شش دنیای متفاوت در شش موزه جذاب تهران

در شهر تهران، موزه‌های بسیاری وجود دارد. موزه‌هایی که با ورود به هر کدام از آنها وارد دنیای جدیدی می‌شویم و برای ساعاتی از دغدغه‌های روزمره فاصله می‌گیریم. در این مقاله شش موزه جذاب در تهران معرفی می‌شوند که می‌توانند اوقات فراغت شما را به بهترین شکل پر کنند. با آراد مگ همراه شوید تا سفری به این موزه‌های دیدنی داشته باشیم.

۱/ موزه علوم زمین؛ سفری به اعماق زمین

اگر دوست دارید سفری به اعماق زمین داشته باشید و با لایه‌ها، سنگ‌ها، کانی‌ها و فسیل‌هایی که طی میلیون‌ها سال در اعماق زمین تشکیل شده‌اند از نزدیک آشنا شوید موزه علوم زمین فرصت مناسبی برای این تجربه شگفت انگیز است. این مکان با در برداشتن آثاری ارزشمند می‌تواند ما را با دنیای زمین شناسی از نزدیک آشنا کند.

تاریخچه 

در خیابان معراج تهران موزه‌ای قرار گرفته که یکی از واحدهای سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور به حساب می‌آید. موزه زمین شناسی که پایه‌های آن در سال ۱۳۳۸ هجری شمسی گذاشته شد نمونه‌ای از سنگ‌ها، سنگ واره‌ها، کانی‌ها و اشیاء دیگری را که در هنگام عملیات زمین شناسی بدست آمده را در معرض دید عموم قرار داد.

این آثار طبق تاریخ و ضابطه‌های علمی در ویترین‌ها قرار داشتند. بعدها آثار ارزنده دیگری به مجموعه اضافه شد و فضا گسترش یافت و حتی از طریق مبادلات علمی آثار ارزنده‌تری از کشورهای دیگر نیز در این موزه جمع آوری شد.

این مکان در سال ۱۳۸۷ هجری شمسی با صرف هزینه‌ای حدود ۱۰۰ میلیون تومان بازسازی شده و پس از تغییرات نام آن از موزه زمین شناسی به موزه علوم زمین تغییر داده شد.

لابه لای سنگ‌ها

امروزه موزه علوم زمین دارای پلانی U شکل بوده و در میانه سالن فضایی برای نمایش و پخش فیلم در نظر گرفته شده است. موزه از نورپردازی مناسبی برخوردار بوده و گشت و گذار در ان حس و حال خوبی به بازدید کنندگان القا می‌کند.

در سالن‌ها که قدم میزنیم با انواع سنگ‌های گرانبنها چون فیروزه، زمرد و طلا آشنا می‌شویم، دیدن تخم و رد پای دایناسورها و فسیل جانوران ماقبل تاریخ، ما را با خود با میلیون‌ها سال قبل پرتاب می‌کند و دیدن ابزار آلات گوناگونی که طی اکتشافات بدست آمده، چون سبدهای قدیمی، جمجمه و آسیاب‌های دستی، حال و هوای زندگی اجدادمان را برایمان تداعی می‌کند.

این فضا راه خوبی برای آشنایی با گنجینه‌های نهفته در قلب زمین است تا قدر آن را بیشتر بدانیم و به راحتی زمین را تخریب و آلوده نکنیم.

دسترسی به موزه علوم زمین

این مکان در ضلع غربی میدان آزادی در بلوار معراج و جنب سازمان نقشه برداری قرار گرفته و از طریق بی. آر. تی و خط ۴ متروی تهران به راحتی می‌توان به آن دسترسی یافت. موزه علوم زمین از شنبه الی چهار شنبه از ساعت ۹ صبح تا ۱۵ باز بوده همه می‌توانند از تماشای آثار آن لذت ببرند.

۲/ موزه فرش؛ تار و پودی از ذوق و هنر ایرانی

در ضلع شمالی پارک سرسبز و پر طراوت لاله تهران موزه‌ای قرار دارد که توانسته به عنوان یکی از معتبرترین موزه‌های فرش جهان خود را مطرح نماید. موزه فرش تهران با نمایش آثار درخشانی از فرش‌های فاخر و دستباف قدیمی و جدید سیر تحول فرش را در معرض دید عموم قرار داده است.

آشنایی با ساختمان موزه

این موزه زیبا از معماری فوق العاده ای برخوردار است. در نخستین برخورد با این ساختمان شکیل، با دار قالی بزرگی روبرو می‌شویم که نمای بیرونی ساختمان را پوشش داده و یادآور سیاه چادرهای عشایر است. خالق این اثر معماری زیبا، فردی به نام عبدالعزیز فرمانفرمائیان از معماران معاصر و شهیر کشور بود.

ساخت این مکان نخستین بار در سال ۱۳۴۰ آغاز شد، اما نیمه تمام ماند و پس از وقفه‌ای ۱۵ ساله در بهمن ماه سال ۱۳۵۶ رسماً آغاز به کار کرد.

این مکان از دو تالار تشکیل شده و قالی‌ها و گلیم‌های فاخر و باشکوهی در این تالارها عرضه می‌شود. برای آشنایی بیشتر بازدید کنندگان نیز فیلم و اسلایدهایی در سالن به نمایش در می‌آید.

دنیایی از نقش و رنگ

در موزه فرش تهران آثار ارزنده‌ای از قرن نهم تا دوره معاصر به نمایش درآمده و هنر شهرهای گوناگونی چون تبریز، اصفهان، خراسان، کردستان، اصفهان، تبریز و کرمان را می‌توان در این مجموعه شاهد بود.

قالیچه‌های تصویری شاهنامه بایسنقری و قالیچه میرزا کوچک خان جنگلی تعدادی از آثار ارزشمند این مجموعه است.

این موزه در کنار نمایش فرش از کتابخانه پرباری نیز برخوردار است که علاقه مندان به تحقیق و پژوهش می‌توانند از فضای این کتابخانه بهره‌مند شوند. در این کتابخانه بالغ بر ۳۵۰۰ کتاب به زبان‌های گوناگون وجود دارد.

دسترسی

اگر علاقه مند به فرش و هنر فرش بافی هستید در یک فرصت مناسب خود را به خیابان کارگر شمالی برسانید. درست در ضلع شمالی پارک لاله و در تقاطع خیابان فاطمی و کارگر، موزه فرش ایران با نمایی ازدار قالی نمایان می‌شود. کل هفته به جز روزهای دوشنبه از ساعت ۹ صبح الی ۱۶ عصر می‌توان از این مکان جذاب دیدار کرد.

۳/ موزه ساعت؛ تماشاگه زمان

تماشاگه زمان (موزه ساعت)

درختان تنومند، صدای شادی پرندگان و و طراوت حاصل از رقص فواره‌ها همراه با معماری دل انگیز موزه زمان، همگی دست به دست هم داده‌اند تا گذر زمان را احساس نکنیم.

اینجا موزه زمان است؛ موزه‌ای در منطقه زعفرانیه تهران که می‌توان سیر تحول ساعت را از گذشته‌های دور تا به امروز در آن شاهد بود.

پیشینه تماشاگه زمان

عمارتی که امروزه به عنوان تماشاگه زمان شناخته می‌شود یکی از دیدنی‌ترین کاخ موزه‌های تهران است که پیشینه آن به دوره قاجار باز می‌گردد. ظرافت و زیبایی به کار رفته در معماری آن هوش از سر هر بیننده‌ای می‌پراند. این عمارت زیبا در گذشته متعلق خانواده فردی به نام عبدالله خان منصور بوده است.

پس از آن در سال ۱۳۴۶ فردی خوش ذوق به نام حسین خداداد آن را خریداری کرده و در آن عمارتی از خشت و گل برپا می‌کند. یک دهه بعد عمارت با تغییرات چشمگیری رو به رو می‌شود. در ساخت این بنا، معماران و گچ کاران بنامی چون استاد کاشی، استاد یحیی پور و حاج علی شیخی حضور داشتند.

گچبری های این عمارت بسیار باشکوه است و اتاقی در آن وجود دارد که یاد آور اتاق موسیقی در عمارت عالی قاپوی اصفهان است.

این بنا سرانجام در سال ۱۳۷۸ به عنوان موزه زمان و زیر نظر بنیاد مستضعفان شروع به فعالیت کرد. موزه با ۷۰۰ متر زیربنا در فضایی حدود ۵۰۰۰ متر قرار گرفته است.

زمانی میان ساعت‌ها

در این مکان ساعت‌های بسیاری به نمایش درآمده است. در محوطه بیرونی می‌توانیم با کهن‌ترین ساعت‌های ساخت بشر چون ساعت آفتابی، ساعت آبی، ساعت شنی و ساعت سوختی آشنا شویم.

درون عمارت نیز به نمایش ساعت‌های مکانیکی اختصاص دارد. انواع ساعت‌های نفیس در مدل‌های گوناگون شاهنگی، رومیزی و دیواری در گوشه و کنار این موزه جا خوش کرده‌اند. ساعت‌های مچی و جیبی برخی از افراد مشهور را نیز در این موزه می‌توانیم ببینیم. تقویم‌های گوناگون از سراسر دنیا، اسطرلاب و حتی ماکتی از قدیمی‌ترین سند تاریخ دار ایرانی نیز در موزه به نمایش در آمده است.

آدرس و ساعت بازدید

این مکان در خیابان ولی عصر، ابتدای خیابان سرلشگر فلاحی، نبش چهار راه پرزین بغدادی قرار گرفته است. همه روزه بجز جمعه‌ها و روزهای تعطیل از ساعت ۹ الی ۱۶ می‌توان از دیدن ساعت‌های زیبا و عمارت باشکوه موزه زمان لذت برد.

۴/ سیری در موزه رضا عباسی تهران

در میان موزه‌های پایتخت موزه رضا عباسی به دلیل داشتن آثاری غنی و ارزشمند از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. آثار این موزه یادآور ذوق، استعداد و جایگاه رفیع هنر در میان نیاکانمان است؛ چرا که در هر کدام از آثار دنیایی از ظرافت و زیبایی نهفته است.

پیشینه موزه رضا عباسی

موزه رضا عباسی در ابتدا نمایشگاه مبلمان بود که به دلیل موقعیت ممتاز و معماری زیبا مورد توجه قرار گرفته و برای راه اندازی موزه خریداری می‌شود. درب این مکان نخستین بار در سال ۱۳۵۶ به روی عموم گشوده شد و نام آن به یاد نقاش نامی عصر صفوی، رضا عباسی نامیده شد. همزمان با انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ موزه تعطیل شده و پس از چند دوره بازگشایی و تعطیلی سرانجام در بهمن ماه ۱۳۷۸ مجدداً شروع به فعالیت نمود.

گشتی در فضای موزه

تنوع آثار و گوناگونی اشیایی که در این مکان نگهداری می‌شود موجب شده این موزه برای هر سن و سلیقه‌ای جذاب باشد. در این موزه می‌توان به تماشای آثاری نشست که از هزاره دوم پیش از میلاد بر جای مانده و این سیر تحول تا پایان عصر قاجار ادامه می‌یابد. در واقع آثار بر اساس دوره‌های زمانی به نمایش درآمده‌اند و هر بیننده‌ای می‌تواند با نگاه به مجموعه به تدریج و با تغییرات و تحولات صورت گرفته در هر برهه از تاریخ ایران آشنا شود. برای دیدن سیر تحول در این موزه باید خود را به بالاترین طبقه موزه برسانیم.

در طبقه سوم می‌توانیم با آثار پیش از اسلام آشنا شویم. تکوک های زرین عصر هخامنشی از جاذبه‌های این بخش از موزه است.

طبقه دوم به آثار عصر اسلامی اختصاص دارد این آثار در دو تالار در معرض دید مشتاقان به فرهنگ و هنر اسلامی است.

طبقه اول نیز برای نمایش آثار نگارگری و خوشنویسی به خدمت گرفته شده است. در میان این آثار برگی از شاهنامه دموت قرار دارد که یکی از کهن‌ترین نمونه‌های به جای مانده از شاهنامه است.

کتابخانه

اگر علاقه‎مند به مطالعه هستید و یا گرایش به تحقیق و پژوهش دارید این موزه با کتابخانهای غنی و مجموعه‌ای از مجلات کهن از حضور شما استقبال می‌کند.

آدرس و ساعات بازدید

برای رفتن به این موزه باید خود را به خیابان شریعتی تهران برسانید. این مکان با تابلو زیبایش که یادآور نقاشی‌های هنرمندانه رضا عباسی است نرسیده به پل سید خندان و مقابل دانشکده برق دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی جا خوش کرده است و همه روزه به جز روزهای دوشنبه از ساعت ۹ صبح الی ۱۶ عصر میزبان فرهنگ دوستان است.

۵/ نمایش تحول برق در موزه صنعت برق تهران

از زمانی که برق توسط توماس ادیسون اختراع شد و تحولی عظیم در دنیا به وجود آورد مسیر پر پیچ و خمی را طی نمود تا امروزه در اشکال گوناگون به دست ما برسد و بتوانیم از این انرژی پاک به راحتی استفاده کنیم.

بدون شک دیدن فراز و فرودهای این صنعت، برای بسیاری از ما جالب توجه می‌باشد. موزه صنعت برق تهران این فرصت را برای علاقه مندان به وجود آورده تا سیر تحول این صنعت را از نزدیک مشاهده کنند.

چگونگی احداث موزه صنعت برق

موزه صنعت برق تهران نمایشگاهی است دائمی که از اواخر سال ۱۳۶۹ به دستور وزیر نیرو آغاز شد. این نمایشگاه در محل یکی از کهن‌ترین نیروگاه‌های برق تهران ایجاد شد.

در این نمایشگاه که در سال ۱۳۷۴ افتتاح شد آثار، اسناد و اشیا قدیمی و گوناگونی در معرض دید عموم قرار گرفت که از سال ۱۲۸۰ هجری شمسی به همراه تغییرات و پیشرفت‌های این صنعت به نمایش گذاشته شده است.

با گشت و گذار در فضای موزه به دو دسته اثر برخورد می‌کنیم؛ بخشی از آثار درون ویترین‌ها قرار گرفته‌اند و تعدادی از آنها در خارج از ویترین‌ها جای دارند.

رادیو نفتی آندریا، نمونه مشابهی از نخستین پیل‌های الکتریکی، ساعت نیروگاهی، ترانسفورماتور و کلید دیژنکتور، تعدادی از آثار خارج از ویترین و پیه سوز دو شعله، دستگاه‌های کنتور، نقشه فونداسیون ضرابخانه، دستگاه گیرنده مورس و تلفن‌های صحرایی تعدادی از آثاری است که می‌توان درون ویترین‌ها به تماشای آنها نشست.

دسترسی

این موزه در میدان شهدا، خیابان پیروزی و در خیابان افروز قرار گرفته و از شنبه تا چهارشنبه به جز تعطیلات رسمی می‌توان از ساعت ۸ الی ۱۵ به این موزه رفت و از آثار درون آن دیدن کرد.

۶‌/ موزه موسیقی، خلوتکده‌ای دنج

یکی دیگر از موزه‌های جذاب کشور موزه موسیقی است. این موزه در حوالی میدان تجریش جا خوش کرده و خلوتکده‌ای است برای فرار از دنیای پرآشوب زندگی شهری.

چگونگی تأسیس موزه موسیقی

طرح راه اندازی این مکان به همت سه تن از فرهنگ دوستان این مرزو بوم دکتر سید محمد بهشتی، مرتضی کاظمی و آقای علی مرادخانی تهیه شد. این موزه پربار در سال ۱۳۸۸ با مساحتی حدود ۳۶۵۰ متر تحت عنوان «موزه موسیقی ایران»، رسماً بازگشایی شد.

بخش‌های مختلف موزه

موزه از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است. در مجموع، آثار به نمایش درآمده در سه سالن در معرض دید بازدید کنندگان قرار دارد.

یکی از این سالن‌ها به سازهای نواحی ایران اختصاص دارد و انواع سازهای بادی، زهی و خود صدا را می‌توان در این بخش دید.

بخش دیگر، سالن نمایش سازهای کوبه‌ای است. با گشت و گذار در این سالن می‌توانیم با انواع سازهای کوبه ای در نقاط مختلف دنیا آشنا شویم.

اما اگر علاقه مند به سازهای سنتی هستید؛ سالن سوم می‌تواند برای شما بسیار جذاب باشد، در این سالن انواع سازهای اصیل ایرانی چون تار، سه تار، سنتور و سازهای آرشه ای چون کمانچه و ویولون به نمایش درآمده‌اند.

با قدم زدن در میان آلات گوناگون موسیقی با سازهای نفیس و منحصر به فردی روبه رو می‌شویم که روزگاری در دستان نوازندگان چیره دست مأوا داشته و امروزه تنها نوای دلنشین آنها در خاطر تاریخ مانده است.

این موزه در ساختمان زیبایی برپا شده و فضای سبز پر طراوتی اطراف آن را احاطه کرده است. موزه علاوه بر سالن‌های اصلی از بخش‌های مختلف دیگری چون نگارخانه، کتابخانه، نمایشگاه تجهیزات، کارگاه ساخت، سالن آمفی تآتر، کافی شاپ و بخش‌های دیگری تشکیل شده است.

دیدن این مکان می‌تواند ما را از حال و هوای پر اضطراب زندگی شهری رها کند و با خود به دنیای موسیقی بکشاند.

چگونه به موزه موسیقی برویم؟

برای دیدن این مکان باید با مترو، اتوبوس یا سواری خود را به میدان تجریش برسانیم و پس از آن وارد خیابان مقصود بیک یا شهید دربندی شویم، موزه موسیقی در خیابان موزه قرار گرفته است. این نمایشگاه همه روزه به جز شنبه‌ها از ساعت ۱۰ الی ۱۷ پذیرای علاقه مندان به عرصه موسیقی است.

مائده معیری
دانش آموخته ایرانشناسی، عاشق سفر و قلم