در ایران جاذبه های گردشگری بسیاری وجود دارد، جاذبه هایی که هر یک از آن ها ویژگی های خاص خود را دارند. امروز قصد داریم شما را به یکی از غارهای ایران ببریم و آن را به شما معرفی کنیم که قدمت طولانی دارد. این غار دل دل نام دارد. با ما همراه باشید.
غار دل دل
غار دل دل یا همان غار وسط دل دل، یکی از غارهای شگفت انگیز ایران است و جالب است بدانید که به گفته ی بسیاری از منابع، این غار کهن ترین سکونتگاه انسانی در ایران محسوب می شود.
این غار با نام کیارام نیز شناخته می شود و قدمت آن به دوران پارینه سنگی بر می گردد.

غار دل دل کجاست؟
برای بازدید از این غار، می بایست به استان گلستان رفته و از آن جا مسیر خود را به شهرستان گالیکش و روستای فرنگ منحرف کرده تا به این غار برسید.
این غار را می توان قدیمی ترین غار مسکونی دانست که در شمال کشور قرار گرفته است.
جالب است بدانید که غار وسط دل دل را پروفسور مک برنی در سال ۱۳۴۲ کشف کرد و به یکی از جاذبه های گردشگری استان گلستان معروف شد.
به گفته ی مک برنی، این غار در دوران میان یخچالی، زیستگاه شکارچی های بسیاری بوده است.
اگر برای گردشگری به این غار بروید، نور کافی برای گشت و گذار تا انتهای این غار خواهید داشت چرا که موقعیت آن به گونه ایست که این غار از ابتدا تا انتها روشن است. البته لازم به ذکر است به دلیل ارتفاع بسیار کم این غار در برخی نقاط، بسیاری از گردشگران به تماشای دهانه ی ورودی آن قناعت می کنند.
این غار به منبع تامین آب بسیار نزدیک است و امنیت آن تضمین شده است. موقعیت قرارگیری این غار به گونه ایست که در اطراف آن پوشش جنگلی متراکم و زیبایی دیده می شود و توریست ها می توانند در حوالی این غار نیز گردش کنند.

با کشف بقایای باقی مانده از کرگدن، کارشناسان به این باور رسیدند که غار دل دل در گذشته محلی برای سکونت گروه های شکار بوده است و کسانی که برای جمع آوری غذا به این منطقه می آمدند، در غار دل دل زندگی می کردند.
دهانه ی این غار، ارتفاع بیشتر از دو متر دارد اما ارتفاع داخل غار در برخی نقاط به تنها ۲۰ سانتی متر می رسد. عمق این غار نیز ۲۴ متر است و برای بسیاری از افراد مکانی جذاب برای بازدید می باشد.
در قسمت جلویی غار یعنی در دهانه ی آن، یک رودخانه ی فصلی وجود دارد و همین بر جذابیت غار دل دل افزوده است. در سمت راست دهانه ی این غار و روی دیواره های آن، نقش و نگار های گردونه مهر درون یک دایره تراش خورده شده است. قطر دایره بین ۱۰ الی ۱۵ سانتی متر متغیر است و تراش های ایجاد شده درون آن عمق ۱ الی ۳ میلی متر دارند. البته اکنون رد این تراش ها که نمادی از دوران قوم آریاییست، به مرور زمان کم رنگ شده است و انتظار می رود که در سال های آتی به طور کامل محو شود.

جالب است بدانید که به واسطه ی چکیدن قطرات آب از سقف غار، بستری آهکی درون آن پدید آمده است. صخره هایی کف این غار را پوشانده اند، اما به دلیل استفاده ی گوسفندان از این غار، فضولات بسیاری در غار دیده می شود.
ریزش و آثار فروریختگی بخشی از سقف این غار به وضوح قابل رویت است. ضمن آنکه در دهانه ی غار دل دل، رگه های سیاه رنگ براقی به چشم می خورد که گفته می شود به دلیل استفاده های طولانی مدت از این غار پدید آمده اند.
این غار در فهرست آثار ملی ثبت شده است و جز غارهای مهم کشور محسوب می شود که در استان گلستان قرار دارد.
چنانچه به استان گلستان سفر کردید، به شما پیشنهاد می کنیم حتما به این غار سر بزنید و زیستگاه قدیمی ترین انسان ها در کشورمان را از نزدیک تماشا کنید.
امتیاز بینندگان:۴ ستاره