزار می شوند . جشنواره ها به این دلیل که ریشه در عقاید و تاریخ یک ملت دارند، میتوانند در مدت کوتاهی ، اطلاعات زیادی را در مورد آن مناطق در اختیار بازدید کنندگان قرار دهند. این مقاله راجع به جشنواره ایست که بزرگترین فستیوال مواد غذایی در جهان محسوب می شود . این جشنواره به “لاتوماتینا” معروف است و در آخرین چهارشنبه ماه اوت در دهکده “بونول” در کشور “اسپانیا” برگزار می گردد، کشوری که مردم آن به شرکت در این جشن ها بسیارعلاقه مندند و مشاهده ی شور و شوق آنان  انسان را به لذت بردن از سرگرمی هایشان راغب می کند . در این مقاله همسفر هم خواهیم بود و به تاریخچه فستیوال “لاتوماتینا” و لذت ها و احتیاط های آن سری خواهیم زد.

فستیوال گوجه ها

 

نبرد سرخ

دراین فستیوال در یک روز خاص به جنگ گوجه ای با آدمهای دیگر بروید و همدیگر را خونین و مالین کنید . اما قبل از رفتن باید خود را به کفش مقاوم ، لباس کهنه و قدیمی ، عینک محافظ ، دستمال تمیز و دوربین ضد آب مجهز کنید .

فستیوال گوجه ها

تاریخچه پیدایش فستیوال گوجه اسپانیا

در حدود هفتاد سال پیش ، عده ای جوان در زمان برگزاری یکی از فستیوال های اسپانیا که در آن آدمک های بزرگی را حمل می کردند شروع به رقص و انجام حرکات عجیب کردند.همین امر باعث  شد یکی از عروسک های غول آسا به همراه  شرکت کننده ای که آن را حمل میکرد ، سقوط کند . سپس آن شرکت کننده و تعدادی از مردم به آن جوانان اعتراض کردند و چون نزدیک یک بازار میوه بودند برای خالی کردن خشم خود شروع به پرت کردن میوه به سمت آنها کردند . جوانها نیز بیکار نماندند و در صدد جبران بر آمدند و گوجه های دم دستشان را پرتاب کردند . این جنگ نزدیک به دو ساعت طول کشید تا بالاخره نیروی امنیتی رسید و به این نبرد پایان داد . صحنه ی حاصل از این نبرد خیابانی به اندازه ای قرمز و زیبا و به قدری موجب برون ریزی خشم های فروخورده شهروندان شد که سال بعد در همان روز عده ای دور هم جمع شدند ، مقداری گوجه فرنگی تهیه کردند و همان صحنه را بازسازی کردند . اما تفاوت اینجا بود که در سالگرد آن اتفاق، مردمی داشتند با هم می جنگیدند که نه تنها هیچ مشکلی با هم نداشتند بلکه برای تفریح و خوش گذرانی این کار را می کردند. البته نظریه های دیگری هم درنحوه ی شکل گیری این جشنواره وجود دارد مثلا عده ای از اسپانیایی ها معتقدند روزی اهالی بونول که به شدت از دست شهردارشان ناراضی بودند شروع به پرتاب کردن گوجه به سمت او کردند و همین امر شروعی برای فستیوال لاتوماتینا شد . در روایت دیگر عنوان شده که محلیان برای شوخی و خوش گذرانی به سمت هم گوجه پرتاب می کردند و به دلیل لذت بخش بودن این بازی ، این موضوع کم کم گسترش یافت . در داستان دیگر صحبت از فرد شروری است که باعث چپ شدن کامیون گوجه در دهکده بونول شد و مردم آن گوجه ها را برداشته و شروع کردن به پرتاب کردن به سمت یکدیگر. حال کدام یک از ماجراهای عنوان شده مسبب اصلی پیدایش این فستیوال پر شور و هیجان شده است مشخص نیست اما آنچه مشهود است، اینست که این بازی به شدت با طبع آدمی سازگار آمده و به سرعت گسترش پیدا کرده است ، به طوریکه در ابتدا مردم های دهکده را از خانه هایشان به سمت خیابان ها کشانده ، بعد مردم شهرهای دیگر اسپانیا را جذب کرده و در حال حاضر نیز جهان گردهای زیادی را به سوی خیابان های قرمز بونول روانه می کند.

فستیوال گوجه ها

البته باید بدانید که این “نبرد خونین ” به راحتی مجوز نگرفته است . در سال های اول این گردهمایی از طرف دولت اسپانیا مقبول نبود . به طوری که دقایقی پس از شروع ، این فستیوال از طرف نیروهای امنیتی متوقف می شد . از طرف دیگر عده ای از مردم نیز با این کار به شدت مخالف بودند ، آنها می گفتند نباید این اندازه گوجه هدر برود . نباید شرکت کنندگان آسیب ببینند و هزینه های مازاد درمانی برای دولت به وجود آورند ، نباید خیابان ها کثیف شوند و  … . این افراد اعتراض خود را از طریق حمل تابوت بزرگی که در آن گوجه فرنگی گذاشته بودند، نشان دادند.فردی به نام “فرانسیسکو فرانکو” که یکی از بزرگان مذهبی والنسیا بود، نقشی اساسی در اجرا نشدن فستیوال لاتوماتینا داشت؛ وی این کار را امری غیر مذهبی و دور از دین می دانست .

فستیوال گوجه ها

اما سالها بعد با گذاشتن شرط و شروط هایی این فستیوال با آزادی کامل برگزار شد و حتی گوجه که مواد لازم این جشنواره بود از طرف شهرداری تامین  شد . با این که تهیه ی گوجه های این جشنواره خرج زیادی برای مسئولان شهر دارد ، اما باز هم این جشن برپا می شود .شاید یکی از دلایل آن این باشد که اسپانیایی ها معتقدند گوجه خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد.

فستیوال گوجه ها

یکی از دلایل رضایت دولت به برگزاری جشنواره مذبور، مشاهده گسترش این جشنواره بود.مسئولین به این پدیده به دید جذب توریست نگاه کردند و برای پذیرایی از گردشگران شروع به فراهم کردن امکانات رفاهی کردند؛ ضمن اینکه قوانینی نیز وضع کردند که کسانی که قصد شرکت در این فستیوال را دارند باید قوانینی که به شرح زیر است را رعایت کنند :

شرکت کننده ها، تنها مجاز به پرتاب گوجه فرنگی هستند و پرتاب بطری و اشیای سخت و آسیب زا ممنوع است. پرتاب پیراهن و لباس به یکدیگر ممنوع است. گوجه ها نباید سفت باشند و ترجیحا باید خوب هم خورده باشند تا پرتاب آن ها به فرد آسیبی وارد نکند.فاصله ی ایمنی با کامیون ها باید رعایت شود.پایان زمان فستیوال با شلیک هوایی اعلام می شود و همه باید پس از شنیدن صدای دومین شلیک از حرکت بایستند.همه باید از دستورات ماموران امنیتی حاضر پیروی کنند ، پاره کردن لباس یکدیگر ممنوع است. این قوانین توسط شورای بونول اعلام شد و افراد خاطی اخراج می شوند . یکی از کارهای مهمی که محلیان پیش از شروع این فستیوال انجام می دهند، مهر و موم کردن مغازه ها و فروشگاه های شهر است؛ آن ها می ترسند که مواد موجود در مغازه هایشان توسط شرکت کننده ها آسیب ببیند یا برای این بازی مورد استفاده قرار بگیرد .

فستیوال گوجه ها

 

البته در حال حاضر فستیوال لا توماتینا صرفا در بونول برگزار نمی شود و در سراسر اسپانیا
و حتی در سایر نقاط دنیا نیز برپا می شود؛ به عنوان مثال  این جشنواره در”تگزاس کلرادو”  به دلیل سرگرمی و شبیه به فستیوال اسپانیا برگزار می شود ، در “کلمبیا ” به دلیل برداشت مازاد گوجه فرنگی انجام می شود ، در “کاستاریکا ” هر سال محلیان گوجه های خود را به نمایش درمی آورند و این موضوع را جشن می گیرند اما جنگ گوجه ای به پا نمی کنند ، در “دونگوان در جنوب استان گوانگدونگ چین” نیز در روز بخصوصی ۱۵ تن گوجه فرنگی برای برگزاری فستیوال و به هدف خوش گذرانی مصرف می شود و در ” رنوی ایالت نوادا در آمریکا ” نیز به همین منظو وشبیه به فستیوال اسپانیا برگزار می شود و حدود یک ساعت هم طول می کشد.

امسال درهفتاد و دومین سالگرد برگزاری این فستیوال، صد و پنجاه تن گوجه در بین مردمی که از سراسر دنیا خود را به این نبرد خونین رساندند ، پخش شد.شرکت کنندگان لباسی را می پوشند که دیگر به آن احتیاجی ندارند و همراه دوستان و افراد خانواده خود نقشه پیروزی در این نبرد را می کشند . البته تازمانیکه یک نفر موفق به برداشتن خوراکی که در بالای میله ای بسیار بلند گذاشته شده، نشود جنگ شروع نمی شود . بنابراین همه به هم برای رسیدن به قله ی آن میله بلند و فتح خوراکی کمک می کنند تا بازی زودتر شروع شود ، بالاخره یکی به خوراکی دست پیدا کند و نبرد شروع می شود . در آن بین کامیونهای حامل گوجه مدام از بین مردم رد می شوند و روی سر آنها گوجه می ریزند . شرکت کننده ها گوجه ای که به سمتشان پرتاب شده را با هیجان و شور فراوان به سمت سایر شرکت کنندگان پرت می کنند. در بین این افراد کسانی دیده می شوند که گوشی به دست در حال سلفی گرفتن هستند و به اینکه گوجه به سر و صورتشان اصابت کند می خندند . برخی از اهالی بونول نیز که در خیابان نیستند از پنجره خانه اشان نظاره گر این صحنه های خنده دار و با مزه هستند . گاهی در آن بین افرادی را می بینیم که خسته شده اند و روی زمین دراز کشیده اند ولی در عین حال بیشتر مورد اصابت این میوه قرمز خوشمزه قرار می گیرند . در نهایت هر گروه یک ساعت فرصت دارد تا تمام قدرت خود را برای پیروزی در جنگ به کار گیرد . امسال شهرداربونول که طرفدار گردش و گردشگری بین المللی است ،اعلام کرد:همه ی افرادی که برای شرکت در جشن لاتوماتینا به بونول می آیند یک شهروند اسپانیایی به حساب می آیند و ما با تمام نیرو و توانی که داریم سعی می کنیم امنیت جانی و مالی آنان را برقرار سازیم . جالب است بدانید برای هیجان و شکوه بیشتر رقص های زیبا ، موسیقی زنده و آتش بازی نیز به مراسم لاتوماتینا اضافه شده است .

فستیوال گوجه ها

بعد از پایان جشن شرکت کننده ها برای جلوگیری از خارش پوست بدنشان نیاز دارند تا هر چه سریعتر بدن خود را تمیز کنند . بنابراین از شیلنگ های آتشنشانی برای این منظور استفاده می شود . بعد از اتمام جشنواره ماشین های آتش نشانی در میدان اصلی بونول جمع شده و به حضار آب می پاشد . اما برخی دیگر ترجیح می دهند با آب تنی در استخر “لاس پنهانس” که در همان نزدیکی است یا ” فواره رومی “خود را تمیز کنند . افراد شرکت کننده در این بازی بعد از تمیز شدن در نهایت از کرم هایی برای رهایی از خارش و سوزش پوستشان استفاده می کنند .این جشنواره صرفا برای سرگرمی است و هدف دیگری ندارد. تا به حال نیز گزارشی حاکی از این که برخورد گوجه باعث آسیب زدن به کسی شده باشد وجود نداشته است.

 فیلم های گوجه ای

در فیلم های زیادی تصاویر این جشنواره نمایش داده شده است که از آن بین می توان به فیلم ” ما باید درباره ی کِوین صحبت کنیم ” ،  فیلم اسپانیایی  “ماسالا ”  و فیلم ایتالیایی ” قدم بر روی طلوع خورشید ساخته شد ” اشاره کرد . در این فیلم ها صحنه هایی از این فستیوال نمایش داده شده و به معروف ترساختن این جشنواره کمک بسزایی شده است . به هر حال در حال حاضر این فستیوال یک جشن جهانی و محبوب به حساب می آید .

فستیوال گوجه ها

دسترسی

در حال حاضر ” جشنواره گوجه ای یا لاتوماتینا ” در مکان های مختلفی برگزار می شود اما اصلی ترین مکان آن همان ” دهکده بونول ” در اسپانیاست . بهترین مسیر برای رسیدن به بونول ، شهر ” والنسیا ” می باشد . زیرا در این شهر وسائل عمومی زیادی از جمله قطار و اتوبوس به مقصد ” بونول” وجود دارند . توصیه می شود پیش ازحرکت هتل های مرغوب ، مناسب و نزدیک محل برگزاری جشن را چک کنید، احتمال دارد بتوانید از اقامتگاه های بوم گردی شهر بونول نیز که برای شرکت کنندگان این فستیوال ساخته شده است بهره ببرید و اقامت متفاوتی را تجربه کنید .

فستیوال گوجه ها