ترکیه ؛ امپراتوری عثمانی و جذابیت‌های آن

ترکیه

ترکیه یکی از پرطرفدارترین مقاصد گردشگری جهان است، که به دلیل همسایگی با ایران، بین ایرانی‌ها هم طرفداران زیادی دارد و هر ایرانی اگر به سفرهای خارجی علاقه‌مند باشد حداقل یک‌بار به این کشور سفر کرده است. شما هم اگر به تفریحات ساحلی یا دیدار با معابد باستانی و ویرانه‌های تاریخی علاقه‌مندید حتماً سری به ترکیه بزنید.

حال اگر قصد سفر به ترکیه را دارید با آراد مگ همراه باشید تا شما را با جذابیت‌های کشور ترکیه آشنا کنیم.

ترکیه

ترکیه (Turkey) که بخش بزرگ‌تر آن در غرب آسیا و بخش کوچک‌تر آن در جنوب شرقی اروپا واقع شده است یکی از کشورهای منطقه اوراسیا محسوب می‌شود. مساحت این کشور ۷۸۳ هزار و ۳۶۰ کیلومتر مربع است که عنوان سی و ششمین کشور بزرگ جهان را از آن خود کرده است. و با جمعیتی حدود ۸۰ میلیون و ۸۱۰ هزار نفر، شانزدهمین کشور پر جمعیت است.

ترکیه از شمال غربی با یونان و بلغارستان، از شمال شرقی با گرجستان، از شرق با ارمنستان، نخجوان و ایران و از جنوب با عراق و سوریه، مرز مشترک زمینی دارد و از غرب با دریای اژه، از شمال با دریای سیاه و از جنوب با دریای مدیترانه همسایه است.شهر آنکارا پایتخت کشور ترکیه است. استانبول، ازمیر، بورسا، آدانا، آنتالیا، قونیه نیز از مهم‌ترین و پرطرفدارترین شهرهای ترکیه هستند. زبان رسمی این کشور، ترکی استانبولی است. ۸۳٪ از مردم این کشور مسلمان هستند و حدود ۲ درصد از مردم گرایش به دین مسیحیت گرایش دارند. واحد رسمی پول این کشور «لیره» است.

جاذبه‌های گردشگری ترکیه

اِفِسوس (Ephesus)

افسوس ترکیه

شهر باستانی اِفِسوس واقع در سِلجوک از شهرهای استان ازمیر است. اِفِسوس یکی از کامل‌ترین شهرهای برجای‌مانده از عصر طلایی امپراتوری روم در منطقه‌ی مدیترانه است. این شهر زمانی از مراکز تجاری مهم این کشور بود. بیشتر قسمت‌های اِفِسوس هم‌اکنون مخروبه است، اما هنوز هم می‌توانید بقایای بناهای معروف شهر، مانند تئاتر بزرگ و کتابخانه‌ی سِلسوس را ببینید. بازدید از دیدنی‌های اصلی اِفِسوس حداقل نصف روز یا بیشتر طول می‌کشد. بنابراین اگر قصد دارید گوشه و کنار شهر را با دقت ببینید، باید وقت بیشتری برای گردش در اِفِسوس در نظر بگیرید.

دره پروانه (Butterfly Valley)

دره پروانه

دره‌ی پروانه در شهر فِتحیه در جنوب‌غربی ترکیه واقع است. این دره را به خاطر پروانه‌های ببریِ ساکن آنجا دره‌ی پروانه نامیده‌اند. آب‌های کریستالی و شن‌های نرم ساحل پروانه، طبیعتی کارت‌پستالی را در این منطقه رقم زده‌اند. این ساحل از اولودِنیز، با قایق نیز قابل دسترسی است.

 

اَیا صوفیه (Aya Sofya)

آیا صوفیه ترکیه

آیا صوفیه که قدمت معماری بی‌نظیر آن به دوران امپراتوری روم شرقی برمی‌گردد یکی از دیدنی‌ترین بناهای تاریخی این کشور است که در شهر استانبول واقع شده است. این بنا ابتدا کلیسا بود که بعد از ۹۰۰ سال با غلبه‌ی عثمانی‌ها به مسجد تبدیل شد. این بنا که دستور ساخت آن را امپراتور جاستینین داده بود، هم‌اکنون به موزه تبدیل شده است.

 

کاپادویا (Cappadocia)

کاپادویا

 کاپادوکیا حاصل یک فوران آتش‌فشانی است. ارتفاعات صخره‌ای این منطقه که به خاطر ظاهر عجیب‌وغریبشان معروف‌اند، طی صدها سال بر اثر فرسایش توسط باد و آب به شکل کلاهک‌های مخروطی درآمده‌اند. در کاپادوکیا می‌توانید بالن سوار شوید و از بالا شاهد منظره‌ی شگفت‌انگیز این محل باشید. همچنین می‌توانید از کلیساهای سنگی دوران بیزانس دیدن کنید، زیرا کاپادوکیا در قدیم مکان مهمی برای مسیحیان منطقه بوده است.

کاخ توپکاپی (Topkapi Palace)

کاخ توپکاپی

با بازدید از کاخ توپکاپی به دنیای مجلل و پر ابهت سلاطین عثمانی خواهید رفت. از همین‌جا بود که سلاطین عصر عثمانی رؤیای توسعه‌ی امپراتوری وقت به اروپا و از سمت دیگر به خاورمیانه و آفریقا را در سر پروراندند. داخل کاخ با کاشی‌کاری‌ها و دکورهای جواهرنشان، یادآور قدرت فراموش‌نشدنی عثمانی‌هاست. باغ‌های اطراف کاخ در گذشته قلمروی خاص دادگاه سلطنتی بود، اما این روزها برای گردش عموم باز است و هر کسی می‌تواند از سرسبزی و آرامششان لذت ببرد.

پاموک‌کاله (Pamukkale)

پاموک کاله

پاموک‌کاله به زبان ترکی یعنی قلعه‌ی پنبه‌ای. این مکان یکی از معروف‌ترین عجایب طبیعی ترکیه است که آن را به تِراوِرتن‌های سفیدِ برفی‌شکلش می‌شناسند. این سنگ‌ها طی صدها سال بر اثر انباشته شدن رسوبات آهکی چشمه‌های آبگرم به وجود آمده‌اند. آب‌های معدنی این چشمه‌ها از صخره‌ها سرازیر و در تراس‌های پلکانی جمع می‌شوند. در افسانه‌ها آمده است که سفیدی‌های پاموک‌کاله درواقع پنبه‌های سفت‌شده‌ای هستند که غول‌ها برای خشک شدن در این منطقه پهن کرده بودند. بر فراز این تپه‌ی کَلسیتی، خرابه‌های شهر باستانی هیراپولیس واقع است که در گذشته به چشمه‌های آب‌گرمش زبانزد بود. اگر اهل عکاسی هستید، غروب خورشید پاموک‌کاله را، زمانی که تِراوِرتَن‌ها زیر نور غروب آفتاب به تلألؤ می‌افتند، از دست ندهید.

صومعه‌ی سومِلا (Sumela Monastery)

صومعه

صومعه‌ی سومِلا یکی از معروف‌ترین جاذبه‌های گردشگری شمال شرقی ترکیه است که در بالای کوه‌های پونتیک در نزدیکی شهر ترابزون قرار دارد. این صومعه در میان صخره‌ها و در ارتفاع ۱۲۰۰ متری بنا شده است و از قدیمی‌ترین صومعه‌های مسیحیت محسوب می‌شود که در دوران بیزانس آغاز به‌کار کرد و در سال ۱۹۲۳ بسته شد. فقط کافی است در اتاق‌های خالی این صومعه قدم بزنید تا زندگی منزویانه‌ی راهبه‌های آن دوران در ذهنتان تداعی شود.

کوه نمرود (Mount Nemrut)

کوه نمرود

کوه نمرود واقع در جنوب شرقی ترکیه به‌عنوان هشتمین عجایب جهان شناخته می‌شود و به خاطر مجسمه‌های سنگی غول‌پیکرش معروف است. گمان می‌رود که آرامگاه آنتیخوس از پادشان کوماژِن در این محل پنهان شده است و پیکره‌های عظیم‌الجثه‌ی خدایان یونانی و پارسی در اطراف نیز به‌منظور حفاظت از گورستان بنا شده بودند. باستان‌شناسان همواره توجه ویژه‌ای به این منطقه داشته‌اند. خشکی بی‌آب‌وعلف بالای کوه، به‌ویژه هنگام غروب حال و هوای عجیبی دارد.

بازار کتاب (Sahaflar Carsisi)

بازار کتاب ترکیه

اگر کتاب دوست هستید، پس حتماً در سفر به ترکیه، از بازار کتاب استانبول دیدن کنید. در این بازار که یکی از قدیمی‌ترین بازارهای استانبول است می‌توانید کتاب‌های دست‌دوم بخرید. این بازار همه روز به‌جز یکشنبه‌ها باز است.

آنی (Ani)

آنی ترکیه

اگر به ترکیه سفر کردید، حتماً از ساختمان‌های متروک جاده‌ی ابریشم در شهر آنی دیدن کنید. این شهر باستانی در نزدیکی مرز ترکیه با ارمنستان واقع است و زمانی نیز پایتخت ارمنستان بود. عصر طلایی این شهر بانفوذ، سرانجام پس از حمله‌ی مغول‌ها و نابودی مسیرهای بازرگانی و همچنین خرابی‌های ناشی از زلزله در قرن چهاردهم پایان گرفت. اما هنوز هم بقایای ساختمان‌های آجر قرمز این شهر هر بیننده‌ای را به خود جذب می‌کند. از کلیسای ردیمر و کلیسای سِنت گرِگوری نیز دیدن کنید و سنگ‌تراشی‌ها و نقاشی‌های دیواری‌شان را ببینید.

جزایر پرنس

جزایر پرنس

جزایر نه‌گانه‌ی پرنس در دریای مرمره یکی از جاذبه‌های اصلی استانبول است. در این جزایر می‌توانید سکوت زندگی دور از شهر را تجربه کنید، چون تردد وسایل نقلیه‌ی موتوری ممنوع است و درعوض از وسایل نقلیه‌‌‌ی غیرموتوری مانند دوچرخه و کالسکه استفاده می‌شود.

آمفی‌تئاتر آسپِندوس

آمفی تئاتر آسپندوس

این آمفی‌تئاتر واقع در جنوب آنتالیا یادآور پادشاهی مارکوس اورلیوس است و آن را به‌عنوان یکی از کامل‌ترین آمفی‌تئاترهای برجای‌مانده از عصر کلاسیک می‌شناسند. در این منطقه‌ی تپه‌ای وسیع، می‌توانید از بقایای باستانی دیگری نیز دیدن کنید، اما مهم‌ترینشان همین آسپِندوس است.

 بازار بزرگ (Grand Bazaar)

بازار بزرگ ترکیه

در بازار بزرگ استانبول هرچه فکرش را بکنید، از طلا و جواهر و فرش گرفته تا لباس و خوراکی، پیدا می‌شود. اما یادتان باشد در این بازار باید سر قیمت چانه بزنید.

 پِرگامون

پرگامون

پرگامون از شهرهای یونان باستان است که اکنون در شهر بِرگاما در نزدیکی دریای اژه قرار دارد. قدمت این شهر حداقل به قرن پنجم پیش از میلاد برمی‌گردد و تنها در دوران هِلِنی (درخشان‌ترین عصر یونان باستان) که محل اقامت سلسله‌ی آتالیدها بود شهر مهمی محسوب می‌شد. کاخ آتالیدها در بالای تپه‌ها قرار داشت و خانه‌های شهر نیز در دامنه‌های تپه پخش بودند. پِرگامون زمانی محل یکی از مهم‌ترین کتابخانه‌های جهان بوده است. در کناره‌ی تپه یک آمفی‌تئاتر قدیمی نیز قرار دارد که از ردیف نشیمن‌های بالای آن می‌توانید منظره‌ی اطراف را بادید باز ببینید.

بازار مصری‌ها (The Egyptian Bazaar)

بازار مصری های ترکیه

اگر به ادویه‌ها و تجربه‌ی طعم‌های جدید علاقه‌مندید، حتما سری به بازار مصری‌ها در استانبول بزنید. در این بازار می‌توانید ادویه‌ها‌ی ناآشنا و میوه‌های خشک‌ بخرید.

 اسکله‌ی اِمینونو (Eminonu)

امینونو

در این اسکله می‌توانید با کشتی‌های تفریحی به تور به سفر بروید. تنگه‌ی به سفر محل اتصال آب‌های دریای سیاه و مدیترانه است. کشتی‌ها قبل از غروب خورشید حرکت می‌کنند تا گردشگران بتوانند غروب آفتاب استانبول را از روی آب ببینند.

۱۰ ساحل زیبای ترکیه که شما را شگفت‌زده خواهد کرد

۱- (Patara)

پاتارا

پاتارا یکی از جاهای دیدنی ترکیه است. ساحل پاتارا طولانی‌ترین ساحل ترکیه است و با آن شن‌های نرم و سفید یک‌دست و تل‌های شنی پشتش قطعاً یکی از زیباترین سواحل ترکیه نیز هست. در پاتارا می‌توانید موج‌سواری کنید و همچنین به خاطر دریای کم‌عمقش محل مناسبی برای شنای بچه‌ها است. در انتهای جنوب شرقی پاتارا یک کافه‌ی ساحلی با چترها و تخت‌های آفتاب‌گیری وجود دارد که اتفاقاً قیمت نسبتاً مناسبی هم دارند. اگر خوش‌شانس هم باشید، می‌توانید غروب آفتاب و طلوع ماه را هم‌زمان از بالای تپه‌های ماسه‌ای ببینید.

در پاتارا می‌توانید هتل “Patara Viewpoint” را برای اقامتتان انتخاب کنید. این هتل دور یک استخر بزرگ و روی تپه‌ی سرسبز پشت خرابه‌های شهر باستانی پاتارا بنا شده است. صاحبان این هتل بیش از ۲۰ سال است که در این قسمت از جنوب غربی ترکیه به گردشگران خدمات‌رسانی می‌کنند. ازجمله خدمات این هتل می‌توان به سواری رایگان در مسیر رفت و برگشت ساحل و مراسم کباب‌زنی هفتگی اشاره کرد.

۲- شبه‌جزیره‌ی بُدروم (The Bodrum Peninsula)

شبه جزیره بدروم

بُدروم را به باغ‌های زیتون و آب‌انبارهای سفید گنبدی شکلش می‌شناسند. این شبه‌جزیره، با گزینه‌های تفریحی متعدد، همواره از محبوب‌ترین مقاصد گردشگریِ خصوصاً ثروتمندان ترکیه بوده است. بُدروم شهر اصلی شبه‌جزیره در اطراف قلعه‌ی سِنت پیتِر قرار دارد. این شبه‌جزیره از سواحل بی‌نظیری مانند بیتِز و توربوکو تشکیل شده است و در سواحل مختلف آن امکان بادموج‌سواری نیز وجود دارد.

هتل “Mandarin Oriental, Bodrum” در سواحل شمالی شبه‌جزیره واقع است و دو ساحل اختصاصی دارید. از دیگر امکانات این هتل می‌توان به استخر، اِسپا و رستوران‌های مجلل اشاره کرد. خدمات پخش موسیقی این هتل را نیز کلوپ معروف بابیلون استانبول به‌عهده دارد.

۳- تالاب اولودِنیز (Ölüdeniz Lagoon)

اولودنیز

دهکده‌ی توریستی اولودِنیز در استان موغله در جنوب‌غربی ترکیه واقع است و از جنوب فِتحیه فقط حدود ۱۵ کیلومتر فاصله دارد. از جمله جاذبه‌های اولودِنیز می‌توان به تالاب آبی، ساحل سنگ‌ریزه‌ای، پارک ملی و کوه باباداغ اشاره کرد. اولودِنیز دارای سایت پاراگلایدر نیز هست. علاقه‌مندان به پرواز با پاراگلایدر می‌توانند از بالای قله‌ی باباداغ بپرند و بهشت اولودِنیز را از زاویه‌ای متفاوت تجربه کنند.

تالاب اولودنیز یکی از زیباترین سواحل دنیا است. تصاویر طبیعت چشم‌نواز اولودِنیز حداقل سه دهه است که پوسترهای تبلیغاتی وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه و جلد کتاب‌های راهنمای مسافران این کشور را زینت می‌دهد. تالاب اولودِنیز، علی‌رغم گردشگران زیادی که طی این سال‌ها به خود دیده است، هنوز هم زیبایی بکر و بهشت گونه‌ی وصف‌ناپذیری دارد. درختان کاج حاشیه‌ی تالاب و رشته‌کوه‌های پشت آن چنان منظره‌ی شگفت‌انگیزی را رقم زده‌اند که هنوز هم با وجود توسعه‌ی سریع این منطقه از چشم‌انداز طبیعی دیدنی و جذابی برخوردارند. علاوه بر امکان شنا در آب‌های فیروزه‌ای تالاب می‌توانید قایق کرایه کنید و به ساحل دره‌ی پروانه در همان نزدیکی بروید.

در اولودِنیز می‌توانید در هتل “Oyster Residences” اقامت کنید که در پشت خط ساحلی و در میان پوشش گیاهی سرسبز منطقه قرار دارد. این هتل از رستوران، استخر روباز و بوفه‌ی صبحانه‌ی رایگان برخوردار است.

۴- کالکان (Kalkan)

کالکان

کالکان یکی از سواحل ترکیه است که تا دهه‌ی ۱۹۲۰ یک دهکده‌ی یونانی ماهیگیری بود، اما در دهه‌ی ۱۹۸۰ به یک مکان تفریحی بوهِمیایی تغییر یافت و خصوصاً مورد توجه آن دسته از کسانی قرار گرفت که ادعا می‌کردند از زندگی در شهرهای بزرگ فراری شده‌اند. این منطقه علی‌رغم تغییراتی که کرده است، هنوز هم رگه‌هایی از دوران قدیم را با خود یدک می‌کشد. در کالکان می‌توانید از منظره‌ی اسکله‌ی کوچک مقابل خلیج و کلبه‌های ماهیگیران لذت ببرید و در رستوران‌ها و کافه‌های دنج آن، خلوت کنید.

در کالکان می‌توانید در هتل بوتیک “Courtyard” واقع در قلب دهکده اقامت کنید که خود از جاذبه‌های گردشگری این شهر زیباست.

۵- آنتالیا (Antalya)

آنتالیا

آنتالیا یکی دیگر از سواحل ترکیه است که هم برای کسانی که قصدشان تفریحات ساحلی است و هم برای کسانی که خرید و شلوغی‌های شهری را می‌پسندند، می‌تواند جذاب باشد. قسمت قدیمی شهر پر از بار، کلوپ و رستوران‌های مختلف است و در حاشیه‌ی شهر نیز مجتمع‌های تجاری و مراکز خرید قرار دارند. آنتالیا همچنین محل برگزاری فستیوال‌های فیلم و پیانو و نیز اجرای کنسرت‌های موسیقی کلاسیک، اپرا و باله است.

هتل‌های فراوانی در این شهر وجود دارند. یکی از گزینه‌هایی که می‌توانید برای اقامتتان در آنتالیا مدنظر داشته باشید، هتل “Hotel Su” است. این هتل در محل اتصال پیچ ساحل کُنیالتی با صخره‌های آهکی قرار دارد و در آن تقریباً همه‌چیز از دیوارها و کف گرفته تا روتختی و حتی تلویزیون، سفید است.

۶- سیده (Side)

سیده ترکیه

سیده در کرانه‌ی جنوبی سواحل مدیترانه‌ی ترکیه قرار دارد و یکی از پرطرفدارترین شهرهای تفریحی این کشور است. در قسمت قدیمی دیوار شده‌ی شهر می‌توانید از معابد باستانی یونانی‌ـ‌رومی و کلبه‌های ماهیگیران دیدن کنید. آمفی‌تئاتر رومی سیده از دیگر بناهای تاریخی این شهر است و هنوز هم برای اجرای کنسرت‌های موسیقی کلاسیک استفاده می‌شود.

اگر در هتل “Barut Andiz” اقامت کنید، از آنجایی که به قسمت قدیمی شهر نزدیک است، به‌راحتی می‌توانید از هتل، به ویرانه‌های تاریخی اطراف سر بزنید یا مثلاً زیر نور ماه قدم‌زنان به معابد آپولو و آتنا در آن نزدیکی بروید. می‌گویند که معبد آپولو همان‌جایی است که کلئوپاترا و آنتونی با هم ملاقات کردند.

۷- آلانیا (Alanya)

آنالیا

آلانیا در بخش مرکزی سواحل مدیترانه ترکیه واقع است و پشت آن نیز رشته‌کوه‌های توروس قرار دارد. این شهر علی‌رغم توسعه‌های اخیر هنوز هم گزینه‌ی مناسبی برای علاقه‌مندان به اماکن تاریخی است. آلانیا در دوران روم باستان محل زندگی دزدان دریایی بود و در زمان فرمانروایی ترک‌های سلجوقی ازجمله اقامتگاه‌های مهم به‌حساب می‌آمد. در آلانیا علاوه بر بازدید از اماکن تاریخی می‌توانید از تفریحات ساحلی مانند قایق‌سواری و شنا نیز لذت ببرید.

اگر در سفر به آلانیا هتل “Villa Turka” را برای اقامتتان در نظر بگیرید، می‌توانید به‌راحتی به قسمت‌های قدیمی شهر دسترسی داشته باشید. عمارت این هتل به سبک دوره‌ی عثمانی است و در منطقه‌ای آرام واقع در پشت دیوارهای قدیمی شهر واقع است.

۸- آلاچاتی (Alaçati)

آلاچاتی

آلاچاتی در گذشته دهکده‌ای یونانی بود و بیشتر به خاطر جذابیت خانه‌های قدیمی و کوچه‌های سنگ‌فرش‌شده‌اش معروف است. اینجا در شبه‌جزیره‌ی چشمه قرار دارد و به‌ویژه طرفداران زیادی در میان ثروتمندان استانبول دارد و به همین خاطر کمی قیمت‌ها در آلاچاتی بالاست، اما حداقل می‌توانید خاطرجمع باشید که در رستوران‌ها و کافه‌های این شهر خدمات باکیفیتی دریافت خواهید کرد. در کنار گردش در گالری‌ها و بوتیک‌های شهر همچنین می‌توانید در ساحل شنی آلاچاتی وقت بگذرانید.

اگر در آلاچاتی مایل به اقامت در هتل بوتیک هستید، می‌توانید در عمارت سنگی هتل بوتیک بنام تاس (Tas) اقامت کنید. قدمت عمارت این هتل به دهه‌ی ۱۸۹۰ برمی‌گردد و از هشت اتاق شیک تشکیل شده است.

۹- دالیان (Dalyan)

دالیان

شهر کوچک دالیان در استان موغله و در کرانه‌ی جنوب غربی ترکیه واقع است. در آن‌سوی رودخانه‌ی دالیان می‌توانید از ویرانه‌های شهر باستانی کاونوس دیدن کنید. ضمناً از رودخانه‌ی دالیان تا ساحل شنی ایزتوزو با قایق فقط نیم ساعت راه است. ساحل ایزتوزو را به خاطر لاک‌پشت‌های دریایی‌اش می‌شناسند. حضور فصلی این خزندگان دریایی در ساحل ایزتوزو باعث شده است که ساحل منطقه به نسبت سایر سواحل تفریحی مدیترانه دست‌نخورده‌تر باقی بماند و ارزش دیدن را دارد.

هتل “Dalyan Resort Spa” یکی از اقامتگاه‌هایی است که می‌توانید در سفر به دالیان مدنظر داشته باشید. این هتل در حاشیه‌ی رودخانه قرار دارد و دارای سه بلوک کم ارتفاع است که دور یک استخر بزرگ ساخته شده‌اند.

۱۰- چیرالی (Cirali)

چیرالی

چیرالی یکی دیگر از سواحل ترکیه است. دهکده‌ی چیرالی از یک سمت دارای چشم‌انداز دریاست و از سمت دیگر رو به کوه‌های پوشیده از کاج قرار دارد و اطراف دهکده را نیز باغ‌های مرکبات فراگرفته‌اند. به خاطر همین زیبایی‌های طبیعی است که پروژه‌های توسعه‌ای در این منطقه به‌شدت کنترل‌شده انجام می‌شوند. چیرالی از خرابه‌های اُلیمپوس و دریچه‌های گاز طبیعی چیمارا خیلی دور نیست. ساحلِ حدوداً ۲/۵ کیلومتری منطقه، محل لانه گزینی گونه‌ی خاصی از لاک‌پشت‌های دریاییِ در معرض خطر است.

در چیرالی می‌توانید هتل “Myland Nature” را برای اقامتتان در نظر بگیرید. این هتل امکاناتی مانند غذاهای ارگانیک، جلسات یوگای صبحگاهی و همچنین کلاس‌های عکاسی دارد.

غذاهای محلی ترکیه

یکی از تفریحاتی که هنگام سفر به شهرها و کشورهای مختلف می‌توان از آن لذت بسیار برد، امتحان کردن غذاهای محلی آن سرزمین است. به‌خصوص اگر قصد سفر به ترکیه را دارید، حتماً غذاهای محلی ترکیه را هم امتحان کنید، چون علاوه بر تنوع زیاد خوراکی‌ها، با ذائقه‌ی ایرانی‌ها هم سازگاری دارد و سفر خاطره‌انگیزتری برایتان رقم خواهد زد، پس با ما همراه باشید تا با غذاهای محلی ترکیه بیشتر آشنا شوید.

۱. دونر

دونر یکی از غذاهای محلی ترکیه و البته از غذاهای ملی آلمان هم هست که به شکل‌های مختلف سرو می‌شود. گوشت این ساندویچ خوشمزه به‌آرامی پخته و معمولاً در تهیه‌ی آن از گوشت بره، گوساله و مرغ استفاده می‌شود.

شما می‌توانید این غذا را به‌صورت دوروم (کباب پیچیده شده در نان لواش) یا اسکندر کباب (دونر به همراه نان پیده و ماست و سس گوجه و کره) میل کنید.

۲. ایچلی کوفته (کوفته‌ی مغزدار)

این غذای خوشمزه و ترد از بلغور درست می‌شود و مواد میانی آن را گوشت چرخ‌کرده، پیاز، جعفری و بلوط تشکیل می‌دهند.

۳. لاهماجون

لاهماجون که برخی آن را به‌اشتباه پیتزای ترکی می‌نامند، شباهت چندانی با پیتزای کلاسیک ایتالیایی ندارد. برای تهیه‌ی لاهماجون، گوشت چرخ‌کرده و طعم‌دارشده را روی لایه‌ی نازکی از خمیر پخش می‌کنند و قبل پیچیدن خمیر، مقداری آب‌لیموی تازه و جعفری خردشده به آن اضافه می‌کنند. این غذا را می‌توانید با قیمت کم در اکثر رستوران‌های شهر پیدا کنید. در حین گشت‌وگذار در شهر، لاهماجون گزینه‌ی خوبی برای ناهار یا میان وعده است.

۴. مزه‌ها (پیش‌غذاها)

مزه‌ها، تنوع زیادی دارند. از بین مزه‌های موجود می‌توان به فاوا (لوبیای پخته و له‌شده)، کوپوگلو (بادمجان سرخ‌شده به همراه ماست و سس گوجه‌فرنگی)، موهامارا (سسی شامل فلفل قرمز، گردو، آب‌لیمو و عصاره‌ی انار) و انواع سالادها اشاره کرد.

۵. کباب‌ها

کباب

کباب ازجمله غذاهایی است که در ترکیه می‌توانید لذت خوردن انواع مختلف آن را تجربه کنید. انواع کباب‌های ترک عبارت‌اند از:

  • آدانا و اورفا: گوشت بره‌ی طعم‌دارشده که به دو صورت تند و معمولی و روی سیخ مخصوص گریل می‌شود.
  • بیتی بیف:  گوشت بره‌ی کباب‌شده که داخل نان لواش پیچیده شده و با ترکیب ماست و سس گوجه‌فرنگی سرو می‌شود.
  • شیش کباب: تکه‌های گوشت مرغ یا بره که بعد از طعم دار شدن روی سیخ کباب می‌شوند.
  • اسکندر کباب: یکی از کباب‌های معروف ترکیه است که برای تهیه‌ی این کباب، فیله‌ی گوشت بره در سس گوجه‌فرنگی پخته و به همراه برنج یا نان پیتا و ماست سرو می‌شود.

اسکندر کباب

۶. مانتی

مانتی مکعب‌های بسیار کوچک خمیری هستند که با گوشت چرخ‌کرده پر می‌شوند و بعد از جوشاندن در آب، همراه ماست و سسی متشکل از روغن، پاپریکا، سرو می‌شود. سیر و نعناع و مانتی از جمله غذاهای محلی ترکیه است که ظاهر و طعم منحصربه‌فردی دارد.

۷. بالیک اکمک (ساندویچ ماهی)

این ساندویچ یکی از بهترین ساندویچ‌های استانبول است که با ماهی گریل‌شده، پیاز و سالاد تهیه می‌شود.

۸. کارنی یاریک

کارنی یاریک یکی از غذاهای بسیار رایج در رستوران‌های بازاری استانبول است. برای تهیه‌ی این غذا بعد از سرخ کردن بادمجان، داخل آن را با گوشت مزه دار شده و جعفری پر می‌کنند (تقریباً مثل دلمه بادمجان ایرانی) و سس گوجه را روی سطح مواد پخش می‌کنند. این غذا همراه برنج و گوجه‌فرنگی هم بسیار خوشمزه خواهد بود.

۹. پیده

پیده

خمیرهای قایقی شکل تنوری که با مواد مختلف مثل گوشت طعم‌دارشده و با اسفناج، تخم‌مرغ و سوجوک (سوسیس مخصوص و تند ترکی) یا کوش‌باشی (تکه‌های کوچک گوشت گوساله‌ی طعم‌دارشده) پر می‌شوند.

۱۰. هونکار بَیَندی

این مورد یک غذای خوشمزه و کامل است. هونکار بَیَندی شامل تکه‌های گوشت بره است که روی مخلوطی از پوره‌ی بادمجان، کره و پنیر کاشار ذوب‌شده، سرو می‌شود.

۱۱. کوزو تَندیر

یکی از غذاهای محلی ترکیه است که برای تهیه‌ی آن، بره‌ی درسته را داخل تنور آویزان می‌کنند تا به‌آرامی پخته شود. این غذا با گوشت بسیار لطیف تهیه شده و به همراه ایچ پیلاو (برنج به همراه تکه‌های جگر، آجیل و نوعی کشمش) با سیب‌زمینی و ماست سرو می‌شود.

۱۲. ایزگارا بالیک (ماهی تنوری)

ایزاگارابالیک

بالیک در زبان ترکی به معنای ماهی است. ایزگارا بالیک از کبابی کردن ماهی‌های فصل مثل هامسی (ماهی کولی)، لِورِک (ماهی خاردار)، چوپرا (ماهی سیم)، ایستاوریت (اردک ماهیپالاموت (ماهی ماکرل) و لوفِر (ماهی آبی رنگ) تهیه می‌شود.

۱۳. کادین بودوکوفته

این غذا نوعی کوفته است که برای تهیه‌ی آن گلوله‌های کوچک گوشت را داخل تخم‌مرغ و آرد غلتانده و سپس سرخ می‌کنند.

۱۴. یاپراک سارما (دلمه‌ی برگ)

برگ درخت انگور، کلم و یا برگ چغندر، پخته و سپس با گوشت طعم‌دارشده، برنج و مغزهای خوراکی و کشمش پر و بعد پیچیده می‌شوند. علاوه بر برگ، فلفل‌دلمه‌ای، کدو حلوایی و بادمجان نیز برای تهیه‌ی دلمه استفاده می‌شود.

۱۵. سوبورکی

بورک از لایه‌های خمیر بسیار نازک که با مواد مختلف مثل اسفناج، گوشت و سیب‌زمینی پر شده، تهیه می‌شود. لایه‌های خمیر در بورَک معمولی بعد از سرخ شدن بسیار ترد می‌شوند. برای تهیه‌ی سوبورکی، ابتدا لایه‌های خمیر جوشانده می‌شوند و همین باعث خواهد شد که بورک بعد از پختن نرم باشد.

۱۶. مِنِمِن

مِنِمِن یکی از صبحانه‌های سنتی ترکیه است. این املت از مخلوط تخم‌مرغ و سبزیجات تهیه می‌شود و به‌صورت گرم و همراه نان سرو می‌شود.

منمن

۱۷. باقلوا

باقلوا نوعی دسر شیرین و پر از مغزهای روغنی است که خوشمزه‌ترین نوع آن را باید در ترکیه امتحان کنید. این دسر اغلب با مقدار زیادی پسته تزیین می‌شود. توصیه می‌کنیم که حتماً باقلوا را تازه میل کنید.

۱۸. گوللاچ

گوللاچ یکی از دسرهای سنتی و از غذاهای محلی ترکیه است که در ماه رمضان بیشتر مصرف می‌شود. این دسر از خمیر، شیر، گلاب، آجیل و دانه‌های انار تهیه می‌شود. البته ممکن است در انواع مختلف این دسر، از سایر میوه‌ها و حتی حبوبات نیز استفاده شود.

۱۹. لوکوم

این دسرِ پر از بادام، طعم‌های مختلفی دارد. معمولاً مقدار زیادی پودر شکر روی آن پاشیده می‌شود. سعی کنید به‌جای لوکوم بسته‌بندی‌شده، لوکوم تازه خریداری کنید، چراکه لوکوم‌های بسته‌بندی‌شده به دلیل قرار گرفتن در معرض نور و داشتن مقدار زیاد شکر، معمولاً نسبت به لوکوم تازه، خشک هستند.

۲۰. پیلاو (پلو)

برنج‌های ترکیه بسیار خوشمزه هستند. در تهیه‌ی این پلوها از کره استفاده می‌شود و چرب و برشته بودن پلو، آن را به یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای محلی ترکیه تبدیل می‌کند. می‌توانید پیلاو را همراه با ماست بخورید و طعم لذیذ و منحصربه‌فرد آن را تجربه کنید.

۲۱. کاییسی تاتلیسی (شیرینی قیصی)

برگه‌ی زردآلوی خشک‌شده که با آجیل و خامه پر می‌شوند، یکی از بهترین و خوش‌طعم‌ترین دسرهای ترکیه به‌حساب می‌آیند.

۲۲. باکلالی اِنگینار

برای تهیه‌ی این غذا، کنگر فرنگی با سسی از روغن و آب‌لیمو، پوشیده و به همراه جعفری و لوبیای تازه و به‌صورت سرد سرو می‌شود. باکلالی انگینار، یک وعده‌ی غذایی سبک و خوشمزه به‌ویژه در فصل تابستان است.

۲۳. موزاییک پاستا (کیک موزاییکی)

کیک موزاییکی

نوعی کیک شکلاتی که از سس شکلات و بیسکویت خردشده تهیه می‌شود. این کیک ظاهر اشتها برانگیز و طعم فوق‌العاده‌ای دارد. موزاییک پاستا را می‌توانید در اکثر کافی‌شاپ‌ها و قنادی‌ها ترکیه پیدا کنید.

۲۴. مرجیمک کوفتسی (کوفته‌ی عدس)

غذایی مناسب برای گیاه‌خواران که با عدس، بلغور و سبزیجات خردشده تهیه و معمولاً به‌عنوان پیش‌غذا سرو می‌شود.

۲۵. ایمام باییلدی

این غذا که با بادمجان تهیه می‌شود، بسیار خوش‌طعم، خوش‌ظاهر و مقوی است و غذای اصلی به‌حساب می‌آید. برای تهیه‌ی این غذا، داخل بادمجان را با گوشت چرخ‌کرده، بلغور و برنج و یا سبزیجات پر و سطح بادمجان را با کره یا روغن چرب می‌کنند. سپس بادمجان‌ها، داخل فر یا تنور، پخته می‌شوند.

۲۶. کونَفه

کونفه

کونَفه یکی از دسرهای خاص و معروف ترکیه است. برای تهیه‌ی این دسر، رشته‌های خمیر به همراه پنیر مخصوص پخته می‌شود و مقدار زیادی پودر پسته روی آن پاشیده می‌شود.

۲۷. دوروم

دوروم که با گوشت مرغ، بره و گوساله تهیه و داخل نان پیچیده می‌شود، نوعی فست‌فود و غذایی حاضری با طعمی بسیار لذیذ است.

۲۸. قهوه‌ی ترک

نوعی قهوه غلیظ و تند که معمولاً به همراه باقلوا و یا موزاییک کیک سرو می‌شود تا طعم تند و تلخ آن ملایم‌تر شود.

قهوه ترک

بهترین بازارهای محلی ترکیه

از قرن‌ها پیش کشور زیبای ترکیه مکانی برای خرید و فروش ابریشم و سایر کالاهای تجاری محبوب بود؛ حالا این سرزمین به یکی از اَبر قدرتها در صنعت گردشگری تبدیل شده است. ناگفته نماند که طی چند سال گذشته همواره تور استانبول از پرفروشترین‌و محبوب‌ترین تورهای این کشور بوده است. ترکیه همه چیز را برای تجربه‌ی یک خرید خوب و به یادماندنی دارد. واقعیت این است که امروزه در تمامی شهرهای بزرگ دنیا مراکز خرید شیک و وسیع وجود دارد و بهتر است در طی سفرتان به اماکنی مثل ترکیه از بازارهای محلی دیدن کنید. چند نمونه از بهترین بازارهای محلی ترکیه را به شما عزیزان معرفی می‌کنیم.

بازار بزرگ استانبول

بازار بزرگ استانبول یا گرند بازار از آن جمله اماکنی است که شکل و شمایل گذشته‌ی خود را حفظ کرده است. گرند بازار، بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین بازار در سراسر ترکیه است و در دوران امپراتوری عثمانیان (حدود سال ۱۴۵۰ میلادی) ساخته شد. در این بازار کالاهایی چون فرش، اشیای زینتی، ظروف سرامیکی، پوشاک و… به فروش می‌رسند. برای کشف فرهنگ مردم ترکیه به این بازار سری بزنید.

بازار چوکور کوما استانبول

چوکور کوما یکی از محله‌های قدیمی استانبول است که در آن خیابان طوریلی وجود دارد که بافت کهن خود را حفظ کرده و در آن کالاهای گوناگون را به فروش می‌رسانند. اگر علاقه‌مند هستید که بخشی از استانبول را بینید که زندگی بومیان در آن جریان دارد و همه چیز هنوز به سبک سنتی خود است، چوکور کوما را از دست ندهید.

بازار فاتح استانبول

فاتح یکی از مناطق مهم گردشگری استانبول است که هتل‌های متعددی هم در آن وجود دارد. این منطقه به دلیل داشتن وسایل نقلیه‌ی عمومی مناسب و ایستگاه‌ها مترو و اتوبوس زیاد، گردشگران زیادی را به سمت خود جذب کرده است. در فاتح خیابانی وجود دارد که پر است از فروشگاه‌هایی که لباس‌های مجلسی می‌فروشند و با تماشای آنها می‌توانید با سبک و سیاق لباس‌های مجلسی زنانه و فرهنگ مردم ترکیه بیشتر آشنا شوید زیرا بسیاری از پوشاکی که در فاتح به فروش می‌رسند سبکی سنتی دارند.

بازار اولوس آنکارا

اولوس از مناطق مهم آنکاراست که قدمت زیادی دارد. زمانی که در اولوس قدم بزنید، غرق در و پنجره‌های چوبی و رنگی و فروشگاه‌های سوغات خواهید شد. بازار اولوس منطقه‌ای رؤیایی برای خرید صنایع دستی، خوراکی‌های محلی و لباس‌های سنتی است.

سافران به ولو در ترکیه

سافران به ولو یکی از شهرهای شمالی کشور ترکیه است، این شهر به قدری دیدنی‌های جالب در خود جای داده و بیان کننده‌ی فرهنگ مردم ترکیه است که نامش در فهرست جهانی به ثبت رسیده به همین خاطر بی‌شک مکان خوبی برای گردش در بازارهای محلی و خرید سوغات دست ساز می‌باشد. به افرادی که در جستجوی شهری کوچک و خلوت، به دور از شلوغی‌های استانبول هستند به سافران به ولو بروند و مطمئن باشند که قدم زدن در میان بازارهای محلی آن را هیچ‌گاه فراموش نخواهند کرد.

بازار کمرالتی ازمیر

یکی از فوق‌العاده‌ترین بازارهای محلی موجود در کشور ترکیه کمرالتی است که در شهر ازمیر قرار دارد. بازار کمرالتی بیش از ۴۰۰ سال قدمت دارد و بافت کهن آن تغییر زیادی نکرده است. گردشگرانی که آشنایی چندانی با فرهنگ مردم ترکیه ندارند با قدم زدن در این مرکز می‌توانند اطلاعات جامعی در رابطه با سنن مردم این دیار به دست بیاورند. فروشگاه‌هایی که لوسترهای سنتی و رنگارنگ ترک را به فروش می‌رسانند در این بازار بسیار خیره‌کننده هستند. اگر علاقه‌مند هستید که سوغاتی تهیه کنید که رنگ و بوی ترکیه‌ی اصیل را داشته باشد حتماً از بازار کمرالتی ازمیر دیدن کنید.

بهترین زمان سفر به ترکیه

  • بهار

می‌توان گفت بهترین زمان سفر به ترکیه فصل بهار است. چرا که از میزان بارش‌های فصلی کم شده و هوا، طراوت خاصی را به خود می‌گیرد. همچنین حراجی‌ها و برنامه‌های ویژه مخصوص نوروز نیز در این فصل برگزار می‌شود که همگی سبب می‌شوند تا سفری عالی را تجربه کنید.

  • تابستان

فصل تابستان به دلیل تعطیلی مدارس، شهرهای این کشور بسیار شلوغ می‌شوند و در این فصل هوا گرم‌تر است؛ اما در فصل تابستان جشنواره‌های بزرگی در ترکیه برگزار می‌شود.

  • پاییز

در فصل پاییز از قیمت تورهای ترکیه کاسته می‌شود و شرایط جوی نیز بسیار مناسب است؛ بنابراین بعد از فصل بهار، پاییز بهترین زمان برای سفر به ترکیه است.

  • زمستان

اگر قصدتان از سفر به ترکیه گشت و گذار و تفریح در مناطق گردشگری آن است، زمستان زمان مناسبی برای سفر نیست. اما اگر برای خرید سفر می‌کنید، حراجی زمستانه در کریسمس (دی ماه) زمان خوبی است.

بایدها و نبایدها

  • از آنجایی که ترکیه کشوری مسلمان به شمار می‌رود به همین دلیل زمان بازدید از مراکز مذهبی باید پوشش مناسب داشته باشید.
  • هنگامی که درون تاکسی می‌نشینید حواستان به جیب و کیف وسایلتان باشد.
  • هرگز در مکان‌های عمومی سیگار نکشید.
  • در سراسر ترکیه دستگاه‌های ATM وجود دارد بنابراین نیازی نیست پول نقد زیادی همراهتان داشته باشید.
  • هرگز در مکان‌های عمومی بلند صحبت نکنید.
  • سعی کنید اپلیکیشن Trafi را بر روی موبایل هوشمند خودتان نصب کنید تا از ساعات حرکت اتوبوس‌ها و همین‌طور مسیر حرکت آن‌ها در تمام ایستگاه‌های با خبر شوید. البته این اپلیکیشن برای شهرهای زیادی کاربرد دارد که یکی از آن‌ها استانبول است.
  • از اعتماد به دیگران خودداری کنید.
  • حتی الامکان سعی کنید به اصطلاح “توی چشم نباشید”. کوله پشتی، دوربین دور گردن و عینک دودی و صندل مشخصه‌های بارز یک گردشگر است که برای شما چیزی جز خطر سرقت و گران‌فروشی به همراه نخواهد داشت.
  • از هرگونه دعوا دوری کنید.
  • حتماً شماره و نشانی سفارت و کنسولگری ایران و شماره‌های ضروری را همراه خودتان داشته باشید.
  • هرگز در مورد مسائل سیاسی کشور ترکیه در طول سفرتان صحبت نکنید.
  • سعی کنید نقشه‌ی هر منطقه را قبل از ورود و یا در بدو ورود تهیه کنید.
  • بردن تعدادی کنسرو نیز پیشنهاد می‌شود تا در مواقعی که دسترسی به رستوران ندارید استفاده نمایید.
  • در مورد بقایای آثار تاریخی مراقب باشید. معمولاً دست زدن به این آثار ممنوع است.